Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...

Или как естественото кърмене успя да възмути всички ни
Обновена: 25 мар 2015 10:18 | 25 мар 2015 10:17,
451
Молът иска, молът обича, молът мрази, молът...
Снимка: Reuters, архив

Българският мол е странен социален феномен. Там, подобно на зоопарк, може да се видят цели полярности на особеностите на българското общество.

Там, в мола, на видно място рекламни пана ни приканват към благотворителност – за деца в нужда, възрастни в институции, болни хора. Но тези хора нямат място там - могат да бъдат пребити до смърт или поне изгонени.

Там, в мола, може лятно време да обикалят разсъблечени и непълнолетни тийнейджърки, но майките нямат право да кърмят. Просто защото е грозно.

Там, в мола, може да се рекламират пищни и изпълнени сутиени "само за 59.99 лв.“, но не могат майките да кърмят. Не е лицеприятно.

В мола може да се разхождат миски от цялата страна по бански, но жената не може кърми. Не е приемливо.

Молът обича двойките и любовта. Той стана любимото място за срещи. На видни места могат да се видят тийнейджъри, а и хора в активна възраст, които се целуват страстно, а понякога страстта преминава в любовна игра. Цялата тази близост и интимност не притеснява мола, той е притеснен от кърменето.

В мола естественото е на мода – био памук, био храна, био.... Естественото хранене на бебето обаче не е на мода.

Молът обича децата. Организира събития, кани артисти и певци да ги забавляват, имат и детски кътове. И се хвали с това. Молът обаче иска децата да се държат като възрастни – да избират къде да огладнеят и да си мълчат кротко, ако имат нужда.

Молът е добър. Той е предоставил стая за повиване и кърмене на деца. Но той не се грижи за хигиената в тях.

Позорно е, че нещо толкова естествено като кърменето може да възмути до такава степен българина от мола. Същият този българин довечера ще отиде в кварталната кръчма и ще запали цигара, напук на забраната. Ще поръча 50 грама ракия на непълнолетната сервитьорка, работеща на черно, и ще разкаже на приятелите си за грозната гледка от любимия си мол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ли е правила баба едно време като е нямало мол, къде ли е кърмила... да се чуди човек. И стига вече с това кърмене, все едно само те са родили, само те имат кърма. Кърмят по улиците и магазините тези, които по принцип обичат да скитосват по цял ден все едно си нямат къщи. Разходка за бебето е само тази, която е под открито небе, а не някой спарен бациларник. Иначе сме много "еко" и "био" ама по цял ден мерим улиците, после се чудят защо децата им нямали режим, били истерични и ***.
35
21
 
10
 
! Отговори
европата преди 9 години
До додо (37)Поредния комплексар - жената с детето само в къщи, тя не е човек и нчма право да излиза, пазарува, среща с приятелки... Балканец си, додо, балканец от анадолски тип
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак добре,ч е гардовете не са я пребили до смърт.
33
17
 
9
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До додо 38Ти какво, за да кърмиш трябва и покупки ли да правиш в мола? а същият мръсен въздух в мола е и като този в стаята в къщи! Айде стига сте плюли жената жалки сте! Мястото и било в къщи! а твоето е в средновековието! Закостенял лицемер!
32
21
 
11
 
! Отговори
без граница преди 9 години
Вас изобщо не ви интересува майката с бебето! Основната ви цел е да начешете вродената си ксенофобия и да се самозадоволите, този път срещу всички кърмещи майки. Задръстени сте от средновековните си и ориенталски предразсъдъци. Отдавна сте се откъснали се от европейския хуманизъм и от европейската култура. Ударили сте го на примитивен фашизъм, див и варварски расизъм и подклаждате дискриминация спрямо хора от различен пол и различни възгледи! С тази своя нагласа сте стигнали до достойна за вас позиция възможно всички последни места в Европа.
31
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още след второто изречение знаех, че статията е написана от жена, която е майка от скоро (най-много 4 години).Кърменето не нещо нормално, естествено, дори красиво. При условие, че много млади майки не искат да кърмят, за да не си развалят бюста - кърменето е нещо страхотни.Но! Но кърменето е и нещо противно отстрани. На мен ми се гади като видя кърмеща жена, различна от моята съпруга. Няма да ми е приятно, ако повърна в мола.Жена ми, преди да излезе се уверява, че сина ми е нахранен.
30
8
 
11
 
! Отговори
До 39 Дани преди 9 години
Един от начините на хранене е когато детето поиска, т.е. без специални часове за хранене и доста майки го прилагат.
29
2
 
27
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
19 как да им го обясниш на криворазбрания феминизъм.Аналогичен в кварталната кръчма гледахме някакъв мач на националите.И оная ми дошла с количката и детето.То към 9 заспа.Ама нашите вкараха гол в 9 и 15.Врекнахме всички ,оназ се развика че сме събудили детето.Представяш ли си каква наглост.Ама ***,какво правиш в кръчма на мач на националите, с дете вечер???Скарах и се ,тя от тогава не ми говори.Ама е омъжена и няма как да и обясня през кое ми е!!!
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мисля че е подходящо да киснеш с бебе в мола, независимо дали го кърмиш или не. На тях им трябва спокойна, ведра обстановка.
27
8
 
11
 
! Отговори
НКВД преди 9 години
да си го кърми у тях не стига че ние и плащаме майчинството ми и притенции
26
3
 
16
 
! Отговори
Дани преди 9 години
На повечето обществени места летища, гари, молове и т.н. си има отделни помещения, които са точно с тази цел (в мола до нас има такова помещение). Така че ако такова помещение е имало в този мол, то жената не е права. Ако няма то по-скоро е права, въпреки че е трябвало да си направи сметката кога трябва да храни детето си.
25
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кърменето се възмущават комплексарите, които с критиката си някак си се надяват някой да ги забележи. Нормално би било да има в мола стая за кърмене, но в този мол такава стая няма, а имат стая за повиване на бебета с изключително лоша хигиена. В нормалните държави жените, които кърмят са защитени от закона от всякакви подобни подмятания и гонения, но в българския мол е пак добре, че не са я пребили и убили.
24
5
 
28
 
! Отговори
додо преди 9 години
искам да видя какви покупки е направила тази в мола та толкова спешно е отишла там с детето да диша то мръсния въздух вместо да си седи в къщи където и е мястото
23
12
 
8
 
! Отговори
европата преди 9 години
До В (No 4)Ти си болен човек и явно не разбираш проблема - закостеняло българско мислене, близко то анадолското - гостоприемни сме само с хората с пачки, естественото кърмене било грозно на публични места и т.н. - срещу това са борят хората и затова трябва непекъснато да се пише.
22
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се бе свила някъде свенливо при щанда за детски храни и пампери би предизвикала само умиление. Тогава и бодигарда каквото и животно да е щеше да разбере, че момента е озарен от божието покровителство. А тя ми се разчепатила дибидюс пред елеватора. Не за детето мисли, а да бъде забелязана от някой коч. Това е проблема.
21
4
 
19
 
! Отговори
rustam преди 9 години
Всичката шумотевица е дамата да разлае кучетата и малко известност подкрепена от небеизвестния хелзински комитет - а може и те да са го организирали доста време са в забвение а трябва да се отчитат за грешните пари дето харчат . Дано някой не клекне да *** по средата на мола
20
14
 
13
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До доДръндер 13Никой не прави капитал, медиите го обърнаха на капитал. А това че наричаш жената грозна *** ме кара да се замисля как изобщо имаш деца! Що за майка си ти? Като и ти си щяла да прокърмиш там тогава какви простотии ми фъфлиш тук? Ако беше безотговорна нямаше да храни детето а щеше да чака да се прибере. ама какво ти обяснявам на теб нали си била майка?
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кризисен PR в действие :)2-3 смислени коментара и другото е бълвоч с претенции за "е"нтелигентност от платени тролчета + много отрицателни гласувания за смислените коментари.
18
26
 
19
 
! Отговори
задръстеняци преди 9 години
Не съм предполагал, че в България има толкова много задръстеняци! Нима никой от вас не е виждал през живота си гола женска гръд? Нима никой от вас не е виждал гол мъж, или гола жена? Нима, като си лягате, гасите лампите и вместо да се съблечете, си слагате тенекиени доспехи и девствени пояси? И вместо да се радвате, че една майка кърми рожбата си, вие изпадате в истерична паника!
17
4
 
19
 
! Отговори
ни преди 9 години
Понеже журналята изчерпаха фундаменталната тема с кърменето на обществени места и дъвченето и вече предизвиква само досада, предлагам нова тема характерна и много често срещана само на БГ територията - " Безцеремонното пикаене край пътя".