Как да се прокарват руските интереси в Украйна

"Независимая газета": Има два пътя за съпротива срещу сближаването на Киев с НАТО
17 фев 2015 22:08, Елка Василева
96
Как да се прокарват руските интереси в Украйна
Снимка: Reuters

Донецката и Луганската народна република ще настояват за извънблоков статут на Украйна, заяви Денис Пушилин, зам.-председател на Народния съвет на ДНР. Ако пък Киев започне да се движи към НАТО, ръководствата на самопровъзгласените републики ще сметнат Минските договорености за "нищожни", пише в редакционна статия "Независимая газета".

В никой от документите, подписани в Минск, не се споменава нищо за извънблоков статут на Украйна. Киев не поема никакви ангажименти, засягащи контактите с НАТО или други организации. С други думи, лидерите на ДНР и ЛНР поставят на украинските власти допълнителни условия, ненаписани на хартия. Съответно Киев също може да формулира собствени условия. Този взаимен шантаж поставя под съмнение перспективите за мирно уреждане.

За руското ръководство естествено е изгодно Украйна да има извънблоков статут. Влизането й в НАТО в момента среща спънки, включително формални - заради наличието на спорна територия.

Киев не признава Крим за руска земя, а Москва - за украинска. Ако оставим това условие извън скоби, политическият елит в самопровъзгласените републики може да избира между два пътя за съпротива срещу сближаването на Киев с НАТО.

Първият представлява легализация в рамките на украинската политика. По-специално чрез присъствие на депутати от Югоизтока във Върховната рада и парламентарни групи, бранещи интересите на Донецк и Луганск, а до голяма степен и руските интереси.

Минските договорености не предвиждат такава възможност, по-точно не стигат дотам. Те предполагат само местни избори според украинското законодателство, специален статут на някои райони от Донецка и от Луганска област, а също така реформа на конституцията и децентрализация на властта. Сиреч става дума за автономия с доста широки възможности за самоуправление и неясни (или дори липсващи) механизми за легално влияние върху общоукраинските процеси, външната политика на страната и т. н.

Вторият път за ДНР и ЛНР е да упражняват натиск върху Киев, използвайки войната като главен аргумент. Сближи ли се Украйна с НАТО, подновява се стрелбата в Югоизтока. В Киев впрочем има доста политици, недоволни от Минските споразумения - те нямат нищо против да решат въпроса с военна сила, като убедят Запада, че трябва да достави оръжия. При всяко положение, ако съдим по думите на Пушилин, ръководствата на самопровъзгласените републики клонят към втория път.

Минските договорености (стига да се спазват) защитават интересите на рускоезичното население на Донбас, тоест премахват първоначалната причина за конфликта. Освен това оформят зона на руско влияние в земите на Украйна. Друг въпрос е за какво влияние говорим. Наличието на конфликтни територии, чиито фактически власти заплашват Киев с война, спомага за радикализация на украинските елити и подчертано западна ориентация на цялата украинска политика.

Съвпада ли това със стратегическите интереси на руската власт? Напълно, ако стратегическата й цел включва "обединяване на руския свят", максимална реконструкция на съветската империя, въвличане на териториите с рускоезично население в орбитата на Москва. И съвсем не съвпада, ако Русия се изживява като свръхдържава от нов тип, чиито интереси може да бъдат прокарвани без военни заплахи и промени в границите.

Украинският елит вече се трансформира и никой от състава му не би желал, нито би могъл да отстоява руския дневен ред. А в зоната на руско влияние в Украйна властта принадлежи на хора, издигнати от военната вълна. Не се знае дали те имат потенциал да управляват територията в мирни условия; колкото до отношенията между Киев и Москва, те може само да ги изострят - но май няма вече накъде.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: украйнаРусияДНРЛНР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
Az преди 9 години
До Дмитрий Язов 61 Е как го определи Аваков за руснак, при положение, че е етнически арменец ?
47
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тъй наречения украински елит скоро ще бъде избит и трябва , за да послужи за урок на другите мераклии - като нашите подкупни министри
46
7
 
16
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Ба какво се упражняват в тази статия за НАТО. Украйна трябва да забрави за НАТО, това е очевидно и няма нужда в никакви договорености да го пишат. Те някой членки на НАТО открито казаха, че не искат Украйна. Което е логично - не всички държави се управляват от ***.В ЕС също няма да влязат.А на мен ми се струва, че Украйна ще завлече Европа - или военно или икономически.
45
0
 
10
 
! Отговори
до Язов преди 9 години
Силата на парите приятелю, не на произхода, там е разковничето.
44
5
 
6
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До Наблюдаващ всички от Хрушчов до Горбачов и Шчербицки а след това и Кравчук и Кучма мислеха че на власт в Украйна ще е руското лоби . За това Крим не беше повдиган като проблем да бъде в Украйна. А и Хрушчов Брежнев Андропов Черненко и Шчербицки бяха донбаски Руснаци. А Кравчук и Кучма украински комунисти. Но ако забележиш и в сегашното ръководство на Украйна има руснаци макар и врагове на Русия Турчинов, Лисенко Селезньов Аваков и др. Защо ли
43
1
 
3
 
! Отговори
Дмитрий Язов преди 9 години
До наблюдаващ тука грешиш. Първия а от 1981 г Генералния секретар на ЦК на Кпсс има функциите държавен глава на Ссср не Председателя на Президиума на Върховния съвет на Ссср който е начело на един колективен орган. В Конституцията на Ссср термина държавен глава не фигурира. Но много Генерални секретари бяха и Председатели на Президиума на Върховния съвет . Самия Хрушчов е Руснак от Донбас не украинец. Това негово решение бе грешка но и следващите Ген секретари на Кпсс Брежнев Андропов Черненко и Горбачов и Първия секретар на Украинската компартия Шчербицки и президентите на Украйна Кравчук
42
3
 
18
 
! Отговори
ivo преди 9 години
,,Вторият път за ДНР и ЛНР е да упражняват натиск върху Киев, използвайки войната като главен аргумент." МНОООООГО странно писание на фона на обстрел на градове ( вече година ще стани ) или запада е проуснал , че в Донецк се води война ? Или 5 предишни мински споразумения с непрекъснат обстрел за ,,демокрацията" е нещо нормално ?
41
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна има два пътя-напред към война и гибел или назад към Русия, но няма да са гладни. Въпросът с ЕС отпадна, никой няма интерес хем да им налива милиарди, хем да ги залеят 20 млн. украинци, известни като мързеливи и с криминални наклонности.
40
2
 
31
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Въпрос към ***:Ако стане така, че 1) Русия излезе от конфликта със защитени интереси, т.е. победила, както се очертава и 2) нашите политици подвият опашки, както също се очетава, ТИ ще обърнеш палачинката, нали?, както се очертава...
39
1
 
30
 
! Отговори
наблюдаващ преди 9 години
За тези,които протестират за "кримската анексия":Когато Никита Сергеевич Хрувчов-първи секретар на КПСС дава на УССР(днешна Укр.),не беше признат за държавен ръководител от западните правителства!Той е бил ПЪРВИ СЕКРЕТАР НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ на СССР!Т.е.,партиен функционер.С какво право,един комунист ще реже от територията на РССР(днешна ФРусия) за да обогатява друга република?И още,този комунистически декрет е бил във сила в рамките на СССР,след това декрета няма юредическа стойност!
38
2
 
30
 
! Отговори
ТТТ преди 9 години
До Румбо--от твоите уста-в Божите уши,братче...ама как са го подкарали краварите,заради стремежа си към световно господство,ще запалят цял свят.А от 5-6 години Путин имаше много поводи да ги ошамари--поводите са и морални и политически и военни......ама Бог му е дал,"хладен ум"и търпение......
37
4
 
31
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Украйна няма да бъде американска!Не го ли разбраха?Тая работа с Новия световен ред няма да мине,каквото и ще да става!Ако САЩ продължават да упорстват войната ще стигне и до Вашингтон!
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 45: украински от около 50 години, а кога е бил руски ми кажи ти ? ... пак по твоята атакиска логика
35
21
 
5
 
! Отговори
KKK преди 9 години
дайте оръжие на украинците да се защитават !!!
34
1
 
1
 
! Отговори
bon4o преди 9 години
1 koniak 5 leva , kade e 6eva ???
33
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е ***!!!Вън червени мръсни *** от Украйна!
32
0
 
4
 
! Отговори
! преди 9 години
Коментиращите хора саУмни, проницателни и от всичкоРазбиращи!Злато и диаманти не искамАз, а само тях да чета!Разумът им вездесъщУмора не знае!Съкровеното им знание заИстината път прокарва иЯсните им слова озаряват!
31
4
 
14
 
! Отговори
АК47 преди 9 години
Ако мечката играе в комшиите, ще заиграе и у нас.народна мъдрост.И сега се сещам изведнъж, че по море граничим с Украйна и Русия.Случайно.
30
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 43Чий е полуострова и кога е бил украински?
29
7
 
25
 
! Отговори
AK47 преди 9 години
До АнонименМай забравяш , че зад всяко оръжие стои човек с неговите морално-волеви качества, мотивацията ибоъния дух.Опълченците ги притежават защото воюват за справедлива кауза и победата ще бъде тяхна.На украинската хунта и марсианците не могат да помогнат защото ойниците не искат да воюват с братски народ.Мирно разрешаване на на въпроса е невъзможно след наказателната операция изввършена от Киев и украинската клика начело с Порошенко,Турчинов,Яценюк,Кличко и Тимошенко .