10 ноември - началото на демократичните промени

Четвърт век от началото на българския преход
Обновена: 10 ное 2014 13:21 | 10 ное 2014 08:15, Камелия Цветанова
179
10 ноември -  началото на демократичните промени
Снимка: Булфото, архив

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП бе освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 33 години.

Още по темата
Десетоноемврийският пленум е определян като преврат или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“. Кулминацията на събитията настъпва в периода 4-10 ноември 1989 г.

Първият символичен акт е извършен на тържествено събрание по случай годишнината на Октомврийската революция в зала "Георги Кирков" в Партийния дом. Тогава посланикът на СССР в България Шарапов за първи път не спомена в своя доклад името на главата на държавата, в която е акредитиран.

Промените в бившия комунистически блок започнаха с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка.

Ден преди свалянето на Живков в Германия бе съборена Берлинската стена.

На 10 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Новината се разпростира и извън заседанието. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП.

Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството.

БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България след 45 години тоталитарна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
6
 
25
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Първо -комунизъм никога не е имало! Второ - онова време си имаше и хубавите страни! На първо място - безплатното образование и здравеопазване. А какво по-добро от това нацията да е образована и здрава. От тук нататък - хората си имаха работа. Получаваха се заплати от по 100-150 лв., но с тях се издържаше цял месец и всяка година се ходеше на почивка! Дойде демокрацията от ***-псевдодемократи, изучили се в и обогатили се отвсякъде от така омразната им социалистическа партия и....ограбиха Б-я!
110
10
 
7
 
! Отговори
На другаря Т.Живков преди 9 години
Другарю Живков! В петилетки бойниаприлско племе крачеше до Вас,писателите бяха Ваши войни,поетите - на Партията глас!И нека тук, в най-старата държава,върху най-древния човешки континет,една България да каже: Вечна слава!И да си спомни след години: Беше ден!И нека светлият единен комунизъмда ни говори с ботевския глас,че в бъдещето с подвизи се влиза.И с хора, Тодор Живков, като Вас!
109
2
 
23
 
! Отговори
majorski преди 9 години
преди 25 години : това беше началото на края на една държава ...днес все още няма държавност и държава !
108
3
 
1
 
! Отговори
Krum преди 9 години
do 127 saita ne e prozapaden.prosno korata koito mogat da chetat i pishat i polzvat internet vijdat obektivno neshtata i sa prozapadno nastroeni
107
6
 
4
 
! Отговори
Joro преди 9 години
ei toq Jivkov beshe golqm selqnin i zatova e takava selqniq sega v BG.izdignata e na kult i prostotiqta i selaniqta ni durpat kum kochinata v Rusiq.Dano ne se povtarq nikoga taq tiraniq.pod tursko sme jiveli po-dobre otkolkoto prez komunizma.razresheno e bilo hristiqnstvoto i 4astnata sobstvenost.Koito e iskal e mojel da izliza izvun BG.dolu BKP i CCCP
106
4
 
16
 
! Отговори
до 123 преди 9 години
Този сайт е част от про-западната пропаганда и спомага за асимилацията и унищожението на България. Собственика на сайта(както и останалите предатели) се моли и *** на всички богове , неговите господари да победят.Той е богат днес и би направил всичко ,за да останат нещата така.. После ще реват ,че са нямали избор и са ги заплашвали , но ще е късно .Кръвта се измива само с кръв.Опиташ ли се да поробиш и заличиш кръвта ми и саможертвата на предците- заслужаваш необозначен масов гроб .
105
1
 
17
 
! Отговори
ТОТЮ преди 9 години
.Проповядвайки фалшиви икономически теорий се опитват да ни втълпят ,че ние сме стока с етикетче и цена.Днес ние сме под робство ,ако и да живеем в свободна страна.Защо това е така?Имаме права ,но само на хартия .Няма закон или орган на власта ,който да гарантира изпълението им.БЪЛГАРИНО ти си роб на хора ,който постявят парите преди теб ,преди твоето здраве,преди твоето семейство ,преди твоето съществуване ,преди твоето Бъдеще.Тези хора скоро ще бъдат изобличени и те заслужават само и единствено СМЪРТ,СМЪРТ И ОЩЕ ВЕДНЪЖ СМЪРТ!Българи събудете се и се организирвайте.Време е за Бунт.
104
0
 
9
 
! Отговори
тотю преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ПОД БЪЛГАРСКО РОБСТВОЗа 1300 години славна история нашата държава е имала възходи и падения.Много конфликти и победи сме преживели ,а загубите който сме имали са от предателства.Днес обаче доживяхме до това да бъдем продадени от политици и управници за който БЪЛГАРИТЕ са само стока.Проповядвайки фалшиви икономически теорий се опитват да ни втълпят ,че ние сме стока с етикетче и цена.Днес ние сме под робство ,ако и да живеем в свободна страна.Защо това е така?Имаме права ,но само на хартия .Няма закон или орган на власта ,който да гарантира изпълението им.БЪЛГАРИНО ти си роб на х
103
1
 
8
 
! Отговори
гном преди 9 години
бележита дата в наи новата ни история начало на бутафорната демакрация и узаконяването на феодална система зад фасадата демокрация
102
1
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Tazi multimedia e chast ot propagandata, koqto se vodi ot oshte deistvashtite komunisti.Filtrirat se pro-ruski komentari! ..govorete si mejdu vas si, taka ili inache e estestveno da se zatriqt komunistite, zashtoto sa prosti and lakomi!
101
5
 
7
 
! Отговори
големият проблем преди 9 години
Още ли не сте разбрали? Не е проблем социализма. Не е проблем комунизма. Големият проблем е капитализма!
100
0
 
2
 
! Отговори
Angliq 115 преди 9 години
Novinite v Dnesbg sa sys ruski i komunisticheski fokus. Te ne sa bezpristrastni.
99
0
 
3
 
! Отговори
Dnesbg преди 9 години
Ot tazi stranica triqt komentari. Ostavqt samo pro-komunistkite izkazvaniq i glasuvat komentari po falshiv nachin.
98
1
 
14
 
! Отговори
115 преди 9 години
До АнонименМного добре ,знам историята.Само ,ще допъля, че ние сами сме си виновни за всичко,защото сме робски народ, завистлив , продажен и алчен!
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продадоxте се за банани , портокали и купон кучета ... никога не забравяте мястото си .Без такива, като мен вие сте вредни за самите себе си. Всеки яде месо/плът и иска господарски живот , но иска друг да си изцапа ръцете с кръв и съвестта с това бреме. Именно за това равноправието е илюзия. Вие винаги ще бъдете копачи , но поне ще работите за България.
96
1
 
14
 
! Отговори
detelina преди 9 години
10 ноември - началото на демократичните промени.Моля, каква демокрация, какви -5 лева!?
95
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БА СИ ! ЗА 25 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ", ТАКАВА МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ.
94
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКакво сме дали ние на света. Нищо. Ако говорим за писменност, то много скоро кирилицата ще изчезне.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Животът е нищо .Славата кучета .. славата ще е за нас !..не за Рим и добре развратената и манипулирана от тяx- робска *** от генетичен *** и псевдо- интелигенция.Западът(Рим) отново ще опита и този път ще бъде превърнат в крематориум. Добре ще е обаче този процес да се предизвика изкуствено- ускори ,защото времето ни изтича... въпрос на 1-2 поколения е да бъдем асимилирани и България -заличена.Американизирано куче ,не може да бъде българин.Той е жертва на културен империализъм и лоши гени.
92
1
 
12
 
! Отговори
Преходно преди 9 години
Футболен мач , но на терена на политиката .Така прехода създаде тази страна ,днешната , за която хората казват-в другите държави има мафия , в тази страна мафията си има държава. Мафията в тази държава си има държава , но тази държава вече си няма народ ,които да я превръща в Родина и Страна.Бяга народа като щур ,за да се спасява и оцелява от ,,свободата , ,,демокрацията и капитализмът.Прехода само показа , че българинът вече е преходно явление