Силициева долина в България?

Според CNN това е напълно непостижима мечта. Какво е нужно?
Обновена: 20 юни 2015 20:33 | 20 юни 2015 20:33,
79
Силициева долина в България?
Снимка: flickr

От Богота до Москва, София и Милано, много градове по целия свят се стремят да се превърнат в следващата Силициева долина. Това е достойна за уважение цел, но в същото време невъзможна за постигане мечта, коментира CNN.

От световния медиен лидер посочват, че катализаторът за трансформирането на долината Санта Клара в това, което е днес, е не друго, а Втората световна война. В началото на 40-те година най-брилянтните умове на Съединените щати са събрани на това място с едничката мисия да изобретят технологии, които да помогнат на страната да спечели битката с нацистка Германия. 

Студентският град Станфорд е люпилня за таланти и с годините “захранва” намиращата се в непосредствена близост долина, превръщайки я в идеалната екосистема за безброй високотехнологични компании.

Но какво пречи на останалата част от света да се доближи до успеха на Силициевата долина? От гледната точка на младите предприемачи – липса на достатъчно ментори и таланти и прекалено малко инвеститори, готови да поемат риска да наливат средства в новосформирани малки компании с големи идеи и малки възможности.

Извън Силициевата долина няма кой знае колко основатели на технологични компании, които да са пример за подражание. От друга страна, ако се разхождате по една от основните улици в Пало Алто, няма как да не се сблъскате с поне дузина успели основатели или служители, участвали в изграждането на успешна компания и преминали през всички препятствия, награди и научени уроци.

Основателите на нова компания, независимо от възрастта си, не биха могли да знаят достатъчно, за да превърнат дори страхотна идея в наистина успешна фирма. Самият Стив Джобс още на 13 години изнамерил домашния телефонен номер на Бил Хюлет и позвънявайки му се сдобил с часове безплатни и същевременно безценни съвети от висококвалифициран ментор.

Това е един от най-високо ценените ресурси в Силициевата долина – менторите са приятелски настроени, щедри и готови да помогнат. В развиващите се пазари хора с подобна позиция обикновено са прекалено ангажирани с успеха на собствените си компании и нямат време за предаване на опит и знания.

CNN изтъква, че в страни като Русия и България има хиляди много талантливи програмисти, но всеки от тях има нужда от съдружник, който да движи маркетинга. Някой с фокус върху клиента, с таланта да продаде това, което програмистът сътворява. За съжаление, в повечето пазари извън Съединените щати липсва точно този маркетингов ресурс за намиране на клиенти – а това е задвижващата сила за всяка новостартирала компания.

Висшите учебни заведения в тези страни едва сега започват да променят програмите си и да залагат на маркетингово обучение, каквото се практикува в САЩ от поне 10-на години.

Инвеститорите също не правят достатъчно, за да подкрепят иноваторите. В Съединените щати рисковите вложения са напълно естествен подход и то в няколко компании едновременно. Така шансът да уцелиш джакпота е далеч по-голям.

В останалия свят се залага изцяло на сигурността, на премерената инвестиция. И това, естествено, погубва в зародиш хиляди идеи и проекти, които биха могли да се разгърнат при наличието на първоначален капитал

Това, което градовете в Латинска Америка и Европа трябва да направят, за да стигнат нивото на Силициевата долина, е да изградят екосистема, която да отглежда, да пази, да насърчава предприемачеството и иновациите. Разбира се, това е много дълъг процес, неизбежно ще има провали, но последователността ще доведе до успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Софиясилициева долина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
17
 
5
 
! Отговори
Владимир Велики преди 8 години
Путин разработи ново оръжие което да защитава всички православни християни по света, защото Путин мисли за Вас/вас и праща "малки зелени човечета" до всяка точка на света, който да Ви/ви освободят от неверниците и измамниците *** , след което следва референдум и "аншлус" на Вашите/вашите земи/свобода/самоличност към майка Россия и РУБЛИ ЗА ВСИЧКИ - който до момента не сте получили много такива...)
31
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е статия за *** - трябват пари и печатница на пари като на САЩ и Армия окупирала половината свят и можеш да направиш всичко , да наемеш таланти , да направиш процесори и софтуер. Повечето покупки софтуер в държавната администрация се налага силово ..
30
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много талантливи индийци , българи и руснаци вече не искат да ходят Станфорд защото ционистите ще откраднат идеите им.. Затова е целия рев , било невъзможно .. Да София е зле с лошото финансиране на университетите , но това не се отнася за Москва и за Индия дори.
29
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се косете българи , големия инвеститор в САЩ е печатницата на пари федерален резерв и ЦРУ.. С малко повече мотивация ще ги бием..
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ц++ компайлера обръща в асемблер, а той в двоичен код.Няма значение - пак всичко е измислено в Америка - кое в долината, кое не.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чиповете се пишат точно на програмен език - ХДЛ (хардуер дискрипшън ленгуидж).И с проектантски и симулационни пограми, писани на Ц++.-------------ц++ ? топки . да си чувал за двоичен код ?
26
3
 
1
 
! Отговори
svedust преди 8 години
До НострадамусА вече не сме и евтини.
25
4
 
4
 
! Отговори
до Иван преди 8 години
То и сега си е в Ботевград, даже повече от всякога. Ама не могат да се изкарват пари вече от чипове. Станаха стотинки и *** и пульо вече ги прави.Освен ако не си Интел, да снабдяваш 3 млрд ПЦта. Скоро и с програмиране няма да се изкарва нищо - идват милиони евтини индийци, а и авоматизираното генериране на код напредва.Бъдещето е (както казва и статията) в маркетинга, съпорта, услугите = близо до клиента, далече от производството.
24
5
 
12
 
! Отговори
до номер 30 преди 8 години
"Както няма втори Холивууд, така няма и втора Силициева долина"И слава Богу!
23
0
 
5
 
! Отговори
Причината е... преди 8 години
... липсата на venture capital (рисков капитал) в такава маса, каквато има в Силиконовата Долина. Хубавото, меко, слънчево време, близостта до студентския Станфорд и до Сан Франциско, както традицията, и митосът на Силиконовата Долина правят Силиконовата Долина нр. 1
22
6
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Силициева долина е там, където се работи със силиций: диоди, транзистори, чипове (те стават интегрални схеми в Индонезия, но там няма силициева долина), и е станало нарицателно за подобен род хай тек. Нищо общо с програмирането - или поне 2%. У нас това беше в Ботевград, другото са напъни на журналята! Апропо, силикон е друго - в циците, в банята, и т.н.
21
8
 
14
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
То всичко руско е най-голямо, ама най-калпаво.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както няма втори Холивууд, така няма и втора Силициева долина
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са пълни простотии, хамерикански...За съжаление наистина си нямаме и представа колко хора вярват в тях, теглят пари от банки и ги инвестират в съмнителни типове и фирми... И в последствие провалят живота си, разбира се.От всяко дърво *** не става, ама *** го обясни това на хамериканците...
18
6
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
На човек, китайската икономика е една от най-слабите в света, а големи бизнес форуми се провеждат навсякъде.Опита се да кажеш нещо, но само подпръцна.
17
8
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
"И златни и идеи да имаш, нямаш ли пари за меркетинг и реклама и да се пребориш с конкуренцията - никаква полза."Това е дежурното оправдание на неудачника, чиято идея е калпава.А при добрата идея паричките идват сами - прави са американците (то който има успех няма как да не е прав) не е "романтично клише", а самата истина.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15Какви смартфон процесори разработва Гугъл в истинската силициева долина?
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ нямат Розова долина -Казанлък.
14
2
 
5
 
! Отговори
majorski преди 8 години
Не разбрах какво общо има българия с феномена "..силиконова долина " .....статията въобще не трябва да се споменава името Българиа ...иначе всико друго е ОК!
13
5
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Чиповете се пишат точно на програмен език - ХДЛ (хардуер дискрипшън ленгуидж).И с проектантски и симулационни пограми, писани на Ц++.