Новото оръжие на Русия

Москва ще използва ядрената енергия
1 май 2015 18:10,
345
Новото оръжие на Русия
Снимка: Reuters, архив

Слабата рубла и санкциите заради кризата в Украйна доведоха до рязък спад в приходите на руската държава. Реакцията на Кремъл не закъсня, пише сп. “Нюзуик”.

Изданието посочва, че Русия предлага изгодни ядрени сделки, за да възстанови влиянието си в редица европейски държави и да заздрави връзките с в Близкия и Далечния изток. Чисто финансово скорошните сделки, сключени от държавната корпорация “Росатом”, са далеч от изгодните договорки.

Но стратегически Москва се опитва да обвърже за десетилетия напред държави като България, Унгария, Словакия, Чехия, Иран, Турция, Йордания, Египет, Индия, Бангладеш, Виетнам и дори Аржентина.

Русия подписа заем от 10 милиарда евро за разширяване на АЕЦ “Пакс” в Унгария и това e само един от няколкото енергийни проекта за федерацията в Източна Европа. Освен Унгария, България, Словакия, Чехия и Украйна също разчитат на руското ядрено гориво. Всички тези страни, с общо население от над 80 милиона души, разчитат на Русия за не по-малко от 42% от енергийните си ресурси.

Лили Байер, анализатор за Евразия в компания “Стратфор”, е категорична, че сделката за ядрената централа в Унгария е явен пример за енергийната стратегия на Русия в Европа.

“Това е не само търговски, но и политически ход. В сделки като унгарската, Москва осигурява над 80 на сто от финансирането. Но си осигурява влияние, докато длъжникът не се разплати”, посочва Байер.

Според Байер договорки като тази в Унгария показват, че Русия е готова да плати наистина сериозни суми в желанието да запази енергийния си монопол върху страните в бившия Съветски блок.

Разбира се, тежкото икономическо положение в руската държава прави изпълнението на тази стратегия по-трудно. Освен това се появиха западните конкуренти, които вече са готови да доставят гориво за руските реактори.

Европа не е единствената зона, където “Росатом” развива проекти. Подразделения на компанията са с подсигурени договори в Индия, Иран, Бангладеш, Турция и Йордания, в момента се водят преговори за изграждане на централи в Египет, Виетнам и Аржентина.

Всички тези проекти вървят с изключително изгодни условия и финансова подкрепа от страна на Русия.

Москва прекрасно разбира, че при срив в отношенията между партньорите и решение за спиране на доставките, би било извънредно трудно за която и да е страна да се възстанови и да намери алтернативни източници. И неслучайно Кремъл не спира да работи в тази посока.

Западни експерти вече започнаха да правят паралел между зависимостта на редица европейски държави от руския газ с тази от руското ядрено гориво.

“Газпром” вече показа в Украйна какво може да се случи, ако се стигне до сериозен конфликт.

Сега Путин е на път да има на свое разположение още един механизъм за влияние и упражняване на натиск в дългосрочен план, завършва сп. “Нюзуик”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
3
 
! Отговори
до 191 преди 8 години
Еми ти си поредния мислещ , че знае всичко :) чети.знанието е злато;)
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от 175Е и какво от това ние какво печелим, в каква мизерия живеем и колко народ сме останали, българи се правят на турци, , а ние само търпим, като сме ги създали, защо сме такива и като избягаме ни е срам че сме българи, защо не се борим за да не живеем в тази мизерия вече 20г, а сега *** някакси се мъчим да отселяваме, но не живеем в БГ. Какво сме били няма никакво значение ние сега трябва да живеем, а не преди 2000 г.
117
14
 
4
 
! Отговори
до 178 преди 8 години
"Нито европа има интерес да прекъсва връзките си с Русия нито тя с Европа."Че кой оспорва това, какви "наивници"??Тук тава дума за МОРАЛ !!!Не може Русия да прави такива безобразия и това да остане без реакция!Все едно парнаджията на блока да ти пикае в стълбището и ти да си мълчиш, щото парното ти било завсело от него - моляяяя!?
116
3
 
10
 
! Отговори
чобан преди 8 години
Новото оръжие на Русия ще го видите на 9 май. А и моряците от Донълс Кук изпитаха част от него и поискаха да се уволнят още преди да влязат в бой. А публикацията на Сашо Томов е едно недоносче.
115
2
 
4
 
! Отговори
от 175 преди 8 години
Много минуси, много нещо бре.русия е всичко за вас, дори над България! Ако не бяхме ние, сега "русия"нямаше да я има бре доценти.знаете ли си историята/говоря за истинските българи/бре? Кой ги направи православни християни, кой им построи и изографисана църквите, кой им даде писменост? Нещастни копейкаджии. Първия им патриарх е свети Киприян-българин.предполагам, че не знаете и как сме ги спасили и от тоталната сеч на монголите.абе какво ли знаете.пълни продажници.
114
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето затова е достоен за уважение Путин и не го е страх от САЩ и Англия, но все пак и велик народ го подкрепя, а не като нас, сега ще ни вдигат пак тока и парното и оттам естествено и цените и това което ние тъпанарите правим е да бягаме. Кой са тези които казват че сме древен народ, може би други са били българите тогава, но няма и 200 г откакто сме България отново и самостоятелни и вече сме на изчезване. Само *** и наркомани
113
1
 
6
 
! Отговори
загрижен преди 8 години
До не сме наивнициЗащо не се анализира ЕС или САЩ, а някякве псевдоанализатори /най-често фантазиьори/ правят опит да въздействат емоционално на населението, м? пп. това не е анализ /прекалено емоционално е написано/, а опит да манипулират населението! Наглеците ползват прекалено силни думи за да е анализ, пр. започват със самото заглавие! Малко фактология и много емоции!!! :))
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това се нарича освен политика и бизнес. Когато можеш да правиш нещо е хубаво някой отсреща да го иска да има пазар. А политика да правиш не е лошо особено като е за доброто на страната му години на пред. Това се опитват да правят всички силни държави, това че ние не правим бизнес, политика, икономика не означава че е лошо.
111
1
 
9
 
! Отговори
не сме наивници преди 8 години
Защо ни правят на наивници, Европа има нужда от по евтин,ток,*** и газ,за да са конкурентни но ставала зависима от Русия.А тя иска да продава повече инвестира в тръбопроводи,строй най-добрите ядрени централи,защото това са основни пера от нейния бюджет.Ако спре да изнася значи банкрут.Значи че и Русия е зависима от Европа.т.е зависимостта е взаимна.Нито европа има интерес да прекъсва връзките си с Русия нито тя с Европа. САЩ и те да прекарат газопроводи и да ни продават по евтин газ.
110
4
 
5
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
новото оръжие дори нее таина казвасе бастион всичко което знаете е мижава дреболия кръстете се да не влезе в даиствие
109
5
 
25
 
! Отговори
Дертлиев преди 8 години
Русия е единствената надежда на света срещу американските колонизатори ! Който не го е разбрал е празноглавец или предател на интересите на собствената си държава, продадена чрез ТПТИ
108
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Русия се беше държала с нас, като равен с равен или поне не, като с нейни слуги, филмът щеше да е друг.Кой ли и виновен? А другари? 0 лева данъци! Какви са тия "братя", дето ви обричат на мизерия? Еб@.и и родата.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е прочеох упражнението върху писане на статия. Само не се разбра, след като доскорошната дъвка Белене беше изплюта, пак ли ще се захващаме с Белене и, ако да, новата авантюра доста по-евтина ли ще бъде или обратно, доста по-скъпа от отпадналата вече оферта.
106
9
 
8
 
! Отговори
стоян петров преди 8 години
Ех Путин, Путин! Пак на гол гъ* таралежи мачкаш!
105
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А наистина ли те,руснаците вече ни смятат за братя ? И ако не ни смятат, те ли са виновни,или някой друг ?Защо трябва да ин продават по-евтино газа,след като ние в ЕП първи и с две ръце гласуваме за санкциите против тях ,а външния ни министър преди още да са приети нови санкции заявява,че ще ги подкрепим ? В Русия не управляват ***. Русия като всяка уважааща себе си държава знае да цени своите природни богатства и знае как да ги използва в полза на своя народ,включително и като политическо средство за влияние Затова на едни държави ще продава по-евтино,на други не ,на едни държави ще по
104
6
 
12
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
Путин може ,прави ,който не може плямпа глупости за да прикрие тоталното си опростачване!!!!!!!!!!!
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бонго-бонго за Обонго.
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия дава но като тръгне да взима.
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мачкай ги много си дребен ама стъпката ти тежкавсичката тая алчна и продажна *** дето иска да живее от чужд труди като те видят тръпки ги побиват и започват масов лай - по скоро квичене
100
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Слабата рубла" - аве що в инвестора пише, че рублата била най-печелившата валута последния месец?????