Няма държава вече – съдът е прогнил и всеки е професор!

Проф. Михаил Константинов в откровено интервю пред Dnes.bg
Обновена: 21 апр 2015 15:11 | 21 апр 2015 14:46,
138
Няма държава вече – съдът е прогнил и всеки е професор!
Снимка: архив Булфото

Проф. Константинов, утре започва новият политически сезон. Какво ще е различното в него?

- Нещо кой знае колко по-различно няма как да очакваме. Сред новите теми, които изискват много обмисляне и внимание, е съдебната реформа. Както бяха казали колегите от Румъния – оправете съдебната система, а тя ще оправи всичко останало.

Усилията трябва да бъдат насочени там, както и към някакъв опит за връщане на държавността. В момента няма никаква държавност. Ето - има мораториум върху износа на дървесина, но изнасят още повече от преди. Секат масово, никаква спирка нямат, бетонират всичко, до което се докопат и изобщо действат така, като че тука е някаква треторазрядна африканска  държава. Даже бих казал, че в някои африкански държави има повече ред отколкото тук.

Само в случая с дървесината ли е липсата на държавност?

- О, не, това е въпрос, който ме вълнува, затова акцентирам на него. Това е едно от проявленията... Вижте как карат по пътищата. Ето този, въпросният, идиот ли е, какъв е, който сгази детето в Панагюрище, се оказа, че имал над 15 акта и нарушения и вече бил сгазил трима души. А този човек си е с книжката и си кара.

Наскоро някакъв циганин, може да се каже, че е циганин, аз тази дума не употребявам, но е циганин - с 90 висящи дела. И пак го хванаха за 91 път. За мен този човек не е виновен. Той е някакво асоциално животно, което не е виновно. Щом 90 пъти те хващат и те пускат, значи ти не си виновен, какъвто и да си.

А кой е виновен?

- Тия, които го хващат и тия, които го пускат. Предполагам, че за дребни пари го пускат, защото той няма много пари. Някакъв друг - засечен с 300 акта за сечене на гора. Ама как така ще имаш 300 акта? Не можели да му вземат парите... Ами на третия акт влизаш в затвора. Край. Обществено полезен труд до края на живота. Ако трябва, зад решетките ще го полагаш.

В Калифорния и в други американски щати съществува законът за трите удара – на третото извършено престъпление – 25 години затвор. Няма туй - няма онуй. Ако е тежко третото престъпление – доживот. Тука имал не знам си колко присъди, лежал и го пуснали. Ама как така ще те пуснат? 

Има и други абсурди в съдебната система, аз вече нямам думи за нея – получил втора условна присъда. Че как ще получиш втора условна присъда? Като си в рамките на първата, ти трябва да влезеш в затвора за ново престъпление.

Става дума за изключително прогнила и корумпирана система, която се купува и продава на всички нива. Не мога да бъда убеден, че съдиите са олигофрени. Не, те не са олигофрени.

Ще се събере ли мнозинство в парламента за промени в Конституцията, с които да започне съдебната реформа и съдът да раздава наистина справедливост?

- До този момент не чух смислено каква точно промяна се предлага. Да, от промени има нужда, но нека бъдат подложени на обществен дебат и да е ясно какво променяме. Всеки вика - дай да променим Конституцията. Не – дай да видим какво променяме вътре, какво искаме да постигнем и защо тези мерки ще го постигнат.

А мнозинство от 160 депутати за две-три гласувания могат да се постигнат, ако промените не засягат общественото устройството. Най-добре е веднъж завинаги да се свика Велико Народно събрание, което да има една единствена точка в дневния ред – премахване на институцията Велико Народно събрание.

След това това Велико Народно събрание да продължи работа като обикновено, но не с 400 депутата. И тогава съществени промени в Конституцията ще прави обикновено Народно събрание.

Показа ли управлението досега желание да прави революционни реформи?

- Революционни реформи смятам, че не са необходими. Революционните реформи имат едно име, наричат се революции. И това е едно от най-ужасните неща, които се случват в човешката история и завършват с гилотина от време на време.

Ако властта е била толкова тъпа, че да се докара до революция, напълно заслужава гилотината. Затова разумният консерватизъм и разумните политици по света не допускат революции. Но нашите, като ги гледам, особено разумност не ги отличава в момента и се опасявам да не се повторят някои случки от българската история.

Очаквате ли смени на министри през новия сезон?. Около Николай Ненчев става напечено напоследък?

- Напълно възможно е. Ние вече видяхме една смяна на министър, няма нищо страшно в това. Ако един министър не си върши работата, трябва да бъде сменен. Може да се смени даже цялото правителство, това не значи, че трябва да има предсрочни избори. Един парламент може да излъчи три правителства, пет правителства, горна граница няма.

Кои са слабите министри в кабинета, които трябва да си отидат?

- Това е малко обидно да ги наричаме слабите. Аз смятам, че има министри, които не са убедителни. Аз 45 години работя в сферата на образованието и науката и не мисля,че нашият министър е особено убедителен. Това е област, от която разбирам и затова казвам, че там трябва да се направят някои неща, които не се правят. Например трябва да се промени безобразният закон за развитие на академичния състав в България, който напълно девалвира академичните длъжности. Днес да кажеш, че си професор или доцент е леко обидно. Както се казва, в нашия Университет само портиерът не е станал професор. Но като гледам, ще стане и той.

Ще има ли кървави битки на местните избори?

- Местните избори са ясни. Управляващите ще спечелят големите общини и ще имат около 35-40 на сто от общинските съветници. За Реформаторите смятам, че разумно би било да не издигат кандидати в големите общини. Патриотите се представят добре, проучванията показват, че подкрепата им е същата като преди няколко месеца. Доверието в АБВ ерозира, партията на Бареков се разпада, а "Атака" пак влиза. Това, което показват проучванията сега е, че ГЕРБ и РБ биха имали самостоятелно правителство, така че никой няма интерес от предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А реформи сериозни,ще има ли или пак козметични полупромени? Накрая нещата надявам се да не излязат от контрол,че аман от всичките ни демокрадични постижения.
70
1
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до САМИ СМЕ ВИНОВНИ - защо мислиш , че аз съм виновен ?! Защо слагаш всички хора под общ знаменател , какви са тези 30% , та нали тези 30 % постоянно гласуват и фактите са на лице - това бих го нарекал лицимерие или български политик !
69
1
 
32
 
! Отговори
rene artois преди 9 години
Само ще илюстрирам:Германия - За 6 нарушения без книжка и др., и без никакви последици за 3-ти лица, футболистът на Борусия Дортмунд - Марко Ройс е платил 540 хил. евро.България - от Разградско, дето уби в катастрофа плевенските студенти край Луковит, въпреки близо стоте си криминални регистрации, бе оставен до делото на подписка и се омете. Не си спомням колко е платил като гаранция, ако изобщо е имало.Всеки сам може да си направи изводите...
68
11
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Точно този пък да хеленчи и да се оплаква!!??? След като е част от схемата унищожаваща България! Как стана професор, кога намери време от обикаляне на телевизии, радиостанции и вестници!???
67
11
 
20
 
! Отговори
абц преди 9 години
Професор Михаил Константинов: Няма държава вече съдът е прогнил и всеки е професор!И той е най-доброто доказателство за думите си - всеки е професор или по скоро дървен философ.
66
5
 
35
 
! Отговори
САМИ СМЕ ВИНОВНИ преди 9 години
Разберете, не са ни виновни управниците, в крайна сметка ние си ги избираме. Винава е във всеки от нас - когато самите ние сме неморални (например даваме подкуп, защото така се прави), затваряме си очите за престъпления, лъжем и крадем, в душата ни е хаос и безпорядък..КАКВОТО Е ВЪТРЕ, ТОВА Е И ВЪН. МИКРО И МАКРОКОСМОС.Хайде 30% от населението да стане "изрядно", пък да видим тогава кой ще ни управлява и как. Една малка стъпка е достатъчно - да мислим позитивно и да сме по-добри всеки ден
65
2
 
16
 
! Отговори
?! преди 9 години
Хайде, бе хора! Има или няма нещо нормално в нашата държава?
64
1
 
28
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 9 години
просто съм отчаян няма по корумпирани политици съдии прокурори данъчни митничари полицаи от нашите български доведоха народа до просешка тояга журналистите канят се едни исъщи мутри ,които ни обясняват как трябва да се живее праведно за да прспериаме авсъщото време крадът като за последно тяхното мото е докато има овце щеима и стригане
63
11
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Огледайте се около себе си и помислете кой има най голяма полза от компрометиране на членството в ЕС и НАТО
62
5
 
15
 
! Отговори
Rene Artois преди 9 години
До Garibaldi"А тебе ,кой те направи професор?..."През средата на 80-те Михаил Константинов беше старши асистент по математика във ВИАС. Оттогава са минали към 30 години, време предостатъчно за да стане човек професор, ако има желание и ... възможности.
61
12
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Михаил Константинов се има за голям професор а мълча през изминалите 25-26г.и не надигна глас още по времето на Костов,когато се продаваха предприятия за 1$.когато лекари окрадаха консумативи от държавни болници и си направиха частни болници и кабинети и само това ли ,основаха 30 банки без да има производство и 28 от банките са на чуди фирми.Що мълча бе,професоре тогава ами сега се обаждаш да кажеш,че нямало държава.ТОГАВА ПАК БЕШЕ ПРОФЕСОР,ЩО НЕ СПРЯ ТОЗИ ГРАБЕЖ ИЛИ НЯМАШЕ УМ ДА ВИДИШ ЩО СТАВА
60
11
 
31
 
! Отговори
Dedo Simo преди 9 години
Твоят принос професоре, да няма държава е сериозен. За мен всеки,който, независимо по какви подбуди, подкрепя и служи на доказани престъпници, като тия, които ни управляват, е съучастник на престъпници и носи отговорност за своите деяния. А ти , професоре, въпреки, че прекрасно знаеш с кого си имаш работа, не само им служиш, но го и правиш срещу заплащане.
59
4
 
10
 
! Отговори
трьн преди 9 години
тнр професор ръси първолашки мъдрости КОЛОНИЯТА си е колония държава" е само като хонятие
58
4
 
28
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Преди не го харесвах, но в последно време, има наистина смислени изказвания. Лошотое, че преди, когато се кланяше на ГЕРБ, повече го слушаха, а сега, когато взе да говори разумно, е глас в пустиня, за съжаление....
57
6
 
17
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
А тебе ,кой те направи професор? Нали ти си съветник на Боко.Защо ни го съветваш да не вършат тези нередности за които говориш.И ти си корумпиран като всички останали,където е силния и ти си с него.Утре Сидеров да вземе властта няма начин да не му лижеш краката.Не ставай смешен.
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То нали това е целта на управляващите да окрадат държавата и една шепа олигарси да я владеят и законите и реда ще бъдат по американски.Който надига глас в панделата или като в Дивия Запад убиват те без съд и присъда.Всички български блага ще се контролират от една малка част мошеници и всички 6милиона българи ще им работят без пари.Законите ще бъдат направени за тяхна защита и ще ти казват нагло закона е такъв.Това е разбирането им за демокрация.Ще пълним чуждите банки с пари и ще захранваме чуж
55
3
 
18
 
! Отговори
Крилата фраза преди 9 години
Крилата фраза на проф. Михаил Константинов: "ГЕРБ направи всеки професор."
54
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само в едно не е прав - когато казва, че ВЕЧЕ нямало държава. Тя отдавна я няма.
53
13
 
4
 
! Отговори
Още реформи трябват преди 9 години
Ами спряхте реформите на Иван Костов и реформаторите, които тогава бяха партия СДС. През втория мандат трябваше да се приватизират болниците. Както предприятията. Сега държавни щяха да са само 2-3 софийски болници за властта и за софиянци, за да не се бунтуват и да свалят властта в София. Реформаторите въведоха таксите за обучение в универститетите, таксите за лекар, доплащане на лекарства.
52
9
 
12
 
! Отговори
Мижитурка преди 9 години
Тоя говори колкото па да се изяви в медиите ,оти иначе ще му забравят гнусната физиономия.Да гаже той от на кой чурката бозае?