Ким срещу Путин – битка на култове към личността

Единият изкачва висок връх, а другият – самият той е връх
20 май 2015 20:58, Елка Василева
253

Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин беше почетен по два начина през уикенда - с победен хокеен мач и с бюст като римски император, издигнат от казаци в Санкт Петербург. По подобен начин децата в Северна Корея научават, че Любимият вожд Ким Чен Ун е композитор и опитен шофьор още от тригодишна възраст, пише "Дейли телеграф". Доколко обаче съвпадат култовете към личността, уменията и характерите на тези двама мъже?

Младост срещу възраст

На учителите в Северна Корея са били раздадени наръчници, които изискват от тях да обучават подопечните си, че Ким Чен Ун е бил дете чудо - можел е да шофира от тригодишен, а на девет години е печелил състезание с яхти. На севернокорейчетата се преподава, че Ким е даровит творец и композитор.

Освен това Ким вероятно е и природно надарен мореплавател. "На деветгодишна възраст Ким Чен Ун се е състезавал с президента на чуждестранна яхтена компания, който тогава е бил на посещение в КНДР", се твърди в книгата и се добавя, че той изумил всички, като удържал победа.

В сравнение с него Путин е проявил качествата си късно. Според собствените му признания той е прекарал детството си в побоища с други деца в нездравословен квартал на Ленинград и във фантазии да стане шпионин.

Той е "дете чудо" над средна възраст, печелещо хокейни мачове с международни звезди на 62 години. В събота той вкара най-много голове в един "абсолютно несимулативен мач" в Сочи и помогна на своя отбор да стигне до напълно неочаквана победа срещу бивши национални състезатели. Вие кога за последно сте виждали Ким Чен Ун облян в пот?

Занимания на открито

През април Ким се изкачва на връх Пектусан (Белоглав връх), най-високата планина в Северна Корея и официално рождено място на неговия баща Ким Чен Ир. Придружен от стотици военни пилоти и партийни активисти, Ким достига до високия 9020 фута (2743 м) връх, облечен в двуредно палто. Без капчица пот. На върха той разказал на летците, че "изкачването на връх Пектусан доставя скъпоценна храна за ума, която е по-силна от всяко ядрено оръжие", пише вестник "Нодон".

Путин не трябва да изкачва планински връх. Той самият е истински връх. А именно връх Владимир Путин в Киргизстан, който със своите 14 587 фута (4267 м) е два пъти по-висок от връх Пектусан. Но търсене в онлайн архива на Кремъл показа, че след цели 15 години на върха на руската държава Путин никога не е използвал израза "храна за ума". Така че той губи в лексикално отношение.

Конна езда

Независимо дали това е Мусолини, който тренира прескачане на препятствия, или Дейвид Камерън, който взема назаем кон от издатели на таблоид, ездата заема централно място в облика на националните лидери.

Ким Чен Ун не прави изключение. Яхнал сив петнист кон в елегантен ездитен костюм от неназован дизайнер, той изглежда като излят кавалерист, докато инспектира тренировъчния манеж в конезавод в поделение 534 на Корейската народна армия. Добра работа.

А Путин? Няма равен.

Самоанализ

Въпреки обожанието на хората самотата понякога надделява даже у най-обичаните национални лидери.

Маската на Ким падна през 2012 г., когато Северна Корея изстреля спътник. Той отпразнува това с пушене в уединение. От Хъмфри Богарт насам не е имало цигара, която да казва толкова много.

Путин не пуши. Но той понякога прибягва към публичен самоанализ. На погребението на своя треньор по джудо Анатолий Рахлин руският президент предприе безпрецедентна самотна разходка по улиците на Санкт Петербург.

Кинематографистът Игор Шадхан, който е в приятелски връзки с Путин, го описва като много самотен човек и повтаря разказа как веднъж го открил в задния двор на хотелски ресторант в Санкт Петербург с две чашки коняк и той изглеждал "тъжен, дори отчаян".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заглавието е изключително тъпо. Упоменати са двама ярки *** на нашето съвремие.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти защо така живо се интересуваш от заплатите е Москва?-----Живо се интересувам защото живо ни инфомирате всеки ден...
89
3
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 9 години
Вдигна ли се средната в Москва от сутринта и с колко ?
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой банкер няма да му даде за "като вятъра" 200 хиляди долара. Ще е доволен и щастлив ако му даде 2 долара.-----То 100 хиляди ги имаш само на кредит карти, като вятъра...
87
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За една *** най-добрата работа която може да намери е тролене и чистене на ***. Все пак чистенето на *** в Америка е за предпочитане пред 15 лв надник за 12 часа тролене...
86
4
 
10
 
! Отговори
100/100 преди 9 години
като видя невероятно тъпо заглавие винаги залагам, че е измисления персонаж - ***! И винаги печеля
85
1
 
3
 
! Отговори
зловещо преди 9 години
Айде де! Нападайте с плюсове и минуси! Не ме е страх от каквото и да е, а още по-малко от плюсчетата и минусчетата на пикльовците, дращещи тук!
84
1
 
2
 
! Отговори
до 177 преди 9 години
Ако ти си чел книги и посещавал музеи, е било загуба на време. Да беше се научил да боядисваш, по щеше да има полза от тебе.
83
0
 
2
 
! Отговори
зловещо преди 9 години
Пак ли цвилите срещу зимната фъртуна?Вместо да се обедините и да си отстоявате правата бе празнодумци!Група кан Телериг
82
2
 
3
 
! Отговори
17 години преди 9 години
До до 169Лека нощ на всички. Утре съм на работа. Имам да чистя ... но не ***, колкото и да Ви се иска... Кариеси, канали, ... зъболекар с други думи... понякога ми се ще да бях по тоалетните... там може да се ползват по-радикални методи за чистене
81
1
 
1
 
! Отговори
до 17 години преди 9 години
Кажи г-н чистачо , кога за последно ходи на музей , на театър , кога прочете смислена книга , преди 18 години ли.
80
2
 
2
 
! Отговори
свинаря преди 9 години
До 164 И как отпуснаха заем за 2 жилища(сигурно над 150-200000 долара) на емигрант,който е работил няколко месеца? Да не си правил като вятъра на някой банкер?
79
1
 
3
 
! Отговори
17 години преди 9 години
До АнонименЗащо? Както ми каза едното от децата като беше на две години: ядеме, гаеме, пиме.... т.е. ядеме, играеме, спиме... какво още искаш от живота? Ако се притесняваш какво ще ядеш утре, можеш ли да си позволиш това или онова ... Ежедневните проблеми тука са на друго ниво...
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 165Ми кво - краката му отвити а главата му в пот!
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смотани комунисти, мързеливи и прости.Не стават за нищо освен за писане на глупости в нета. Яд ги е на всеки по- кадърен от тях и постигнал нещо.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Moxaти какво правиш тук? защо не си в реалния живот?
75
1
 
5
 
! Отговори
17 години преди 9 години
Хубаво ми е да се посмея на коментарите... А всъшност чакам да се изкопират едни файлове...Та както казах, дойдох преди 17 години, нищо не ми признаха, та носих тежести докато ми дойде акъла и учих наново - тук... струваше си Сега имам признато образование работя, имам семейство и собствена къща, две коли...Не съм богат, но като вляза в магазина не броя стотинки да видя какво мога да сложа в количката, просто слагам наред каквото ми хареса...Това е разликата
74
0
 
2
 
! Отговори
Moxa преди 9 години
Ае тук има много *** народ 2-3 ***. Наистина трябва да спрат да ви плащат. Излагате си работодателите. В реалния живот имате 2-3 минути живот. Поздрави!
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пиша каквото искам. От СаЩ, сегъ разбра ли *** ?
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работата ми е на компютър бе *** ***. Какви *** те гонят, *** с чугуна ти. Бягай да миеш на Путин квнефа за 5000 рубли на месец,. ***...