Ядрената игра на Путин

Руският президент подкрепи сделката за Иран, но с поглед към Украйна
Обновена: 5 апр 2015 20:08 | 5 апр 2015 20:05,
641
Ядрената игра на Путин
Снимка: Reuters

Барак Обама има нелеката задача да убеди американския Конгрес в рентабилността на споразумението с Иран, постигнато след напрегнати преговори в Лозана. Обама е убеден, че сделката дава "мирно решение за предотвратяване на опитите на Иран за сдобиване с ядрено оръжие".

Според критици на споразумението Белият дом се опитва да привлече Иран на своя страна в битката със сунитския ислямистки екстремизъм и прави компромиси по ядреното споразумение, представяйки го като изключителен дипломатически успех.

Сп. “Нюзуик” изтъква един впечатляващ нюанс от сделката – тя беше постигната след тясно сътрудничество между Вашингтон и Москва в опит за сътрудничество по въпроса за мира в Близкия изток. Звучи добре, но само по думите на Барак Обама.

Иранският военен министър Хосейн Дехган обяви, че "Иран и Русия са в състояние да се изправят срещу експанзивната политика и алчност на Съединените щати чрез синергия и активиране на стратегически възможности". Руският му колега Сергей Шойгу беше в Техеран през януари, за да подпише договор за военно сътрудничество между двете страни и тогава заяви: "Русия и Иран заедно са в тежка битка срещу намесата на чужди сили в региона. Но силна Русия и силен Иран ще са гарант за международна сигурност и регионална стабилност".

По време на тази визита Шойгу представи на иранското ръководство последните разработки на Русия в системите за анти-ракетна защита.

"Иран обещава да спре ядрената си програма, но в същото време преговаря за закупуване на военна техника, която да осигури защитата на ядрените й обекти от евентуални американски и израелски удари. При тази ситуация е трудно да се повярва в добрата воля на иранците при преговорите", коментира пред “Нюзуик” запознат с детайлите на споразумението от Лозана западен посланик, пожелал анонимност.

В същото време Иран продължава да подкрепя бунтовниците в Йемен, както и тези в Бахрейн. Продължава и да подсигурява оръжия и финансова подкрепа за “Хамаз” и “Хизбулла”, има силно влияние върху шиитското мнозинство в Ирак и все още е твърдо зад сирийския президент Башар Асад. Всичко това може да доведе до извод, че Техеран категорично се противопоставя на Запада, Израел и сунитското общество.

И Москва е рамо до рамо с Иран поне в една от изброените дейности – Путин и администрацията му открито работят в тясно сътрудничество с Иран, за да запазят на власт единствения си друг съюзник в Близкия изток – Башар Асад. През последните 4 години Русия снабдява режима в Сирия с оръжия, гранати, части за танкове, бойни самолети и хеликоптери. Както и ракетни системи, с които беше свален поне един изстребител на НАТО – турския F-4 през 2012-та година.

Очевидно Русия държи изключително много на партньорството си с Иран. Толкова много, че е готова да направи икономически жертви, въпреки тежката ситуация, в която се намира в момента.

При прилагане на споразумението от Лозана, запорът върху иранския петролен и газов бизнес ще бъде вдигнат. А това значи нови директна конкуренция за руският монополист “Газпром”.

Чрез добре развитата инфраструктура на Турция, иранският газ ще достигне Европа без особени трудности, неизбежно ще подбие цените на синьото гориво и ще отнеме част от пазарния дял на Русия.

Да, Москва ще продължи да продава оръжия на Иран, руски фирми ще получат многомилионни инфраструктурни проекти, но загубите в енергийния сектор трудно ще бъдат покрити. При все това Путин помага за вдигането на санкциите, наложени на Техеран.

Очевидно е, че за руския лидер геополитическите интереси са с далеч по-висок приоритет от икономическите. Несъмнено Владимир Путин ще се опита да използва благоразположението на Вашингтон по въпроса с Иран, за да тушира (доколкото е възможно) напрежението заради анексирането на Крим и подкрепата за отцепниците в Източна Украйна.

В общи линии интересът на Русия в Близкия изток е да поддържа огъня, без да позволява разрастването на голям пожар. И колкото по-дълго продължава хаоса в този регион, толкова по-дълго вниманието на Вашингтон ще бъде насочено натам, а не към Украйна, посочва “Нюзуик”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


641
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
5
 
9
 
! Отговори
истински българин преди 9 години
до станой от Ахелой и другите *** русофоби - хамерикански *** - нещастници, само глупости спамите, понеже Путин е най-великия Цар, дежурната ви тъпотия е да се заяждате с ръста му, но комплексарите сте вие, защото сте ***! Путин е най-големия мъж на планетата, не му дреме от сащ, а вие сте недорасли инфантилни джудженца с мънички птиченца! той е бял и синеок ариец, бленуван от всички жени, а вие сте *** лузъри, тролещи за троха хляб ха ха ха
295
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ни продават ток няколко пъти по скъп от това което струва .---------------------Токът в България е най-евтин в цяла Европа.Винаги съм се чудел на хората, които постоянно скандират, че тока тук бил скъп.И не мога да разбера, кой ви го каза това, защо така говорите?Цените първо погледнахте ли, преди да говорите или и това баба ви ви го каза?
294
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно са го сложили на високо столче. Всички комплексари са такива. Все компенсират. Колкото до нас, един човек не може да направи другите слаби, но себе си може да направи непобедим. Аз в личен план го прилагам. Обръщам се към другите които мислят като мен. И тогава ще отразим путлеристите както великия Генерал Колев.
293
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няколко цитата от статията със съвсем малки корекции звучат много по-добре:"През последните 4 години САЩ снабдява ислямистски групировки с оръжия, гранати, части за танкове, бойни самолети и хеликоптери. Както и ракетни системи..." а също "В общи линии интересът на САЩ в Близкия изток е да поддържа огъня, без да позволява разрастването на голям пожар. И колкото по-дълго продължава хаоса в този регион, толкова по-дълго световното внимание ще бъде насочено натам а не към БАНДЕРОВЦИТЕ W Украйна
292
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не дават да се изнасят НАИ-ХУБАВИТЕ ДОМАТИ В ЦЯЛ СВЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ДОМАТИ???------------Това баба ти ли ти го каза? Защото старите хора си спомнят времената отпреди 40 г.В момента Българският домат струва 3-4 лв.Гръцкият домат струва 2,5 - 3,5 лв.Турският домат, който не става за ядене струва 2 лв.Като отида *** магазина и си купувам Гръцки домати. Защо? Защото българските не са хубави ли? Не! Българските са скъпи.
291
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До илюминати кой начена разрухата след 44година в България
290
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 415истината, съгласен съм с вас, американци дават пари и казват какво да пиша
289
5
 
9
 
! Отговори
ИЛЮМИНАТИ преди 9 години
Защо не дават да се изнасят НАИ-ХУБАВИТЕ ДОМАТИ В ЦЯЛ СВЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ДОМАТИ???Защо ни продават ток няколко пъти по скъп от това което струва .БЪЛГАРИ ОСЪЗНАИТЕ СЕ НАДДИГНЕТЕ ГЛАВА И НЕКА НИЕ СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО ТАКА КАКТО Е ТРЪГНАЛО НЯМА ДА НЕ ИМА СКОРО,
288
5
 
10
 
! Отговори
илюминати преди 9 години
Американците са наи-долната държава ,това е ДЪРЖАВА НА ДЯВОЛА,за жалост те СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ,ТЕ НАПРАВИХА ПЛАН ОЩЕ 90 ГОДИНА ,КАК ДА НИ ПРИВАТИЗИРАТ ПРЕДПРИЯТИЯТА ,КАК ДА НИ НАПРАВЯТ С НЯКОЛКО МИЛИОНА ПО-МАЛКО,АКО НЕ СТАНЕ НЯКОЯ ВОИНА И НЕ МИНЕМ ОТ СТРАНАТА НА РУСИЯ,СЛЕД 10-15 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е В МИНАЛОТО,ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ЧАСТ ОТ ТУРЦИЯ,ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЩЕ БЪДЕ ЕВРОПЕИСКИ ЩАТИ,НЕ ЛИ СИ ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСА ЗАЩО ВСИЧКИ ХРАНИ СА ПО-СКЪПИ В БЪЛГАРИЯ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА????
287
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Шит 440И как ще отличи шиитите от сунитите от хисбула от игил от местните като всички имат калашници и се обличат по един и същ начин?Говориш едно към кесим..
286
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все още не е късно да се спре войната.Като чуете изтребителите над вас, тогава ще е късно
285
4
 
4
 
! Отговори
Шит преди 9 години
До БобиМи ако СА гвардия го закъса, има Седми флот на САЩ, Йемен е една ивица по крайбрежието, ще ги разорат за три дни и толкова. Мистър Пу може да е спокоен за СА и Катар.
284
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Шол 508Рим Берлин Токио е икономико - политическа ос. Ако първата световна война беше завършила с преразпределение на част от колониите можеше изобщо да не се стигне до втора свеовна война. щеше да има гонка във въоръжението между големите капиталистически страни(една срещу друга) и СССР.
283
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Шоу 503В САрабия, Картар, ОАЕ управлява малцинство. Там има десетки и дори стотици кланове. Повечето от тези кланове са на хранилка и мируват. Но има истински бедуини които са свободни. Точно срещу тях са тези оръжия. Погледнете какво купува САрабия? БМП-3 ултимативния БМП стрещу пехота(100мм/30мм/3х7.62мм оръдия и картечници и това е базовия вариант) и Локлерк за да се различава от Абрамсите на другите араби. Най-големия смех ще бъде ако СА гвардия бъде разбита в Иемен.
282
3
 
8
 
! Отговори
Шол преди 9 години
Русия,Китай заедно с Арийците от Персия- Иран обединени в борбата срещу световното зло---------Прилича ми на една стара песничка:Рим, Берлин и ТокиоЗаедно в борбатаЩе наложат нов редНа Земята.
281
13
 
4
 
! Отговори
до 503 преди 9 години
Какво са ти взели янките, червените *** *** ли ?След грабежа на червената върхушка,заедно с матушката ти раша, остана само една гола нива
280
8
 
0
 
! Отговори
Шот преди 9 години
До Пояснение Аха. Финансов съветник ми говори за геополитика. А Рейгън преди колко години беше президент? 25? 30? Тоя Робъртс защо да не е 70-годишен деди, който се е продал на товарищ Пу?
279
10
 
0
 
! Отговори
Шоу преди 9 години
Не сте ли малко смешни? Всичко, което не ви харесва е наредено от Госдепа на САЩ... Вашингтонския обком! СА и Катар сигурно нямат глави на раменете. Нали точно за такива случаи са си накупили толкова оръжия. И какво ви боли вас за СА? Радвайте се, че ще загубят, нали са американски съюзник...
278
5
 
5
 
! Отговори
Пояснение преди 9 години
Кой е този Пол Робъртс,има ли сертификат за психично здраве или е некой като товарищ Пу?Пол Робъртс е бивш финансов съветник на президента Роналд Рейгън.
277
1
 
7
 
! Отговори
ПолРобъртс преди 9 години
На ислямистите им е омръзнало да бъдат доминирани от Запада. Омръзнало им е да живеят в изкуствени държави, чиито граници са очертани след Първата световна война от британските и френските колониалисти. Възможно е това, което Вашингтон направи през 14-годишната война за унищожение на Близкия Изток, да създаде ислямистка сила, която ще успее да възстанови независимостта си от западния контрол. Вашингтон има неограничени амбиции. Но американското разузнаване може да не е достатъчно, за да подкрепи тези амбиции. Ще видим.