10 ноември - началото на демократичните промени

Четвърт век от началото на българския преход
Обновена: 10 ное 2014 13:21 | 10 ное 2014 08:15, Камелия Цветанова
179
10 ноември -  началото на демократичните промени
Снимка: Булфото, архив

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП бе освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 33 години.

Още по темата
Десетоноемврийският пленум е определян като преврат или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“. Кулминацията на събитията настъпва в периода 4-10 ноември 1989 г.

Първият символичен акт е извършен на тържествено събрание по случай годишнината на Октомврийската революция в зала "Георги Кирков" в Партийния дом. Тогава посланикът на СССР в България Шарапов за първи път не спомена в своя доклад името на главата на държавата, в която е акредитиран.

Промените в бившия комунистически блок започнаха с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка.

Ден преди свалянето на Живков в Германия бе съборена Берлинската стена.

На 10 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Новината се разпростира и извън заседанието. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП.

Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството.

БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България след 45 години тоталитарна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Призовавам коментари за онова време да пишат само хора,изкарали поне две-три години от пълнолетния си живот тогава,а не такива,които са били на бащите си в торбите преди 10-ти ноември.Имаше много лоши неща тогава,но имаше и много хубави.Най важното е,че тогава имаше усмивки по лицата на хората,а сега само злоба и тъга.България надмина 9 милиона души,а сега сме под 7 милиона.От развита индустриална страна,станахме територия,рай за престъпници.
90
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук е създадена имперската доктрина -Славянска Цивилизация- трън в очите на Ватикана и Мека . От Балканите до Китай се пише на българска азбука и се говори на старобългарски език(църковно славянски)- ФАКТ. Ватикана асимилира много от старите ни колонии и днес те използват римска азбука-латиница.Сега иска да асимилира и нас. Но българското културно наследство е живо ..делата на предците ни живеят чрез Русия.Историята ще помни ,че не Римска азбука и култура е асимилирала света , а българска.
89
3
 
2
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
по времето на социализма агентите на държавна сигурност БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ са арестували дисиденти който са искали да имигрират в чужбина или да се оженят за чужденки.те са ги изпращтали в ЛАГЕРИТЕ БЕЛЕНЕ И СКРАВЕНА и там са ги убивали с тояги и лопати а после са хранели ПРАСЕТАТА С ТЯХ.методите на държавна сигурност в борбата с ДИСИДЕНТИТЕ са тоталитарни-те са ги обявявали за психично болни и хомосексуалисти.българския народ иска доживотен затвор за агентите на дс БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ -RAMBO RAMB
88
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четвърт век разграбване и унищожаване на България.
87
0
 
20
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината е, че през прехода завършил през 1991 година /да, завърши отдавна/, заграбилите властта демократи унищожиха държавните органи, които можеха да им попречат да грабят - МВР, вкл. ДС, съд и прокуратура. После вече всеки демократ грабеше колкото можеше, ако някой друг демократ не го гръмне междувременно.
86
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ НА КОМУНИЗМА
85
5
 
5
 
! Отговори
hes преди 9 години
До Анонимен 97Грешиш, българската цивилизация не се отъждествява с режима на БКП!
84
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ НА КОМУНИЗМАНЕ НА РУСИЯ
83
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като си помисля, как едни преди години подрипваха и реявах като магарета по площадите, уж за демокрация, а то беше за да качат мафията на власт. Е, успяха, а сега повечето казват ама нас ни излъгаха, ама ние не това искахме. Да сте мислили бе, когато подрипвахте и ревяхте като магарета по площадите.
82
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКомунизмът ще си иде едва, когато всички, които са живели тогава не бъдат между живите. Комунизмът нанесе големи загуби на България. Най неправилното беш, че тогава имаше социална справедливост, от което слабите се възползваха. Слабите трябва да бъдат мачкани. НЕКА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КАЖЕМ: НЕ НА КОМУНИЗМА
81
3
 
17
 
! Отговори
НИКОЛАЙ преди 9 години
ДА ГИ ЕБ..................... ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ!!!!!!!!!!!!!
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10-ти ноември.Началото на края на българската цивилизация.
79
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората си мислеха преди 25 години, че ще запчонат да получавт пари за труда си, а то се оказа, че вече се работи за без пари на мафията.
78
6
 
0
 
! Отговори
hes преди 9 години
До Анонимен 92Драги приятелю, твоето верою за един идеал една вяра, един идеал и т.н. правят директна препратка към Ein Volk, ein Reich, ein Fuehrer. Това е тоталитарна система, която на повечето хора не харесва!
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 42ами защо не избра други, каквито трябва.
76
2
 
9
 
! Отговори
42 преди 9 години
НОВ БАРДАК СЪС СТАРИ К. БИВШИТЕ ЧЛЕНОВЕ И РЪКОВОДИТЕЛИ НА БКП В НОВОТО СИ АМПЛОА НА ВИСШИ КАПИТАЛИСТИ С ОТКРАДНАТИ ОТ НАС ПАРИ. И ТОВА ПОД ОДОБРИТЕЛНИЯ ПОГЛЕД И НА ИЗДИГАНИЯ ОТ МНОЗИНА В КУЛТ ЗАПАД И САЩ.
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Партиите са проводник на чужда воля -на чужди идеологии- имперски доктрини , за културна асимилация.Едно от многото производни на римската доктрина - "разделяй и владей - създай контролиран xаос - извлечи ред от xаоса".Една нация няма нужда от партийно разделение и унищожение отвътре. Та има една вяра , един идеал , една азбука , една борба.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като се установи, че ЕРП -тата са укрили 1 милярд, то значи са източили о/о 166 мил. ДДС. Общо 366 мил ддс! ( не внесеното и източеното)!! Това са реалните причини за поскъпването на тока. Впечатление прави, че 3 различни по националност компании действат задружно с/у България , което доведе до падането на едно правителство. Та въпроса е ЗАЩО не е започнато наказателно преследване на виновните?логичния отговор за не изпълнение на служебни задължения е само един!!!
73
0
 
16
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Ако сме коректни, комунизма не си е отишъл, понеже комунизъм не е имало, а социализъм. Но какво се получи след това ... Каква я мислехме, каква стана .. България се превърна в нещо средно между боклуджийската кофа на Европа и бананова република. Шайка мошеници заграбиха богатствата на страната - политици, криминални елементи и т.н. а българина мизерства и е готов да се раздели дори с живота си за жълти стотинки .. гръмалите гръцики мини, които гърците не рискуват да утилизират!
72
0
 
6
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ.кой е БОЙКО-той е работил за ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ с прякор БУДА.БОЙКО е комунист от БКП и майор от УБО.бащта му е сатрудник на МВР.БОЙКО има досие в ЦРУ И ОЛАФ като ПРЕСТЪПНИК И МАФИОТ.кой е ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ-той е член на БКП и старшина от ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ и син на шофьора на най довереното лице на началника на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ и масов УБИЕЦ ГРИГОР ШОПОВ.коя е ЦЕЦКА ЦАЧЕВА-тя е член на БКП и висш ПАРТИЕ СЕКРЕТАР на окръжен народен съвет плевен-ЦЯЛАТА ИСТИНА RAMBO RAMBO RAMBO...