Четири часа в кухнята или козунак от фурната

Цената на сладкиша в магазина ще е от 1, 70 до 5 лева за 450 грама
Обновена: 6 апр 2015 14:12 | 6 апр 2015 11:35, Камелия Цветанова
26
Четири часа в кухнята или козунак от фурната
Снимка: Булфото, архив

Няколко дни преди Великден в магазините вече се появиха масово първите козунаци. През тази година цените им ще се запазят като миналогодшните, обеща Жени Сапунджиева, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Велико Търново.

Причината за това е, че основните продукти за сладкиша не са поскъпнали.

Най-масовата разфасовка, предлагана в търговската мрежа, е от 450 грама и се продава от 1, 70 до 2, 10 лева.

Цената естествено зависи от продуктите. По-скъпо ще плащаме за по-луксозните видове, в които има стафиди, ром, локум, ядки, мармалад.

Козунаците с пълнеж от захаросани плодове и бадеми вървят по около 4 - 5 лева за 450 грама.

За да се направи един козунак са нужни от 3 и половина до 4 часа.

Тайната на хубавия козунак пък се крие в млякото. Не трябва да е нито топло, нито студено, обясниха пред Dnes.bg сладкарите в една квартална фурна в София.

Друг майсторлък на козунака е печенето. Температурата не трябва да надвишава 150 градуса.

В кварталната фурна се готвят да изпекат около 500 козунака и то точно в дните около Великден, защото  преди това търсенето е слабо.

Преди пет - шест години от пещите сладкарите са вадили двойно повече, но вече се продават все по-малко козунаци.

Продавачката от съседната хлебарница има своя версия за това.

Хората масово купуват евтини козунаци, но в тях няма нито мляко, нито захар, нито яйца, обяснява тя.

Като гледам как хората си броят стотинките за хляб, хич не вярвам един пенсионер да си купи козунак със стафиди. Хората гледат по-евтиното, продължава продавачката.

От фурната знаят как се правят и евтините козунаци, но за тях са менте и предпочитат да правят сладкишите си по традиционна рецепта, за да запазят клиентите.

Евтините се правят от полуфабрикатен козуначен микс, в който има яйчен меланж, оцветители, подсладители и консерванти.

Истинският козунак има голям обем и леко тегло.

В него не трябва да има консерванти, което означава, че срокът му на годност трябва да е не по-дълъг от 10 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: козунакВеликденцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Майстора на Кифлите преди 9 години
Брей, за да се направи един козунак от 450 грама били нужни 4 часа. Аз тогава съм ударник, за 4 часа правя два козунака по 650 грама. И то в домашни условия. Най-важното за хубавия козунак е качественото и силно брашно. Има една марка дето я ползват масово по фурните, ама да не я казвам, че ще стане реклама... рядко се намира в малки разфасофки.
18
0
 
0
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
Учудвам се на последното изречение.Според мен-годност 10 дни има консерванти.Винаги правя домашен козунак и на третия ден(око не сме го изяли) вече започва да поизсъхва.Вярно е-повечко труд но си заслужава.
17
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
отидох с лупа в карфур козунак 400 гр 99 ст от видин козунак 400 гр от добрич2-49 лв козунак от добрич 400 гр 2-99 лв и останалите козунаци от хасково коитоядем цяла година козуначен микс захар яйчен прах сухо мляко при толкова яйца отполша и при вдигнати квоти за млякото искам довечера по тв да излезе някой от смешнитеим асоциации и да обясни това което съм написала на чист бълг език
16
0
 
1
 
! Отговори
Марков преди 9 години
Жалкото е че ги правят с маргарин вместо с масло или мас както и с заместители на яйца. Иначе знаеш ли кога ще са по 2 лева?! Никога! Ако съм сигурен, че някъде ги правят БЕЗ маргарин и с яйца, ще платя и двойно. А в домашни условия не си заслужава, но заслужава или не, поне знам с какво са направени. Затова пак ще сме с домашни!Весели празници на всички и НЕ ЯЖТЕ МАРГАРИН!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До ллл 4Ти от де знаеш може Интернет и Компютъра да са в работата ааа?!?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купешките козунаци са набухватели, яко подсладители, жълта боя и поръсени със захар за фасон. В някои от тях слагат и по три, четири стафидки.
13
1
 
14
 
! Отговори
me преди 9 години
Най-хубавият козунак е домашният. Вярно, отнема си цял ден обгрижване, обаче пък кефът да си го изядеш след това е несравним. Дори и да не е станал идеален, пак е вкусен, защото си вложил много любов и нежност в него. И да, домашните козунаци обикновено са по-тежки, първо защото продуктите са истински и второ, защото едва ли някой има силата да го меси колкото машина.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен ми отнема 3 часа.
11
1
 
12
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Повече от 4 часа се изискват за приготвянето на домашен козук....зависи и от количеството.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Козунак в хлебопекарна се става най-обикновен сладък хляб.Няма такъв филм.И все пак по-добре от купен такъв.
9
11
 
10
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Какви четири часа в кухнята, слагам продуктите в хлебопекарната и след 3,5 часа имам истински козунак, кеф ти със стафиди, кеф ти с локум, само натурални продукти.
8
5
 
1
 
! Отговори
ауслендър преди 9 години
Купувам си от бекерея немски козунаци на 3,50 ? което е средна цена, но има странен вкус , докарва и на хляб а е със стафиди и зелен фъстък :) Много различен от българския , но и някак си автентичен ми се струва.
7
2
 
25
 
! Отговори
й преди 9 години
*** от магазин с е-та и консерванти
6
6
 
0
 
! Отговори
darko преди 9 години
nai-hubav kozunak - v stratos
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правенето на козунак е висш пилотаж в сладкарството.Но, за да замирише на козунак , домашни козуначни кифлички може да спретне всяка уважаваща себе си домакиня
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по-вкусно нещо от домашния козунак.
3
1
 
17
 
! Отговори
ллл преди 9 години
До "300 лева заплата" "Никакъв пари нема" ..., а за интернет и компютър ИМА ?
2
8
 
9
 
! Отговори
300 leva zaplata преди 9 години
Никакъв,пари НЕМА.
1
12
 
8
 
! Отговори
Дари преди 9 години
Директно от фурната!!!