"Слава Богу, Русия не е Франция!"

В Русия солидарността с "Шарли ебдо" не е по вкуса на всички
16 яну 2015 16:30, Елка Василева
404
"Слава Богу, Русия не е Франция!"
Снимка: Reuters

"Слава Богу, Русия не е Франция!". Подобно на близкия до Кремъл всекидневник "Комсомолская правда" множество руски медии и висши представители започват да проявяват сдържаност на фона на световната солидарност, която атентатът срещу "Шарли ебдо" продължава да предизвиква, пише Анаис Лобе от Франс прес.

След като първоначално приветстваха организираното в неделя в Париж историческо шествие срещу тероризма, някои руски вестници публикуват в последните дни все повече статии, в които се разграничават от редакционната линия на френския сатиричен седмичник.

"Слава Богу, Русия не беше засегната от тази епидемия!", възкликна популярният всекидневник "Комсомолская правда" във връзка с проявите в подкрепа на "Шарли ебдо". "Слава Богу, ние не нараняваме чувствата на мюсюлманите у нас, член 282 от Наказателния кодекс съществува", отбелязва вестникът.

Този член, критикуван от много неправителствени организации като посегателство върху свободата на словото, осъжда на сурова глоба лица и медии, ако се докаже, че "подстрекават към расова, междуетническа или религиозна омраза".

По силата на тази мярка от Наказателния кодекс руски депутат поиска органът за контрол върху медиите "Роскомнадзор" да включи "Шарли ебдо" в списъка на забранените в Русия екстремистки издания.

Информационният уебсайт от Санкт Петербург "Агентство бизнес новостей" на свой ред съобщи, че по нареждане на "Роскомнадзор" вчера е било принудено да свали от първата си страница карикатура на Мохамед - дело на екипа на "Шарли ебдо".

"Враг на всички мюсюлмани"

Сайтът бе сред малкото руски медии, последвали апела на бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, който призова руските медии да публикуват карикатури на пророка в знак на подкрепа за френския седмичник.

Още по темата

Този опозиционер, намерил убежище в Швейцария, веднага беше обявен за "враг на всички мюсюлмани" от ръководителя на руската кавказка република Чечения Рамзан Кадиров, който заяви, че иска да организира 500-хилядна демонстрация в неделя срещу публикуването на спорни карикатури.

"Няма да позволим на никого да обижда нашия Пророк! Който се опита да го направи, става наш враг! В нашите очи няма разлика между уахабити, екстремисти и онези, които препечатват карикатурите", писа Кадиров в сряда в профила си в Инстаграм.

"Води се ожесточена битка между европейската цивилизация и тази в мюсюлманския свят. Русия не принадлежи към нито едната от двете и разбира това благодарение на реакцията си на събитията във Франция", казва политологът Леонид Радзиховски в правителствения всекидневник "Росийская газета".

"Шарли ебдо" - "доказателство за упадъка на Запада

"Трагедията в "Шарли ебдо" разкри истинска цивилизационна пропаст между Русия и западняците, но най-вече показа, че по този въпрос Русия е по-близо до Кадиров, до Чечения и арабските страни", казва Сергей Медведев, политолог в престижното московско Висше училище по икономика.

Богохулният характер на карикатурите на "Шарли ебдо" "предоставя на руснаците случай да кажат:" Виждате ли, Западът е морално разложен, ето още едно доказателство за нравствения му упадък", обяснява той.

Кремъл, който се представя за блюстител на консервативните ценности срещу "упадъчността" на Запада, обаче осъди тероризма "във всичките му форми" още в първите часове след атентата и изпрати ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров да участва в шествието в Париж в неделя.

Други високопоставени представители обаче предпочетоха да се присъединят към позицията на Руската православна църква, според която "да се бориш с тероризма не означава да си солидарен с богохулни провокатори".

"Не може също и да се заменя свободата на словото със свободата да обиждаш дълбоките чувства на вярващите", писа в неделя в Туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Според анализатора Сергей Медведев "през 90-те години "Шарли ебдо" би могъл да съществува в Русия, но напоследък средства на официална цензура като чл. 282 и "Роскомнадзор", както и автоцензурата, имат толкова силно присъствие, че хората се
страхуват да пишат".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
''Разделяй и владей - създай контролиран хаос - извлечи ред от хаоса'' - ''Запада''/ Римското културно наследство . Ватикана - духовнят център , Лондон - икономическият , Вашингтон - военният . Това е Рим ... отново и отново ... НАШИЯТ ВЕЧЕН ВРАГ !
197
6
 
3
 
! Отговори
тангра преди 9 години
Ни сте християни, ни сте езичници!Вие сте деца на рогатия!
196
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако до сега не ви е светнала лампичката, да ви светна! Джим ( Джон ) Кери посети България! Пред журналистите говориха Празнословия за Празноглавците! Но явно Путин не е Празноглавец, а явно и разузнаването му работи и светкавично е свикал Съвета за сигурност! Повярвайте не е заради Донбас, там опълченците могат да се справят с лекота, със струпаните 200 000 немотивирани запасняци! Кучето е заровено в Крим! Явно се готви нещо като Блиц криг подобен на Пустинна буря! България ще бъде плацдарм!
195
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЯ ЦИРК ДЕТО СЕ ИМЕНУВА АЗ СЪМ ШАРЛИ ВЗЕ ДА СТАВА ВСЕ ПО ГОЛЯМА ГРОТЕСКА ,И ОТ ТРАГЕДИЯТА И СМЪРТТА НА НЯКОЛКО БЕЗОБИДНИ КАРИКАТУРИСТИ ,ДНЕС СОБСТВЕНИКА НА ВЕСТНИЧЕТО -ЕВРЕЙСКИ БИЗНЕСМЕН ПРАВИ ЛУДИ КИНТИ,А НЕЩАСТНИЦИТЕ ПЛАТИЛИ С ЖИВОТА СИ ГНИЯТ В ЗЕМЯТА ,ДА СИ ПЪЛНЯТ ГУШКИТЕ НЯКОЙ,ЗАЩОТО КАКВА Е ТАЗИ ИСТЕРИЯ ДА СЕ ПРОДАВАТ ПО 100 000 ЕВРО И ПОВЕЧЕ 1 БРОЙ НА НЯКАКВО ХУМОРИСТИЧНО ВЕСТНИЧЕ,ОСВЕН ,КАТО ГАВРА С ПАМЕТТА НА УБИТИТЕ.ЗАТОВА АЗ НЕ СЪМ ШАРЛИ !
194
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ммммм дааааа за *** по цял свят кога ще стане ясно че англоамериканската максима разделяй и владей се пробутва със страшна сила във всяка облъчена от пропагандата им държава- колкото по-скарани толкова по-лесни за управлениевижте ирак сирия либия - хора дето толкова време са живяли заедно се трепят като мухии кой кяри - чичковците от краваршингтонлошото е че и у нас краваропослушниците с промитите мозъци са болшинство
193
14
 
10
 
! Отговори
hes преди 9 години
Слава богу България е в ЕС , а не в Евразийския съюз!
192
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯКак продажни бе? До онзи ден оргазми получаваше от Европа и политиците, а днес продажни...
191
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Богу и че Франция не е Русия !
190
14
 
7
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До Анонимен--246;Нямаме нужда от такива *** .МАРШ в Сибир. Бързай че скоро Сибир ще се отдели от Русия
189
11
 
9
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До Василев--227;*** нямат морално право да говорят за религия.Нали те ВЗРИВИХА СВ.НЕДЕЛЯ. Убиха 220 човека; 12 генерала ,30 ДЕЦА и мн. др. Убиха единствения син на Ген. Данаил Николаев.ПОЗОР ***.
188
5
 
4
 
! Отговори
БАГАИН преди 9 години
Вие просто си мислите , че участвате в този процес . 99% са генетичен *** и ако си знаете мястото ще е п-добре за вас .. предатели .
187
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Русия "Бащицата" е равен на Господ и затова критиката е табу !
186
4
 
6
 
! Отговори
до 246 преди 9 години
Леко боксьорчето да не паднеш като Пулев,дръж гарда високо и не налитай на пред да не те слещне деснячката.
185
9
 
6
 
! Отговори
здрасти Багаинчо преди 9 години
Ами евреите Ленин-Блан,Джуга-Еврейски-швили-син,Хрущов,Шаломов-Путин...са светци????Да не говорим,че първото правителство на Народнити комисари,от 22 членове-19 са евреи???
184
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аз съм от изток 241Взимай си по бързо ушанката ,самовара и заминавай при "корените" си на изток в Тайгата..вземи си и сол че там нема!!!
183
14
 
2
 
! Отговори
аз преди 9 години
И всъщност Русия никога няма да бъде като Франция! Но това е по-скоро жалко, отколкото повод за благодарност...
182
3
 
7
 
! Отговори
БАГАИН преди 9 години
България е създател на славянската цивилизация кучета ! Славяни и Латинци ... - това са лингвистични , а не расови понятия . Войната от над 1000 години е една и съща: - БЪЛГАРСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО СРЕЩУ РИМСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В БОРБА ЗА КУЛТУРНА АСИМИЛАЦИЯ НАД ЕВРОПА И ОТВЪД . Всички останали са просто инструменти и бушони .. остатъчна енергия от сблъсък на ТИТАНИ . Време е генетичният *** да си знае мястото и България да си заеме полагащото и се достойно място .
181
1
 
7
 
! Отговори
seira преди 9 години
До Анонимен 180:"...Вкараха ни една доза демокрация..."БРАВО!КАКТО СЕ ВИЖДА ОТ ИЗЛОЖЕНИЕТО ВИ "ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКИЯ ***" НИ Е ВКАРАЛ "ЕДНА ДОЗА ДЕМОКРАЦИЯ"...И ТОВА АКО Е ДЕМОКРАЦИЯ?!...
180
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както писа по-долу Василев правото идва от Рим.И гражданството и съвременните закони идват от Римската империя.
179
1
 
1
 
! Отговори
Леле до 241 преди 9 години
Много си ,,начетен'',ще спукаш някого от ...смях.