В Украйна Русия иска да създаде марионетна държава

"Всякакъв мирен план е обречен на неуспех"
28 яну 2015 22:49, Елка Василева
145
В Украйна Русия иска да създаде марионетна държава
Снимка: Reuters

Увеличаването на насилието в Източна Украйна през последните дни отново оставя западните правителствени и военни стратези да се опитват да разберат стратегията на проруските бунтовници и техните поддръжници в Кремъл, пишат Сам Джоунс и Роман Олеарчук във в. "Файненшъл таймс".

Боевете от началото на годината са един от най-кървавите епизоди в 10-месечния конфликт, след като подкрепяните от Русия сили предприеха, както смятат военни специалисти, голямо настъпление на няколко фронта срещу украинската армия. Подписаният през септември мирен протокол от Минск почти се разпада.

Досега са убити над 5000 украинци, а 11 000 са осакатени или сериозно ранени, каза в понеделник посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър пред Съвета за сигурност - това беше част от потока от осъждания, които отправиха съюзниците от НАТО, след като през уикенда се струпаха доказателства за мащаба на новите боеве.

Според разузнавателната общност на НАТО от началото на годината през границата откъм Русия са преминали стотици единици военна техника. При поредица от двустранни разузнавателни обмени на информация на високо ниво между страните от НАТО и украинската служба за вътрешна сигурност ССУ през последната седмица са били споделени доказателства за предаване на мощни ракетни установки, танкове, бронирани автомобили и електронно военно оборудване на сепаратистите. Сега в Украйна има повече поддържани от Русия високотехнологични и с голям обсег на действие ракетни системи за противовъздушна отбрана, отколкото по времето, когато беше свален малайзийският самолет.

Въпреки че действията на Русия на място са добре известни, нейните намерения остават по-трудни за разчитане.

Западни разузнавателни служители са все по-разтревожени от развитието на обстановката и предполагат, че тактическият подход на президента Владимир Путин - опортюнистичен, прагматичен и замислен да държи отворени възможностите за изостряне и успокояване на ситуацията - сега, изглежда, отстъпва място на по-ясно определен набор от цели. Това мнение отдавна се поддържа от Киев.

"Днес сме изправени пред същински военни нападения, насочени към превземане на стратегически градове, които са жизнено важни за икономиката на Украйна, и разширяване на сепаратистката територия като цяло", казва генерал-лейтенант Игор Романенко, който беше заместник-началник на генералния щаб на Украйна за военните операции от 2006 до 2010 г. Генерал-лейтенант Романенко казва, че има четири очевидни основни точки на конфликта.

С безмилостния артилерийски обстрел по северния фланг на контролирания от бунтовниците Луганск се цели да бъдат превзети градовете Станиця Луганска и Шчастя, където има електрическа централа, захранваща региона с електричество.

По-нататък на запад на същия фронт сепаратистите се опитват да обкръжат украинските войски, укрепили се в Дебалцеве - железопътен възел, който има решаващо значение за контролиране на доставките на въглища от мините, пръснати из региона.

Междувременно настъплението за възвръщане на летището в Донецк от ръцете на украинските войски лишава Киев от ключова крепост и проправя пътя към сепаратистко разширяване на север. В разположеното наблизо донецко предградие Авдиивка се намира най-големият производител на кокс в страната. Тази суровина се използва за производство на стомана, която е главният износен материал и източник на твърда валута за Украйна.

И накрая идва разположеното на Азовско море пристанище Мариупол, което е ключово търговско средище и - най-важното – в него се намират два от трите най-големи стоманолеярни завода на Украйна.

Като се имат предвид тези цели, много западни анализатори по разузнаването стигат до заключението, че Путин вече не се опитва да оформи полуавтономен район в Украйна или да спечели средства за геополитически пазарлъци, но след като е преценил, че Киев е безвъзвратно загубен за влиянието на Москва, той се опитва да създаде нова, икономически жизнеспособна марионетна държава извън нея.

"Завземането на Крим беше отплата за изгонването на Янукович. Но то изнесе 2 милиона проруски гласа от Украйна, затова следващата стратегия на Путин беше да изгради влияние в анклави в Източна Украйна, за да изнудва Киев и да има някакъв вид федерално конституционно вето. Това също пропада", каза международният директор и специалист по Русия на Кралския институт на обединените въоръжени сили в Лондон Джонатан Ейъл.

"Така че сега се движим към ситуация, при която той установява по-постоянно положение: контролирана от Русия държава тип "Мики Маус". Това е положението на Абхазия и на Приднестровието. И подобно на тях то може да се запази в този вид 20 години", заяви Ейъл.

"Определено такива са признаците", съгласи се висш представител на разузнавателната общност на НАТО, който направи коментара при условие за пълно запазване на анонимността. "Вече никакъв отделен анклав. Никакво конституционно уреждане. Нещо напълно отделено от Киев и с повече пряк контрол", каза той.

Служителят заяви, че сега в Москва се слушат гласовете на онези фигури от кликата от съветници на Путин, чиито приказки за възстановяване на "Новорусия" до неотдавна бяха отхвърляни като фантастични и странни от мнозина на Запад.

"Всякакъв мирен план е обречен на неуспех", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви неща продават в Русия в магазините?Тия от там са се снабдявали.Така се присмиваше на останалия свят едно .....,но последния се смее най-добре.
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ако погледнем историята, в годините, в които е съществувала, Украйна винаги е била марионетна държава. Факт.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pomni Litvienko misli za Poroshenko
62
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо не? америка как си създаде марионетен континент?! просто краварите не търпят конкуренция!
61
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям смях. Трагико-комичен смях. Русия искала да създаде на територията на Украйна марионетна държава, а американците искали цялата Украйна да е марионетна държава. Разликата в мащабите е очевидна, резултатът един и същ - държава ***. Украинците са много подходящи за домогванията на "великите", в смисъл много приличат на едни продажни балкански ***.
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тридневен ултиматум обяви Киберберкут срещу киевската хунта. 72 часа!
59
5
 
41
 
! Отговори
wild horse преди 9 години
България не е ли марионетна държава.Ние загубихме всякакво достойнство,за нас не се говори изобщо и никой не ни брои никъ.де.Това дори го правим безплатно,а не като гърците,унгарците,румънците,които все искат нещо и то им се дава, Каква наглост САЩ да говорят за създаване на марионетна държава
58
4
 
30
 
! Отговори
Украйна сега... преди 9 години
... каква "държава" е? Правителство от фашисти и неолиберали, водено от неолиберала Яценюк. Президент олигарх. Енергийната мрежа приватизирана от компании от САЩ. Добив на газ чрез фрвкинг. Война, водена от наемници.
57
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Порошенко сбърка с последното нападение ( кой го подкокороса ). След като имаха споразумение ?Сега вече запада ще си разузнава . И какво разузнава ?Защо не казваха нищо , когато Киевските войски подновиха убийствата на мирното население ? Ето сега последиците ..
56
27
 
6
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До neo--------------Ако слушаме руснаците те ще кажат че цялата планета си е руска земя от край време.Добре че на света има Америка и има НАТО иначе целия свят ще стане един архипелаг гулаг и всички ще носят *** ватенки.Аз не знам наште управляващи *** как я мислят с една натовска база само?Още 3 поне трябва при таз пълзяща опасност !
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ако искаше , досега да я е създала. В марионетните държави не се наливат милиарди, а обратното. Точно сега ли ще я създава ?!
54
5
 
23
 
! Отговори
! преди 9 години
Парадокс, да се създаде марионетна държава в марионетна държава! Що е то ?
53
17
 
4
 
! Отговори
Диман преди 9 години
До Спартак ДулоКаква "хунта" бе ***?!
52
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марионетната държава отдавна е очевадно създадена от империята на злото (САЩ/ЕС)
51
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
долчев - изчезвай в ***-русия - няма какво да правиш тук руска ***
50
4
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Ааа, ако искате да видите истинска марионетна държава тип "Мики Маус", елате да видите България с нейния смешен президент и още по-смешен министър-председател мутра.Тия западняци наистина нямат срам !Те да говорят за марионетни държави, при положение, че са назначили свои марионетни правителства в половината свят. Боже, Боже !А, това, че ще ядат хурката в Новорусия вече е ясно и за малките деца !Велика сила е това Русия, ей !Тия еврогейове си мислят, че имат работа с камиларите на Кадафи !
49
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Украйна Русия иска мир, Русия не е тази която свали легитимното правитество в Киев, Америка е. Доказателства колко щещ. Лъжете мажете но няма прости да ви вярват, освен платените разбира се.
48
19
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Русия си издейства ПРО на Западната си граница... - да им е честито...
47
4
 
24
 
! Отговори
Т.Т.Б. преди 9 години
До Долчев--Всеки нормален човек,може сао да се прекланя пред геройството на хората от Новоросия--поклон и чест и почитания-вечна слава им.
46
0
 
2
 
! Отговори
Т.Т.Б. преди 9 години
До Анонимен--тук--аз форуми не ползвам.в "свободните"медии всичко се подслушва--лутше здес.