Удар по свободата

Франция се подготвяше за подобна атака, но не беше готова за ужасяващия шок
Обновена: 10 яну 2015 20:19 | 10 яну 2015 20:11,
204
Удар по свободата
Снимка: Reuters

Френското правителство предупреждаваше, че на територията на страната се готви тежък терористичен удар. През декември премиерът Мануел Валс обяви, че Париж никога не е бил изправян пред по-голяма заплаха от терористи.

На 7-ми януари въоръжени маскирани мъже нахлуха в редакцията на сатиричното издание “Шарли Ебдо” и убиха 10 души от екипа. Застреляни бяха и 2-ма полицаи. Президентът Франсоа Оланд беше категоричен, че това е терористична атака, немислим варварски акт. Подобно нападение не се е случвало в страната от над 50 години насам, посочва сп. “Икономист”.

Изборът на целта не беше случаен. “Шарли Ебдо” от дълго време се гордее с практиката си да поставя свободата на словото пред политическата коректност, като осмива политици, религиозни фигури, религии като цяло.

През 2006-та година изданието препечата карикатури на пророка Мохамед от датски вестник. 5 години по-късно “Шарли Ебдо” публикува брой, озаглавен “Шериат Ебдо” с уточнението, че статиите са редактирани от Пророка. Нощта преди излизането от печат, парижската редакция на изданието е атакувана с петролни бомби.

Оттогава насам офисите на “Шарли Ебдо” и някои от служители са под полицейска закрила. Но това се оказа недостатъчно, за да спре двамата нападатели, въоръжени с автоматични оръжия, които убиха 8 журналисти, в това число и главния редактор и карикатурист Стефан Шарбоние.

“Отмъстихме за пророка Мохамед!”, крещяха терористите след атаката. Видни ислямски духовници посочиха с пръст атакуващите: “Това варварство няма нищо общо с исляма”.

Започна преследване на извършителите, а Париж стана арена на нова сходна атака с жертви.

Всичко това се случва, въпреки че мерките за сигурност бяха затегнати след серия от заплахи от страна на “Ал Кайда” и други екстремистки организации.

Анализатори коментират, че скорошното насилие е от друг източник. Все по-голяма заплаха се оказват множеството френски граждани, които се завърщат от обучение в джихадистки лагери в Ирак и Сирия. Един такъв екстремист, французинът Мехди Немуш уби 4-ма души в еврейски музей в Брюксел миналата година.

Според данни на правителството над 1000 французи, които са отишли да се бият под флага на “Ислямска държава” са се завърнали във Франция или са на път обратно към страната.

Атаката на 7-ми януари изглежда е била добре планирана и изпълнена. “Нападателите са били тренирани да се сражават, не да се взривяват”, изтъкват експерти. Дори изглеждат по-мотивирани да демонстрират способността си да убиват, отколкото да променят френската политика в арабския свят.

В опит да спрат потока от обучени бойци-джихадисти, френските власти приеха закон, даващ широки правомощия за задържане на заподозрени на летищата и конфискуване на паспортите им. Но опасността остана реална и водещите френски политици продължиха да призовават за повишено внимание и бдителност.

Трудното за Франция тепърва предстои. Защото трябва не само да се справи с шока и страха.
Страната е дом на едно от най-големите мюсюлмански малцинства в Европа, наброяващо 5-6 милиона души. И все по-трудно успява да балансира между светските си традиции и желанията на своите граждани, изповядващи ислямската религия.

Страховете, че властимащите се огъват пред мюсюлманското малцинство засилиха позициите на ксенофобската партия на Марин льо Пен. Проучвания показват, че г-жа льо Пен би стигнала до балотаж на президентските избори през 2017-та година.

В телевизионно обръщение непосредствено след трагедията президентът Оланд призова за национално единство, като поясни, че “цялата република е застрашена, но свободата винаги ще бъде по-силна от варварството”.

Още преди държавният глава да говори, обикновените граждани се обединиха около сходна позиция. Десетки хиляди излязоха на нощни бдения в памет на жертвите, в подкрепа на “Шарли Ебдо” и срещу тероризма. Мнозина издигнаха транспаранти с трите думи, превърнали се в слоган на солидарността: “Je Suis Charlie” (“Аз съм Чарли”).

Подобни бдения имаше и в други части на света, включително и Лондон.

Но както историята показва след подобни терористични нападения в други градове, Париж ще има нужда от време за възстановяване след такива национална трагедия. А белезите, които ще останат в съзнанието на хората може и да не бъдат изтрити никога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
0
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Перото е по-силно от меча!!!Хората са го разбрали още от древни времена!!!
62
0
 
3
 
! Отговори
канарчета ли сме? преди 9 години
До Анонимен 90То не е само предчувствие!Има крещящи противоречия в информацията. Отнаало се твърдеше, че килърите питали всеки журналист за името му. Това го твърдяха хора, които са били вътре. Но късно снощи друг присъствал там каза точно обратното, направо започнала стрелбата. И още много други очевидни противоречия. Върхът на слкадоледа е "забравената" лична карта. Не знам кой килър си носи такава и я "забравя"в захвърлената кола. Остап Бендер:"А не искаш ли и ключовете от апартамента ми?
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В източна Украйна се изравят масови гробища с трупове на жени и девойки, изнасилени и убити от страна на украинските християнски терористи! Тези новини дори не можаха да си проправят път до първата страница на който и да е по-голям масов вестник. Сега за 12 души убити изведнъж всички станаха Шарли! Шарлатани долни еврейо-демократични!!
60
0
 
7
 
! Отговори
Мухабберат преди 9 години
На народите от западна Европа и северна Америка им омръзна от вечните войни в Близкия Изток, водени за благото на Израел. Няма достатъчна подкрепа за сухопътна инвазия в Сирия. За това овчичките в демократичните страни трябва да се подплашат пак с нещо, че да се юрнат да воюват със страшните *** с кривите зъби, пиещи бебешка кръв за закуска! Ще видите как този "терористичен" акт ще се свърже с ИД, поредната "терористична "организация на щатна служба на ЦРУ!
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До такаУбийстово на гадовете (като теб) е нещо добро. Защото по земята остават по-малко гадове. Сега разбра ли?
58
1
 
4
 
! Отговори
двойни стандарти преди 9 години
До Одисей 1Тъй както косовските албанци имаха право на самоопределение според янките, така и руснците в Донбас имат право на самоопределение и независимост. Защо за едните да може, а за другите-не? Каква е разликата? Само в сребърните мини в Косово ли е разликата?И в Косово държавата водеше военни действия и в Украйна също. Защо Натовската авиация атакува сръбската армия, а не бомбардира украинската и украинските градове? И не постави ултиматум на украинците да дадат независимост на русите?
57
3
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Маркс Викай по-силно, Марксе! Ни та чувам! Какво искаш?
56
3
 
0
 
! Отговори
така преди 9 години
Оказва се, че има толкова много хората, одобряващи действията на терористите. Тъй като често пишат "Убийство е зло, но...". Фразата има същият смисъл като "Убийство е хубаво".
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Създава се тягосното предчуствие, че франсетата сами са го направили, но ще гледаме, тогава ще направим анализа, още е рано.
54
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен Супер си, не само че не ме дразниш, но много добре ме развеселяваш. А какви хапчета, не разбирам за какво говориш? Всъщност как ти хрумна, че ме дразниш по някакъв начин, аз дори не те забелязвах? :)))
53
0
 
7
 
! Отговори
edna преди 9 години
Абе, хайде стига сте ни занимавали с тези присмехулници. Защо не давате снимки на убитите деца и майки в Донбас? Те не са 12, те са хиляди. И тяхната вина е, че говорят руски, без да обиждат и предизвикват никого. Коя трагедия е по-голяма, а?
52
0
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Дупето Шопе! Дупето!Сега оня мъди ще ме изтрие, пфу!
51
0
 
1
 
! Отговори
М преди 9 години
Оди, морените бяха 14 стотинки.
50
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До МД-то? Какво е това, не те разбирам?
49
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Как така Джеймс Ват не се е сетил да избяга от жестокия си монарх в Русия, щеше направо да изобрети космически кораб.
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 63Да, прав си.Ти знаеш много.Ти знаеш всичко.Ти си най-умният.Ти винаги си прав.Хайде, мий си краката и си лягай!------------------ Виждам, че ме смяташ за Господ, сигурно искаш и да изпиеш водата от легена? Недей бърза толкова, и аз си имам недостатъци :)))))
47
0
 
2
 
! Отговори
Джен Псаки преди 9 години
До ШопЪхъ. Путин е бил. Има снимки и клипчета в нета.И информация от достоверни източници.Един съвет - в никакъв случай НЕ СМЕНЯЙ ДИЛЪРА!!!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бунтовниците" уж бяха трима, после само двама.Единият си изтървал личната карта.После хванали един заложник в огромна сграда и го пуснали.После излезли навън и жандармите ги затреляли. Можеше да ги оставят да пострелят и да им свършат патроните. Можеха да им пуснат сълзотворен газ, гумени куршуми, снайперски изстрел в крака. Но трябваше да ги убият!Смърди... Яко смърди.
45
6
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До 66 Явно в Русия са бягали някакви мошеници, защото иначе и парната машина и всичко след нея щеше да е патентовани там, а не на Запад, при жестоките европейски монарси. Да не споменавам, че когато в цяла Европа са имали конституции, в Русия са бесели противниците на абсолютизма.
44
6
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен Няма нападения на бунтовници, има диверсия на бай ви Путин, който ще мре в Хага.