10 ноември - началото на демократичните промени

Четвърт век от началото на българския преход
Обновена: 10 ное 2014 13:21 | 10 ное 2014 08:15, Камелия Цветанова
179
10 ноември -  началото на демократичните промени
Снимка: Булфото, архив

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП бе освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 33 години.

Още по темата
Десетоноемврийският пленум е определян като преврат или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“. Кулминацията на събитията настъпва в периода 4-10 ноември 1989 г.

Първият символичен акт е извършен на тържествено събрание по случай годишнината на Октомврийската революция в зала "Георги Кирков" в Партийния дом. Тогава посланикът на СССР в България Шарапов за първи път не спомена в своя доклад името на главата на държавата, в която е акредитиран.

Промените в бившия комунистически блок започнаха с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка.

Ден преди свалянето на Живков в Германия бе съборена Берлинската стена.

На 10 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Новината се разпростира и извън заседанието. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП.

Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството.

БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България след 45 години тоталитарна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то по добре да не бяха започвали
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вредните за обществото елементи,според партиините критерии редовно биваха интернирани по селата да чукат камъни.Това бяха предимно криминални типове,но имаше много хомосексуалисти и инакомислещи хора.1968г.в София се проведе младежки фестивал.Същата година започна "Пражката пролет".Шарен беше светът.Имаше много простотии, но това,че нямало шоколад,кола и банани са глупости.И въпреки забраните,всички слушахме западна музика.Хубаво,лошо вече е минало. Идеално общество няма.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има голяма разлика в начина на живот през различните години.50те години са едно,60те друго,а 70те и 80те,съвсем друго нещо.Има разлики и в начина на живот в София,Пловдив Варна и малките населени места.През 60те и 70те години в София никой никого не е стригал,никой не е удрял печати.От време на време се правеха проверки в заведенията за адресна регистрация и месторабота.Ако имаш адресна регисрация и работа никой не те закача.
128
3
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
И Хитлер милваше децата по главичките /от филмовите хроники/.Тошо и той се снимаше с невинни дечица.Но колко невинни дечица останаха без бащи,безследно изчезнали след привикване за "справка" в милицията.За концлагерите не ми се говори.Има ли разлика между Хитлер и Тодор Живков?
127
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тошовата кохорта си имали кораб,с който си правели контрабанда и търговийки по света.Но... в СССР ги заловили с контрабанда на кожуси.Осъдиха само Янчо Таков,който изтърпя наказанието си като библиотекар в почивна станция на МВР.Тошовите хора Иван Славков и Людмила естествено минаха метър.Огнян Дойнов като посланник в Холандия или Норвегия похарчил 5 000 литра уиски за "приеми". Ако не даваха помощи руснаците за да си поддържат комунизма в БГ и другите соц . страни и тогава щяхме да бъдем като с
126
1
 
2
 
! Отговори
съвременник преди 9 години
Пак дезинформация.БКП не е предлагала премахването *** чл.1 от Конституцията,а истинската опозиция от СДС.Народа се надигна,партийния дом бе опожарен от самите комунисти за да унищожат документи,големи дискусии в парламента,докато комунистите клекнаха.Но...после се окопитиха,пребоядисаха от червени раци в сини хищни щуки,наляха едни пари на подкупните от СДС и заедно разграбиха народа.Журналистите наричаха мафиотите... хитреци ,а не престъпници или бандити.
125
9
 
5
 
! Отговори
чико преди 9 години
Снимката на този човек горе, трябва да стои винаги на челно място в Dnes. bg
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 133Нашият шоколад Своге беше тогава толкова вкусен, че не го давам за никакви вносни шоколади. Постоянно врънках майка ми за шоколад. Децата не можеш да ги излъжеш. Ако не е бил добър, нямаше да си купувам.
123
0
 
27
 
! Отговори
Пепси кола преди 9 години
До Анонимен 133ЗАЩО ДРАСКАШ ПРОСТОТИИ? Нямало да има Кока кола,ако не бил 10 ноември и дивия капитализъм сега? Моооляаааа??? Първите бутилки Кока кола са произведени в България в 1965 г и долу горе по това време баща ми ме пращаше да купувам от кварталната бакалия шишета кока кола. В 1975-76 г пуснаха англиската напитка Швепс. Масово се продаваше и Швепс и Кока кола. Кока колата беше със СТРАХОТЕН ВКУС за разлика от сегашната. Точно по врмето на соца пих истинска Кока Кола,а не пикня.
122
1
 
14
 
! Отговори
цесекар преди 9 години
Произвеждахме дизелови двигатели, готови облекла и платове за цял свят, фаянсови изделия, стъкларски изделия, пластмаси и певеце, торове и всички най-важни видове лекарства и антибиотици, правехме в Шумен и товарни камиони "Лиаз-Мадара". ЛЕКИ КОЛИ НЕ СМЕ ПРОИЗВЕЖДАЛИ В ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 1944 Г. Ти ми кажи колко коли е имало в България преди 1944 г и колко аутобани, та сега Бойко ги строи? Колко години чехите са чакали за Шкода, а румънците за тяхната Дачия?
121
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До lewskarМного пъти съм бил в ресторант по обед и никой не ми е искал паспорт,нито ме е проврявал за нещо. Освен руския пазар имахме и големия арабски пазар, азиатския и латиноамериканския, на практика в търговията имашпе една "България на 5 континента". Изнасяхме огромно количество храни,а не внасяхме както сега елементарни неща. Праявехме дори кораби по 25 000 и 35 000 тона водоизместимост. Правехме трансформатори,електромотори, хладилници, асансьори, бяла и черна техника, телфери, кари и
120
5
 
8
 
! Отговори
цесекар преди 9 години
До lewskarТелевизори имаше по рафтовете на магазините колкото щеш в 1989 г. Дълги коси и късио поли се носеха без ограничения от 1975-76 г нататък. Погледни стри чернобели снимки и виж колко много мъже през 80-те години са имали дълги коси и коилко жени са с къси поли, беше смешно обратното да срещнеш жена с дълга пола! През 60-=те години и в Англия отначало са режели дългите коси на младежите преди да се приеме това. Нямаше никакви печати по краката на момичетата. Много пъти съм бил в рестора
119
1
 
7
 
! Отговори
цесекар преди 9 години
До lewskarКаква бира за закуска ве Джони? Ти си слънчасал нещо май? Никога не пиши за неща, които не си видял със собствените си очи! Имаше Швепс за закуска, Кока кола и Пепси Кола за закуска, но не и бира. Внасянето на алкохол в заводите беше категорично забранено. Въпреки, че някои от бригадирите и старите майстори не го спазваха редовно. Скришом внасяха водка и Узо от време на време.Като не си живял по това време не драскай глупости и не се излагай!!!
118
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дядо Тошо, дядо Тошоти ни управлява лошовзе дъската ти да хлопастанахме за смях в Европаа априлската ти линияцял народ сега проклина я
117
12
 
7
 
! Отговори
lewskar преди 9 години
До АнонименТи луд ли си каква добра икономическа основа .ПЛАНОВО СТОПАНСТВО без качество , най-важният кадър е партийният секретар , за пример се дава ударника който произвежда повече без да знае защо , 4 почивки (по кафе , по цигара , дълъг обяд , бира за закуска ) , всички предприятия проектирани без никакви норми за икономични разходи , всички суровини руски , един пазар руският , е приказката свърши след като Русия каза край на Комунизма един по един всички васали свършиха
116
14
 
12
 
! Отговори
lewskar преди 9 години
Ле ле колко сме ограничени да се радваме на КОМУНИЗМА , да чакаш 10г за телевизор , 20г. за кола, дънки си купуваш от Кореком , с дълга коса те обръсват , с къса пола печат по крака , да купуваш валута отиваш в затвора , да разкажеш виц те изселват , ако на обед си в ресторант ти взимат паспорта отрядници те , ако дядо ти е бил богат не може да учиш , ако жилището е по- голямо ти настаняват някой , музиката ти е забранена освен ако не е хоро , трябва да възхваляваш селският труд и т.н.
115
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми се спори за плюсовете и минусите. Много простотии имаше наложени от БКП. Но имаше добра икономическа основа която не биваше да бъде разрушавана! Както и сел.стопанство разрушено! Бяхме васал на Съв.съюз и загубихме нац.идентичност. Колкото ни помагаше толкова и ни пречеше. Имаше ред и дисциплина. Тито направи най-добре, пусна си хората и те донесоха милиони на икономиката. У нас беше като в лагер. Така се потисна нац.гордост и дух за демократичност. Станахме беззъби и инертНи.Загуб-ме уваж
114
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега наистина имаме представителна демокрация - демек си представяме, че има демокрация! В действителност управлява олигархията, едрите собственици, ориентирани към САЩ, от където пък идва поток от информация за промиване на мозъците на младото поколение под формата на Холивудска индустрия, независими медии, експерти на хонорар, НПО-та и фондации и т.н.
113
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
им за пътуване щяха да свършват до Калотина, образованието им щеше да зависи от биографията на техните родители, кариерата - от трудовото разпределение и партийната книжка, амбициите - от послушанието.Че нямаше да имат правото да възразяват и да протестират. А правото да търпят. Че всеки понеделник щяха да мерят дължината на ноктите и косите им с линийка в класната стая, а след това да ги изпитват какво да научили. И после да се конкурират с ударниците в брането на ябълки и изливането на бетон.
112
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако искаме децата и подрастващите да разберат комунизма и неговото зловещо завещание върху съвременна България, те трябва да бъдат привлечени към същността на проблема. А това ще стане по-лесно като им се обясни не какво е било тогава, а какво би било днес, ако не се бе случила промяната.И какъв щеше да е животът имС прости и ясни примери. Че нямаше да има Cola-Cola и вносен шоколад, 200 телевизионни канала и 20 вида сирена, молове, концерт на Madonna и свободно шляене по улиците. Че плановете