Талибаните ще се върнат в Кабул, ако армията не им попречи

Приключи една от най-дългите и най-кръвопролитни мисии на НАТО
9 дек 2014 19:06, Елка Василева
20
Талибаните ще се върнат в Кабул, ако армията не им попречи
Снимка: архив, Reuters

В понеделник приключи официално една от най-продължителните и най-кръвопролитни военни мисии на НАТО - за "поддържане на сигурността" в Афганистан. Експерти предупреждават, че ситуацията може да се развие според сценария от 1992 г., когато три години след изтеглянето на съветските войски от Афганистан режимът на президента Мохамад Наджибула падна под натиска на муджахидините. Талибаните отново ще дойдат на власт, освен ако афганистанската армия не остане изцяло лоялна на днешното държавно ръководство, пише Павел Тарасенко в "Комерсант".

Тържествената церемония се състоя на летището в Кабул, където до вчера бе разположен щабът на обединеното командване на Международните сили за съдействие на сигурността в Афганистан (ИСАФ). Знамената на страните от коалицията бяха спуснати, с което приключи една от най-мащабните международни военни операции - тя продължи 13 години с участието на подразделения от 51 държави. По данни от ноември 2014 г. през периода на операцията са загинали 31 773 военнослужещи от ИСАФ.

Още по темата

По време на церемонията командващият мисията Джон Кембъл заяви, че НАТО "постепенно ще се пренасочи към подготовка и подпомагане на афганистанските сили за сигурност". Същевременно увери, че афганистанците "разполагат с всички възможности" за решаване на задачите, пред които са изправени.

Това констатира и докладът за резултатите от международната операция, изпратен до Съвета за сигурност на ООН от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Постиженията на ИСАФ осигуриха възможността да постигнем коренни промени в Афганистан - се казва в документа. - ИСАФ и националните сили за сигурност в Афганистан с общи усилия намалиха заплахата от страна на Ал Кайда и нейните филиали. Афганистанските части постигнаха съществен напредък и от 2001 г. са трансформирани в професионална сила, способна да гарантира сигурност в цялата страна. Те притежават чудесна тактическа подготовка."

При все това новините от Афганистан сочат, че този оптимизъм може да е преувеличен. Почти всеки ден в страната се извършват мащабни атентати. Най-малко шестима души загинаха в понеделник при нападение на терористи срещу комплекс на силите за сигурност в провинция Кандахар. Петима полицаи бяха застреляни предния ден от терористи на КПП в провинция Хелманд. По официални данни през последната година човешките загуби в афганистанските силови структури са нараснали с 6,5 на сто. С приключването на военната операция статистиката може доста да се влоши.

Предвидено бе в новата тренировъчна мисия, наречена "Решителна подкрепа", да бъдат включени към 12 хил. военни. В събота обаче министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл съобщи при посещение в Кабул за корекции в плановете на Вашингтон: в началото на 2015 г. американските военни, останали в Афганистан, няма да наброяват само 9800, а 1000 души повече. Тези числа впрочем също не са твърде впечатляващи, ако си припомним, че в разгара на приключилата операция ИСАФ разполагаше с военен контингент от 140 хил. души.

Кабул заявява, че високо цени подкрепата от страна на САЩ и НАТО, но може и самостоятелно да се бори с талибаните. "Ако някои си мислят, че афганистанската държава ще рухне, жал ми е за тях - каза тези дни президентът на Афганистан Ашраф Гани. - Съществуваме вече 5 хил. години и се каним да пребъдем още толкова. Никой не бива да ни подценява."

Експерти обаче предупреждават, че при неблагоприятно развитие в Афганистан може да се повтори станалото преди 22 години. През 1992 г. - три години след изтеглянето на съветските войски от страната, президентът Мохамад Наджибула, изгубил контрола над вътрешнополитическата ситуация, отстъпи пред натиска на муджахидините и бе принуден да избяга от Кабул.

"В момента няма пълна гаранция, че талибаните ще бъдат възпрепятствани пак да вземат властта", заяви пред "Комерсант" Владимир Сотников, старши научен сътрудник от центъра за международна сигурност към Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките.

Той приема възможността да се повтори сценарият от 1992 г. Развитието на нещата според него доста ще зависи от това, "доколко сериозна съюзническа помощ ще може да издейства правителството на Афганистан".

"Не става дума за изпращане на нови войски, а за материално-техническа подкрепа и финансова помощ, необходима, за да поддържа лоялността на офицерите и войниците от афганистанската армия", обясни експертът. И добави, че при засилване на талибанския натиск има риск бойци на Кабул все по-често да минават на другата страна в конфликта.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: НАТОАфганистанИСАФ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Кейн преди 9 години
Афганистан е прародината на българите,даже в Рила има връх Кабул
11
0
 
5
 
! Отговори
ние преди 9 години
А не е ли време и ние да им издюдюкаме от тука да си вървят!
10
3
 
19
 
! Отговори
Ястреб Великолепний преди 9 години
Най-могъщата армия в света беше прецакана от група селяни със скъсани сандали, въоръжени със самоделки калашници, които денем пасат овце и копаят ниви, а нощем ловят окупатори!
9
0
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Това констатира и докладът за резултатите от международната операция, изпратен до Съвета за сигурност на ООН от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - ген сек ?!!! като Брежнев - норвежкия комунист агент на КГБ " Светлов ". Четете така : армията ще посрещне със салюти завръщането на студентите в Кабул !
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРИКЛЮЧИ ПЕЧАЛНО И БЕЗСЛАВНО!!!!!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо си тръгват янките,хероина свърши ли.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След демократичните ценностите на НАТО нищо чудно и това да се случи.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще стане като в Ирак, може би и по - зле. След като заминат чуждите войници, ще почнат вътрешните междуособици и ще се сбият племената помежду си. Накрай пак ще надделеят тези срещу които се биха 13 години. Режимите в подобни държави не могат да се променят със силова военна операция и десетина години окупация. Трябва да минат поколения през които гражданите им да се образоват, за да не се връщат към първобитни порядки. Подобни воини носят само хаос.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приключи .А какъв е резултата ?
3
2
 
17
 
! Отговори
предвиждане преди 9 години
Много скоро Афганистан ще стане част от Ислямска Държава-ИД.
2
1
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Петрола
1
1
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Важно е не кой печели войната, а къде отива петрова.Реализъм :)