Еврейският Шиндлер спасява сирийци в България

"Българи криха евреи по време на войната", припомня Янк Бари
5 апр 2015 17:30,
220
Еврейският Шиндлер спасява сирийци в България
Снимка: Reuters, архив

70 години след ужасите на Аушвиц, еврейски бизнесмен използва богатството си, за да спаси друг народ от унищожение, съобщава днес в неделното си издание британският в. "Експрес".

Филантропът Янк Бари предлага на мюсюлманите, избягали от диващината на "Ислямска държава", убежище в България - страна, където някога евреите са били принудени да бягат, за да спасят живота си, пише изданието.

Бившият музикант Янк, чийто дядо Самюел е загубил 13 братя и сестри в Аушвиц, и съпругата му Ивет са напълнили два хотела с бежанци.

"Това са хора, които са минали през най-лошите кръгове на ада. Една от нашите бежанки, Навин, е била на 15, когато е видяла екстремисти от "Ислямска държава" да режат главата на баща й и след това да играят футбол с нея. Не можем да си представим какво е трябвало да изтърпят", казва 67-годишният Янк, наричан "еврейският Шиндлер".

"Хората биха се изненадали да видят евреин да помага на мюсюлмани, но като гледам тези хора, виждам същото каквото и преди. Има невероятни прилики", продължава той. 

"Българи криха евреи през войната. Това беше вдъхновяващо и ако имате сърце, трябва да направите нещо по въпроса. Светът тогава не реагира и сега също не прави достатъчно, за да помогне. Затова започнахме този проект. Отидох до бежанските лагери и видях отчаяни хора, живеещи в мизерия. Не можех да гледам подобна безчовечност в наши дни", разказва мъжът.

От 2012 г. до 2013 г. броят на бежанците, влизащи в България, нарасна петкратно от 1387 до 7144, а през миналата година 11 081 души опитаха да направят същото. В страна с население, по-малко от това на Лондон, неочакваният прилив на желаещи да имигрират означаваше, че мнозина бежанци живеят при отвратителни условия във временни лагери.

Над 850 души вече са изведени от тези лагери и подслонени в хотела в Банкя, предградие за средната класа в София, и в хижа в ски курорта Наречен. Те получиха храна и подслон, докато се разглежда бежанският им статут, и най-вече имат възможност да започнат отново живота си.

Янк е инвестирал над 1 милион лири в хотелите, които се управляват от международната благотворителна фондация "Глобал вилидж чемпиънс фаундейшън", и се финансират от неговата фирма за растителни протеини "Вита Про". Той бе номиниран за Нобелова награда за мир миналата година.

Янк и екипът му помагат не само на мюсюлмани и кюрди, бягащи от Сирия и Ирак, а и на християни, бягащи от преследване в Иран. Той с основание се гордее с ролята си в България, но призовава и други хора по целия свят да направят каквото могат.

"Ако това бяха евреи, днес всички евреи щяха да се обединят. Кой помага днес на мюсюлманите и християните. Светът трябва да се събуди. Това е европейски и световен проблем, не проблем на Близкия изток", заявява той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Не е лошо че спасихме евреи през Втората световна война. Лошото е, че все по-често започвам да си задавам въпроса дали постъпихме правилно, и дали не сбъркахме.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спасявай си ги у вас в хола..
96
2
 
11
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Вън от България и евреина, предал вярата си, и емигрантите, на които помага.
95
3
 
10
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН преди 9 години
Той хубаво ги спасява, ама май на наш гръб излиза "спасяването" на братята мохамедани... То иначе хубава работа - спасявай мюсюлманите, ама не в твоята си страна, ами в някоя друга...
94
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да си ги спасява в исраел, тук го обърнахте на *** на близкия изток! на кого е благодетел тоя? исраел финансира ИД за да коли и прогонва араби, а агенти на Мосад като тоя ги устройват тук. това е план за превземане на България не виждате ли? след 10 години ще са триста хиляди и ще искат самоуправление и заселване в отделни области, а след 20 години заедно с турци и *** ще отцепят половин България. В това време глупачки като "красивата" вместо да роди поне две българчета ще се прехласва ..
93
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала на този човек, който помага на другите. Независимо какъв е и за какво се бори. Щом помага на хората - това е добър човек!!! И трябва всички да го уважаваме!
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв кеф ще ми направи, да хвана брадуна отрязал главата на Навин, да му вържа брадата за теглича и да го повлача наоколо. Терорягите си мислят, че ние тук като ги хванем, ще ги пленим и толкова.НеееАко ви хвана тук, ще съжаляват, че са се родили.Всеки ден ще ги строявам и ще режа крака и ръце с триона.Ще проклинат аллах, че са се родили
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навин, е била на 15, когато е видяла екстремисти от "Ислямска държава" да режат главата на баща й и след това да играят футбол с нея.-----------Затова ви казвам, трябват ни оръжия.Нека да дойде брадясалият чалмар ...Ще си правя колекция от бради.
90
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е кат' да си ги взима в Израел. Ние приехме максимума,и европа.
89
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милият филантроп в ситуацията на демографска криза и дебългаризирано българско население просто ни довършва, доставяйки мюсюлмански бежанци от Сирия. Защо не доставя сирийски християни? Или не си дава сметка какво прави или това е поредното доказателство на поговорката: "Няма ненаказано добро!"
88
3
 
32
 
! Отговори
младен преди 9 години
Само да попитам, тоя пич що не ги спаси и настани в Израел ами тука???
87
1
 
4
 
! Отговори
тито преди 9 години
До УМЕН ГУЩЕРСпри да говориш глупости и да лъжеш!Саудитските принцеси се обличат по същия начин както останалите жени там.Евреите както и християните от Близкия изток и Египет също се обрязват.
86
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът е,че това не са сирийци ,дойдоха афганистанци,мароканци и какви ли не още,повечето от онези,били се срещу светския режим ,онези,които изнасилваха,вадеха сърца и убиваха с камъни,за които христианите са длъжни да им осигуряват всичко,жените да им се подчиняват и разни други свръх цивилизовани разбирания .Така че не ми излизайте с това колко зле били бежанците,ние не сме гранични със Сирия и това не са бежанци според международните закони,това са незаконно пребиваващи чужди граждани
85
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко бежанци имя в Израел и колко в БГ?
84
16
 
9
 
! Отговори
Красивата преди 9 години
"Ако искат да идват,трябва да спазват закони и да уважават местните традиции,както ние ходим при тях и си слагаме фереджетата"НЕ искат да идват, а бягат. България не им е дестинацията, а спирка по пътя към нея. Ако по теб стрелят - няма ли да бягаш? Ако живота ти е застрашен...?? Кой иска да си напусне дома и живота и да си събере живота в една чанта и да тръгне да скита и да минава граници нелегално...? Имаш ли представа през какво преминават? Защо ги мразиш толкова?
83
2
 
6
 
! Отговори
Красивата преди 9 години
А нашите политици едни страхотни......!!!Мани ,мани....Персийците не са араби. Много обобщаваш. За бежанците ли говориш като цяло или за арабите само- сирийци,иракчани и др.?
82
11
 
11
 
! Отговори
Красивата преди 9 години
Не уча арабистика/ завършила съм отдавна и при това друга наука/, защитавам хората- невинни жени, деца, невинни мъже. Дали са от Украйна или Сирия има ли значение? За мен са хора бягащи от смърт.
81
5
 
8
 
! Отговори
Красива преди 9 години
Не коментирам дали харесвам - религията им, нито коментирам обичайте им. Аз съм българка и съм възпитавана в христянски разбирания за света. Коментирам,че това са хора и като хора имат правото да търсят обещище и да искат да спасят децата си от бомби и коршуми. Дали сред тях има *** - има, но сред кой народ няма? Сред българите няма ли? И да се обобщава и да се слагат всички под общ знаменател е погрешно. Има добри и лоши хора.
80
4
 
7
 
! Отговори
Красивата преди 9 години
Има снимки , има видеа има и документи. За разлика от теб- аз зная за какво говоря. Ако си запознат поне малко с фондацията и си направиш труда да провериш в интернет- ще видиш, че фондацията на Янк Бари заснема всичко, което прави - на това на правен език се казва доказателсва. Относно бежанците - общувам с такива и до сега към мен са се отнасяли с респект и уважение, без помен от каквито е да е сексуални непристойни намерения. В крайна сметка това са обикновени хора- бягащи от смърт и война!
79
6
 
5
 
! Отговори
Красивата преди 9 години
До УМЕН ГУЩЕРОтносно факта, че в Харманли е имало бой? Борба има сред всички етноси. Събери 2000 българи на едно място в мизерни условия, каквито са в лагера в Харманли, при изнервената обстановка на обезверени и тйжни хора каквито са бежанците- мислиш ли,че няма да има бой...??? Нима ние българите не се бием? Кога ще разберете,че всички сме хора? Утре и тук ще стане война и ще искаме и ние някой да ни помогне..., а ние не помагаме. Само злоба и хулене,че някой с личните си пари направил нещо.