Брайън Уилямс и залезът на американските водещи

Новите фигури в новинарските емисии са далеч от харизмата на гигантите от миналото
7 фев 2015 20:14,
16
Брайън Уилямс и залезът на американските водещи
Брайън Уилямс. Снимка: Reuters

Обикновено нощните барове са мястото, където журналистите са склонни да преувеличават. Но да изфабрикуваш история в токшоу и след това да я повториш още няколко пъти в ефир... това идва в повече. Дори и за звезда в американската телевизия като Брайън Уилямс, коментира БиБиСи.

Преди 2 години в “Късното шоу на Дейвид Летърман” Уилямс разказва история от работата си по време на войната в Ирак и по-конкретно как хеликоптер, с който той и екипа му са се придвижвали, е бил свален с гранатомет от иракски бунтовници.  

Само преди седмица Уилямс разказа същото на драгите зрители, като дори бяха показани снимки. Оказва се обаче, че водещият въобще не е бил на борда по време на инцидента. Стигна се и до доста нелепо извинение в ефир.

А Уилямс би следвало да е истински пример за подражение – харизматичен водещ, който да вдъхва доверие и респект. Централните вечерни новинарски емисии дълго време бяха последна инстанция за достоверност. Водещите бяха най-уважаваните, най-начетените и най-скъпоплатените, а изявите им най-гледаните в телевизионния ефир отвъд Океана.

Всичко това като че ли вече го няма. Или поне е в драстичен срив. Високите рейтинги във вечерния слот за новини, водещи до големите пари от реклама, също ги няма. През 1985-та година централните емисии на трите основни телевизионни мрежи се гледат средно от общо 48 милиона американци. За 2013-та броят е паднал наполовина – 24.5 милиона.

В забързаното ни ежедневие кой ще чака до 18.30, за да научи новините от деня – всичко може да се научи в реално време от 24-часови новинарски канали, уеб медии и социални мрежи.

На този фон загубата на влияние и авторитет за водещите изглежда логично следствие. А някога водещият на новините по CBS Уолтър Кронкайт беше наричан “човекът, ползващ се с най-голямо доверие в Съединените щати”. Говорим за такова влияние, че когато Кронкайт критикува офанзивата “Тет” във Виетнам, президентът Линдън Джонсън възкликва: “Ако загубя подкрепата на Кронкайт, губя подкрепата на цялата средна част на страната!”.

Кронкайт е гигант сред гиганти – Чет Хънтли, Дейвид Бринкли и Джон Ченсълър. Наследниците им на малкия екран Том Брокау, Питър Дженингс и Дан Радър също са големи фигури. Водещите са постоянно и даващо сигурност присъствие в американските домове.

Но ситуацията се променя. Проучаване от миналата година сочи, че едва 15 на сто от зрителите на възраст под 30 години знаят кой е Брайън Уилямс. Младите обаче знаят много добре коя е неговата дъщеря – Алисън Уилямс е актриса от хитовия сериал “Момичета”.

Истината е, че 44% от младото поколение припознава комикът Джон Стюърт като най-добрия източник на достоверни новини. Голямата звезда от новините Уилямс е с 29 на сто, а след скандала разликата със сигурност ще е далеч по-голяма.

В края на миналата година ABC трябваше да избира заместник на многоуважавания си водещ на новини в праймтайма Даян Сойер. От телевизионната мрежа оповестиха, че Джордж Стефанопулос ще бъде новото лице, но с едно уточнение – бившият съветник на Бил Клинтън ще продължи да прави това във високорейтинговото си сутрешно шоу “Добро утро, Америка”.

За водещ на вечерните новини беше сложен по-неизвестния Дейвид Муир. Шокираща промяна на традиционната йерархия за представяне на новините от малкия екран. Но в същото време доста показателна.

Гафът на Уилямс само потвърждава тенденцията за залез на новините такива, каквито ги познавахме дълги години. Влиянието на социалните мрежи не спира да се засилва и големите новинарски организации са изправени до стената в битката за оцеляване.

Именно във Facebook лъсна измамата на телевизионната звезда. “Съжалявам, приятел, но не помня да си бил в хеликоптера ми”, написа в мрежата пилотът Ланс Рейнолдс, след като NBC пусна материал за “героизма” на Брайън Уилямс.

Друг пряк участник в историята също разобличи изфабрикувания репортаж, но в Twitter. Неизбежно Уилямс стана обект на подигравки от милиони хора онлайн.

А преди дори президентите гледаха със страхопочитание към водещите на новините...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
С един семестър в университет - толкоз...
11
1
 
2
 
! Отговори
m0105 преди 9 години
Brian Williams mi e lubim , izklu4itelen profesionalist.. i v slu4eq nikoga ne e kusno da stane6 za rezil.
10
0
 
6
 
! Отговори
Не е залез !! преди 9 години
Вече им зная похвата в САЩ.. Изведнаж една държава става толкова опасна , сякаш управлява мълнийте , имат готово видео от техни военни паради ( веднага ги представят ) човешките права , демокрация , имат един диктатор ...И се втурват да спасяват този народ , изтрепват хиляди и хиляди , за да им завземат важни обекти , Световната банка да ги спасява от разрухата . Вторият вариант да постигнат същото е подкупно Правителство като в БГ.. Ще мреж от бомби или мизерия !
9
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 9 години
Брайън Уилямс е ***.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте док. филм " Войната която не виждаме" и ще разберете сатанинската роля на медиите.
7
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 9 години
Хората неискат да слушат новини които не ги интересуват и затова в днешно време в Сащ са по-ниски рейтингите на новините.
6
3
 
5
 
! Отговори
Petar, NY преди 9 години
NAmerete v google: cowardly-despicable-american-presstitutesMnogo dobyr analiz. Nakratko ako ste zabravili efektivnostta na Ruskata armia, tia vleze v Gruzia i gi prevze za 5 chasa i posle se istegli. Vsichko e amerikanska propaganda. Az sybiram inflacionni dolarcheta dokato moga i se maham.
5
2
 
16
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 9 години
Истината е, че американското общество се управлява - и всъщност, манипулира - чрез медиите, главно телевизията, и затова е такава огромна ролята (и заплатата) на главните водещи. И у нас се мъчат да наложат той проклет американски модел - било чрез поръчкови журналисти като Цолова и Николеив, които "моделират" новините, било чрез натрапването на фигури от екрана, които после трябва да станат "политици" (напр. Бареков). Докато не отхвърлим този модел, няма да се оправим. И в Италия е същото...
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nas Budio e po-teka i staa za vedest na vodesti voditeli ot vodnevo do navodnianovo..i a na bas 4e nikoga toia vodest ne polzval uslugite ne tehnia Ceco-uhoto. i vse za cell phoneta plimpat sho sa im kasi antenite i koga sled idna izduiak spembeta kolkoto i da napavat piko4nite si mehuri vse po laceniet si 4ipici otlivat urinata
3
1
 
1
 
! Отговори
Мира преди 9 години
Няма как да разбереш човек ако не знае какво говори......и защо? ,а те са пример за "немога да намеря точната дума"
2
0
 
26
 
! Отговори
1123 преди 9 години
Истината е че вече много рядко има истинска журналистика. Не можеш да видиш сблъсък да мнения или неутрално отразяване на различни събития. Журналистите са придатък на политическата класа, кукли на конци, със спуснати от някъде указания как точно да бъдат отразени събитията.Т.Е. чиста манипулация.И не се заблуждавайте, че това е от сега, не, така е от десетилетия.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GOLIAMATA NOVINA--BOKLUKA NA VECERTA