Новото оръжие на Русия

Москва ще използва ядрената енергия
1 май 2015 18:10,
345
Новото оръжие на Русия
Снимка: Reuters, архив

Слабата рубла и санкциите заради кризата в Украйна доведоха до рязък спад в приходите на руската държава. Реакцията на Кремъл не закъсня, пише сп. “Нюзуик”.

Изданието посочва, че Русия предлага изгодни ядрени сделки, за да възстанови влиянието си в редица европейски държави и да заздрави връзките с в Близкия и Далечния изток. Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация “Росатом”, са далеч от изгодните договорки.

Но стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави като България, Унгария, Словакия, Чехия, Иран, Турция, Йордания, Египет, Индия, Бангладеш, Виетнам и дори Аржентина.

Русия подписа заем от 10 милиарда евро за разширяване на АЕЦ “Пакс” в Унгария и това e само един от няколкото енергийни проекта за федерацията в Източна Европа. Освен Унгария, България, Словакия, Чехия и Украйна също разчитат на руското ядрено гориво. Всички тези страни, с общо население от над 80 милиона души, разчитат на Русия за не по-малко от 42% от енергийните си ресурси.

Лили Байер, анализатор за Евразия в компания “Стратфор”, е категорична, че сделката за ядрената централа в Унгария е явен пример за енергийната стратегия на Русия в Европа.

“Това е не само търговски, но и политически ход. В сделки като унгарската, Москва осигурява над 80 на сто от финансирането. Но си осигурява влияние, докато длъжникът не се разплати”, посочва Байер.

Според Байер договорки като тази в Унгария показват, че Русия е готова да плати наистина сериозни суми в желанието да запази енергийния си монопол върху страните в бившия Съветски блок.

Разбира се, тежкото икономическо положение в руската държава прави изпълнението на тази стратегия по-трудно. Освен това се появиха западните конкуренти, които вече са готови да доставят гориво за руските реактори.

Европа не е единствената зона, където “Росатом” развива проекти. Подразделения на компанията са с подсигурени договори в Индия, Иран, Бангладеш, Турция и Йордания, в момента се водят преговори за изграждане на централи в Египет, Виетнам и Аржентина.

Всички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.

Москва прекрасно разбира, че при срив в отношенията между партньорите и решение за спиране на доставките, би било извънредно трудно за която и да е страна да се възстанови и да намери алтернативни източници. И неслучайно Кремъл не спира да работи в тази посока.

Западни експерти вече започнаха да правят паралел между зависимостта на редица европейски държави от руския газ с тази от руското ядрено гориво.

“Газпром” вече показа в Украйна какво може да се случи, ако се стигне до сериозен конфликт.

Сега Путин е на път да има на свое разположение още един механизъм за влияние и упражняване на натиск в дългосрочен план, завършва сп. “Нюзуик”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
12
 
! Отговори
мангоджери преди 8 години
до 27в статията става въпрос за гориво, суровина ...... какви S класи, какви технология визираш ти?
18
5
 
26
 
! Отговори
Василев преди 8 години
От шест ядрени реактора с мощност , които ни доближаваха в топ 10 в света по използване на ядрена енергия със силно развита индустрия и селско стопанство, сега сме катастрофирали с милиарди дефицит и небалансирана енергетика! Какво стана през тези години???Еврейските ку*ви разбиха българската енергетика и индустрия!България икономика е на колене!!!Агент Върджил Шонеси!ЦРУ!!!
17
13
 
4
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ЗАСТАВИ НИКОЯ СТРАНА ДА СИ КУПУВА ГОРИВО ОТ НЕЯ. НАМЕРЕТЕ СИ ДРУГ ИЗТОЧНИК НА ГОРИВО И СИ КУПУВАИТЕ ОТ НЕГО.
16
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия върви точно по пътя на Аржентина след ВСВ, и огромните и ресурси няма да я спасят от фалита
15
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ушанките се върнаха от манифестацията и ос.аха сайта.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 27Благодарени на петоколонници като теб!
13
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън, дрънм дрън, руски планове и мечти :) в края на крайщата колко са пуснатите в експлоатация нови руски реактори за последните 25 години извън Русия ? 0 :)
12
7
 
30
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Западняците вместо да реват,че Русия завзема тоя пазар,нека предложат нещо по-изгодно,всеки ще го предпочете!Ама не предлагат....Освен може би калпавото гориво на "Уестингхаус",което едва не причини нов Чернобил!
11
4
 
22
 
! Отговори
Декодер преди 8 години
Много са смешни тези, които свързват Русия с комунизма. Статията няма никаква стойност, но от нея виждаме, че Русия действа на пазарен принцип. Има заявка (за атомен реактор и централа), започват се преговори, подписва се договор, изясняват се параметри, започва строителство, откриване, експлоатиране, разпределяне на печалба и тн. Пример за държавен капитализъм. Ако на мястото на Русия бяха САЩ (Уестингхаус) нямаше ли да направят същото? И тогава щяхте ли гръмко да пуснете същата новина?
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пада ли, пада ли?Докъде стигна с падането?
9
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
империята на злото се мъчи да стане по зло
8
24
 
8
 
! Отговори
ГОСПОД преди 8 години
- Бил ЛЕНИН стала Лененизъм ...!- Умер Ленин умер Лененизъм ...!- Пришол СТАЛИН ...!- Стала Сталинизъм ...!- Умер Сталин умер Сталинизъм ...!- Пришол ПУТИН ...!- Що ли будет ой ой ой ...???- СКОРО НЕ БУДЕТ ...!
7
6
 
33
 
! Отговори
Само минавам преди 8 години
Хааая само Русия... а в балтимор стрелят по протестиращи...
6
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мегаломанията е съсипала много велики и богати държави, това я чака и Русия - съсипия до шия :)
5
12
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските ядрени централи са най-добрите, най-сигурни, най-евтини и най-качествени в света. Аварията в Чернобил беше саботаж. Американците взривиха Чернобил, за да злепоставят руснаците. Руснаците са най-малко 40 години напред в ядрените технологии, военната техника, авиацията и изследването на Космоса. Американците се молят на руснаците да им дадат руски двигатели иначе не могат да излязат в Космоса. *** и русофобите се пръскат от яд, защото това са факт.
4
9
 
42
 
! Отговори
агитпроп преди 8 години
Тази статия няма никаква информационна стойност и си е чиста профанна и примитивна антируска пропаганда!
3
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Putinizaciq Putinizaciq Putinizaciq!
2
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са единствените, които имат 5-то поколение ядрени реактори. Това НЕ се отрича дори от американците, официално! Уестингхаус са поне 10 години назад като технология и безопасност, и това също НЕ се отрича. Жалкото е, че когато се намеси политиката и интересите на разни трибуквени "велики сили", тогава следват грешните избори и решения.
1
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е и? Американците искат същото обвързване за да си крепат тяхната приамидна структура.