Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия

Кризата задълбочава спада в жизнения им стандарт
30 яну 2015 21:40, Елка Василева
558
Болезненото рязко влошаване на живота на пенсионерите в Русия
Снимка: Reuters

За Борис Лисицин финансовата криза в Русия означава по-малко месо, сирене и наденица - лишения, които 86-годишният мъж твърди, че няма да го убият скоро.

Само че за него и за милионите пенсионери, които са около една трета от руското население, повишаващите се цени предизвикват гняв заради спада на жизнения стандарт, застрашавайки подкрепата, която президентът Владимир Путин не може да си позволи да загуби, пише Елизабет Пайпър от Ройтерс.

Някога за пенсионерите в Русия се казваше, че са "хора, които просто трябва да подкрепяме", припомня правителствен представител. Предвид обаче, че жените могат да се пенсионират на 55 години, а мъжете на 60, както и подобряването на здравеопазването, мнозина стават по-твърди в исканията си.

Тази тенденция не убягва на Путин, чиято роля на защитник на стабилността, социалния консерватизъм и щедрите държавни разходи му спечели силна подкрепа сред по-възрастните. Тяхната лоялност сега е подложена на изпитание от финансова криза, предизвикана от ниските цени на петрола и западните санкции срещу Русия заради Украйна.

Руският лидер отхвърля всякаква идея за орязване на социалните разходи, заявявайки пред правителството този месец следното: "Преди всичко, каквото и да правим и каквито и планове да си правим, трябва да гарантираме изпълнението на социалните си ангажименти".

Дори и със спазването на тези ангажименти и обещаните увеличения на помощите, животът за милиони става труден.

"През 90-те години нямаше нищо в магазините, но хладилниците бяха пълни", разказва Лисицин, имайки предвид разпадането на Съветския съюз, което съсипа каналите за доставки и командната икономика, принуждавайки мнозина да разчитат на домашна продукция.

"Сега е обратното - има всичко в магазините, но хладилниците са почти празни", допълва бившият офицер и работник в радиозавод.

Седнал на малка масичка от ламинирана пластмаса в кухнята на двустайния си апартамент в предградие на Москва, Лисицин казва, че се бори да свърже двата края с поскъпването на храните и лекарствата, допълвайки, че понякога влиза в някой магазин и си излиза обратно.

Ценови скок

Миналата година цените в Русия скочиха на фона на обезценяване на рублата с 40 % спрямо долара, тласната надолу от спадащите цени на петрола, който е ключов за износа на страната. Поскъпването бе и заради западните санкции, които почти изключиха компаниите и банките от световните капиталови пазари.

През декември годишната инфлация достигна 11,4 % според официалната статистика, като месото поскъпна с над 20 %, цената на захарта на дребно се повиши с цели 40 %.

Средната месечна пенсия е била 10 029 рубли (148 долара по курса от 28 януари) през 2014 година, съобщи Федералната статистическа служба.

Пенсионерите твърдят, че един от най-големите удари, нанесени от кризата, е поскъпването на лекарствата, а повечето са внос. Около една пета от пенсията от 15 000 рубли на 84-годишната Нина Флорова отива за лекарства. Други разноски включват 1500 рубли на месец за общинския й апартамент в Москва, 150-200 за електричество и 350 рубли за телефон.

Лисицин посочва, че най-много боли рязкото влошаване на начина му на живот.

Някога чувствал се доста заможен, сега той описва, гледайки с ужас, как жена, живееща в един от най-привлекателните райони на Москва - Рубльовка - показва всекидневието си по сутрешно телевизионно шоу.

"Тя разпъна черно килимче (...) разпръсна нещо върху килимчето. Това бяха диаманти, хиляди. И се разходи върху тях боса и каза: 'Това е най-добрият масаж'", разказа Лисицин. "Просто не мога да разбера. Защо някой прави това? (...) На върха живеят в различна действителност", допълва пенсионерът.

"Отвратителни" условия на живот

Пропастта във финансовото състояние е най-очевидна далеч от големите руски градове като Москва.

Едуард Карюхин, директор на неправителствената организация Доброе дело, посочва, че много от общо над 43,3 милиона пенсионери живеят в селските райони, където смъртността е висока и условията на живот са "отвратителни". Те обхващат мнозинството от 20-те процента във висок риск от кризата, допълва той.

Правителството обеща действия, но това си има цена. Официални представители намекнаха за възможен ценови таван, а Путин обеща да индексира пенсиите спрямо инфлацията, макар че министри поставиха под съмнение изпълнимостта на мярката.

Предвижда се руският Държавен пенсионен фонд да похарчи тази година около 7,6 трилиона рубли, равняващи се на 10 % от брутния вътрешен продукт. Над една трета от сумата (2,8 трилиона рубли) ще се финансира от бюджетни трансфери, които раздуват с 18 % федералния бюджет.

Тихомълком държавниците може би се опитват да сведат до минимум разходите.

Тази година нова програма предлага точки за всяка година, изработена след пенсионна възраст, за да се получава по-висока пенсия. Освен това Путин призова за мерки, чрез които да се поддържа активността на възрастните в Русия. Това може да се обърне срещу него.

Карюхин отбелязва, че сега старите хора си помагат взаимно и "постепенно могат да наберат сила и да защитават правата си". "Властите се опасяват, че ще им се наложи да опитат да овладеят това" (недоволство), добавя той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още по темата: кризаРусияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 386я зашла в чат как в гости. послушать о чем болгары думают, а не о чем газеты и новости по телевидению врут. теперь поняла гостей такие болгары как ты не любят. но я верю, что не все болгары такие как ты и тебе подобные
296
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тарифы на электроэнергию для населения, проживающего в C.-Петербурге в домах, оборудованных в установленном порядке электрическими плитами и (или) электропотопительными приборамиОдноставочный тариф на электроэнергию2.69руб за 1 кВт.ч
295
1
 
37
 
! Отговори
Нихрена преди 9 години
Тарифы на электроэнергию для населения, проживающего в C.-Петербурге в домах, оборудованных в установленном порядке электрическими плитами и (или) электропотопительными приборамиОдноставочный тариф на электроэнергию2.69руб за 1 кВт.чТариф на электроэнергию, дифференциированный по двум зонам сутокдневная зона (с 7 до 23 часов)2.76руб за 1 кВт.чночная зона (с 23 до 7 часов) 2.69руб за 1 кВт.ч
294
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 381 Не обръщай внимание на на хора под твоят интелект! Защото ако те са интелигентни няма да пишат глупости. Това са хора които никога няма да да повярват на истината. От истината тях ги боли, истината ги кара да се озлобяват. Те губят човешкият си облик като своите западни господари. Това е утайката на човешкият род.
293
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 387 как му казвахте Росия для руских? ами приеми факта че и България е за българи
292
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
387 Даже и да те е жал пак си оставаш зган от Русия. :) АЙ махай се ходи си по руските сайтове и по руските реки!
291
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 384бедный ты человек - в тебе только злость. мне жаль
290
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 381Правилно са ти отговорили, това е български сайт, новините са на български, коментарите също, писането на чужд език е неуважение към нашия език, култура и национална индентичност, има достатъчно рускоезични форуми, щом желаете да пишете на руски пишете в тях .А това какво и дали Ви харесва в България нас не ни интересува, ние от Вас като народ добро не сме видяли, дори се изгаврихте и с кирилицата на откриавнето в Сочи
289
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
379 Защото имат пари бе мен да живеят къде то си искат не като нашите пенсионери дето нямат избор и живеят в къщичката наследена от пра баба им
288
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
381 ей *** *** руска махай се от България както вие се държите с чужденците в Русия така и аз ще се държа към вас в България ако те срещна по Дунав казвам ти ще те бия докато не решиш от безизсходица да преплуваш Дунав и да си ходиш в беззаконието руско мръсно кално
287
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко пенсионери-емигранти знаете? Аз лично само двама.И са млади. В Русия се пенсионират на 55."Диктатора" Путин така ги мъчи. А нас любимите западняци ни пенсионират на 70. Два дена в пенсия и после току виж - ритнал камбаната.
286
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
думаю, тот человек, который мне написал, что мне лучше писать на русских сайтах - прав. зачем лишний раз переживать из-за непонимания?.. смотрю на свой коментарий 373 и вижу за 20 минут 3 голоса против. скажите проголосовавшие "против" - вы против того что я люблю болгарию? или против того что я приезжаю в болгарию?а я вс равно приеду) и вс равно буду продолжать любить болгарию и людей которые в ней живут))
285
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като е толкова хубав животът в Русия, защо пенсионерите им се преселват в други страни ? България, Сърбия, Черна Гора, Потугалия, Камбоджа... Дори и при сегашния курс на рублата пак им е по-евтино в България. Справка: многобройните форуми на руснаците за живота в България.Руснаците си мислеха, че цял живот ще живеят на гърба на развитите западни страни като им продават прескъпо петрол и газ. Дори дворците в Санкт Петербург, с които така се гордеят, са дело на западни инженери и архитекти.
284
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прибери кашкавала на топло в хладилника да се поотвърне малко! Хах...
283
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахаха снимката кърти :)това сигурно е руски супермаркет :) ми така де за какво са им хладилници, като навънка е по студено и от фризер
282
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, не забравяйте че Русия не е нападнала никого! Точно вашите господари разрушиха Украйна и с всевъзможни средства провокират Русия. Също така не забравяйте че само една много малка част от света подкрепя тези действия.Най богатата безскрупулна и алчна част от света!
281
9
 
39
 
! Отговори
до 357 преди 9 години
отвечаю - я не знаю болгарский язык настолько хорошо, чтобы на нем писать. поэтому пишу на русском. но я хорошо понимаю болгарский язык и болгарский народ. я люблю болгарию и людей которые живут в этой стране. часто приезжала в болгарию и хочу приезжать еще чаще. но из-за придуманых кем-то (теми, кому это выгодно) санкций кризисов и курсов валют - мне становится все сложнее и сложнее приехать в мою любимую болгарию, на мой любимый берег дуная
280
6
 
37
 
! Отговори
русофил преди 9 години
А пенсионерите в България ядът пасти! Да са честити новите 20лв. На авторите на поредната статия на тема колко е лошо в Русия! Скоро ще им се отвори и възможност за допълнителни доходи с подобни статии на тема Гърция. Разбирасе нямащи нищо общо с действителността...
279
5
 
38
 
! Отговори
Москва преди 9 години
До АнонименГлупости същата покупателна способност, ще ти дам един приемр от живота, реален, на жената сестра и преди 3-4 години теглиха ипотечен кредит за жилище с префеенциална лихва 9,7 % :), в рубли, мъжа и е някакъв държавен чинонвик, в момента лихвата им е станала 18,7 % само разходите им за погасяване на лихвите по кредита са им повече от заплатитите и на двамата взети заедн,о над 75 хил рубли, за пример на моята българска кредитна карта лихвата ми е 8,5 %
278
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега добре ли е България под крилота на ЕС и щатите?