Новото оръжие на Русия

Москва ще използва ядрената енергия
1 май 2015 18:10,
345
Новото оръжие на Русия
Снимка: Reuters, архив

Слабата рубла и санкциите заради кризата в Украйна доведоха до рязък спад в приходите на руската държава. Реакцията на Кремъл не закъсня, пише сп. “Нюзуик”.

Изданието посочва, че Русия предлага изгодни ядрени сделки, за да възстанови влиянието си в редица европейски държави и да заздрави връзките с в Близкия и Далечния изток. Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация “Росатом”, са далеч от изгодните договорки.

Но стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави като България, Унгария, Словакия, Чехия, Иран, Турция, Йордания, Египет, Индия, Бангладеш, Виетнам и дори Аржентина.

Русия подписа заем от 10 милиарда евро за разширяване на АЕЦ “Пакс” в Унгария и това e само един от няколкото енергийни проекта за федерацията в Източна Европа. Освен Унгария, България, Словакия, Чехия и Украйна също разчитат на руското ядрено гориво. Всички тези страни, с общо население от над 80 милиона души, разчитат на Русия за не по-малко от 42% от енергийните си ресурси.

Лили Байер, анализатор за Евразия в компания “Стратфор”, е категорична, че сделката за ядрената централа в Унгария е явен пример за енергийната стратегия на Русия в Европа.

“Това е не само търговски, но и политически ход. В сделки като унгарската, Москва осигурява над 80 на сто от финансирането. Но си осигурява влияние, докато длъжникът не се разплати”, посочва Байер.

Според Байер договорки като тази в Унгария показват, че Русия е готова да плати наистина сериозни суми в желанието да запази енергийния си монопол върху страните в бившия Съветски блок.

Разбира се, тежкото икономическо положение в руската държава прави изпълнението на тази стратегия по-трудно. Освен това се появиха западните конкуренти, които вече са готови да доставят гориво за руските реактори.

Европа не е единствената зона, където “Росатом” развива проекти. Подразделения на компанията са с подсигурени договори в Индия, Иран, Бангладеш, Турция и Йордания, в момента се водят преговори за изграждане на централи в Египет, Виетнам и Аржентина.

Всички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.

Москва прекрасно разбира, че при срив в отношенията между партньорите и решение за спиране на доставките, би било извънредно трудно за която и да е страна да се възстанови и да намери алтернативни източници. И неслучайно Кремъл не спира да работи в тази посока.

Западни експерти вече започнаха да правят паралел между зависимостта на редица европейски държави от руския газ с тази от руското ядрено гориво.

“Газпром” вече показа в Украйна какво може да се случи, ако се стигне до сериозен конфликт.

Сега Путин е на път да има на свое разположение още един механизъм за влияние и упражняване на натиск в дългосрочен план, завършва сп. “Нюзуик”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тука един *** философства на тема ядрени централиабе одча главо ако днес спрат козлудуй чената на тока отива в небесатае затова сме на тоя хал- от такива *** дето са с измити канчета и плещят простотии
98
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия дава а американците и подгъзниците им само крадат и рушътвместо да плямпат да предложат изгодни договори а не да дерат бедния българин със скъпия ток от електроцентралите си ще ги приветствамеама те хем ни дерат кожите хем искат други да не ни помогнаткакво ли ще стане ако влезнат и в ядрената енергетикатавя ще е пълен кошмар - за народа разбира се не за подгъзниците
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаете ли защо се казва Мъртво море? Защото Путин го е убил.
96
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Практиката показва че една държава колкото по малко има вземане даване с Русия толкова по добре за нея.
95
0
 
25
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Чета постовете и имам чувството, че пишат само ядрени физиции икономисти! А пък тези от Нюзоик са направо върха! Още малко и калта под ноктите им ще свърши. Сашко, почва да ми писва от темата Русия, почнете да пишете за САЩ, Фукошима, ядрените реактори на Уестингхаус, за демокрацията и правата на човека, за това че извън България са се родили 110000 българчета, които сигурно няма и да знаят къде е България! Оставете Русия, Путин и руснаците да се оправят те имат достатъчно ресурси да го сторят!
94
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо руснаците не направят що-годе приличен автомобил? Или да си оправят пътищата?
93
1
 
13
 
! Отговори
до 136 преди 9 години
Какъв проницателен анализатор. Завършил патагонско-седерастката школа за " тесни" специалисти. Другарю спрете употребата на опиати, довеждат до странични ефекти.
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 151Аз написах за отработено гориво. Дай ми пример за страна с АЕЦ , която да няма грижата за нея след края на експлоатацията й.
91
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен38-40 EVROCENTA.Точно така ! И Работната заплата в Бг трябва да е европейска , а не украинска! Нали !
90
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ядрен спецОтработеното гориво на руските АЕЦ се връща на Русия да си го копае в Сибир, спецо. А Уестингхауз не поемаше този ангажимент. Ти за КОе си ? :)
89
5
 
28
 
! Отговори
Aнонимен преди 9 години
***, Русия не може да пръдне без някой да я нарече агресор, манипулатор, враг номер едно и т.н.
88
5
 
2
 
! Отговори
Пак 142 преди 9 години
До АнонименПП А между другото , въпреки изключителния натиск, референдумът каза - 60% ЗА/доколкото си спомням/
87
4
 
7
 
! Отговори
142 преди 9 години
До АнонименТози въпрос приключи отново с победа на американците над руснаците за сметка местното население. Така ,както и ЮП .
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИзвестно ли ти е , че Козлодуй продава на НЕК по 3 лв а ВЕИ - по 300 ? Ако не е Козлодуй , токът би струвал не 18 , а 78 ст за Квч МИкс му викат . И 2/3 от тока на Козлодуй е в НЕК, а 1/3 - на нерегулирания пазар. Познаваш ли губеща АЕЦ по света?
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Авторът е пропуснал да изброи и САЩ -50% от американските АЕЦ, работят с руско гориво! Интересно е защо другата половина е потънала в дългове, а някои са даже в съдът по фалитите?Американски АЕЦ с дълг от 45 милярда $! Що не си ползват собственото нямам идея! По-добро от американското няма.
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нюзуик откриха топлата вода!
83
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквито и сметки да правите , Русия цели НЕ ДА ВИ НАПРАВИ ТОКА ЕВТИН----А ДА ВИ КОЛОНИЗИРА И ДА И РАБОТИТЕ ЗА "БЕЗ ПАРИ"---като "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА"!ТОЛКОВА Е ПРОСТО КАТО СХЕМА ---ЧЕ, ЧАК МИЕ СМЕШНО , ЧЕ ИМА ХОРА ,КОИТО ОЩЕ ДА ВЯРВАТ НА РУСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ!ДАНО ЕВРОПА НЕ НИ ОСТАВИ , В ТОЗИ ТРУДЕН МОМЕНТ!
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
128-ми, *** пий си хапчетата!!!!!
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 116Познай кой ще остане да работи в Козлодуй след като турците направят тяхната АЕЦ.
80
2
 
6
 
! Отговори
116 преди 9 години
До АнонименВсеки проект се смята и анализира по бъдещи парични потоци и това е сраднопретеглената цена . Демек - днес - по пазарни цени 5 лева, след 40 години -95 лв. Средна цена - 50 лв. Та, ако днес , вместо да имаме гьол, в който сме вкарали 3.5 млрд лв и ако бяхме постъпили като унгарците да вземем кредита от Газпром, щяхме да имаме още една АЕЦ, която да насища пазара на Балканите с ток и да обезсмисли строежа на турска такава.