НАТО се връща към историческата си мисия

Организацията като че ли се възражда, пише "Файненшъл таймс“
24 юни 2015 19:45,
93
НАТО се връща към историческата си мисия
Снимка: Reuters, архив

Когато министрите на отбраната на 28-те страни членки на НАТО се срещнат днес в Брюксел, ще обявят най-голямото увеличение на силите на САЩ в Източна Европа след края на съветската ера. Това е важна стратегическа инициатива, която трябва да бъде приветствана, пише "Файненшъл таймс“.

Тя не само ще допринесе да бъде намален рискът от бъдеща руска агресия в Източна Европа след московското нахлуване в Украйна. Тя също ще вдъхне нов живот в НАТО след дълъг период, през който мнозина се съмняваха дали алиансът изобщо служи за нещо.

След края на Студената война НАТО се раздвояваше дали да се фокусира върху териториалната защита на Европа, или да играе по-широка роля извън региона си. Първоначалният импулс за създаване на организацията през 1949 г. бе желанието да се даде отпор на съветската агресия на европейския континент.

После, след рухването на СССР, НАТО възприе мантрата, че "трябва да излезе от зоната си или да излезе от играта". Тя се превърна в глобален полицай, действащ в Босна, Косово, Афганистан, Ирак, Аденския залив и Либия. Някои от тези операции, по специално косовската, постигнаха целите си. Но кампаниите в Афганистан и Либия породиха силен скептицизъм за ползите от такава намеса.

Министерската среща днес и утре следователно може да се разглежда като повратен момент, когато НАТО уверено се връща към първоначалната си мисия. САЩ ще разположат тежки американски танкове и артилерия в Източна Европа. Те също ще заделят спецчасти за (натовския) корпус за бързо реагиране, който да може да контрира всяка внезапна руска атака.

Русия оспорва тези намерения и предупреждава, че те представляват значителна външна заплаха за нейната територия. Но този протест изопачава смисъла на онова, което САЩ и техните съюзници правят. Целта на разполагането на натовските сили не е да се нагнетява напрежението. То е отговор на натиска, който Москва оказва върху своите съседи, и има за цел да й попречи да направи нещо, което би накърнило суверенитета на някоя страна членка на НАТО. То ще вдъхне увереност у разтревожените съюзници на Вашингтон, като подчертае валидността на член 5-и от Североатлантическия договор, ангажиращ съюзниците с колективна отбрана.

Алиансът трябва да прави повече от това да мести войници и танкове насам-натам, ако иска да накара мозъците в Кремъл да се замислят. Той трябва да преобърне отдавнашната тенденция на спад на разходите за отбрана, оставила сериозни празнини в много европейски военни структури след 1990 г. Някои страни в Източна Европа, по конкретно Полша, трябва да бъдат поздравени, че спряха тази тенденция.

Тази година Великобритания може и да се вмести в поставената от НАТО цел за военни разходи в размер на 2 на сто от националния доход, но ще падне доста под този критичен минимум към края на десетилетието. Правителството на Дейвид Камерън трябва да се заеме с преодоляването на този провал.

Европейските лидери трябва също така дълбоко да се замислят над готовността си да използват сила в отговор на външни заплахи. Неотдавнашно проучване на изследователския център "Пю" разкри, че мнозинството от запитаните във Франция, Германия и Италия смятат, че тяхната страна не трябва да използва военна сила, за да защити съюзник в случай на нападение от Русия.

Европейските политици трябва да убедят собствените си граждани, че те не могат да стоят безучастни, делегирайки грижата за сигурността си на Америка.

Докато украинската криза остава в центъра на вниманието, Западът не трябва да се отказва от всяка възможност за дипломатическо уреждане. САЩ и техните съюзници биха желали Владимир Путин да направи стъпка назад, да прекрати намесата си в Източна Украйна и да затвори границата й с Русия. Но докато той не направи това, една политика, основана на възпиране и мощна отбрана, е най-добрият начин да се демонстрира колективна решимост.

Този принцип служеше за избягване на конфликт в Европа в продължение на над 40 г. след 1945-а. НАТО има всички основания да се придържа към доктрината за стратегическо търпение и в сегашната криза.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
НАТО ДА СЕ ЗАВЬРНЕ В---АМЕРИКА ЗА ДА СИ ОТДЬХНЕ ЕВРОПА
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сте жалки, едните САЩ, другите Русия. Никъде във вашите словоблудства я няма България. Нямат работа нито едните нито другите тук. Който си има проблеми да си ги решава. Ако на някой от вас му се иска да разбере за какво говоря, да си сложи главата на наковалнята и де се прасне отгоре с ***, после да види на наковалнята ли ще й стане нещо или пък на ***. Как не се уморихте да бъдете слабохарактерни и да повтаряте чужди убеждения!? Вие българи ли сте, американци ли, племе ли сте, какво сте
61
0
 
2
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Ne znam koj shte pobedi,no normalen chovek shte zagubi na 100%*** shte xarchat pari ot danyci na oryzia i vojna.Aman ot vojna i kradlivi politici.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската армия ще ги смаже тия смешници за броени дни. Военно нефелни са и за нищо не стават, освен за ПР със слабаци и диваци.
59
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Сакън да не останат без работа. Лапачи!
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до ШопКато гледам добре се справяш с руския. Да не си някоя морска *** обслужваща руските туристи? Може би някой не ти е платил и затова се слюнчиш толкова? Най-преданите слагачи и духачи стават най-яростно джафкащи кученца когато господарите им ги отритнат. Давам ти пример с агент Ивайло. т.е. Иво Инджев.Твоя псевдоним сигурно е бил Дървения и от там ти е дошло да се назовеш Шоп.Аиде сега почвай да се слюнчиш, чакам с интерес какви ще ги накъдриш...
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дървен ШопТвоята майка най-вероятно е дошла от Индия и явно е обслужила прекалено много *** на магистралата за да се пръкне такова малоумно злобно *** като тебе. Такива като нея трябва да ги скопяват за да не заливат земята с безмозъчни твари с дървени глави
56
14
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Полурусначета, я се замислете малко. Това, което за вас е продажничество, за мене НЕ Е. Моята майка не е дошла от някакво място 4000 км североизточно от София. Понятно? А ну ка, чемодан, вокзал, русня! И побъйстее! Время пошло!
55
12
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Много ми е гот, че такива отчаяни *** като руските зетове сега псуват под мустаците увиснали. Как е, как е? Май няма да я бъде Задунайската народна республика?
54
21
 
6
 
! Отговори
до ннн преди 8 години
"Не виждам и заплаха"Ми сложи си очила. Русия става все по-агресивна, мачка съседите си, удря под кръста, извива ръце, плюе на собствените си договори и обещания..."закъсали откъм противници"Не се прави на луд, да имаш военни проблеми за уреждане е най-неприяното и скъпо нещо.""рашизи" или анти - "рашизи" все ще изгорим"Ама с НАТО вероятността е пъти по-малка, отколкото без.
53
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По добре атомна война,от колкото под Руско иго.
52
7
 
26
 
! Отговори
iv преди 8 години
Виждам,само агресия от ФАЩ. Руските войски не са в България,Литва.Латвя,и др.Ооооомразна ми от тия кравари долни.
51
6
 
12
 
! Отговори
nnn преди 8 години
До Одисей 1, 71Да, "смърдя на рашизъм" (не мразя Русия). Не виждам и заплаха от нев. В статията ясно са написали, защо е тази офанзива на НАТО - НАТО се нуждае от противник, за да оправдае своето съществуване (а в това съществуване, освен геополитически има и чисто икономически интереси). Сигурно са го закъсали откъм противници щом се връщат "историческата си мисия".И надявам, да не стане реален военен конфликт, защото тогава "рашизи" или анти - "рашизи" все ще изгорим.
50
0
 
0
 
! Отговори
зубер до зубер преди 8 години
Не се крия, разобличих те че лъжеш - истината е точно обратното.Аз съм оригиналът, ти си ментето.
49
17
 
2
 
! Отговори
зубер преди 8 години
Тук има едни дрогирани, като чуят САЩ и газ пикаят. Спокойно момчета русняците ще ви оправят, нали са ваши братя.Където минат трева на никне.
48
5
 
24
 
! Отговори
зубер преди 8 години
Тук има едни дрогирани, като чуят Русия и газ пикаят. Спокойно момчета янките ще ви оправят, нали са ваши братя.Където минат трева на никне.
47
1
 
5
 
! Отговори
nnn преди 8 години
До Анонимен, 61Смешно ми е, че срещу доказване на "неприкритата агресивност на кремълското джудже" се е впрегнал ресурса на много голяма част от СМИ в Европа (вкл. Българиа) и САЩ.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама обеща: Без повече подслушвания на съюзнициФренски разузнавачи ще посетят Вашингтон за срещасмях в залатаот господарите ти
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ивоколко ти плащат за да пишеш коментари господарите ти?Питам за да преценя дали си заслушава унижението ти пред целия български народи пред бога
44
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
нато вън от балканитенароден съд за предателите