Ужасите на миналото тегнат над полския град Освиенцим

Десетилетия след "Аушвиц": По-добре да спуснем завеса на мълчание
26 яну 2015 20:40, Елка Василева
160
Ужасите на миналото тегнат над полския град Освиенцим
Снимка: Reuters

Богумила си спомня как като малко момиче от полското градче Освиенцим видяла как нацистки надзиратели биели затворници и как заедно с майка си гледала заревото над крематориумите на концлагера "Аушвиц".

"Всички си седяха тихо в къщите, прозорците бяха възможно най-плътно затворени", каза тя.

Седемдесетата годишнина от освобождаването на "Аушвиц", на чието тържествено отбелязване ще присъстват световни лидери и оцелели концлагеристи, повдигна болезнени въпроси за жителите на Освиенцим, където нацистките окупатори са създали една от най-безмилостните машини за изтребване в историята, отнела живота на около 1,5 милиона души, пишат Виктор Шари и Войчех Журавски от Ройтерс.

Как родителите им са работели и са изпълнявали ежедневните си задължения, докато от другата страна на телената ограда са извършвани такива нечовешки жестокости? Какво са знаели тогава за случващото се там? "Хората, разбира се, знаеха какво става", каза Богумила, която по времето на окупацията е била дете.

Масовото избиване на затворници и изгарянето на хиляди трупове не беше тайна, каза тя. Някои разказват, че са усещали смрадта от изгаряните тела в Аушвиц, но са мълчали, за да оцелеят.

"Понякога майка и аз отивахме към лагера и виждахме това отвратително зарево на хоризонта", каза тя.

Но през войната жителите на градчето са мислели най-вече как да оцелеят. Окупацията е била много жестока. Някои местни жители си спомнят, че е имало хора, които смело са криели евреи в домовете си, но други разказват за евреи, предадени от съседите си на нацистите.

"Повечето не правеха нищо, защото много се страхуваха", каза Богумила.

Тя е една от четирите жени, с които този месец се срещнахме в кафене в Освиенцим, за да споделят с нас спомени от детските им години в Освиенцим и от разказите на техните родители за онова време.

Те не пожелаха да ни кажат фамилиите си, опасявайки се, че говорейки честно и открито, може да ядосат някои от местните хора, които предпочитат да не се връщат постоянно към миналото.

Между 1940 г. и 1945 г. "Аушвиц" се разраства и се превръща в голям комплекс от бараки, работилници, газови камери и крематориуми.

Защита, предателство

Въпреки изключително строгите наказания за всеки, който помага на евреин на окупираните от нацистка Германия територии, някои поляци все пак са рискували живота си, опитвайки се да помогнат.

Днес Полша е страната с най-голям брой спасители, удостоени със званието "Праведен сред народите", което се присъжда от израелския институт за изследвания на Холокоста "Яд Вашем"- 6454 поляци официално са получили това признание за усилията им в спасяването на евреи.

"Леля ми криеше в дома си в Освиенцим едно еврейско момиче през войната", каза Ванда, пенсионирана фризьорка.

Но евреите са били 10 процента от предвоенното население на страната и сред поляците е бил разпространен и антисемитизмът.

Еврейското момиче, което лелята на Ванда се опитвала да спаси, било заловено и убито, след като две млади полякини я видели на улицата и я посочили на германските войници, разказва Ванда.

Някои освен това се опитвали да се облагодетелстват финансово от ситуацията - или като продавали сведения на германците, или като изнудвали криещите се евреи. Такива постъпки се наказвали със смърт от полската съпротива.

Някои поляци се облагодетелствали от смъртта на еврейските си съграждани, като придобивали тяхна собственост. Йоанна, пенсионирана счетоводителка, родена малко след войната, като дете чувала разкази за хора, които след 1945 г. ровели около лагерите, търсейки злато.

"Познавахме хора, които забогатяха, които направиха пари от това", каза Ева, полякиня с еврейски произход, която била на две години, когато войната свършила.

Родена в Освиенцим от майка еврейка и баща поляк, тя решила да остане след войната в родния си град. Казва, че днес е една от много малкото евреи, останали в Освиенцим.

"Мама е била три месеца в лагера", каза Ева. "Платили и я измъкнали оттам, скрита в каруца, пълна с боб". "Оцеляла само благодарение на един фолксдойч, на когото баща ми дал пари", каза тя, имайки предвид хората, които в Третия Райх били смятани за етнически германци. "Той работел с германците, затова един ден дошъл и казал на баща ми: нека тя да изчезне някъде за две седмици". "Не знам колко души е пратил в лагера, но знам, че е помогнал на майка ми. Дали го е направил за пари? Трудно е да се каже. По онова време за това е трябвало да платиш".

В продължение на седем десетилетия Освиенцим се опитва да остави зад гърба си мрачното минало. На сградата на главната гара на града, през която някога стотици хиляди хора са били карани в конски вагони към газовите камери на лагера, сега е разпънат гигантски транспарант "Град на мира".

Жителите на Освиенцим се опитват да гледат напред. "Подсъзнателно всичко това още е в мен", каза Ева. "Но аз никога не говоря за това. По-добре да спуснем завеса на мълчание".
 

/БТА/
 


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
5678 преди 6 години
*** Василева с поредната грамотно написана статия. Не ми се мисли децата и с какви познания са по български език.
90
2
 
1
 
! Отговори
ТихомирТомов преди 6 години
До Анонимен 86 Вие *** ли сте ? Много добре знам как се пише . Но това ми е имейла - без с !
89
1
 
2
 
! Отговори
ени преди 6 години
До Анонимен 127
Прав си. Кой изпра парите и златните коронки от зъбите на лагерниците - еврейски банки в САЩ.
Преди няколко години им им отвориха архивите и после всяко чудо за три дни!
88
1
 
2
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Щом поляците не искат да си спомнят, страх ги е да си кажат имената, тогава ????Ами да кажат на ръководителите си да не правят чествания.
87
1
 
3
 
! Отговори
Hermann преди 6 години
Proverete v Google za "6 miliona-izgubeni i namereni" i otdelete edin chas za malko fakti.
Vuprosyt e sledniq:
Ako vodish voina na 3 fronta,bi li ubil chovek ili bi go izpolzval za choveshki resurs ?

Proverete i za bankite ot tova vreme,kolko ot tqh se durjat ot evrei i kolko ot tezi evrei falirat kogato NSDAP poluchavat ikonomicheskata vlast v Germany.
88
86
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До 107:
А знаеш ли колко хиляди поляци /цели семейства/ са избити защото са укривали евреи? Кое ти дава право да наричаш хора, които не познаваш, предатели? Простащината, очевидно.
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има загинали много хора в концлагерите и въобще не най-многото между тях са евреи! Нито пък са тези лъжливи 6 000 000 -загиналите евреи по време на втората световна са между 800 000 и 1 милион и става въпрос за всички загинали а не само в концлагерите.Просто тази създадена от самите евреи война е трамплина за заграбването на Палестина от тях и направата на измислен Израел с цената на десетки милиони загинали неевреи. Това не е война между Германия и СССР -това е война на еврейския цинизъм!
84
3
 
8
 
! Отговори
дер преди 6 години
Поляците са едно неблагодарно племе - като нас. Пак ще ги шамарят и двата съседа. Германия е гъсто населена и няма земя. А Русия ще ги шамари, щото....Германия няма земя :)
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетете книгата Сянката на цион
82
1
 
9
 
! Отговори
Прост преди 6 години
Подарете на евреите рая
и те ще окачат там картината на ада.
Анис Мансур (Аnis Mansur),
Египетски журналист
81
2
 
3
 
! Отговори
ИСТ преди 6 години
Поляците помнят Освиенцим и Катинската гора.
80
2
 
5
 
! Отговори
до 13 да живее Русия преди 6 години
Русия се управлява от евреи, ако не знаеш. Всички руски олигарси са от еврейски произход. Алексей Милер, Абрамович, Чорни....
79
1
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
До Анонимен 114
Проблема не е в парите за паметници и бетона. Сега по-малко пари ли се харчат според теб макар да не се строят паметници. И не живеем по-добре. Истината е за съжаление, че ако не уважаваме и не се учим от историята няма как да се уважаваме и градим като хора.
78
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж всички са избити, а Германия Австрия И Полша са бъкани с милиони евреи след войната - я престанете да вярвате на големите еврейски лъжи!!!!!!!!Най големите жертви са Германия и СССР- ДВЕТЕ ПРИЯТЕЛСКИ ПРЕДИ ТОВА ВЕЛИКИ СИЛИ СА ЖЕРТВА НА ЕВРЕЙСКИЯ ЗАГОВОР.Хитлер е слуга на еврейските демагози!Никакъв Холокост няма!
77
3
 
12
 
! Отговори
Край преди 6 години
Нацията създала тези душегубки сега се изживява като командир и морален съдник на Европа и налага "санкции" на Русия /която освободи света от тази чума/. Германците никога да не забравя че имат държава благодарение на Русия и Меркел, като види Путин да целува пръстена.
76
1
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
"Познавахме хора, които забогатяха, които направиха пари от това", каза ***, полякиня с еврейски произход, която била на две години, когато войната свършила.
Аз който още не бях роден тогава съм сигурен че реално жертвите от холокоста са 600 000
75
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Холокост няма! Голяма част от крематориумите са строени след 1945 -до 1947 от англичаните и американците- през това време са затоверни за външни лица.После трупат скелети на умрели хора от цял свят и лъжат, че това са на евреите.По-голямата част от тези трупове са на избитите палестинци от същите тези англичани, за да се освободи място за създаването на Израел!Да се признае от Германия Холокоста е едно от първите условия на плана Маршал.Тогава света лесно се манипулира-няма телевизия и интернет!
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1. "най-безмилостните машини за изтребване в историята, отнела живота на около 1,5 милиона души"
2. Масовото избиване на затворници и изгарянето на хиляди трупове

Последно милион или хиляди? Аз залагам на последното хиляди, болни, негодни за работа в лагера, умрели по други причини, предотвратяващо възникването на болести в лагера!! Стга повтаряхте лъжата за цифрата 1,5 млн.
73
3
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Не знам как може да се пишат толкова глупости. Като оставим настрана политическите интереси, защото всяка война е свързана с политически интереси мисля, че трябва да уважаваме историята. Ние българите защото не си уважаваме историята разрушихме Мавзолея, Бузлуджа и не поддържаме много исторически паметници. Не зависимо с какъв период е свързано това е история. И ако днес в камерите вкарат вашите близки дали ще сте толкова отворени да съдите другите. Помислете и тогава пишете глупости
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** щял да ходи на възпоменателна церемония за жертвите на Холокоста...
Но аз питам защо няма такава възпоменателна церемония за ВСИЧКИ избити в концлагерите?... Там са загинали милиони славяни, французи, дори германци и италианци - военнопленници, комунисти, социалдемократи... Всички противници на фашистите...
Да, ама не!... Трябва да си спомняме само жертвите на Холокоста...