"Слава Богу, Русия не е Франция!"

В Русия солидарността с "Шарли ебдо" не е по вкуса на всички
16 яну 2015 16:30, Елка Василева
404
"Слава Богу, Русия не е Франция!"
Снимка: Reuters

"Слава Богу, Русия не е Франция!". Подобно на близкия до Кремъл всекидневник "Комсомолская правда" множество руски медии и висши представители започват да проявяват сдържаност на фона на световната солидарност, която атентатът срещу "Шарли ебдо" продължава да предизвиква, пише Анаис Лобе от Франс прес.

След като първоначално приветстваха организираното в неделя в Париж историческо шествие срещу тероризма, някои руски вестници публикуват в последните дни все повече статии, в които се разграничават от редакционната линия на френския сатиричен седмичник.

"Слава Богу, Русия не беше засегната от тази епидемия!", възкликна популярният всекидневник "Комсомолская правда" във връзка с проявите в подкрепа на "Шарли ебдо". "Слава Богу, ние не нараняваме чувствата на мюсюлманите у нас, член 282 от Наказателния кодекс съществува", отбелязва вестникът.

Този член, критикуван от много неправителствени организации като посегателство върху свободата на словото, осъжда на сурова глоба лица и медии, ако се докаже, че "подстрекават към расова, междуетническа или религиозна омраза".

По силата на тази мярка от Наказателния кодекс руски депутат поиска органът за контрол върху медиите "Роскомнадзор" да включи "Шарли ебдо" в списъка на забранените в Русия екстремистки издания.

Информационният уебсайт от Санкт Петербург "Агентство бизнес новостей" на свой ред съобщи, че по нареждане на "Роскомнадзор" вчера е било принудено да свали от първата си страница карикатура на Мохамед - дело на екипа на "Шарли ебдо".

"Враг на всички мюсюлмани"

Сайтът бе сред малкото руски медии, последвали апела на бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, който призова руските медии да публикуват карикатури на пророка в знак на подкрепа за френския седмичник.

Още по темата

Този опозиционер, намерил убежище в Швейцария, веднага беше обявен за "враг на всички мюсюлмани" от ръководителя на руската кавказка република Чечения Рамзан Кадиров, който заяви, че иска да организира 500-хилядна демонстрация в неделя срещу публикуването на спорни карикатури.

"Няма да позволим на никого да обижда нашия Пророк! Който се опита да го направи, става наш враг! В нашите очи няма разлика между уахабити, екстремисти и онези, които препечатват карикатурите", писа Кадиров в сряда в профила си в Инстаграм.

"Води се ожесточена битка между европейската цивилизация и тази в мюсюлманския свят. Русия не принадлежи към нито едната от двете и разбира това благодарение на реакцията си на събитията във Франция", казва политологът Леонид Радзиховски в правителствения всекидневник "Росийская газета".

"Шарли ебдо" - "доказателство за упадъка на Запада

"Трагедията в "Шарли ебдо" разкри истинска цивилизационна пропаст между Русия и западняците, но най-вече показа, че по този въпрос Русия е по-близо до Кадиров, до Чечения и арабските страни", казва Сергей Медведев, политолог в престижното московско Висше училище по икономика.

Богохулният характер на карикатурите на "Шарли ебдо" "предоставя на руснаците случай да кажат:" Виждате ли, Западът е морално разложен, ето още едно доказателство за нравствения му упадък", обяснява той.

Кремъл, който се представя за блюстител на консервативните ценности срещу "упадъчността" на Запада, обаче осъди тероризма "във всичките му форми" още в първите часове след атентата и изпрати ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров да участва в шествието в Париж в неделя.

Други високопоставени представители обаче предпочетоха да се присъединят към позицията на Руската православна църква, според която "да се бориш с тероризма не означава да си солидарен с богохулни провокатори".

"Не може също и да се заменя свободата на словото със свободата да обиждаш дълбоките чувства на вярващите", писа в неделя в Туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Според анализатора Сергей Медведев "през 90-те години "Шарли ебдо" би могъл да съществува в Русия, но напоследък средства на официална цензура като чл. 282 и "Роскомнадзор", както и автоцензурата, имат толкова силно присъствие, че хората се
страхуват да пишат".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
0
 
! Отговори
rasate преди 9 години
До ИВАН:Бетанкур са маша в ръцете на Родшилд.Едмон Родшилд:До 2030 година да няма такава държава България.
237
0
 
1
 
! Отговори
форца преди 9 години
Рогозин
236
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите в СССР,забраняваха религията и разбиваха с огромни гюлета кубетата на църквите.Путин е възпитаник на КГБи не евъзможно,да е израсъл като дълбоко вярващ,за какъвто се представя сега.Руснацит "дълбоко нараниха чувствата на вярващите" и в Чечня,където избиха стотици хиляди чеченци,които бяха против режима на Кремъл.Рамазан Кадиров е човек на Москва,а Русия,която извършва терористични акции в Украйна,подкрепя терористите от Хамаз и ИДИЛ,срещу запада.
235
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде беше член 282 от Наказателния кодекс на Русия,когато властите избиваха чеченци?
234
2
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
Живея и работя в париж и мога да ви кажа само едно ,тази красива държава от доста време се ръководи от евреи !Всичките закони които приема или променя са единственно в интерес на тази група богати и алчни евреи!Всичко е единствено по вина на евреите които финансират разпада на западното общество,обезличаването на французите като народ и култура ! Настоящият перзидент е една маруионетка в ръцете на семейство Бетанкур и сие ,които всъщност ръководят Франция от както Саркози дойде на власт !!
233
1
 
10
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Свободата не е свободия,не може всеки да плямпа каквото му скимне.
232
19
 
3
 
! Отговори
петър преди 9 години
Рамзан кадиров, палач на чеченския народ и пръв подгъзурник на путин ходи с 500 човека охрана и трепери за живота си всяка минута.Но чеченските патриоти ще видят сметката на този предател, в най-скоро време.
231
2
 
32
 
! Отговори
граф Орлов преди 9 години
До 42 (309)Че императрица Екатерина направи правилния избор като стана православна,забрани масонските ложи, стана защинтица на православните в Османската империя и всъщност бе рускиня по дух се вижда от това с което Господ я надари- ОГРОМНА по територия империя на три континента, най-дълъг период на управление и титлата "Велика".
230
15
 
2
 
! Отговори
шамил преди 9 години
До АнонименДо 311 ***, пише се мюсюлмани а не мюсулмани!
229
0
 
23
 
! Отговори
група Шарли-тани преди 9 години
До Анонимен 314Това е най-интересното как за 3 дена "НАМЕРИХА" пари да направят от 40 хил. тираж цели 5 000 000 бр.тираж. Само преди няколко дена едва продаваха по 25 хил. бр. и нямаха пари за заплати ???
228
2
 
19
 
! Отговори
тя преди 9 години
Тези карикатуристи си намериха "майстора".
227
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шарли ли сте !?!?Защото някои от труповете на колегите си са вече милионери !!!!!
226
1
 
32
 
! Отговори
тя преди 9 години
Ако това издание не беше западно щяха да го оплюят, но нали е френско ,"цивилизования "свят го защити.
225
4
 
33
 
! Отговори
тя преди 9 години
Ходорковски е *** зове към провокация!
224
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На гея Ходорковски дните му са преброени, щом Кадиров го е обявил за враг на всички мюсулмани.
223
0
 
23
 
! Отговори
тя преди 9 години
Много вярно , всичко "мара втасала" та се стигна до тези никому ненужни карикатури.
222
2
 
22
 
! Отговори
42 преди 9 години
ИМПЕРАТРИЦИТЕ ЕЛИСАВЕТА И ЕКАТЕРИНА СА ОБИЧАЛИ САМО И ЕДИНСТВЕНО РУСИЯ И РУСКИЯ НАРОД И ДОРИ СА КАЗВАЛИ, ЧЕ ДУХЪТ НА РУСНАЦИТЕ Е НЕЩО МОГЪЩО И ВЕЛИЧАВО. И ДВЕТЕ ДОРИ СА ПРЕЗИРАЛИ ПРОИЗХОДА СИ ПО ЛИЧНИ И ДРУГИ ПРИЧИНИ, КАКТО И ЗАРАДИ ОПИТИТЕ НА ПРУСКИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ ДА КОНТРОЛИРАТ РУСИЯ. ИМПЕРАТОР ФРИДРИХ ГУБИ ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ.
221
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Половин свобода не е свобода.Тези смелчаци никога не са критикували *** и евреите.Техен колега позволил си лек намек срещу евреите е бил уволнен.Сега трупат милиони върху труповете на колегите си.
220
16
 
1
 
! Отговори
Росатом Ебдо преди 9 години
От статията разбираме, че и в Русия имало храбри Шарлита, но ги било страх от автоцензурата.Както се казва "Я не трус но ..я боюс..."
219
6
 
23
 
! Отговори
До Крокодила Гена преди 9 години
Абе, за добро или зло БГ не е Русия, ама както е тръгнало до 20г. може да се превърне в Турцияи много се съмнявам, че този път Русия ще се вдигне да ни освободи за втори път.