А ти, точно ти... гласува ли за "Време разделно"?

Оковите в кой филмов сюжет на родното кино са най-тежки...
Обновена: 9 юни 2015 20:41 | 9 юни 2015 20:22,
423
А ти, точно ти... гласува ли за "Време разделно"?
Снимка: БНТ

Освен споровете около паметника на цар Самуил, тия дни Facebook-мисълта изригна и по още един, да го кажем, културен дебат – за и против "Време разделно".  Лентата по сценарий на Антон Дончев и под режисурата на Людмил Стайков стана най-любимият български филм откакто има българско кино. Тоест за всички времена. Той беше коронясан с пряк вот от зрителите в класацията на БНТ "Лачените обувки на българското кино".

Втори се нареди „Козият рог”, на трето място остана „Оркестър без име”. Под чертата на призовата тройка се наредиха „Вчера”, „Осъдени души” и още класики като „Всичко е любов”, „Опасен чар”, „Крадецът на праскови” „Господин за един ден”…

Извън първите десет останаха други любими български филми като „Рицар без броня”, „Войната на таралежите”, „Топло”, „Да обичаш на инат”, Сиромашко лято”, „Хан Аспарух”, „Куче в чекмедже”, „Баш майсторът”, „Момчето си отива”, „Вилна зона”, „Дами канят”, „С деца на море”… Все наши, истински филми.

Още по темата

Изкуството затова е велико, защото стига до всеки. И всеки си взима от него това, от което мисълта му и душата му имат нужда. А потребностите им, както е ясно, са различни при всеки. И затова се стига до сблъсъци.

Но думата не е за сблъсъците в изкуството сега. Защото изборът на „Време разделно” далеч не е избор за качествата на сценария, режисурата, артистите, декорите, операторите и т.н. Вотът в неделната класация показа друго - че „Време разделно” пасва най-много на потребностите на мисълта и душата на повечето българи днес.

Пасва на принципите им, на съзнанието им. От него излиза, че масовият ни съвременник и днес продължава да страда от турското робство. Има нужда и днес да съпреживява издевателствата, униженията и претопяванията, на които е бил подлаган преди два-три-пет века. Да се чувства горд от изобразения отпор, да предчувства Освобождението…

Така ли е наистина? Така ли беше и когато пак прекият вот на зрителите избра „Под игото” на Вазов за най-любимата българска книга преди години? И все пак има ли разлика между най-хубав, най-любим, най-знаков, най-български, най-вълнуващ, най-четен, най-гледан, най-купуван? И най-накрая... Ти гласува ли за „Време за разделно”? Защото, в скоби, трябва да има надежда, че не си.

Иначе не точно изкуствоведи и кинокритици, но психолози и политици трябва обезателно да разчетат този вот. Нужен е отговор защо днешният българин се припознава повече в борбата за свобода на вярата и на народа във „Време разделно”, а не в битката за свобода на личността във „Вчера” например. Или в опитите за някакъв вид икономическа свобода в „Господин за един ден”. А защо не и в борбата за любов в „Осъдени души”? Или в бунта във „Всичко е любов”?

Българинът се чувства поробен, но защо отново от турското робство? Защо не от границите и преградите, с които се борят героите във „Вчера”? Защо не хареса бунта им срещу статуквото, срещу връзките, не застана масово зад опита им да покажат, че всеки има право на развитие, независимо какъв е баща му и с какво е допринесъл за партията? Това не е ли актуално и по-важно от турското робство?

Защо не се чувства преследван от данъчните, от банките, от далавераджиите и всички, които го мамят и гледат в ръцете, както е в „Господин за един ден”? Това робство не е ли по-страшно днес от онова някога?

Ами борбата на твореца, който се блъска между партията, масовия потребител и нуждата си от свобода да прави качествено изкуство, което е в основата на „Оркестър без име”? Битката между оригинала и подобието му, между стойностното и халтурата, които и днес изкривяват света и създават грешни кодове за принципи и морал. Не е ли по-важна?

Защо масовият българин не се почувства в тези окови, а отново и точно в тези на турското робството? Може би защото политиците са му натрапили това. Защото играта на реплики и дуплики от трибуната  в парламента, телевизиите, вестниците и форумите предпочита да страдаме още по турското робство. А не да се терзаем за свободата на личността си в днешно време, на бизнеса си, на таланта си и всички граници, които са ни сложили пред тях. Тук и сега.

И не, разбира се, че никой не омаловажава турското робство. Нито героизма на българина по време на него, нито зверствата на турците. Говори се, ще се говори и трябва да се говори за това. Но защо масовият българин не е така активен и за съвременните зверства? Да кажем за тези, които се извършват на отсрещния бряг на Черно море. В Украйна и днес има кланета и изнасилвания. Защо не пишем статуси, не шерваме, не питаме кой е виновен, не се бунтуваме поне в интернет?

И да, разбира се, че е безспорно хубав този растеж на патриотизма. Но все пак - защо не чрез „Борис I” или „Хан Аспарух”, а чрез турското робство?

Може би защото политиците не са намерили още някаква изгода и от тях. И всъщност слава Богу!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още по темата: кинотурско робство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО Е СЪЗДАДЕН ОТ КРЪЧМАРСКИ ПАТРИОТИ ,А НЕ НА БАЗА ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ ! НЕКА БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО ДА ПОКАЖЕ НА БАЗАТА НА КАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА Е СЪЗДАДЕН ФИЛМА ,ДА ДОКАЖЕ И ДАЛИ ГЕРОИТЕ ОТ ФИЛМА ИЗОБЩО НЯКОГА СА СЪЩЕСТВУВАЛИ !ще докаже беведнага щом Турция докаже, че Аллах и Мохамед са съществували
169
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Има нужда и днес да съпреживява издевателствата, униженията и претопяванията, на които е бил подлаган преди два-три-пет века. Да се чувства горд от изобразения отпор, да предчувства Освобождението"Народ, който не познава историята, е обречен да я повтаря. Ако всеки си заравя главата в пясъка, както автора на тази жалка статия, ни чака робско бъдеще, което няма да е по-различно от миналото. Затова и "Време разделно" винаги ще е актуално, разбра ли авторче?
168
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯВРЕМЕ РАЗДЕЛНО Е СЪЗДАДЕН ОТ КРЪЧМАРСКИ ПАТРИОТИ ,А НЕ НА БАЗА ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ ! НЕКА БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО ДА ПОКАЖЕ НА БАЗАТА НА КАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА Е СЪЗДАДЕН ФИЛМА ,ДА ДОКАЖЕ И ДАЛИ ГЕРОИТЕ ОТ ФИЛМА ИЗОБЩО НЯКОГА СА СЪЩЕСТВУВАЛИ !Ще докаже на кукуво лято !
167
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Османските *** лесно се отличават сред коментарите. Стават особено активни винаги, когато става въпрос за реанимиране на отдавна изгнилия труп на османската империя.
166
6
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО Е СЪЗДАДЕН ОТ КРЪЧМАРСКИ ПАТРИОТИ ,А НЕ НА БАЗА ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ ! НЕКА БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО ДА ПОКАЖЕ НА БАЗАТА НА КАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА Е СЪЗДАДЕН ФИЛМА ,ДА ДОКАЖЕ И ДАЛИ ГЕРОИТЕ ОТ ФИЛМА ИЗОБЩО НЯКОГА СА СЪЩЕСТВУВАЛИ !
165
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската империя е била държава на роби
164
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега чак разбрах...тоя днес тролът в началото на темата сега е под ник Шоп. Същите глупости сега ги дрънка за кръвния данък. Шопеееее, много си жалък!
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
273 Шппчеее... И така да е бе *** , всеки случай в Русия не са го взимали това русначе руснаците за да го дадат на турците примерно и да го направят еничарче което да се върне един ден в Русия и да избие братята и сестрите си родата си...разбра ли къде е разликата между кръвния данък и това вкарване насила във войската да се бие за своята Родина, бе *** изпростял?
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб Велики Ми то и историята за Аллах и Мохамед е базирана на брътвежи без никакви доказателстваама турчулята вярватнали
161
6
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
До Ястреб ВеликиДокато истината е, че това е худежествено произведение, и за база са взети писанията на един монах, който ужким бил очевидец на събитията. Само че, малкият проблем с тази история е, че няма никакви документация да потвърждава брътвежите на монаха!ЕЕЕ ,СЕГА ТИ ПЪК ,ДИБИНЕ ДАРЪ ЕКТИН ! ЩОМ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ СА КАЗАЛИ ,ЧЕ ИМА ТАКЪВ МОНАХ ,ЗНАЧИ ИМА !
160
0
 
3
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
ТУРЦИ=ПОРОБИТЕЛИ=УБИЙЦИ!!!!!!
159
1
 
12
 
! Отговори
до Ястреб Жалки преди 8 години
Единственото написано по поръчка са протурските ти коментари.
158
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не съм гласувал, защото нито един свестен филм български нямавсички са от *** по-тъпинито пък свестни артисти имаме, като Джак Никълсън, Ал Пачинонашите артисти с някви селски физиономии, гледат тъпо и мучатсъжалявам, но това е истината
157
4
 
8
 
! Отговори
зловещо преди 8 години
Турци=поробители=убийциТОВА Е ИСТИНАТА!
156
1
 
11
 
! Отговори
до ястреба преди 8 години
Данъка чилик, добил известност още и като кръвен данък, а също и от названието сбор - девширме. Според изискванията на държавата този данък се изразява в периодичното събиране на деца от мъжки пол (еничари) от подчинените християнски народи през 5 или по-малко години. Тези момчета се подбират сред здравите, интелигентни и красиви деца на възраст 7-10 г., но често пъти се събират и деца на 5-6-годишна възраст.
155
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шопа, Ястреба и *** не са един човек, в една група са. Играят го комбина по тролене. Бати жалката ***!
154
2
 
11
 
! Отговори
велика Бг преди 8 години
Време разделно е много разтърсващ ,силно емоционален исторически филм.На него както и на Петко воивода -филма ми става гордо от българският род на които принадлежа.Силата на духа на милионите българи от турско до балканските воини....Сега няма да мога да спомена някои истински българин ,освен малцината които милеем за България от народа ни и за славата ни.Да не говорим ,че предателите са много ,а Левски 2-ри няма.И като чета коментари на разни *** преинячаваики историята- маината им.
153
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пра-пра баба ми е родила от баща си ! понеже турците взели всички момчета като еничари и в селото не останали момчета ,които да оплождат девойките ! тогава те започнали да правят деца от бащите си - инцест !.....Затова ли сега сме толкова *** ?!
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесно е, че чувам еничарско медийно квичене и грухтене на османофилски ***, звучи като пълна ***, но всъщност е музика за ушите ми.
151
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
статия като тази и целият шум изобщо пасват на потребностите на мисълта и душата на повечето българи днес. "Време разделно " е изключително добре заснет филм с голям бюджет и добре написан сценарий и въпреки че е направен по политическа поръчка може да претендира за историческа достоверност поне колкото "Списъкът на Шиндлер" . Изобщо не виждам база за сравнение с недоносчета като "Осъдени души" . "Козият рог" е много по плосък филм с подобна тематика . Аз лично гласувах за "Господин за едни ден"