Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия

Кризата задълбочава спада в жизнения им стандарт
30 яну 2015 21:40, Елка Василева
558
Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия
Снимка: Reuters

За Борис Лисицин финансовата криза в Русия означава по-малко месо, сирене и наденица - лишения, които 86-годишният мъж твърди, че няма да го убият скоро.

Само че за него и за милионите пенсионери, които са около една трета от руското население, повишаващите се цени предизвикват гняв заради спада на жизнения стандарт, застрашавайки подкрепата, която президентът Владимир Путин не може да си позволи да загуби, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Някога за пенсионерите в Русия се казваше, че са "хора, които просто трябва да подкрепяме", припомня правителствен представител. Предвид обаче, че жените могат да се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60, както и подобряването на здравеопазването, мнозина стават по-твърди в исканията си.

Тази тенденция не убягва на Путин, чиято роля на защитник на стабилността, социалния консерватизъм и щедрите държавни разходи му спечели силна подкрепа сред по-възрастните. Тяхната лоялност сега е подложена на изпитание от финансова криза, предизвикана от ниските цени на петрола и западните санкции срещу Русия заради Украйна.

Руският лидер отхвърля всякаква идея за орязване на социалните разходи, заявявайки пред правителството този месец следното: "Преди всичко, каквото и да правим и каквито и планове да си правим, трябва да гарантираме изпълнението на социалните си ангажименти".

Дори и със спазването на тези ангажименти и обещаните увеличения на помощите, животът за милиони става труден.

"През 90-те години нямаше нищо в магазините, но хладилниците бяха пълни", разказва Лисицин, имайки предвид разпадането на Съветския съюз, което съсипа каналите за доставки и командната икономика, принуждавайки мнозина да разчитат на домашна продукция.

"Сега е обратното - има всичко в магазините, но хладилниците са почти празни", допълва бившият офицер и работник в радиозавод.

Седнал на малка масичка от ламинирана пластмаса в кухнята на двустайния си апартамент в предградие на Москва, Лисицин казва, че се бори да свърже двата края с поскъпването на храните и лекарствата, допълвайки, че понякога влиза в някой магазин и си излиза обратно.

Ценови скок

Миналата година цените в Русия скочиха на фона на обезценяване на рублата с 40 % спрямо долара, тласната надолу от спадащите цени на петрола, който е ключов за износа на страната. Поскъпването бе и заради западните санкции, които почти изключиха компаниите и банките от световните капиталови пазари.

През декември годишната инфлация достигна 11,4 % според официалната статистика, като месото поскъпна с над 20 %, цената на захарта на дребно се повиши с цели 40 %.

Средната месечна пенсия е била 10 029 рубли (148 долара по курса от 28 януари) през 2014 година, съобщи Федералната статистическа служба.

Пенсионерите твърдят, че един от най-големите удари, нанесени от кризата, е поскъпването на лекарствата, а повечето са внос. Около една пета от пенсията от 15 000 рубли на 84-годишната Нина Флорова отива за лекарства. Други разноски включват 1500 рубли на месец за общинския й апартамент в Москва, 150-200 за електричество и 350 рубли за телефон.

Лисицин посочва, че най-много боли рязкото влошаване на начина му на живот.

Някога чувствал се доста заможен, сега той описва, гледайки с ужас, как жена, живееща в един от най-привлекателните райони на Москва - Рубльовка - показва всекидневието си по сутрешно телевизионно шоу.

"Тя разпъна черно килимче (...) разпръсна нещо върху килимчето. Това бяха диаманти, хиляди. И се разходи върху тях боса и каза: 'Това е най-добрият масаж'", разказа Лисицин. "Просто не мога да разбера. Защо някой прави това? (...) На върха живеят в различна действителност", допълва пенсионерът.

"Отвратителни" условия на живот

Пропастта във финансовото състояние е най-очевидна далеч от големите руски градове като Москва.

Едуард Карюхин, директор на неправителствената организация Доброе дело, посочва, че много от общо над 43,3 милиона пенсионери живеят в селските райони, където смъртността е висока и условията на живот са "отвратителни". Те обхващат мнозинството от 20-те процента във висок риск от кризата, допълва той.

Правителството обеща действия, но това си има цена. Официални представители намекнаха за възможен ценови таван, а Путин обеща да индексира пенсиите спрямо инфлацията, макар че министри поставиха под съмнение изпълнимостта на мярката.

Предвижда се руският Държавен пенсионен фонд да похарчи тази година около 7,6 трилиона рубли, равняващи се на 10 % от брутния вътрешен продукт. Над една трета от сумата (2,8 трилиона рубли) ще се финансира от бюджетни трансфери, които раздуват с 18 % федералния бюджет.

Тихомълком държавниците може би се опитват да сведат до минимум разходите.

Тази година нова програма предлага точки за всяка година, изработена след пенсионна възраст, за да се получава по-висока пенсия. Освен това Путин призова за мерки, чрез които да се поддържа активността на възрастните в Русия. Това може да се обърне срещу него.

Карюхин отбелязва, че сега старите хора си помагат взаимно и "постепенно могат да наберат сила и да защитават правата си". "Властите се опасяват, че ще им се наложи да опитат да овладеят това" (недоволство), добавя той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още по темата: кризаРусияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"интересно, где такое фото нашли - повсему видно, что эта торговка прячется от налогов и торгует контрофактным товаром - это не базар на фото - не площадь торговая, такое чувство что где-то рядом с гаражами)) и тетки на фото не выглядят изможденным от недоедания"Мноого весел коментар! Поздравления! :)
276
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евроизнудвачите не могат да си представят такава цена!Те са свикнали да одират по десет кожи от гърбовете на клиентите си.Затова е тази дандания.Запомнете едно: нищо няма да постигнете!Хората имат и могат да си позволят!
275
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** фактурата е в ръцете ми 205 квт 309 рубли. Вярно е че тарифите са многобройни. А ти ако си зле с математиката някой друг да ти сметне горната сметка. Айде много ви здраве...
274
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 360 добре и 30 да е сега струва към 60-70 стотинки виж сега заплатата им сега средна за Русия е 32 хиляди рубли което преди година с курс 30 за рубал беше 1600 лева покупателната им способност е на това същото равнище
273
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахахахаааааа, в България пенсионерите са богати, здрави и щастливи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!стига с тая платена пропаганда!!!
272
2
 
36
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До до356специально ходила на сайт компании которой плачу сама за энергиюцены зависят от тарифа , есть дневной, ночной еще какие-то... много разных тарифов, самая большая сумма 3,77 рубля самая маленькая сумма 1,86 руб, я живу недалеко от москвы. на севере россии может быть и дороже, а на юге, в крыму горазда меньше. я верю 348 коментатору - он не обманывает
271
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 346Ами защото хляяба Ви е отвратителен, едно време дедо ми купуваше такъв преоценен и си хранеше прасетата с него :) колабсите и кафето също са под всякаква критика, за бирата е излишно да се коментира, откакто карлсберг затвориха завода вече и читава бира няма
270
3
 
35
 
! Отговори
Москва преди 9 години
До 358хляб за 20 рубли в Русия няма, даже питките за сандвичи са по-скъпо
269
2
 
35
 
! Отговори
ЗАЩО ДА НЕ ПИШЕ преди 9 години
ЧОВЕКА, БРЕ?Нали уж сте големи демократи? Пък бързате да затворите устата на човека. Ей такава ви е всичката демокрация - лицемерие и демагогия.
268
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
353 ще ти го обясня така един хляб там струва 20 рубли което при курс 30 рубли за долар беше около лев сега хляба продалжава да струва 20 рубли но при курс на долара над 60 това означава че хляба струва по малко от 50 стотинки не гледайте колко пари взимат в долари или евро а каква им е покупателната способност.
267
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 354я кажи ,аз ако отида в руски форум и пиша на български, какво ще стане ????? ще ми изтрият поста, така че, ако обичате или пишете на български, или си пишете във Вашите форуми
266
2
 
34
 
! Отговори
до348 преди 9 години
недей да лъжеш бе, тия цени са за консумация до 150 киловата, иначе цената е 4,95 ррубли за киловат, в Севастопол бил, ***
265
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много точно е описано всичко. 6 години съм живял в Русия, знам какво е. Кал, мръсотия, разбити улици, грозни постройки. Мръсни бирарии и кафенета. Вижте това в google: Руската провинция без пиар: Нищетата в една от нефтогазовите столици на Русия (фоторепортаж)Отврат.!
264
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименя не знаю сколько я плачу за энергию и за воду, суммы маленькие - надо платить - я плачу по фактуре. а вот за газ я знаю сколько плачу, потому что сумма составляет 1800 рублей в месяц (45 левов). и при моей очень-очень средней зарплате я могу позволить себе пользоваться газом для отопления дома 9 месяцев в году
263
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЪПРУГАТА МИ Е ОТ ГУБКИН-РУСИЯ,ТАМ ЖИВЕЕ МАЙКА ,КОЯТО НАСКОРО ОВДОВЯ,И ОСВЕН НЕЙНАТА ПЕНСИЯ СПОРЕД РУСКИЯ ЗАКОН ОНАСЛЕДЯВА И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПЕНСИЯТА НА ПОЧИНАЛИЯ СИ СЪПРУГ И В МОМЕНТА ПЕНСИЯТА НА ТЪЩАТА СЕ РАВНЯВА НА 581 ЕВРО,В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ОТОПЛЕНИЕТО Е НА СИМВОЛИЧНИ ЦЕНИ,А ХРАНАТА ИМ Е ИСТИНСКА ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШАТА И В ПЪТИ ПО ЕВТИНА.И ДОБРЕ ЧЕ Е ТЯ ДА ПРАЩА ПАРИ,ЧЕ В НАШЕТО СЕМЕЙСТВО САМО АЗ РАБОТЯ И БЕЗ НЕЙНАТА ПОМОЩ СМЕ ЖИВ ЗЯН.ТОЛКОВА ЗА РУСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ,
262
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами що не напишете нещо за нащите пенсионери, че още не сме във война. Но са цъвнали и вързали.
261
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
348 Като каза Крим как е там раскажи малко за живота наистина ми е инетесно промени ли се нещо
260
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 337 киловат ел енергия от 01.01.15 в Севастопол, 1.4 рубли или 3.4 стотинки! Имам фактура за декември- също 1.4 рубли. 500 киловата моето месечно потребление тук, там се изплаща за по малко от един работен ден.
259
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мне кажется что ето гдето на украине! :)
258
3
 
37
 
! Отговори
До Москва преди 9 години
От тетка москвичка.Защо обиждате качеството на хляба в Русия?Всеки руснак обича Бородински хляб. С него пием чай и го мажем с масло и конфитюр. Бородинският хляб се прави от бяло брашно. Но кафевия цвят го докарваме, като добавяме ЕЧЕМИЧЕН МАЛЦ.Всеки руснак от 1 годинка до 101 свято люби Бородинския хляб. Той се прави във форми и става тип "тостер".Само, че ние тия форми си ги имаме 50 години преди империалистите!