Удар по свободата

Франция се подготвяше за подобна атака, но не беше готова за ужасяващия шок
Обновена: 10 яну 2015 20:19 | 10 яну 2015 20:11,
204
Удар по свободата
Снимка: Reuters

Френското правителство предупреждаваше, че на територията на страната се готви тежък терористичен удар. През декември премиерът Мануел Валс обяви, че Париж никога не е бил изправян пред по-голяма заплаха от терористи.

На 7-ми януари въоръжени маскирани мъже нахлуха в редакцията на сатиричното издание “Шарли Ебдо” и убиха 10 души от екипа. Застреляни бяха и 2-ма полицаи. Президентът Франсоа Оланд беше категоричен, че това е терористична атака, немислим варварски акт. Подобно нападение не се е случвало в страната от над 50 години насам, посочва сп. “Икономист”.

Изборът на целта не беше случаен. “Шарли Ебдо” от дълго време се гордее с практиката си да поставя свободата на словото пред политическата коректност, като осмива политици, религиозни фигури, религии като цяло.

През 2006-та година изданието препечата карикатури на пророка Мохамед от датски вестник. 5 години по-късно “Шарли Ебдо” публикува брой, озаглавен “Шериат Ебдо” с уточнението, че статиите са редактирани от Пророка. Нощта преди излизането от печат, парижската редакция на изданието е атакувана с петролни бомби.

Оттогава насам офисите на “Шарли Ебдо” и някои от служители са под полицейска закрила. Но това се оказа недостатъчно, за да спре двамата нападатели, въоръжени с автоматични оръжия, които убиха 8 журналисти, в това число и главния редактор и карикатурист Стефан Шарбоние.

“Отмъстихме за пророка Мохамед!”, крещяха терористите след атаката. Видни ислямски духовници посочиха с пръст атакуващите: “Това варварство няма нищо общо с исляма”.

Започна преследване на извършителите, а Париж стана арена на нова сходна атака с жертви.

Всичко това се случва, въпреки че мерките за сигурност бяха затегнати след серия от заплахи от страна на “Ал Кайда” и други екстремистки организации.

Анализатори коментират, че скорошното насилие е от друг източник. Все по-голяма заплаха се оказват множеството френски граждани, които се завърщат от обучение в джихадистки лагери в Ирак и Сирия. Един такъв екстремист, французинът Мехди Немуш уби 4-ма души в еврейски музей в Брюксел миналата година.

Според данни на правителството над 1000 французи, които са отишли да се бият под флага на “Ислямска държава” са се завърнали във Франция или са на път обратно към страната.

Атаката на 7-ми януари изглежда е била добре планирана и изпълнена. “Нападателите са били тренирани да се сражават, не да се взривяват”, изтъкват експерти. Дори изглеждат по-мотивирани да демонстрират способността си да убиват, отколкото да променят френската политика в арабския свят.

В опит да спрат потока от обучени бойци-джихадисти, френските власти приеха закон, даващ широки правомощия за задържане на заподозрени на летищата и конфискуване на паспортите им. Но опасността остана реална и водещите френски политици продължиха да призовават за повишено внимание и бдителност.

Трудното за Франция тепърва предстои. Защото трябва не само да се справи с шока и страха.
Страната е дом на едно от най-големите мюсюлмански малцинства в Европа, наброяващо 5-6 милиона души. И все по-трудно успява да балансира между светските си традиции и желанията на своите граждани, изповядващи ислямската религия.

Страховете, че властимащите се огъват пред мюсюлманското малцинство засилиха позициите на ксенофобската партия на Марин льо Пен. Проучвания показват, че г-жа льо Пен би стигнала до балотаж на президентските избори през 2017-та година.

В телевизионно обръщение непосредствено след трагедията президентът Оланд призова за национално единство, като поясни, че “цялата република е застрашена, но свободата винаги ще бъде по-силна от варварството”.

Още преди държавният глава да говори, обикновените граждани се обединиха около сходна позиция. Десетки хиляди излязоха на нощни бдения в памет на жертвите, в подкрепа на “Шарли Ебдо” и срещу тероризма. Мнозина издигнаха транспаранти с трите думи, превърнали се в слоган на солидарността: “Je Suis Charlie” (“Аз съм Чарли”).

Подобни бдения имаше и в други части на света, включително и Лондон.

Но както историята показва след подобни терористични нападения в други градове, Париж ще има нужда от време за възстановяване след такива национална трагедия. А белезите, които ще останат в съзнанието на хората може и да не бъдат изтрити никога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано при при следващите нападения на "бунтовници" да има повечко трупове!При атентатите в Москва, Волгоград и Беслан западът си мълчеше, сега за 12 мухльовци ореваха небесата! Така ще е, ще поревете малко, че да видите колко е хубаво "мил", беличък и пухкавичък уахабит, с мекичка, пухкавичка брадица да пуца с автомата сред цивилни! ХУБАВО ЛИ Е, А ЗАПАДНЯЦИ??? ХУБАВО ЛИ Е???
42
1
 
8
 
! Отговори
se преди 9 години
Да си припомним.23 април 1999 г. От българската преса:В ракетно нападение на НАТО в ранните часове на деня срещу държавната сръбска телевизия в Белград са били убити най-малко 15 души и ранени двойно повече. Всички те са журналисти.Държавната телевизия в Белград, за която в НАТО твърдят, че е нервният център на сръбската пропаганда, е напълно разрушена.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1"Всичко хубаво създадено в Русия е дело на европейци"Защото по това време Русия е била тогавашната Америка, обетована земя за европейските учени и таланти. Които са бягали в Русия за да споасят живота си, преследвани от жестоки европейски монарси. А в Русия са намирали изключително топъл прием и най-добрите условия за работа. Западняците тогава (преди Промиошлената революция и парната машина) са били едни гладни въшки. Ограбили са Константинопол.
40
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименЧърчил е казал далеч по-нелицеприятни неща за нас------------ По това ли трябва да ги преценяваме, кой е казал по-лошо? Според мене и двамата са имперци-*** - единият руснак, другият британец. Руската имперска доктрина също не предвижда да има независима Българска държава, само Задунайска губерния, в която населението да се асимилира за две-три поколения.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопДа.И какво от това? Да, прав си.Ти знаеш много.Ти знаеш всичко.Ти си най-умният.Ти винаги си прав.Доволен ли си сега?Хайде, мий си краката и си лягай!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 58 одисейИ какъв ти е проблемът?Нещо се дразниш?Какво искаш?Добре, ти си прав.Отдъхни си.Пий водица.Изяж един "Сникърс".По-добре ли си?
37
8
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Доколкото знам Наполеон са го победили англичани и прусаци.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Чърчил е казал далеч по-нелицеприятни неща за нас. При това е бил доста прав. Но освен истините е и заплашвал, че няма да имаме повече държава,ако зависеше от него. Това свое имперско високомерие е подкрепил здраво с авиация и бомби.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не се срамувал от руския. В историята на Русия няма такова нещо.Просто Русия е била империя тогава и е била отворена към света.А френският е бил международен език,както сега английският.И русите са пътували много по света и е трябвало да знаят френски (а и не само).Просто френският е бил задължителен.Но руснаците не са били поклонници на Франция.Все пак са победили Наполеон.Пък и русите (православни) са имали доста негативно отношение към запада, заради религията (протестанти и католици).
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците пият по същата причина, по която пият всички пияници - защото са пълни ***.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато французите са се присмивали на руснаците, че са диваци, Достоевски е казвал, че ако руснак говори френски, французина няма да разбере, че говори чужденец, но ако французина говори руски, руснака няма да го разбира, толкова са зле французите в ученето на руски.
32
1
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Един хамериканец писател преди 2-3 години пита един руснак колега..писател: защо вие руснаците толкова пиете? А руснакът му колега -писател му казал: руснакът пие за да забрави каква голяма *** е щом ви позволява и гледа идиотиите по света които сътворявате, вие американците.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
който знае приказката - да вкараш сам вълка в кошарата, да си направи извода за случващото се в Европа!
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък знам, че Достоевски има немска кръв, разбира се има и руска.По принцип точно Достоевски да се каже, че не е руснак е малко несериозно, защото именно Достоевски най в дълбочина разкрива руската душа и руският характер. Рускостта при него е уникална. Той се е възхищавал на руският народ, който е опознал по време на каторга.Заедно с Константин Леонтиев са най-големите умове, които руската литература някога е раждала.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1Достоевски на литовски ли е писал? Или на руски? Искам да прочета някоя негова книга написана на литовски.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТой и Обамата не е американец по днешните стандарти. А и външно му личи. Както и Саркози не е "чист ариец" и французин, а новият румънски президент не е румънец. Какво променя това? Големият наш композитор Петър Ступел "не беше" българин.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпрос на време е да бъде извършен атентат и другаде. Миналата година ЕС е дал паспорти на 1 милион азиатци и африканци. Брюксел прилича на Багдат като не само се носи вой от джамиите по 5 пъти на ден, но имамите проповядват ислям по улиците и призовават всички да приемат исляма. България вън от ЕС и НАТО!!!
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада е расистки, двуличен, лицемерен, лъжлив, комплексиран.Защото сега като са умрели западняци се смята за трагедия.Като умират от изток хора си без значение.Едва ли не изключителността на западният човек.Достоевски не случайно е казвал за французите "Не търсете в тях даже мисли..."..
25
1
 
8
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
А стига с тая Франция бе , стана банално вече.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че посочих тази им гавра с нашата Православна вяра, не значи, че ги осъждам, а само, че не бих ги подкрепил никога!