Ядрената игра на Путин

Руският президент подкрепи сделката за Иран, но с поглед към Украйна
Обновена: 5 апр 2015 20:08 | 5 апр 2015 20:05,
641
Ядрената игра на Путин
Снимка: Reuters

Барак Обама има нелеката задача да убеди американския Конгрес в рентабилността на споразумението с Иран, постигнато след напрегнати преговори в Лозана. Обама е убеден, че сделката дава "мирно решение за предотвратяване на опитите на Иран за сдобиване с ядрено оръжие".

Според критици на споразумението Белият дом се опитва да привлече Иран на своя страна в битката със сунитския ислямистки екстремизъм и прави компромиси по ядреното споразумение, представяйки го като изключителен дипломатически успех.

Сп. “Нюзуик” изтъква един впечатляващ нюанс от сделката – тя беше постигната след тясно сътрудничество между Вашингтон и Москва в опит за сътрудничество по въпроса за мира в Близкия изток. Звучи добре, но само по думите на Барак Обама.

Иранският военен министър Хосейн Дехган обяви, че "Иран и Русия са в състояние да се изправят срещу експанзивната политика и алчност на Съединените щати чрез синергия и активиране на стратегически възможности". Руският му колега Сергей Шойгу беше в Техеран през януари, за да подпише договор за военно сътрудничество между двете страни и тогава заяви: "Русия и Иран заедно са в тежка битка срещу намесата на чужди сили в региона. Но силна Русия и силен Иран ще са гарант за международна сигурност и регионална стабилност".

По време на тази визита Шойгу представи на иранското ръководство последните разработки на Русия в системите за анти-ракетна защита.

"Иран обещава да спре ядрената си програма, но в същото време преговаря за закупуване на военна техника, която да осигури защитата на ядрените й обекти от евентуални американски и израелски удари. При тази ситуация е трудно да се повярва в добрата воля на иранците при преговорите", коментира пред “Нюзуик” запознат с детайлите на споразумението от Лозана западен посланик, пожелал анонимност.

В същото време Иран продължава да подкрепя бунтовниците в Йемен, както и тези в Бахрейн. Продължава и да подсигурява оръжия и финансова подкрепа за “Хамаз” и “Хизбулла”, има силно влияние върху шиитското мнозинство в Ирак и все още е твърдо зад сирийския президент Башар Асад. Всичко това може да доведе до извод, че Техеран категорично се противопоставя на Запада, Израел и сунитското общество.

И Москва е рамо до рамо с Иран поне в една от изброените дейности – Путин и администрацията му открито работят в тясно сътрудничество с Иран, за да запазят на власт единствения си друг съюзник в Близкия изток – Башар Асад. През последните 4 години Русия снабдява режима в Сирия с оръжия, гранати, части за танкове, бойни самолети и хеликоптери. Както и ракетни системи, с които беше свален поне един изстребител на НАТО – турския F-4 през 2012-та година.

Очевидно Русия държи изключително много на партньорството си с Иран. Толкова много, че е готова да направи икономически жертви, въпреки тежката ситуация, в която се намира в момента.

При прилагане на споразумението от Лозана, запорът върху иранския петролен и газов бизнес ще бъде вдигнат. А това значи нови директна конкуренция за руският монополист “Газпром”.

Чрез добре развитата инфраструктура на Турция, иранският газ ще достигне Европа без особени трудности, неизбежно ще подбие цените на синьото гориво и ще отнеме част от пазарния дял на Русия.

Да, Москва ще продължи да продава оръжия на Иран, руски фирми ще получат многомилионни инфраструктурни проекти, но загубите в енергийния сектор трудно ще бъдат покрити. При все това Путин помага за вдигането на санкциите, наложени на Техеран.

Очевидно е, че за руския лидер геополитическите интереси са с далеч по-висок приоритет от икономическите. Несъмнено Владимир Путин ще се опита да използва благоразположението на Вашингтон по въпроса с Иран, за да тушира (доколкото е възможно) напрежението заради анексирането на Крим и подкрепата за отцепниците в Източна Украйна.

В общи линии интересът на Русия в Близкия изток е да поддържа огъня, без да позволява разрастването на голям пожар. И колкото по-дълго продължава хаоса в този регион, толкова по-дълго вниманието на Вашингтон ще бъде насочено натам, а не към Украйна, посочва “Нюзуик”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


641
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Модераттореее, да ти ебаааа майката както и на всички краварски русофоби.
335
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия освен водка и ядрена заплаха друго не може да произведе. В бита на самия руснак няма нищо руско - от автомобила до дъвката! Какво да говорим, като едната дъщеря на Путин живее в Холандия, а другата в Германия? Разпродажба на природни дадености и геноцид над собствения си народ - това е върхушката в Русия!
334
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много глупава статия
333
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асъл, седеРасисти
332
5
 
6
 
! Отговори
до 449 преди 9 години
Не знам русофилията да е болест но седерастията със сигурност е тежко психическо заболяване придружено със силни допълнителни усложнения като: наркомания, п.....стия и още куп непроучени явления.
331
4
 
6
 
! Отговори
до 449 станой преди 9 години
Обамафилисти вече са с жълти книжки-маниакално депресивна параноя-във всяко нещо виждат руска следа,руснак и руско,A шопа дори в това че ИД забрани тесни дънки и музика от мобифон откри че са виновни руснаците,,,ако искате се смийте, но на мен ми е тъжно,щото лудите са около нас
330
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименс правописни грешки и малко ги биха, но никога не е късно -комунист и ислямист и терорист разбира само от бои
329
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До факттъп военен с *** в 2те гънки, алчен ***
328
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Техеран категорично се противопоставя на Запада, Израел и сунитското общество." Ужас как се усмеляват да им се противопоставят, а не да им целуват задниците?!
327
5
 
7
 
! Отговори
истински Българин преди 9 години
станойчо от австрия и жена му, да не ми дават акъл какви са истинските българи, а да прочетат малко история, вместо интернет спамове и опорни точки. То е много лесно да плюеш руснаците и Путин, изобщо не се изисква нищо повече от нервна система на плосък червей - ватенки, пияници, джуджета, ботокс, комунисти, лъжеосвободители и пр. глупости, от които на нормалния Българин вече му се повдига! срамно е да си припечелвате стотинките по този долен начин! резилите България и тровите нормалните хора !
326
4
 
9
 
! Отговори
wdc5 преди 9 години
Да си представим за миг че днешна Русия../.геополитическо джудже в сравнение със СССР / само златния му резерв се оказва че е бил над 20 000 тона/ не беше възтановила и обновила ядрената триада наследена от СССР - кой щеше да я бръсне за сила,фактор, и въобще....Германия, щатите? Китай?....или Полша???? Извода за ролята на Путин в историята на съвременна Русия оставам на Вас...
325
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Америка се бърка във вътрешните работи на Русия по целия свят . . .
324
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не Путин дрънка ядрени оръжия и вкарва американски войски навсякъде,където американски слуги допускат това.Не бива да не се оценяват усилията на Путин, да сдържа американската жандармска външна политика.Защото, ако не е страхът им от Русия, досега да подпалили не само Украина,а целия свят.
323
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 434 продМуджахедините илиса хванати без оръжие (захвърлили са го при бягството)Или умират в престрелкаили ако имат тайник тунел ги убиват с газТактиката е толкова ефективна че северните зони за две години са прочистени. Въпрос на време е и Южните да последват съдбата им. НООО Тогава СССР се отказва.
322
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 434Малко история - В момента в който СССР влезе в Авганистан Шефа на ВДВ каза изолирайте Южните граници за да не идват мисионери и оръжие. На Москва и се видя скъпо. 86 година им писна и решиха тив 250хил моджахедини да ги издирят персонално.Става зулум, веднага на местните възвишения се стоварва десант, който контролира зоната никой да не се движи. След това се стоварва полк новобранци които вървят след сапьорите рамо до рамо с тежки прътове за да не пропуснат замаскиран тайник
321
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БобиБВП не се смята в ужда валута умникооооо-----------:)---------КОЙ прокара закона за минималната цена на ел. енергията от ВЕИ-тата ?-----Тука само някакви лауреати ви казвам ... хайде оставям ви да си дърдоркате махленските глупости. Ама как ги измисляте еййййййй големи сте да знаете :)
320
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Ти добре ли си, кой ще си играе а завардва?
319
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 430Уловката беше че задържаха високата цена както беше в Германия а не че е неправилно. В германия такаква цена стоеше 2 дестилетия докато дойде ВЕИ бума там. Нашите 20% от консумацията ги направихме за 6 месеца а те не намалиха цената междувременно.
318
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До -10 422БВП не се смята в ужда валута умникоооооБВП се смата само в собствената си валурта. Ей тия данни по какъв курс ги сметна? 1.5$ з за евро 1х1 или 1х1.5 ???
317
7
 
10
 
! Отговори
до 411 преди 9 години
Те мариците, че продават скъпо е така, ама защо не питаш същите тия платени руски *** дето свалиха тогава бойко, КОЙ прокара закона за минималната цена на ел. енергията от ВЕИ-тата ? А тя беше точно 80 ст. квч. Кое е скъпото сега? На другарите ВЕИ-тата, или мариците? Бат Станишко с Р.Овчаров начело ни погребаха енергетиката с 3 точно неща:1. Договор с Русия за доставки на газ за 10 години на мн. високи цени!2. Договор за АЕЦ Белене - 2 милярда!3. Минимални цени за ел. енергия от ВЕИ!