Позициите на Русия по "Турски поток" олекват

Една от причините е правилното поведение на ЕС
Обновена: 15 апр 2015 14:05 | 15 апр 2015 13:52,
348
Позициите на Русия по "Турски поток" олекват
Снимка: архив Reuters

Плановете на Русия да "наситят" Турция с природен газ дадоха ефект, но той вече започва да девалвира. Това коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев по време на конференция за последиците след постигане на споразумението с Иран.

Според експерта причината за това е правилното поведение на ЕС, който не обръща внимание на изявленията на руските лидери. Брюксел е категоричен, че няма да строи каквато и да е довеждаща инфраструктура, което прави нелогична хипотезата, изказана от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер преди ден, че компанията ще построи инфраструктурата до турско-гръцката граница и ще чака европейските потребители да купят газ от там.

В отговор на Милер комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви категорично, че ЕС няма да строи инфраструктура за "Турски поток", а за Южния газов коридор и специално посочи реверсивните газови връзки на България с Гърция и Сърбия, коментираха участниците в дискусията.

Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница. След тази входяща точка ще бъдат налагани такси за пренос, преференции и т.н.

"Ако това се случи, Енергийният съюз ще си е свършил работата", каза експертът. 

Според него в последните седмици има явни признаци за конфликт между акционерите в Трансанадолския газопровод (TANAP), жизненоважна част от Южния газов коридор. Причината е именно насищането на Турция с руски газ, заради което Анкара настоява газопроводът да е отворен за допълнителни количества природен газ. Азербайджан обаче е против това.

Експертът посочи още, че има промени на газовите пазари в последните години. Те стават по-скоро краткосрочни, а дългосрочни споразумения за наемане на инфраструктура вече няма.

Не е реалистично да очакваме отпадането на санкциите срещу Иран да даде тласък на Nabucco, коментира от своя страна енергийният експерт Васко Начев. Според него привлекателни са находищата в южните части на Иран и именно към тях ще е фокусът и на местните власти, и на компаниите, които биха инвестирали в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нещо май Милер слабо се представя с блъфовете на покера. Не му хващат вяра другите играчи.
218
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като чета коментаритеразбирам че сме много далече от чехите унгарците авктрийците словаците гърците всичките живеят по-добре от нас по една проста причинаограничават със всички сили влияните на сащ с техните "неправителствени" организациис които разрушават стрната и промиват мозъците на населениетопри нас е видано че болшинството от мозъчетата са промитии сляпо следват инструкциите на скраваршингтон
217
3
 
4
 
! Отговори
бореца преди 9 години
До АнонименНе ги мислете руснаците за техният газ има вече много клиенти Китай,Индия след 2-3години Южна Корея в момента започна строежа на газопровод през Северна Корея за Южна Корея на Сахалин са построени 2 завода за втечнен газ само за Япония бъдещето на света е Тихоокеанският Район а не Европа с нейното застаряващо население!
216
2
 
5
 
! Отговори
До 264 преди 9 години
Такааааали мислиш? Ти да не си въобразяваш че имаш работа с разни еуропейски ***, които днеска кажат едно,а утре точно наопъки Още Ото фон Бисмарк е казал - "С руснаците или трябва да играете честно, или въобще да не играете"!А това че старата, сбръчкана и изкукала еуропка за пореден път се закача с руснаците, ще си е за нейна сметка.А колкото до укруината - нема вече такава държава,има още едно пуделче,но то пък е болно от бяс и скоро може да се спомине окончателно!Тръби -ти откачен ли си?
215
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никакъв турски паток няма да има, всичко е празни приказки. подписали един меморандум ...
214
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, слушайте, ама ние сме имали и "експерти" по газови връзки, конектори, хабове и прочие съоръжения, КОИТО НЕ СА ВИЖДАЛИ ТАКОВА ЧУДО!!! ЛЕЛЕ, ТАКОВА ПРАЗНОГЛАВСТВО НЕ Е ИМАЛО НА НАШАТА ТЕРИТОРИЯ ДАЖЕ ПО ВРЕМЕТО, КОГАТО ИМАХМЕ СВИНАР ЗА ЦАР!!! Боже, слез моля те и си прибери вересиите, че ми става мъка като гледам нищожествата дето се разхождат по телевизиите и "експертват". Чудо невиждано на падението!
213
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До борецаБлагодарим за информацията на г-н Милер,обаче ако не се построи нищо от ЕС от куда деньги ?
212
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС може и да не строи инфраструктура, но тиквуня си иска хъбчето?
211
6
 
3
 
! Отговори
НЕ СТАВАЙТЕ ПРОСТИ преди 9 години
ГАЗЪТ ЗА ЕВРОПА ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ УКРАЙНА ---ДРУГОТО СА РУСКИ *** ДАЛАВЕРИ И НАГЛИ ПОЛИТИЧЕСКИ ШАНТАЖИ!ЕВРОПА И САЩ ---НЯМА ДА СЕ ХВАНАТ НА РУСКИТЕ ТЪПИЗМИ!БЪДЕТЕ СИГУРНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВСИЧКИ "ПАТОЦИ"----СА РУСКАТА "ПУНТА МАРА" ОТ САМАРА!
210
2
 
3
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Не слушайте такива специалисти като Илиян Василев защото по-този начин си изкарва хляба човека!Милер го каза ако Европа и най-вече южната и част да купува газ от Русия да мисли за изграждането на газопроводи през Гърция и Македония до 2019 година и те спират транзита през Украйна!Хъбът ще е на границата Турция и Гърция а не във Варна и който иска да купува да строи!А ако не искат да си купуват откъдето им хареса а Русия пренасочва износа си в Азия!
209
3
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
последни новини - българите са със 100% сходни с траките и никоя друга съседна страна и най-малко със славяните !
208
1
 
4
 
! Отговори
Топалов преди 9 години
До ПфуОчевидно си нагъл лъжец ! Изопачаваш факти, измисляш си факти и си жонглираш с тях за да докажеш пред себи си колко си прав. Долен нарцис ! Трябва да ти смачкат топките и да те набучат на кол заради долни лъжи и изкривявяне на историческите факти !
207
5
 
5
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До Анонимен--252;ПУЦ го измислиха ***,за да вземат дипломи те и синовете им
206
3
 
6
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До Анонимен--237;У нас имаше разбойници които крадяха Брашно и Мандри. Убиваха собствениците да не ги издадат. Другите излязоха в балкана месец АВГУСТ 1944 г. 95% от тях бяха преследвани за криминални престъпления.След ДЕВЕТИ амнистираха криминалните затворници и ги вкараха в МИЛИЦИЯТА да пазят Б--я.
205
1
 
4
 
! Отговори
Турчин_13 преди 9 години
до 254Нали имаш интернет ?Поразрови се малко :)))Тук всичко се крие, новините ни са жалки, до нас достига само 10 % от това което се случвапо света, за да не ни депресират и да не ни падне самочувствието :))))
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До даne nesme
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тиквуне цената на петрала падна два пъти на горивото ництия мекерета на вашщингтон ви будялкат с подобни материалчетакотж нши сме зарини от проблемиама като са завършили пуцове за национални предатели в краваршингтон момчетата трябва да си заслужат заплатите това е колкото по-бързо ги изритамо толкова по-бързо ще се съвземемвсякакви имаше ама като тая гьосуратска0 по точно чугунено суратска партия от алчни пинокиовци не е ималоама кот ви е по вкуса банкянския кефир кусайте си го
202
3
 
5
 
! Отговори
Турчин_13 преди 9 години
Русия от опита си от "Син Поток" знае, че да работиш със Турция е удоволствие :)))Вчера инаше церемония за първа копка по полагане на основите на АЕЦ -Аккую,за строителните дейности беше обявена обществена поръчка, като участват над 10 фирми,първоначалната стойност на поръчката е била 900 милиона долара,като цената е паднала до 400 милиона, а миналата вечер една от турските фирми е свалилаофертата на 355 милиона долара и е спечелила търга! Като основите ще са готови за по малко от 1 г.:)
201
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците ще съберат комисионните от фирми доставчици,строители които се натискат да участват в изграждането на турски поток и ще обявят че се отказват да го изграждат както направиха и с Южен поток
200
2
 
1
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
До до 233 от славянин--235;Абе казвал ли ти е някой колко си ЛУД?