Европейската армия, за която мечтае Юнкер, е химера вече 60 г.

Държавите не са готови да жертват суверенитета си за целта
Обновена: 10 мар 2015 21:42 | 10 мар 2015 21:08,
53
Европейската армия, за която мечтае Юнкер, е химера вече 60 г.
Снимка: Reuters, архив

Европейска армия, за чието създаване копнее председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в разгара на днешното напрежение с Русия, всъщност е 60-годишна химера, неуспяла до ден-днешен да добие плът, изтъкват аналитици.

"Армия, обща за всички европейци, би показала на Русия, че се отнасяме сериозно към защитата на ценностите на ЕС", обясни Юнкер пред германския в. "Велт ам зонтаг". Наличието на общи сили би дало и възможност да се рационализират военните разходи на 28-те страни от ЕС, да се насърчи военната интеграция между тях. Това "би спомогнало да разработим обща външна политика и политика за сигурност", при положение че "имиджът на Европа съществено е накърнен (. . .) Изглежда не ни приемат сериозно", добави той.

Осъществените икономии може да достигнат 120 милиарда евро годишно, твърди Еврокомисията и отпраща за подробности към срещата на държавните и правителствените глави през юни, която ще разгледа по-специално въпроси на отбраната, пише Франс прес в редакционен материал.

"За това се говори от 60 години насам", изтъква Джайлс Мерит, генерален секретар на мозъчния център "Приятели на Европа", по повод провала на замисляната през 1954 г. Европейска отбранителна общност заради френските депутати, които отхвърлят проекта. Европа се стреми тогава да сплоти редици пред лицето на комунистическата заплаха, ширеща се в Азия, като използва и бъдещи части от германската армия, но този вот обезсърчава за десетилетия напред всички инициативи в отбранителната сфера.

"Това е чиста илюзия", коментира Вивиен Пертюзо от Френския институт за международни отношения. "Една европейска армия няма нищо общо с Русия, само Юнкер си знае какви допълнителни предимства би донесла такава армия в контекста" на напрежението между Брюксел и Москва заради кризата в Украйна, добавя Маркус Каим от Политическия институт SWP в Берлин. Най-вече защото са твърде малко страните, готови да жертват било то и унция от националния суверенитет в полза на федерална европейска армия. А щом стане дума да се подготви мисия, каквато са например 600-те души, разположени днес в Централноафриканската република, често е трудно да се намерят доброволци.

"Непредвидимият ЕС"

"Логично е страните членки да си сътрудничат по въпроси от отбраната, за да имаме повече сигурност (. . .); не е добре обаче ЕС да разполага със способности, армии, въздушни сили и всичко останало", заяви през декември 2013 г. британският премиер Дейвид Камерън.

Предложението в Брюксел да се изгради главна квартира на европейските сили, дошло в разгара на разногласията между САЩ и някои европейски държави по повод намесата в Ирак през 2003 г., бе посрещнато на нож от най-изявените атлантици и претърпя провал. Юнкер впрочем увери, че не става дума за конкуренция с НАТО, където членуват 22 от 28-те страни в ЕС; това обаче е основният аргумент на неприемащите идеята за европейска армия. "Много страни се крият зад гърба на Великобритания", включително Франция и Германия, заявява Маркус Каим. "Най-малките страни залагат на НАТО. Те не желаят да зависят от непредсказуемия ЕС", допълва той.

С оглед ролята на Русия в украинската криза Северноатлантическият съюз е осъзнал нуждата да се върне към своето начало - колективната отбрана срещу агресия отвън. В момента пактът се опитва да успокои страните от източния си фланг, където засили мисиите на своята въздушна полиция и създаде сили за бързо реагиране от 5000 бойци.

Европейците се ангажираха да сътрудничат в областта на тежката техника и ще направят равносметка през юни. "Всъщност обаче държавите ревностно бранят икономическите си интереси" и се сражават срещу всичко, способно да конкурира съответната национална индустрия, смята Джанис Емануилидис от аналитичния Център за европейски политики.

Създадена през 2004 г., Европейската отбранителна агенция има задача да подпомага сътрудничеството в сферата на въоръженията и да укрепва индустриално-технологическото осигуряване на отбраната на ЕС. Тя се занимава предимно с проблеми около дозареждането на бойни самолети в полет, използването на дронове и сателитните комуникации.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
сократ преди 9 години
Неразбрах.За еврогейска армия ли става въпрос.Историята помни за едни французи ли бяха дето отидоха до Москва,па се върнаха усрани.Май имаше и едни германци ли им викаха дето отидоха до Волга и там помолиха да ги върнат пак там от където са тръгнали. Е па така е било. Сега искат да си правят групичка,но да си вземат и памперси,че голямо обиждане ще падне,ще им отпуснат свинтерчето еврогейско,т.е. европейско.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
европейските ценности са когато си отвориш портофела да е пълно с евро и все по стотаци това е ценност а не някакви си там *** с техните разбирания
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои са европейските ценности?
30
1
 
8
 
! Отговори
никога няма да има преди 9 години
Никога няма да има европейска армия! Защото отделните държави ще трябва да се откажат от собствените си армии!
29
0
 
13
 
! Отговори
V преди 9 години
Интересно е защо на снимката е даден руски войник?
28
0
 
8
 
! Отговори
C I A преди 9 години
Европейска федерация със собствена армия,която да включва и Русия е още по-добра идея...ама на,нейсе ............
27
0
 
11
 
! Отговори
Тоя дърт пендел преди 9 години
е с намален ментален капацитет и може да мечтае само за повече нули в банковата си сметка. Осакатена люксенбургска порода.
26
1
 
14
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
До 38: Аз лично съм за Европейска федерация с единна армия, която да отстоява собствените си интереси. Още от 1990 година мечтая за подобна Европа. Но вече съм убеден, че няма да стане. Европа не стане ли единна държава е обречена на слугинаж. Основният противник на тази идея са САЩ. При тази перспектива е по добре да напуснем тази чиновническа общност!
25
3
 
14
 
! Отговори
300 преди 9 години
Не Юнкер желае европейска армия, той изразява това което му наредят.Желаят я глобалистите - сатанисти, те я желаят, а не лично Юнкер.Това е отнемане на суверинитет, а после може да кажат, ами хайде европейско правителство....а после и хайде и световно....познайте с кого на чело !!!
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз лично съм за Европейска федерация с единна армия, която да отстоява собствените си интереси в лицето на всички външни сили били те САЩ, Русия, Китай и т.н.Като устройство да бъде по подобие на САЩ. Да има и федерални и щатски закони които в случая ще се отнасят за отделните държави. Така ще се запази националната идентичност на всяка страна поотделно, но в същото време ще се борим за общите интереси на континента.
23
7
 
31
 
! Отговори
бг преди 9 години
Запада изгуби чара си,вече сме отвратени от долнопробните му действия.
22
2
 
21
 
! Отговори
L преди 9 години
По-точно какви ценности ще защитава Европа ?!? Да не се окаже, че живеем в кухо образование.
21
1
 
4
 
! Отговори
хазарин преди 9 години
Хм, храни куче да та лае...
20
4
 
2
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 9 години
До АнонименЗащото САЩ ще те унищожи за 1 час.Най-дибре е да почваш.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вашингтонската *** реве, че САЩ не може да разполага с частна европейска армия, ами трябва да моли държавите поотделно ахахахха
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново сме 1939 и велика германия с новият световен ред
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това обмислят,да е предщественик на световната армия..една армия,един народ,един език,едно световно правителство..Изгледайте "Краят на играта-план за световно поробване"...
16
4
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
Преди повече от 200години, в 600 000-та ''Grand armee'' 1/3 бяха французи, 1/3 немскоговорящи и 1/3 други. Преди 75 години в 5 милионния Вермахт 30% не бяха германци. Така че никаква химера не е създаването на европейска армия, която да бъде в пакт със САЩ (поне на първо време).
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 20Извинявай, обаче си голям балък. Бива ли да вярваш в такива измишльотини? Да не мислиш, че европейските чиновници не са корумпирани? Дори повече от нашите мишоци със сигурност, те играят на едро.
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 24Аналогия - САЩВисоки технологии, единен пазар, богати хора. И надявам се много по балансирана и разумна външна политика.