Очаква се битка около поста на вътрешния министър в Русия

Руското МВР е едно от най-могъщите министерства в страната
14 ное 2014 20:35, Елка Василева
110
Очаква се битка около поста на вътрешния министър в Русия
Снимка: архив, Reuters

През последните седмици из руските медии и сред запознати в Москва циркулират слухове, че руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев ще бъде сменен. "Стратфор" следи процесите сред руските управляващи кръгове и стабилността на позициите на руския лидер Владимир Путин в момент, когато страната е изправена пред серия от кризи заради разклатената икономика и напрежението със Запада заради Украйна.

Макар че Колоколцев като личност няма съществено влияние, постът, който той заема, отговаря за един от най-мощните инструменти за всеки, който се стреми към политическа власт в Русия - значителна част от апарата за вътрешно следене, пише Статфор глоубъл интелиджънс.

Слуховете, че Колоколцев е бил принуден да подаде оставка, се появиха първо на 29 октомври по руския тв канал "Дожд" и бяха подети от "Правда", РИА Новости и други руски медии, преди да се превърнат в тема за дебати сред руските спецове. "Дожд" се позова на източници в министерството на отбраната, макар че не се поясняваше какво точно е положението на Колоколцев в момента.

"Дожд" е един от последните независими тв канали в Русия и е съобщавал подобни слухове и преди. Но дори когато ги е давал без подробности, отразяваната от него изтекла от Кремъл информация винаги е насочвала към наличието на реални проблеми.

Президентският говорител Дмитрий Песков призна, че има такива слухове, но нито ги потвърди, нито ги отрече. Тази седмица Колоколцев участва в генералната асамблея на Интерпол в Монако в качеството си на вътрешен министър на Русия. Там той се държеше така, сякаш всичко е нормално, даваше интервюта за готовността на Русия да участва в борбата срещу глобални заплахи като кибертероризма. След тази негова поява в руските медии започнаха спекулации, че той ще подаде оставка в близко бъдеще, вероятно след Деня на полицията в Русия - 10 ноември. Самият Колоколцев произлиза от редовете на полицията.

В технически план Колоколцев се прояви като един от добрите вътрешни министри, след като пое този пост през 2012 г. Той е добре запознат с операциите на полицейските сили и вътрешните войски. Реформите, които започна в различните сили на МВР, се посрещат добре в Русия. Но самият Колоколцев не е важна фигура и това дали ще подаде оставка, няма да бъде от съществено значение за страната. По-важен е самият пост на вътрешния министър и кой от властовите кръгове в Кремъл има влияние върху този, който го заема.

Руското вътрешно министерство е едно от най-могъщите министерства в страната. Както и повечето вътрешни министерства в Европа, то отговаря за вътрешната сигурност, за местните и федералните полицейски сили, за полувоенизираните части и за разследванията. Неговите полувоенизирани части, наброяващи около 200 000 войници, са сред най-добре обучените и най-добре екипирани въоръжени сили в Русия. Те имат голям боен опит и най-високи оценки за участието си в различни конфликти в Северен Кавказ, най-вече в Чечения.

Руските разузнавателни служби традиционно действат заедно с вътрешното министерство или са били негов надзорник. По царско време министерството е контролирало жандармерията и тайната полиция. В ранния съветски период Феликс Дзержински - основателят на страховитата тайна полиция ЧК - стана първият съветски вътрешен министър и шеф на тайната полиция.

Това положение на нещата кара Федералната служба за сигурност (ФСС) да гледа на силите на вътрешното министерство като на свое въоръжено крило и да не разчита на руската армия - която е под надзора на боричкащи се фракции - за влияние. В последните години обаче контролът на ФСС над министерството отслабва.

Предшественикът на Колоколцев - Рашид Нургалиев, преди да стане министър, отговаряше за вътрешните работи във ФСС. Така той управляваше министерството и неговите сили, изхождайки от политически съображения, вместо от стратегия за вътрешната сигурност в страната. Колоколцев, напротив, бе полицейски офицер, а после и шеф на московската полиция, преди да дойде в министерството. Той бе смятан за технократ, който не е замесен в клановите борби за власт в Кремъл.

Поради смяната на ръководството, ФСС и други органи на сигурността като Следствения комитет през последните години се оказаха въвлечени в борба с МВР за контрола над няколко апетитни служби, като например Главния директорат за икономическа сигурност и борба с корупцията, които разполагат с повече инструменти за разследване на икономически престъпления.

При това положение предсрочното оттегляне на Колоколцев може да се окаже част от усилията на ФСС да възстанови контрола си над вътрешното министерство.

Слуховете обаче, които се носят за наследник на Колоколцев, говорят за по-съществена и опасна борба, включваща и Путин.

Изтекла информация в руските медии показва, че на мястото на Колоколцев ще бъде избран първият заместник-вътрешен министър Виктор Золотов. Той е човек от министерството, но е и бивш шеф на Федералната служба за охрана, която се грижи за личната безопасност на Путин и е еквивалент на американската Сикрет сървис. Золотов е бил личен бодигард на политическия ментор на Путин - Анатолий Собчак, в Санкт Петербург, където е срещнал и Путин. Золотов е лично лоялен на Путин и не е част от други кръгове в Кремъл, свързани със сигурността.

Една такава замяна ще сложи лоялист на Путин директно да отговаря за едни от най-важните сили и механизми на сигурността в страната, като ги пази далече от ръцете на другите подобни кръгове като ФСС.

Във време, когато Русия се изправя пред серия от кризи, които могат да подкопаят популярността и ръководната роля на Путин, подобно прегрупиране на силите е от повишено значение.

Ако се появят повече индикации за предстояща смяна на върха на вътрешното министерство, те ще са сигнал за недоверието на Путин в способността на различните силови кръгове, особено на ФСС, да влияят върху министерството. Подобна смяна ще разкрие също желанието на Путин да засили прекия си контрол над някои от най-мощните механизми в страната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
1877-78 преди 9 години
Госпойце,ти гледай бърканицата в нашия си двор и дай акъл как да се оправи ,па тогава отивай у хората да редиш техния живот!
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам какво иска да възстанови Путин - Това са си твои представи на нещата, недей да ги натрапваш като нещо сигурно и категорично. Но , ако потърсиш малко из Гугъл ще прочетеш нещо което наистина е казал в една реч - че който се надява в Русия отново до се върне комунизма е ***. Това е негово изказване. Човекът се опитва да направи нещо като в Китай, да има контрол на държавата, но не и чрез комунизъм, иначе щеше да остави държавата на Генадий Зюганов и неговата Комунистическа партия.
63
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На всички хкоито хвалят Русия им препоръчвам да изгледат филма The soviet story - ще им увиснат чейнетата за какви комунистически зверства става въпрос и Путин иска да реставрира всичко това!
62
0
 
4
 
! Отговори
Акъл море до 53 преди 9 години
Михалчо,не съм от там откъдето си ти.Не съм и тиква.Тиквите са другаде.В момента ги търси начело на древната българска държава.Ти ми приличаш на един от тях.Квадратна ли ти е кратуната?
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 83.....Ти май си кьорав бе момче,,,,я намери в чичко гугъл снимки на Москва преди 10години и сега---ще видиш веднага че си написал пълни простотии,,,,,А сградата на Газпром е нова__проекта е поръчан и строен след 1992 год и е призната зе една от най-оригиналните сгради в света.....схвана ли ,,,смехурко,,,,
60
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забавно е да наблюдаваш снимки от рашата. Бившата сграда на КПСС е днес Газпром. Постоянно има някакви кранове които "строят" , обаче за 25 години построено няма нищо.
59
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мълчим защото няма такъв военен самолет.
58
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 74защо мълчите за новината за сателитната снимка на военния самолет, стрелящ по малайзийския боинг, а пак помийка сте изтипосали като новина ? А ?като давате зор ей ви новинатанякаква чебурашка тренирала с фотошопа.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОт всякъде могат да ти докарат сол, въпроса е имаш ли с какво да платиш...
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецабе ти луд ли си бре ....сол ще ти я докарат даже от африка .....боже колко елементарен анрод има по този свят
55
0
 
1
 
! Отговори
майорски преди 9 години
До Анонимен73е как защо мълчат ......США не им е казал ...чакат нареждане от големия " брат"
54
0
 
2
 
! Отговори
майорски преди 9 години
ква битка бре ...всичко е проверено от КГБ ....и се знае кой ще е ...В българия ги проверяват ФБР...и казват кой да е
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми е ясно кой ще е тоя *** ,който иска да вземе поста, но ще има такива...
52
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецсофиянче, кефиш ме.
51
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
Прасе си ти, по-точно си *** (скопено прасе за угояване), а аз просто излагам факти, които се крият. Това, че не можеш да ги приемеш (с дастойнство) си е твой проблем и на тези, които не са те възпитали.Ho capito ?
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо се насрахме ...
49
1
 
1
 
! Отговори
до Bulgatani 65 преди 9 години
Напротив. Русия не би смогнала да размътя нещо в источна Украйна.
48
12
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Bulgatani Цитат от статия:"...Според оценки на министерството, Русия ще може да замести 80% от вноса до 2020 г., но правителството иска тази цел да бъде постигната още през 2018 г..." Излиза , че рф ще има проблем/ недостиг на готварска сол до..2020г.:) Това постига ВСЕКИ, който иска да води агресивни войни в Европа в 21 век и да започва Трета световна война!
47
0
 
3
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До софиянец 63 Дали сол е само в Украйна? За щастие, светът е голям и богат !
46
0
 
5
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До май 50Мисля за това, което пишете! Ако Украйна има ядрени оръжия, това ще са се възползовали от него срещу Русия? И след това - какво се случи с Украйна? И не само Украйна, но и цяла Европа? Нали искате ядрена война?