Позициите на Русия по "Турски поток" олекват

Една от причините е правилното поведение на ЕС
Обновена: 15 апр 2015 14:05 | 15 апр 2015 13:52,
348
Позициите на Русия по "Турски поток" олекват
Снимка: архив Reuters

Плановете на Русия да "наситят" Турция с природен газ дадоха ефект, но той вече започва да девалвира. Това коментира бившият посланик на България в Москва Илиян Василев по време на конференция за последиците след постигане на споразумението с Иран.

Според експерта причината за това е правилното поведение на ЕС, който не обръща внимание на изявленията на руските лидери. Брюксел е категоричен, че няма да строи каквато и да е довеждаща инфраструктура, което прави нелогична хипотезата, изказана от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер преди ден, че компанията ще построи инфраструктурата до турско-гръцката граница и ще чака европейските потребители да купят газ от там.

В отговор на Милер комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете заяви категорично, че ЕС няма да строи инфраструктура за "Турски поток", а за Южния газов коридор и специално посочи реверсивните газови връзки на България с Гърция и Сърбия, коментираха участниците в дискусията.

Василев беше категоричен, че по-вероятната хипотеза е Европа да купува газ от руско-украинската граница. След тази входяща точка ще бъдат налагани такси за пренос, преференции и т.н.

"Ако това се случи, Енергийният съюз ще си е свършил работата", каза експертът. 

Според него в последните седмици има явни признаци за конфликт между акционерите в Трансанадолския газопровод (TANAP), жизненоважна част от Южния газов коридор. Причината е именно насищането на Турция с руски газ, заради което Анкара настоява газопроводът да е отворен за допълнителни количества природен газ. Азербайджан обаче е против това.

Експертът посочи още, че има промени на газовите пазари в последните години. Те стават по-скоро краткосрочни, а дългосрочни споразумения за наемане на инфраструктура вече няма.

Не е реалистично да очакваме отпадането на санкциите срещу Иран да даде тласък на Nabucco, коментира от своя страна енергийният експерт Васко Начев. Според него привлекателни са находищата в южните части на Иран и именно към тях ще е фокусът и на местните власти, и на компаниите, които биха инвестирали в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Досега "експертът" Илян Василев не е познал в нито една от прогнозите си.Както и повечето "експерти" в различни "области" даващи "компетентни мнения и прогнози" по медиите.Последната дивотия,която изръсиха "експертите" преди време беше:"Ниските цени на петрола няма да доведат съответно до понижаване на цените на стоките за потребление(имало други фактори,които не позволявали),докато когато се покачват цените на петрола съответно винаги се покачват цените на стоките за потребление"
198
1
 
4
 
! Отговори
Турчин_13 преди 9 години
Между Турция и Русия има и "Син Поток" с капацитет 15 милиарда кубика, и функционира! Но Турция купува от Русия 30 милиарда кубика, 15 през Украински поток! Първоначалната идея беще да се увеличи капацитета на " Син Поток" с още 15 милиарда,Турция не иска газ от Украински поток, и после се стигна до "Турски поток"!!!Поток ще има, Турция сама купува общо 55 милиарда кубука,за сравнение България купува 2 милиарда кубика, колкото 26 Българии!Пък, кой какавото иска това да прави и да си говори
197
6
 
7
 
! Отговори
да преди 9 години
Русия, българите сме с теб. Заради справедливостта!
196
2
 
5
 
! Отговори
Турчин_13 преди 9 години
Илиянчо е много заблуден!1. Турция има газопровод с Иран за 10 милиарда кубика и функционира!2. Нямат спорове с Азарбейджан, въпросът е друг,Азарбейджан и Тюркменистан ще пренасят по ТАНАП 30 милиарда кубика,но Турция иска да УВЕЛИЧИ и капацитета на ИРАН!Единият вариянт е увеличаване на ТАНАП с допълнителна мощност,и Иран също иска! Вторият вариянт е ИТЕ - нов газопровод с Иран,в момента това се обсъжда!СЛЕД 2019, Турция газ през Украински поток няма да купува!3. Има договор и с Ирак !
195
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На този Илиянчо пак нещо не му е ясно ..., но животът ще научи българите кой е *** ...
194
5
 
5
 
! Отговори
до 241 от славянин преди 9 години
Че никой от нас не обича САЩ!
193
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рубладжиите така и не разбраха, че няма как да обичат едновременнно майка България и империята на злото.
192
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-голямата грешка на Путин е че има железни нерви и още не е превърнал страната на дегенератите в радиоактивна пепел!--------По-добре е да ги има тея "железни" нерви, иначе и той ще стане на радиоактивна пепел :)
191
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди месец бях в Амстердам и бях свидетел на освиркване на руска група щом ги чуха да си приказват на руски
190
2
 
4
 
! Отговори
до 223 от славянин преди 9 години
А центаджиите не признават че без Червената армия сега от двете страни на атлантика щяха да викат само ''хайл Хитлер''!
189
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас партизани няма до август 1941 година
188
4
 
2
 
! Отговори
до 233 от славянин преди 9 години
Най-голямата грешка на Путин е че има железни нерви и още не е превърнал страната на дегенератите в радиоактивна пепел!
187
2
 
1
 
! Отговори
до 231 от славянин преди 9 години
Че те откога дълбаят пък реките от нефт и газ все ги няма!?
186
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-голямата грешка на Труман е, че двете бомби ги е хвърлил в Япония, вместо в Ленинград и Москва
185
5
 
5
 
! Отговори
акълов преди 9 години
този василев дето бил послан в МОСКВА плачи на чужд гроб,вместо да плачи на нашия,щото заприличахме на гробища по градове и паланки.МЛАДИТЕ се изнесоха от гробището,няма работа,няма икономика,само едни философи,че имаме демоКРАДАция,и дерат както им сака,криминално,икономически, банки,молове,подземни богаства,и няма сватби, а само погребения.тези които говорят,че руснаците са фашисти,самите те са фашисти или техните родители.ТОВА Е.
184
1
 
1
 
! Отговори
до 229 от славянин преди 9 години
Ама солдатите украинци ли са!?
183
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15 април, 17:21 1659 22Ройтерс: България обявява търг за откриване на нефтени и газови находищаСтраната се надява да се превърне в един от енергийните центрове на Европа, коментира агенциятахахаха, *** деньги есть ?
182
1
 
4
 
! Отговори
до 227 от славянин преди 9 години
Наясно сме че укронастите с помощта на атлантическите *** унищожиха с артилерия и ракети голяма част от Донбас и населението му!
181
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1939 годинапарад на победата на вермахта и червената армия - солдатите джапат в кръвта на убитите поляци
180
1
 
2
 
! Отговори
до 220 от славянин преди 9 години
А какво става с атлантическите ви тръбопроводи, къде са те!?