Новото оръжие на Русия

Москва ще използва ядрената енергия
1 май 2015 18:10,
345
Новото оръжие на Русия
Снимка: Reuters, архив

Слабата рубла и санкциите заради кризата в Украйна доведоха до рязък спад в приходите на руската държава. Реакцията на Кремъл не закъсня, пише сп. “Нюзуик”.

Изданието посочва, че Русия предлага изгодни ядрени сделки, за да възстанови влиянието си в редица европейски държави и да заздрави връзките с в Близкия и Далечния изток. Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация “Росатом”, са далеч от изгодните договорки.

Но стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави като България, Унгария, Словакия, Чехия, Иран, Турция, Йордания, Египет, Индия, Бангладеш, Виетнам и дори Аржентина.

Русия подписа заем от 10 милиарда евро за разширяване на АЕЦ “Пакс” в Унгария и това e само един от няколкото енергийни проекта за федерацията в Източна Европа. Освен Унгария, България, Словакия, Чехия и Украйна също разчитат на руското ядрено гориво. Всички тези страни, с общо население от над 80 милиона души, разчитат на Русия за не по-малко от 42% от енергийните си ресурси.

Лили Байер, анализатор за Евразия в компания “Стратфор”, е категорична, че сделката за ядрената централа в Унгария е явен пример за енергийната стратегия на Русия в Европа.

“Това е не само търговски, но и политически ход. В сделки като унгарската, Москва осигурява над 80 на сто от финансирането. Но си осигурява влияние, докато длъжникът не се разплати”, посочва Байер.

Според Байер договорки като тази в Унгария показват, че Русия е готова да плати наистина сериозни суми в желанието да запази енергийния си монопол върху страните в бившия Съветски блок.

Разбира се, тежкото икономическо положение в руската държава прави изпълнението на тази стратегия по-трудно. Освен това се появиха западните конкуренти, които вече са готови да доставят гориво за руските реактори.

Европа не е единствената зона, където “Росатом” развива проекти. Подразделения на компанията са с подсигурени договори в Индия, Иран, Бангладеш, Турция и Йордания, в момента се водят преговори за изграждане на централи в Египет, Виетнам и Аржентина.

Всички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.

Москва прекрасно разбира, че при срив в отношенията между партньорите и решение за спиране на доставките, би било извънредно трудно за която и да е страна да се възстанови и да намери алтернативни източници. И неслучайно Кремъл не спира да работи в тази посока.

Западни експерти вече започнаха да правят паралел между зависимостта на редица европейски държави от руския газ с тази от руското ядрено гориво.

“Газпром” вече показа в Украйна какво може да се случи, ако се стигне до сериозен конфликт.

Сега Путин е на път да има на свое разположение още един механизъм за влияние и упражняване на натиск в дългосрочен план, завършва сп. “Нюзуик”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много смешна статия:)Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация Росатом, са далеч от изгодните договорки.тежкото икономическо положение в руската държаваРусия е готова да плати наистина сериозни сумиВсички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.
38
11
 
3
 
! Отговори
пророчество преди 9 години
Товарен космически кораб може да падне на Земята в ранните часове на 10-ти или на 9-и. май Части от излезлият от контрол кораб "Прогрес" може да навлезе в земната атмосфера.
37
4
 
23
 
! Отговори
След ... преди 9 години
... 15.09.2008 година, Източна Европа започна да се обръща от САЩ. За 25 години дяснолиберален англосаксонски Капитализъм по американски образец получиха само бедност, неравенство, безработица, безперспективност и Ооигархия.
36
15
 
3
 
! Отговори
Демокраси Нюз Ревю преди 9 години
"Олеся *** в "Дейли Балтимор Демокраси" пише за своите ужасяващи спомени в Русия и Путин."Нямахме ток,глад,само водка се пиеше",след това продължава"Търгувахме с крек,това беше нашето препитание в "нейбърхуда"".Виктор Пиндоский пред "Фъргюсън Демокраси Булетс" анализира ситуацията в Русия,като бомба със закъснител "путиновската полиция стреля и убива невинни граждани при ареста им,без съд и присъда" съпоставяйки "путиновия полицейски произвол" на "чистата демокрация в Балтимор и Фъргюсън""
35
3
 
21
 
! Отговори
SS преди 9 години
Браво на Путин само така!Нема само краварите да лапат, се па те ще казват какво ще става
34
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия с удaрни темпове топи вaлутния си резерв, никaкви центрaли нямa дa имa, кaкто нямaше пaри зa южен потоп и го спряхa. русия не може дa печели в честнa конкуренция, зaтовa и потопa не издържa нa третия енергиен пaкет. руснaците рaзчитaт нa тъмни сделки, подкупи, проценти зa крaдене и т.н Товa е пaгубно зa всякa стрaнa! Не нa русия!
33
1
 
21
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
В случай на конфликт, САЩ са на 10.000 км и не им пука, ако не е ядрен.С агресивната си експанзия последните 25 години, НАТО превзе по недемократичен начин, без референдуми, цяла Източна Европа и създаде така буферна зона за защита на живота и стандарта на Западна Европа. Пак бедняците от Източна Европа ще го отнесат, както винаги с уклончивата помощ на платените от неоконсервативните, северноатлантически тинк-танкове като Стратфор манипулатори.
32
1
 
17
 
! Отговори
ад 53 преди 9 години
До Анонимени като гледам ние какъв растеж отбелязваме след като скъсахме с Русия и се намериха един куп *** дето даже искаха да я съдят
31
18
 
5
 
! Отговори
Гогол преди 9 години
Тия пък москали само оръжие сънуват. НАПРАВЕТЕ ЕДНИ ОБУВКИ БЕ!
30
2
 
20
 
! Отговори
Браво на ... преди 9 години
... Русия, че търси решения. Вижда се, че руските държавни фирми са успешни въпреки санкциите, наложени им от привържениците на Свободния Пазар.
29
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никaкви отношения с русия- товa е рецептaтa зa рaстеж нa всякa стрaнa. русия е генерaтор нa престъпен бизнес и криминaлни сделки- огледaйте се Бг. е типичен пример зa руско влияние! Вижте и Полшa след товa, къде е по- добър животa зa нaродa... въпросa е ***, кaто зa русофили
28
0
 
24
 
! Отговори
kkk преди 9 години
Руснаците искат влияние, но и предлагат много неща. А американците какво предлагат.........едно голямо нищо............само потупване по рамото и дървени плакетчета, такива като Боко да си ги лепят по стената
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чисто теоретично сега си представете че през 2014 г. бяха пуснати 1000 мгв в АЕЦ Беление както се планираше при цена на изкупуавне от 74 евро, какво щяхме да ги правим тия 1000 мегаавта при положение, че в момента ние консумираме в най-големия пик около 52-53 % от наличните мощности, а цената на енерго борсите е под 40 евро, т.е. около 50 % от гарантираната за Белене
26
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между другото Аржентина прави свои реактори от 1968 година. INVAP са едни от водещите в тази област, така че незнам какво ще им продава Росатом на тях :)
25
3
 
28
 
! Отговори
:) преди 9 години
Някой му викат "оръжието на Русия", аз пък го виждам като ЕВТИН ТОК и развитие на икономиката.
24
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това комплексиранoтo на снимката няма да се успокои докато не запали трета световна война ...
23
1
 
13
 
! Отговори
Тая статия е преди 9 години
Уф,че тъпня бляяяк.
22
7
 
41
 
! Отговори
хм преди 9 години
Не ви ли писна постоянно да плашите с Русия?! Не вдянахте ли, че българин НЕ можеш да плашиш с Русия. Все едно да ме плашите с брат ми. Жалки сте. На ден по 10 статии за лошите руснаци, ами не става, пичове, не ви се връзваме.
21
30
 
7
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
Войник от НАТО се разхожда в Украйна. Вижда руски сепаратист, който маже лай.о на филийка и го пита:- Ти какво правиш?- Войната свърши, голям глад е...- Ето ти 20$, купи си нещо да ядеш.Минал турски аскер и той попитал:- Ти какво правиш?- Ами войната свърши, голям глад е...- Ето ти 20 лири, купи си нещо да ядеш.Минал от там и руснак, и той попитал:- Ти какво правиш?- Войната свърши, голям глад е...- Ами като мажеш, мажи по-тънко, че да има и за другите!РУСКАТА ТРАДИЦИЯ ЩЕ СЕ ПОВТОРИ
20
0
 
14
 
! Отговори
lyudmil преди 9 години
SABODI SE NARODE, NE NA UPRAVLIAVASHTATA MAFIA, DA NA PROLETARIATA