Силициева долина в България?

Според CNN това е напълно непостижима мечта. Какво е нужно?
Обновена: 20 юни 2015 20:33 | 20 юни 2015 20:33,
79
Силициева долина в България?
Снимка: flickr

От Богота до Москва, София и Милано, много градове по целия свят се стремят да се превърнат в следващата Силициева долина. Това е достойна за уважение цел, но в същото време невъзможна за постигане мечта, коментира CNN.

От световния медиен лидер посочват, че катализаторът за трансформирането на долината Санта Клара в това, което е днес, е не друго, а Втората световна война. В началото на 40-те година най-брилянтните умове на Съединените щати са събрани на това място с едничката мисия да изобретят технологии, които да помогнат на страната да спечели битката с нацистка Германия. 

Студентският град Станфорд е люпилня за таланти и с годините “захранва” намиращата се в непосредствена близост долина, превръщайки я в идеалната екосистема за безброй високотехнологични компании.

Но какво пречи на останалата част от света да се доближи до успеха на Силициевата долина? От гледната точка на младите предприемачи – липса на достатъчно ментори и таланти и прекалено малко инвеститори, готови да поемат риска да наливат средства в новосформирани малки компании с големи идеи и малки възможности.

Извън Силициевата долина няма кой знае колко основатели на технологични компании, които да са пример за подражание. От друга страна, ако се разхождате по една от основните улици в Пало Алто, няма как да не се сблъскате с поне дузина успели основатели или служители, участвали в изграждането на успешна компания и преминали през всички препятствия, награди и научени уроци.

Основателите на нова компания, независимо от възрастта си, не биха могли да знаят достатъчно, за да превърнат дори страхотна идея в наистина успешна фирма. Самият Стив Джобс още на 13 години изнамерил домашния телефонен номер на Бил Хюлет и позвънявайки му се сдобил с часове безплатни и същевременно безценни съвети от висококвалифициран ментор.

Това е един от най-високо ценените ресурси в Силициевата долина – менторите са приятелски настроени, щедри и готови да помогнат. В развиващите се пазари хора с подобна позиция обикновено са прекалено ангажирани с успеха на собствените си компании и нямат време за предаване на опит и знания.

CNN изтъква, че в страни като Русия и България има хиляди много талантливи програмисти, но всеки от тях има нужда от съдружник, който да движи маркетинга. Някой с фокус върху клиента, с таланта да продаде това, което програмистът сътворява. За съжаление, в повечето пазари извън Съединените щати липсва точно този маркетингов ресурс за намиране на клиенти – а това е задвижващата сила за всяка новостартирала компания.

Висшите учебни заведения в тези страни едва сега започват да променят програмите си и да залагат на маркетингово обучение, каквото се практикува в САЩ от поне 10-на години.

Инвеститорите също не правят достатъчно, за да подкрепят иноваторите. В Съединените щати рисковите вложения са напълно естествен подход и то в няколко компании едновременно. Така шансът да уцелиш джакпота е далеч по-голям.

В останалия свят се залага изцяло на сигурността, на премерената инвестиция. И това, естествено, погубва в зародиш хиляди идеи и проекти, които биха могли да се разгърнат при наличието на първоначален капитал

Това, което градовете в Латинска Америка и Европа трябва да направят, за да стигнат нивото на Силициевата долина, е да изградят екосистема, която да отглежда, да пази, да насърчава предприемачеството и иновациите. Разбира се, това е много дълъг процес, неизбежно ще има провали, но последователността ще доведе до успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Софиясилициева долина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
В началото е маркетинг, сега е народопсихология.
11
1
 
0
 
! Отговори
Нострадамус преди 8 години
Не е точно така.
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
CNN изтъква, че в страни като Русия и България има хиляди много талантливи програмисти**********интересно ми е как един програмист ще разработи един процесор за смартфон например ? чиповете не се пишат на програмен език а се чертаят върху хартия .
9
3
 
3
 
! Отговори
позитивен преди 8 години
в България пък си имаме силконова долина
8
4
 
27
 
! Отговори
Нострадамус преди 8 години
Да, България е силициева долина но с някои особености.Не е силициева а силиконова. И не е маркетинг ами е далавера.И не сме умни ами сме тарикати.И не сме ефективни ами сме евтини.Ама все тая.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък предлагам преди силиконовата долина да направим една долина където да гледаме хубави чушки и домати с които да залеем света а не да ги внасяме от къде ли не
6
4
 
32
 
! Отговори
хаха светлото бъдеще преди 8 години
Аутсорсването на евтинджос програмисти ,набивачи на код не е силициева долина Силициева долина е производство на чипове,процесори,памет и множество други компоненти Това е изключително сложна дейност и на този етап няма как да се случи в България За това не се излагайте с подобни евтини публикации
5
4
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Може,всичко може,важното е да имаме...долина.За съжаление в Кривунделово долина нямаме.Всичко са голи баири,но ако е необходимо,ще прокопаем единият за да дойдат...силициевите специалисти и да направим силициева...долина
4
6
 
31
 
! Отговори
wes&co преди 8 години
Каква е разликата м/у американецът и българинът? Американецът казва: Дай ми идея, парите сами ще дойдат!Българинът казва: Пари ми дай, акъл не искам!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Автор: Александър Томов!?! Ъъъ, туй да не е Сашо Апашо от ЦСКА-то?
2
8
 
31
 
! Отговори
от коневръза преди 8 години
Няма да коментирам СNN,само ще припомня за времето, когато американци идваха тука да се учат как се прави храна за космонавти!Извинявам се на Днес за ПОЛИТИЧЕСКИ НЕКОРЕКТНОТО изказване,ама така си беше!
1
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ крадат идеи и чужди гении от разорени държави. Достатъчно е някъде да направят война или валутен борд и готови кадри им идват наготово от разорената държава без 1 долар да са платили за тях. ЦРУ също краде всяка ценна идея.