Войната в Украйна е само част от играта на Путин

Поевтиняването на петрола и въздействието на санкциите го правят по-опасен
6 фев 2015 21:42, Елка Василева
768
Войната в Украйна е само част от играта на Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Европа си мисли, че има проблем с Украйна. Всъщност Русия или по-точно Владимир Путин е проблемът. Войната на Москва срещу Киев е фрагмент от по-голяма картина. Реваншизмът на руския президент се простира отвъд Украйна. По-голямата цел е разкъсване на посткомунистическото статукво на континента, пише Филип Стивънс във в. "Файненшъл таймс".

Колебанието на Европа дали да се конфронтира с Русия е лесно обяснимо. Икономическите интереси, историята, културният афинитет или латентният антиамериканизъм карат много европейци да възприемат Путин като лидер, какъвто са очаквали, а не като човек, видял в разпадането на Съветския съюз геополитическата катастрофа на 20-ия век.

Има едно изкушение да се говори, че Западът се въздържа заради нескопосаните си намеси в Близкия изток. Ако желанията на Путин са понякога провокативни - и ако както в Грузия, така и в Украйна нещата може да преминат в открита агресия - Западът не бива да забравя обстоятелствата. Може би НАТО наистина наруши обещанията си за приемането на бивши съветски сателити? Може би не спази правилата, когато бомбардира Сърбия? А що се отнася до войната в Ирак, за това бе казано достатъчно.

Още по темата

Анексирането на Крим и навлизането в украинския регион Донбас трябва да са разсеяли съмненията. В случая с Ангела Меркел изглежда точно това е станало. Тя не е политик, който би предпочел конфронтацията пред преговорите, но на германския канцлер бяха предложени прекалено много лъжи и неспазени обещания.

Но споровете в Европа не са приключили. Много се изприказва за симпатиите към Москва, демонстрирани от правителството на СИРИЗА в Гърция. И не само от нея. Премиерът Матео Ренци надскача Силвио Берлускони във верността си към Путин. В Унгария Виктор Орбан публично пренебрегва либералната демокрация. Кипър винаги подкрепя Русия, а френското съгласие с режима на санкциите не е особено ентусиазирано. Така че не бива да се изненадваме от последната руска офанзива: за Кремъл няма по-голяма провокация от успокоението.

Не спират непрестанните оплаквания на Путин – НАТО "обкръжава" Русия, има план за унижаване на Москва, нарушават се международните закони. Понякога в голямата лъжа има и малко истина, но основната линия остава неизменна. Западът иска да унищожи мощта и достойнството на Русия. Тази обвинения са толкова познати, че последиците от тях често се подценяват.

Всички са чували заканите на Путин да върне старите граници, но малцина слушаха внимателно.

Анексирането на Крим и натискът в Източна Украйна бяха в определен смисъл опортюнистични. Путин не направили верен анализ на протестите на Майдана и не предвиди падането на бившия президент Виктор Янукович. Затова грабна каквото можа. Войната може би предостави подходяща възможност, тя пасваше на плана му да възстанови сюзеренитета си над голяма част от бившата съветска империя.

Генерал Юрий Балуевски, бившият началник на генералния щаб на руските въоръжени сили, казва, че конфронтацията със Запада е продължение на Студената война. Само че днес методите са по-изтънчени. Военната сила, казва той, е "последният етап от процеса". Москва е усъвършенствала изкуството на хибридната
война, вкл. "информационния и психологическия натиск". Ако перефразираме генерала, Путин ще разделя и ще отслабва враговете си, преди да изпрати войски.

В по-меката си форма това означава масирана пропаганда и поток от новини, бързо разрастване на контролираната от Кремъл новинарска мрежа "Ръша тудей". Освен това финансиране на леви и десни популистки партии в западните европейски столици. "Националният фронт" на Марин льо Пен е взел кредит от Русия. Найджъл Фараж, лидерът на антиимигрантската Партия за независимост на Обединеното кралство, сам казва, че е почитател на руския лидер.

По-нататък в спектъра има подкупи за политици и бизнес лидери и придобиване на дялове в уязвими финансови институции в южната част на Източна Европа и на Балканите. Води се и недотам деликатна кампании за дестабилизиране на прозападни правителства в бившето съветско пространство - България е последната жертва - експлоатирайки тяхната зависимост от руските енергийни доставки. Ако добавите и изпробването на отбранителната способност на НАТО чрез полетите на руски изтребители, кибератаките и отвличания в Балтика и нахлуванията на бомбардировачи с ядрено оръжие, може да разберете за какво говори генерал Балуевски.

Меркел разпозна заплахата и публично предупреди за подривна дейност в Молдова и за опити Сърбия да бъде върната в руската орбита. САЩ сътрудничат с Европейската комисия за намаляване донякъде на уязвимостта на зависимите от енергийни доставки правителства в Югоизточна Европа. Но в Западна Европа все още се шири нежеланието да се види цялата картина, тоест да се постави украинската криза в контекста на по-дългосрочните цели на Путин.

Путин не е креатура на западното вероломство. През цялата си кариера, от кметската канцелария на Санкт Петербург до висшия пост в Кремъл, той е забележително постоянен в амбициите си и безмилостен в постигането им. Сривът в цените на петрола и въздействието на санкциите го направиха още по-опасен.

Без приходите от петрола и газа сега неговата подкрепа в страната почива върху способността му да мобилизира националистическия гняв срещу предполагаемите опити на НАТО и ЕС да поставят на колене "матушка Русия". За Запада вариантите за действие са ограничени, но помъдряването може да започне с това да се осъзнае, че проблемът не е само Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


768
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
17
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До 47 Нека аз да ти отговоря нищо че не съм ти слагал минус .Еми откъде знаеш ,че целия руски народ е беден ,това първо и второ в америка има бедни 47 милиона и 12-13 соц слаби и няколко милиона -това второ и по статистика са 20 милиона бедни в Русия -това второ и Трето я отиди до нашето Черноморие да видиш руснаците и нашите .И четвърто -да прав си ,че имат газ и нефт и парите не отиват само у олигарсите и обкръжението ,но и у народа -ако не вярваш то отиди д Виена и ще видиш руснаци-наши НЯМА
35
4
 
28
 
! Отговори
Ник преди 9 години
В България всяка медия е купена. Все Путин е кривия, а Обама е света вода не напита.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кърджалия Косово! За тях справедливо ...за Крим ..не е!
33
0
 
21
 
! Отговори
до Кържалия преди 9 години
Бих ти препоръчал да се образоваш малко, Крим от разпада на СССР досега беше автономна република, а Кърждали няма такъв статут, защото е град и не покрива критериите, за да се води република. Но ти винаги можеш да се присъединиш към Турция- границата ти е наблизо.
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приятели русофили,радвайте се идва края на краварите! Проблемите ще се решат от само себе си.Най-мощният вулкан на Земята - в Йелоустоун, може да изригне скоро и да ги заличи от лицето на земята.Намира се в северна Америка,национален парк в Скалистите планини.Всеки момент ще из-трещи и няма да се наложи да берем ядове с тях.Русия ще награби Украйна и ще я присъедини към федерацията си.Всички кравари ще изпукат в последствие от глад и мизерия.Това Ще бъде край на кризата с Русия и краят на САЩ
31
0
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До 37 )
30
1
 
16
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Оказва се ,че вчера Прошенко не се съгласил на мирния план на Оланд и Меркел и дори и бил стресиран отяхното пристигане ,но защо са отишли в Москва Оланд и Меркел ,щом Прошенко не се съгласил с тех ,нее известно . По всяка верятност Кери е дал указания на Прошенко и ПИОНКАТА Яйценюк да не се съгласяват на предложенията на Меркел и Оланд и тези американците искат да разпалят война в Украйна. В Москва преговрите приключиха в момента вечерят черен хайвер ..... но не ясно все още нищо .
29
2
 
9
 
! Отговори
кедми преди 9 години
Та Путин оглави олигарсите откъде пари за новата армия.Дон Корлеоне в деиствие.Що не разгледате интернет как ги гази и им иска парите в русия и те му стоят мирно заедно с абрамович и му рапортуват.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обама каза, че постига пълна политическа изолация на Русия.и сега Меркел и Оланд говори с Путин. и тази изолация?и Kерри САЩ призова да се даде оръжие Украйна
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До автора:Като си завря главата в *** ли видя всичко това?Човече направи си клизма.От толкова зор и злоба се получават ракови заболявания.
26
1
 
14
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Повечето хора предпочитат по-скоро да умрат,отколкото да мислят,и всъщност това се случва и с нафтовата печка Обама!Животът е като отходен канал.Какво ще извадиш от него зависи от това какво си пуснал.А 'великите"американски"капацитети"изтресоха едно голямо и ***...!
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
войната в Украйна я започна САЩ всички войни след ВСВ в близкия изток са дело на сащ и няма нормално мислещ човек ,който да не е наясно с това
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Европа си мисли, че има проблем с Украйна. Всъщност Русия или по-точно Владимир Путин е проблемът."Бъдете коректни, Европа си мисли, че има проблем с Украйна, а Файненшъл таймс си мисли, че Европа има проблем с Русия...
23
3
 
7
 
! Отговори
кедми преди 9 години
Концепцията за обществена безопасност в действие.Краят на библейския проект там удря Путин.Удря в системата на роби и робовладелци и на лихварите им.Четете коб и доти и се учете
22
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aвторът на статията има психични проблеми. Не му се сърдете! И той деца храни!
21
27
 
5
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 9 години
Успокойте се дупедавци, 5-6-милонна България , ще се ползва само за плацдарм на НАТО.Вече 200-човека са в европейския батальон в Украйна!Конфликта тепърва ще се интернационализира!Пръстена около *** се затяга .Неизбежно е ---има много мераклий за руското носледство от бившия СССР./...най -вече Китай и мюсулманския свят/
20
22
 
8
 
! Отговори
мчи да преди 9 години
Покрай скъпия нефт др. Путин получи полутвърда ерекция и реши да възражда Сесесерето. Ама нефта нещо падна и вожда взе да издиша.
19
1
 
28
 
! Отговори
232323 преди 9 години
ТОВА Е ЕДНА ФРАГМЕНТИРАНА И ОБЪРКАНА СТАТИЯ, КОЯТО НЕ ПОСТИГА ЦЕЛИТЕ СИ! МНОГО ЕЛЕМЕНТАРНО ИЗПИТВА ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА ЧИТАТЕЛИТЕ!
18
2
 
29
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Не знам автора колко са му платили ,но ако мисли ,че тези журналисти са независими то жестоко се лАже . Не помня къде четох как журналистите се купуват -то химикалки (не от BIC) ,на кой отпуска .... на кой вила .... зависи от изданието и автора . Ето това днешните медии да казват на народа ,че бялото е черно и от товсякъде и ти започваш да се съмняваш ,че виждаш бяло от толкова лъжливи аналазотори .
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С колкото повече подобни статиите заливате хората, толкова повече губят интерес към съдържанието им.