Русия и НАТО вървят към драматична криза

Кремъл не е притеснен от поредното захлаждане в отношенията им
20 фев 2015 22:56, Елка Василева
402
Русия и НАТО вървят към драматична криза
Снимка: архив, Reuters

Очертава се връзките между Москва и НАТО да бъдат замразени окончателно, а до пет години алиансът ще започне да подготвя Грузия за членство в организацията, пише руският журналист Константин Егерт от руското радио "Комерсант Еф Ем" за "Дойче веле".

Преди няколко дни взех интервю от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Основна тема естествено бе руско-украинският конфликт. Бях смаян колко решителни и негативни са оценките на моя събеседник за политиката на Москва.

Генералният секретар не е ръководител на алианса, а един вид координатор, който да подпомага съюзните страни в намирането на общ език, а после публично да представя и защитава общата им позиция пред политици, експерти и журналисти. В този смисъл категоричността на Столтенберг би трябвало по принцип да тревожи Москва. В крайна сметка въпреки всички проблеми НАТО е най-успешният и най-мощен военен съюз в историята.

Партньорството е игра

Всъщност Кремъл мисля не е твърде притеснен от поредното захлаждане в отношенията с алианса. Те бяха напрегнати и в най-добрите времена. А днес са стигнали направо нулата. Формално - защото Брюксел замрази всички контакти с Москва. Едва ли обаче някой от руските лидери жадува да бъдат възстановени. Сега вече "крепостта Русия" изобщо не търси приятели и партньори на Запад.

Още от 1997 г. впрочем, когато Русия и алиансът подписаха в Париж Основополагащия акт, Москва и Брюксел използваха принципно различни подходи в осъществяването му. Те по-скоро си играеха на партньорство, вместо да бъдат партньори. НАТО се надяваше, че рано или късно Кремъл ще схване: студената война е минало, тъй че американски (а от 1999 г. и полски) танкове никога няма да тръгнат по улиците на Смоленск или на Псков.

Всичките съвместни учения за спасяване на кораби в беда, за борба с тероризма и пиратството, размени на делегации и лектори се разглеждаха от алианса като своеобразна психотерапия, убеждаваща Русия да кротне, да се адаптира към новите реалности и постепенно, след 20-30 години, да стане "като нас" - ако не членка на НАТО, то поне сигурен партньор.

Голяма част от руския военнополитически елит пък виждаше в граденето на връзки с алианса най-вече възможност "да преиграе" студената война - донякъде с друг резултат. Борбата срещу включването на бивши съветски републики в НАТО се нареди сред основните външнополитически задачи на Москва.

Букурещ даде на Путин "картбланш"

В този смисъл я зарадва най-вече срещата на върха на НАТО през пролетта на 2008 г. Заради активната съпротива на германския федерален канцлер Ангела Меркел Украйна и Грузия в края на краищата не получиха План за действие за членство. В замяна им се предложи декларация, че в бъдеще страните им със сигурност ще станат членки на пакта.

Владимир Путин изтълкува решенията от Букурещ като фактически признаващи изключителното право на Москва да контролира постсъветското пространство. Войната с Грузия от август 2008 г. явно затвърди това убеждение на Кремъл. Защото натовските съюзници, скъсали тогава отношенията с Москва, ги подновиха още през 2009 г. Решението на Кремъл да анексира Крим и намесата му в Източна Украйна до голяма степен идват от факта, че там виждат в НАТО организация, нежелаеща политически конфликт с Русия заради нейните съседки.

Само веднъж изглежда видяхме НАТО и Русия свързани с истински взаимноизгодно сътрудничество. Транзитните превози на товари и военнослужещи на алианса от Афганистан в Европа през руска територия със сигурност бяха класически пример на успешно взаимодействие въз основа на ярко изразени общи интереси в борбата с ислямистите. Москва наистина получаваше от НАТО възнаграждение за транзита, но в случая това бе вторично спрямо общата стратегическа цел.

Скоро ли предстои Грузия да влезе в НАТО?

Стратегически НАТО е изправена пред въпроса как да гради отношения с Русия и дали да го прави изобщо. За целта обаче трябва да отговори на друг, доста по-труден въпрос - какво да прави с Грузия и с Украйна? В Украйна днес има война, а после ще се точат с години политически и военни реформи. Това дава възможност да се отложи за известно време дискусията за формата на бъдещите връзки между Киев и алианса.

Но Грузия, където военната реформа бе успешна, а проучванията редовно потвърждават стремежа на огромното мнозинство към НАТО, все тъй настоява да получи План за действие за членство. А Тбилиси е наясно: баналната представа, че няма начин да влезеш в НАТО с неуреден териториален конфликт, не е съвсем вярна. В последна сметка решението за членство на една или друга страна е изцяло политическо.

В случая с Грузия даването на членство ще означава пряка политическа конфронтация с Русия, водеща до съответните непредсказуеми последици. Откаже ли, пактът ще признае ексклузивните права на Русия върху постсъветското пространство - нещо невъзможно за повечето членки.

Много неща може да се променят през 2017 г., след като бъде избран нов президент на САЩ. Америка естествено не командва всичко в НАТО, както правеше СССР в Организацията на Варшавския договор. Американците обаче могат да повлияят сериозно на дневния ред на алианса. Освен това сега привържениците на грузинското и на украинското членство в НАТО разполагат с цял куп допълнителни аргументи.

Според мен, ако не видим сериозни промени в политиката на Москва (нещо малко вероятно в най-близко време), темата за членството на Грузия ще изпъква все по-силно на лидерските срещи на алианса, започвайки от следващата, насрочена тази есен във Варшава. Нещо повече, убеден съм, че до пет години Тбилиси ще получи План за действие за членство. Което ще е най-драматичният и най-рискован момент в отношенията между Русия и НАТО.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: НАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
15
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
До украинецДа де, но се е казвала Киевска Русия... а пък Хохляндия е "измислена" много по-късно.
190
13
 
14
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До До ukrainec0----Киев е основан от викинги,които редовно са плавали по река Днепър-и самата Украина е основана през 9 век-много преди русия.
189
13
 
13
 
! Отговори
И без рима е верно! преди 9 години
АЗ СЪМ РУСОФОБ----ЗАЩОТО НЕ СЪМ РОБ!Който е русофил---просто е ***!/..сигурно некой умствено го е осакатил../
188
5
 
11
 
! Отговори
До ukrainec преди 9 години
Няма племе или народ в Скандинавия с името РУС! Ти цитираш германо-нормандските "историци", като Герхард Фридрих Мюлер (1705-1783), на които през 1700те години е било възложено да пренапишат Руската история, като изтрият всяка българска следа!От малка местност Rodslagen в морски край с име Упланд, днешна Швеция (нищо общо с Киев) хората са наричани РОДСКАЛРАР (rodr - гребане) и от там се изсмуква името "рус" за да се докаже че, външни/западни сили са създали страната.Рус значи светлокос - така българите са наричали светлокосите племена. Но ти си на антибългарски позиции явно и гънеш ед
187
8
 
7
 
! Отговори
Do 313 преди 9 години
Koi dava pravo na ruskite agresori da otnemat suveriniteta na sysednite si dyrjavi i da im zabraniavat da izbirat pro-evropeiski zapaden pyt? Tova ne e pravo na Rusia,da si gledat sobstvenite granici! Ukraina sama moje da izbere dali da e v NATO ili ne,dali da e v EU ili ne. Sys sigurnost vseki zdravomisle6t 6te predpo4ete nai-dobria ikonomi4eski syuz EU i nai-silnata otbranitelna organizacia NATO. I Gorba4ov ne predade soc.lagera, toi falira ikonomi4eski.
186
12
 
4
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Do ukrainec---------Божидар Димитров си обикновен руски шпионин платен -като Болен Пидеров.
185
15
 
10
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До цезар-----------NATO se разшири на изток защото Русия не спази нейното обещание-да не напада съседни и други държави. Той за това и Хитлер я нападна-Русия наруши договора Рибентроп -***.Русия от договор не разбира-само от здрава тояга.
184
4
 
3
 
! Отговори
Do ukrainec преди 9 години
Nai-setne niakoi da govori istinite za kievska rus. Proruskite trolove se opitvat da manipulirat,4e kievska rus e drevna rusia,kakto mejdu drugoto tvyrdi i profesot Bopjidar Dimitrov, no toi kato agent na bivshata Dyrjavna sigurnost me symniava v bezpristrastnostta si.
183
15
 
20
 
! Отговори
цезар преди 9 години
Когато Горбачов предаде соц. лагера разтура СССР и Варшавския договор запада по точно НАТО обещаха че то няма да се разширява на изток. А сега искат да стигнат да границите на Русия.Защо и НАТО не се разпусне? останалите страни в света като не са членове на тази терористична организация да не би да са загинали. Лошото е че и България е член на тази хунта.
182
4
 
8
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
Колапсът на СССР не беше като този в Германия. Нямаше лустрация, нямаше изчистване на обществото от съветските апаратчици и най-вече от бивши ченгета и КГБ агенти. КГБ си остава водеща сила в Русия руското общество не заклейми и осъзна престъпленията на службите, заяви с горчивина Гари Каспаров. Според Каспаров ЕС използва за задоволяване на нуждите си природен газ от Русия в размер на една трета от европейското потребление, но Русия продава 80% от газа и петрола си на Стария континент. Така че строгите икономически санкции са
181
10
 
10
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До КАЗАК----------Името Украина официално е от 11 век.Преди това се е казвала Киевска Рус.От името 'РУС',което е име на шведско племе.По късно татарските орди смесени с изостанали славянски племена открадват името рус и се кръщават с него.Сега даже наричат себе си "руснаци".И както казва един украински професор по история: "Русия има толкова общо с Киевска Рус,колкото морското свинче има с морето Трудность с пониманием русских
180
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За ушанките единствените данни които са верни и се приемат без доказателства са от Первьй канал и Комсомолская газета...
179
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До КАЗАК - Казаче неграмотно, ако нямаше такава държава, как тогава през 1952 година в СССР честват 300 години от присъединяването на Украйна към Русия???????????????
178
9
 
14
 
! Отговори
КАЗАК преди 9 години
До украинец...............ИМА ЛИ ТАКАВА ДЪРЖАВА??????????????? НИЕ ДО АЛЯСКА БЯХМЕ--------------ДО БЕРЛИН..............ПОКАНЕТЕ В КИЕВСКА РУС.............ЩЕ ТИ ХАРЕСА.
177
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До укропитекаИстинската заплаха за САЩ е Китай!!!!! Битката, която води САЩ срещу РФ, е за да съхрани своето лидиращо място в света, което е застрашено от.... Китай.-------Чугунче, все ни е тая дали ще сме първи или втори, и си драскай по форумите ...
176
9
 
13
 
! Отговори
До укропитека преди 9 години
Истинската заплаха за САЩ е Китай!!!!! Битката, която води САЩ срещу РФ, е за да съхрани своето лидиращо място в света, което е застрашено от.... Китай.Ако, Китай съхрани темповите с които се развива в промишленно, икономическо, научно-техническо и военно отношение, то след 10г. Китай, а не САЩ, ще бъде глобалния икономически лидер!А Щатите ще се сринат в блатото на икономическата криза и гражданска война с росов привкус.
175
28
 
20
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен------------Какво направи *** за 15 години : ------Настрой срещу Русия народи като грузинския,чеченския ,украинския;-------Изплаши до смърт Полша,Прибалтика и цял свят;-------Възроди НАТО--беше западнало;-------Лиши руския народ от единствения му поминак--нефта-------Постигна пълна международна изолация;--------съсипа рублата;----уби 300 деца в Беслан,130 моряци в Курск;200 човека в театъра;свали полския самолет сцялото полско правителство !!!
174
18
 
17
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен-----------И в то же время: 1-е место в мире по количеству самоубийств среди ПОЖИЛЫХ людей, ДЕТЕЙ и ПОДРОСТКОВ. 1-е место в мире по числу разводов и рожднных вне брака детей. 1-е место в мире по числу абортов и числу детей,брошенных родителями. 1-е место в мире ПО АБСОЛЮТНОЙ УБЫЛИ НАСЕЛЕНИЯ. 1-е место в мире по потреблению спирта и спирто-содержащих продуктов. 1-е место в мире по продаже крепкого алкоголя 1-е место в мире по продаже табака 1-е место в мире по числу умерших от алкоголизма и табакокурения. 1-е место в мире по смертности от заболеваний сердечно-сосуд
173
16
 
19
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Абе, де и Бг да имаше политик от ранга на Путин - патриот и родолюбец защитаваш интересите на народа и страната си...., а то все едни жалки марионетки, които за 25г. ни превърнаха в обслужващ "материал" на Биг Брадъра, а Бг в в разграден двор.
172
10
 
16
 
! Отговори
украинец преди 9 години
До Анонимен----------Путлерова Русия: Социальные показатели:-67-е место в мире по уровню жизни -71-е место в мире по уровню развития человеческого потенциала. -72-место в мире по рейтингу расходов государства на гражданина -127-е место в мире по показателям здоровья населения -111-е место в мире по средней продолжительности жизни -134-е место в мире по продолжительности жизни мужчин -159-е место место в мире по уровню политических прав и свобод.