Започва "ерата на Путин"

Предупреждението идва от човека-емблема на независимостта на Литва
11 мар 2015 21:16, Елка Василева
1149
Започва "ерата на Путин"
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Четвърт век след развода на Вилнюс със Съветския съюз архитектът на литовската независимост Витаутас Ландсбергис предупреждава, че имперската карта, разигравана според него от руския президент Владимир Путин, може да предизвика нови войни в Европа, пише Вайдотас Бенюсис от Франс прес.

В разговор с АФП Ландсбергис споделя и спомени за една различна Русия от времето на бившия президент Борис Елцин.

Неговата "епоха бе изключителна. Русия не искаше да бъде агресивна империя. Той реши (въпроса за) свободата ни в наша полза", напомня Ландсбергис в своя разказ за руския президент реформатор от периода 1991-1999 г.

"Демократичният свят все още не е разбрал напълно как промени нещата 15-годишното управление на Путин", заявява първият държавен глава на постсъветска Литва.

"От 2000 г. нататък историците би трябвало да обявят нова ера, наречена "войните на Путин". А всичко едва започва", предрича 82-годишният литовски политик.

Членка на ЕС и НАТО от 2004 г., Литва чества в сряда 25-ата годишнина от деня, в който първа сред съветските републики обяви независимост - точно преди да го сторят съседките й Естония и Латвия.

Дисидентската република изигра ключова роля в раздробяването на СССР през декември 1991 г. - процес, наречен от Владимир Путин "най-голямата геополитическа катастрофа" на 20-и век.

Ландсбергис обвинява руския президент, че следва "ясна програма с цел да възстанови съветската империя" и сочи за доказателство анексията на Крим от Русия.

По време на Втората световна война Съветският съюз анексира трите балтийски държави. Стотици хиляди техни жители бяха депортирани в Сибир и Средна Азия, което остави дълбоки рани в тези страни.

И трите останаха под сковаващата власт на Москва чак до 1985 г. - до идването на Горбачов, който изгуби контрола над тях сред вихъра на своите икономически и политически реформи.

Декларацията за независимост на Литва от 11 март 1990 г. хвърли в смут не само Кремъл, но и редица западни наблюдатели, които биха желали Горбачов да запази властта си.

Често превъзнасян на Запад, Горбачов обаче само "бавеше нещата" в опит "да запази империята"; той е виновник за кръвопролитните нападения на съветските сили от 1991 г. казва Ландсбергис.

Четиринайсет мирни граждани загинаха, а стотици бяха ранени, когато съветски части атакуваха на 13 януари 1991 г. литовската телевизионна кула във Вилнюс в неуспешен опит да задушат движението за независимост.

Противно на Горбачов, Елцин прие независимостта на балтийците и я призна с договор, сключен през юли 1991 г. "Уникална за историята на Русия бе мисълта, че не бива да потискаш съседите - трябва любезно да им позволиш да живеят, както желаят", подчертава Ландсбергис във връзка с ерата на Елцин.

Непопулярен в родината си и обвинен, че носи отговорност за икономическата криза в страната от 90-те години, Борис Елцин бе удостоен посмъртно през 2012 г. с най-високите отличия на Литва.

Неуспял да попречи на включването на балтийците в ЕС и НАТО, Путин съживи страховете им, като нахлу в Грузия през 2008 г., а после анексира Крим.

По думите на Ландсбергис "много е възможно" Русия да изпробва реакцията на НАТО, прилагайки в балтийските страни тактиката на хибридната война, която не ще може да бъде определена като въоръжено нападение, оправдаващо задействането на колективната отбрана на пакта.

"Никой не може да е сигурен, че Западът ще тръгне на война заради балтийските страни", предупреждава старият професор по музика.

Въпреки засиленото присъствие на НАТО в региона алиансът би трябвало да положи повече усилия, за да обезсърчи Русия, смята Ландсбергис.

"Жестовете на НАТО може да формират илюзията, че алиансът е готов да защити членките си. Политиката на Путин обаче не е изтъкана от жестове. Тя се гради на факти и действия", казва той.

Путин "открито се смее в лицето на западните лидери, които говорят, но без да действат; той обаче действа", съжалява литовският политик.

И добавя: "Историята с Хитлер се повтаря. Не възпреш ли един агресор, само изостряш апетита му, правиш го по-безстрашен, вдъхваш му кураж да действа".
 

/БТА/
 


1149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
1
 
0
 
! Отговори
ggg преди 6 години
както и да го въртите и сучете....Не Путин има 920 военни бази в 180 държави а САЩ..Путин има само 1 в СирияПутин отделя 37 милиарда $ за армия на година а САЩ 670 милиарда$Не Путин съсипа Сирия, Ирак, Либия, Египед, Сърбия, Босна, Югославия....и още и ощетъй чеее
372
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко порно за политическите ни войнолюбци:през гугъла: Джек-потрошитель против киборгов
371
1
 
4
 
! Отговори
Параноик преди 6 години
Каква параноя! За какво им е на руснаците да се трепят и да воюват за балтийските страни,ако могат да си имат нормални икономически отношения с тях.
370
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е дърт фашага.
369
16
 
11
 
! Отговори
Вардарски преди 6 години
Русия не е приятел на България и никога не е била. Може отново да станем приятели ,но когато джуджето Путин не е на власт и цялата кремълска шаика военнолюбци и агресори се измете . Руският народ е дезинформирин ,потиснат , унизен ,лъган. Изобщо в Русия днес стана това ,което е ставало в Германия по времето на Хитлер.Знаете как завършиха Хитлер и неговите слуги. Но за съжаление цената я плати немския народ ,така както сега ще я плати руския.
368
1
 
4
 
! Отговори
Русофоб преди 6 години
До ukrainecУпс!Нещо май се изпусна.Хем не си в час, хем ръсиш ... ъъъ ... Нащо ти е повлияла неоосманистката пропаганда май... :)
367
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много, много рядко пиша коментари тук, тъй като по-голяма част от коментиращите са или платени драскачи , или пълни ***. Та сега реших да споделя с вас, че т.нар. "освобождение" на България от турско робство, посредством миризливият казашки ботуш(колко прав е бил Апостола), струва 32.5тона злато...ай обичайте си братушките...
366
24
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 6 години
"Ако не е била Русия, отдавна да няма България!"--защо,какво щеше да стане с България? 1877 година БГ вече е имала почти пълна вътрешна автономия,пълна религиозна свобода и се е очаквала пълна автономия,която се е бавила само защото султанът не е искал да граничи с Русия.А някой от перхидролите мислил ли е какво щеше да стане с БГ ако не беше вътре в Османската империя 500 години ?Какво става с агнето извън кошарата,когато наоколо обикаля гладен вълк с *** ?
365
5
 
17
 
! Отговори
Русия! преди 6 години
Колко ни плени туй име свято, родно, мило...!То бива в мрака нам светило, надежда в нашите злини!
364
7
 
29
 
! Отговори
ПРОТИВОСЛАВЯНОФИЛИ! преди 6 години
Засрамете се от дедите и децата си!Има и друга смразяваща истина:Ако не е била Русия, отдавна да няма България!
363
15
 
8
 
! Отговори
ukrainec преди 6 години
Захари Стоянов в биографията на Левски разказва следния случай:А ти какъв ще да станеш, бай Василе, когато се освободим? - попитал го един път Божил Георгиев в присъствието на други трима апостоли: Ангел Кънчев, Димитър Общия и Сава Младенов.- Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви - отговорил той. - Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма ***, но народът е притиснат от нас повече.
362
15
 
6
 
! Отговори
ukrainec преди 6 години
Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти!
361
15
 
4
 
! Отговори
ukrainec преди 6 години
Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - В. ЛъвскийИ също цитат от Захари Стоянов:Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.
360
5
 
10
 
! Отговори
Николай_87 преди 6 години
Стамболов е бил русофил, колкото Елцин трезвеник. Не пишете неща , така както ви изнася на вас.
359
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виц: Обама вика: Кой ми завзе Крим и Източна Украйна? Всички мълчат. "За последен път питам, кой ми завзе Крим и Източна Украйна?" Путин се обажда:"Аз!" Обама вика: "Ти ли? А сега трябва да се осигури газ и ток и пътища до Русия."
358
6
 
21
 
! Отговори
гласувал против ГЕРБ преди 6 години
Путин е велик съвременник!За кратко време вдигна руската икономика, обедини нацията, овладя и повдигна интелектуалната мощ на Русия! Обедини 3 милиарда работещо и неразвратено население в Гъливера БРИКС и постави на изпитание моралните и хуманни недостатъчности на Запада! Ще бъде непростима грешка, ако сме противници на тая просперираща общност! Пак ли ще сме на страната на губещите?
357
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 682Нямаш си и най-малка представа какви проблеми имат в Русия и как се живее там !
356
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бориха Садам, бориха Кадафи, бориха. Кой е наред? Путин да го прескочат, някой по-дребен от африка или азия.
355
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩисани - няма комунизъм за борба. Кого да борят?
354
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩисаха се от възхода на Русия. Падна батерията на айфона им, произведен в комунистически китай. Комунисти, комсомолци, пионери китайски - заедно произвеждат айфони за афроевроамериканците.