Само с ДНК анализ може да се разпознаят жертвите в Украйна

Нови проби идват всеки ден, пише Франс Прес
4 ное 2014 14:54,
22
Само с ДНК анализ може да се разпознаят жертвите в Украйна
Снимка: Reuters, архив

Преди войната лабораторията на Оксана Бирюкова помагала на полицията да издирва престъпници. А днес учените изследват и разпознават телата на войници, загинали в битки с проруските сепаратисти в Източна Украйна, пише Мария Антонова от Франс прес.

Тази лаборатория към вътрешното министерство, разположена в югоизточния украински град Запорожие, единствена в страната идентифицира войнишки останки.

"Нови проби идват всеки ден“, обяснява Бирюкова, чиято лаборатория работи денонощно от септември насам. „Никой няма общ поглед върху нещата. Четиристотинте (тела), по които работим, са само част от многото“, разказва още тя.

По време на шестмесечния конфликт между Киев и сепаратистките сили над 500 украински войници са регистрирани като безследно изчезнали, сочат данни на "Народна памет" - сдружение, съдействащо на МВР да издирва останките на паднали бойци, които се събират в морга под контрола на Киев.

„През октомври се наложи да погребем някои тела, докарани в Запорожие, все така неразпознати, защото моргата се препълни“, обяснява Евген Ксензов, шеф на местния отдел по съдебна медицина. Оттогава обаче са доставени четири огромни хладилника за съхранение на войнишки останки, докато не бъдат разпознати чрез ДНК анализ, а после прибрани от близките. Някои семейства седмици наред не знаят какво е станало с техния син, баща или брат - украинската армия няма достатъчно средства да снабди с идентификационни плочки всички бойци.

"Не всички войници имат плочки, а доброволците – никога", потвърждава военният експерт Иван Якубец.

Незнайни воини

"Подготвят войниците набързо и ги обличат как да е", добавя Костянтин - офицер, който помага на "Народна памет" да издирва трупове на войници, убити в зоната, контролирана от сепаратистите.

Според него през август "цели дивизии, дошли от Русия, са хванали в капан украински части" и оттогава вече трудно се откриват останките на бойците, загинали например в голямото сражение край Иловайск недалеч от Донецк, където са паднали над 100 украинци.

Москва отрича да е изпращала редовни войски, но според Киев Русия е подпомогнала бунтовниците да предприемат през август мощната контратака, принудила властта в Украйна да сключи примирие на 5 септември.

Екипът на Костянтин е прибрал към 160 тела в околностите на Донецк, споделя офицерът. Разказва, че му съдействат експерти, натрупали опит в издирването и разпознаването на войници, убити по време на Втората световна война.

„Разчитаме обаче "само на добрата воля", изтъква той и сочи овехтелите сечива на групата. Добавя: "Хората идват през свободното си време, дават лични средства". А трябва да се действа чевръсто - оставени под открито небе, телата бързо се разлагат.

Понякога лабораторията получава останки, увредени дотам, че се налагат многократни тестове, пояснява Бирюкова. "В повечето случаи можем да използваме само костна тъкан, защото става дума за войнишки тела, изгорели почти напълно", казва тя.

В покрайнините на Запорожие има гробище, където се издигат 54 безименни надгробни камъка - на всеки е изписано, че там почива незнаен воин. Украсени с букети цветя и национални украински знаменца, гробовете са отрупани с детски рисунки. Там почиват войнишки останки, непоискани от близки и роднини - близо четвърт от телата, пристигнали в лабораторията през септември.

Луганск - забранена зона

За Костянтин мисията му няма да приключи, докато макар едно-единствено тяло на украински войник остава в земите под контрола на бунтовниците. "Всяко семейство заслужава да се прости с убития си роднина“, убеден е той. Вече от месец той води лична битка с цел да разубеди ръководителите на самопровъзгласената Луганска народна република - те не разрешават на екипа му да прибере останките на украинските войници, загинали там, защото не можели да гарантират сигурността на хората.

"До месец-два там ще останат само костите", тревожи се той. По думите му в Луганск и околностите са убити 100 или 200 войници.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Кой ги е карал да се дървят на руската мечка. Ако още се дървят бройката им ще се учеличи, СПЕЦНАЗ ГРУ не прощава.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, просто русофобите сте смешници със селски изказ и примитивна, жалка агресивност, породена от комплекси за непълноценност.
8
2
 
12
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Каква е разликата между киевските герои и афганистанските талибани? Ако някой знае, моля да напише.Предварително благодаря.
7
18
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
И *** призна че е пращал "вежливи люди" в командировка в Украйна.Това си е агресивно нахлуване и необявена война.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей това става с уркаинската армия. Отиват на изток, надъхани кат аслани, връщат ги разкъсани на парчета и ***.Разпознаваеми, едва след ДНК тест.
5
1
 
12
 
! Отговори
azzzz преди 9 години
Еми то укр. воиниците са погребвани вече без ДНК анализи Просто са дооста и вече не им се занимава A тая цифра от 500 изчезнали укр. воиници я сложете реална 5000 и това "изчезване " значи че са закопани в братски могили на по няколко слоя Абе много укроп си отиде в Донбас ,а за техника не ми се говори Отдавна числото на унижтожена укропска техника надвишава 200 броя Донбас се превърна в пункт за скраб и гробище за Украйна
4
8
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
то и за такива като тебе не ни дреме.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нови проби идват всеки ден, обяснява Бирюкова, чиято лаборатория работи денонощно от септември насам. Това са обещанията на всеки "демократ". Нови работни места и работа с пълен капацитет. А тук в България какво... Само ни лъжат, че всяко поредно ново правителство ще разкрие хиляди нови работни места, след което има само метачи по улиците. Да вземем пример от Украйна.
2
3
 
25
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
"цели дивизии, дошли от Русия, са хванали в капан украински части"- Знаят си работа руснаците , действително хванаха украйнците от Киев в капан , иначе досега Те да бяха разбомардирали Донецк и Луганск под опеката на САЩ,но руснаците не им позволиха твоа да стане . Тези независими медии що не пишат за изнаслванията , мародерствата ,убийствата на мирни граждани от спецбатальоните на Киев !?
1
5
 
38
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Жертвите са ясни. Който е бил в самолета не е оцелял.Ние не разблахме обаче КОЙ свали гражданския самолет с цивилните хора вътре ?Уж имаше експертизи, уж резултатите щяха да бъдат публично обявени, а времето върви и случаят се забравя ...Аз имам едно предположение. Тези, които затвориха и запалиха живи цивилни и невъоръжени хора в Одеса, същите те свалиха и самолета.Наричайте ги, както искате - фашисти или слуги на Новия световен ред, но за мен това са *** в човешки кожи !