Родителски срещи в бар: Да говорим с детето за алкохола!

Темата изобщо не трябва да е табу, убедени са експерти
29 апр 2015 15:20,
9
Родителски срещи в бар: Да говорим с детето за алкохола!
Снимка: Reuters, архив

Защо разговорите за общуване с непознати, пресичането и ученето трябва да са по-важни и неотложни от разговорите за алкохола? Истината е, че статистиката казва еднозначно, че долната граница при консумация на алкохол все повече и повече пада. Нужно ли е да припомняме и случаи на пълни с деца токсикологии точно след алкохолни натравяния?

Алкохолът не трябва да бъде тема табу в разговорите между деца и родители и никога не е рано да се говори за него. Това е мисията на поредица от срещи, наречени "Училище за родители: родителски срещи в бар". На тези срещи в неформална обстановка се срещат родители, учители и специалисти.

"Казваме си, че и за алкохола ще дойде време, както е дошло и при нас, но той е част от живота ни", коментира журналистът Драго Симеонов на поредната родителска среща в бар, този път с родители на четвъртокласници от 42-ро ОУ в столичния квартал "Хаджи Димитър".

На срещата беше организирана и своеобразна игра с родителите. Всеки от тях трябваше да напише първата си асоциация, когато чуят думата "алкохол". Те ги изписаха на листчета, които впоследствие бяха разпределени в зависимост от това дали асоциацията е положителна, отрицателна или неутрална. Така например "забавление" отиде при положителните, а "махмурлук" и "скандал" - при отрицателните.

"Всичко това нашите деца не могат да го разберат", категоричен бе Драго Симеонов. "Хем казваме, че този бил пияница, хем свързваме алкохола с празниците", допълни той.

Психологът Яна Алексиева беше категорична, че никога не е рано да се говори с децата за алкохола. "Понякога е късно и можем да изпуснем момента, защото ще се окаже, че децата ни вече знаят не малко стереотипи за алкохола", допълни тя. "Най-чистата информация, която могат да получат по темата, е от нас като родители. Трябва да им покажем, че безкрайно много ни интересуват", категорична беше още Алексиева.

А алкохолът наистина присъства в живота на всеки от най-ранна възраст. Това може да е мистичната течност в чашата на родителя, може да е част от текста на популярна песен. "Не трябва да се демонизира алкохола, защото самите ние го консумираме", допълва психологът. Ореолът на алкохола трябва да се свали, защото колкото по-митичен е той, толкова по-желан е от децата ни.

"Родителите често казват на децата си: "Пиенето е за големите". Децата обаче разбират това буквално – Ако пия, значи съм голям. Често точно това е причината да се видят пияни петокласници например", разказва Алексиева.

Точно затова разговорите на родителските срещи в бар се провеждат с родители на четвъртокласници – възрастта на прага на голямото порастване, на прага, на който ще искат да се отдалечат много повече от родителите си, за да покажат, че са големи, самостоятелни.

Родителският модел безспорно е основният, който формира децата и мирогледа им, ценностите им. Но, децата трябва да живеят в истината и реалния живот. Повече за срещите и инициативата вижте в сайта predi18.org. В него може да откриете и полезни материали, изготвени от психолози, които да дадат практически съвети за разговорите с алкохола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пия пия пия сутришнаааа ракиииияяяяя
5
1
 
3
 
! Отговори
Евлоги преди 9 години
Моя три годишен *** влезе в тоалетната уж да ***, и го набарах да кърка Доместос. Плюх си в пазвата. Добре, че не ми набара домашната ракия в килера.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога ще се научите, че говоренето на тема секс и тема алкохол е безсмислено и по-скоро постига ефекта на забранения плод? Колкото повече му забраняваш, толкова повече го изкушаваш.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aлкохола е едно от най-гадните неща, които може да се случи на човек. Благодарение на фейсбук виждам на какво са се превърнали любителите на чашката от ученическите и студентските ми години - на набръчкани, дебели, шкембести дъртаци, които едвам си влачат телесата. Скоро четох в интернет, че отказването на алкохол от редовните къркачи е невъзможно -ако е без пряко лекарско наблюдение тове може да доведе до смърт.Умерено пиене няма - количеството се увеличава постоянно за да направиш глава.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мене асоциацията ми като чуя "алкохол", е "пиене".
1
0
 
4
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
Абе и темата секс не трябваше да е табу, но преди майки на 14-16 нямаше, а сега пълно. Не става дума за нашите "португалци".