Хелоуин като предизвикателство за въображението

"Влизат чужди езици, празници, турски сериали! Хелоуин да е проблемът!"
Обновена: 31 окт 2015 21:30 | 31 окт 2015 18:10,
174

Снимка: Личен архив

Хелоуин – спорният празник точно преди Деня на народните будителите, всяка година поражда полемики заради празнуването му у нас. Докато едни са крайно против него и смятат, че празнуването му значи отстъпване от родните ценности, нощните клубове стават все по-пълни с млади маскирани хора, които всяка година експериментират с външния си вид. Но дали наистина е толкова грешно и антибългарско, че един ден в годината човек влиза в нереален образ?
Още по темата

За художничката Елена Петрова датата 31 октомври не е толкова важна. За нея и нейното въображение това е просто ден, в който може да изглежда по нестандартен начин, без никой да я помисли за луда. За нея от огромно значение е и творческото предизвикателство да изпипа всеки детайл на избрания за Хелоуин костюм, както и да влезе напълно в роля.

По думите ѝ всеки би могъл да се справи с направата на перфектния костюм, стига да има желание. Разбира се, уменията да шиеш и рисуваш са неоспорим бонус, отбелязва тя.

Според нея не трябва да се дават много пари за костюм, предвид че е само за една вечер. Най-лесно е човек да се съобрази с това, което има в гардероба си, да вземе нещо назаем и да го пригоди.

Въпреки това Елена споделя, че не избира образа си според това, което има в гардероба, а се води от това, което ѝ се иска да наподоби в момента. Всяка година тя дава воля на въображението си, избира някой персонаж и се опитва доколкото е възможно да се вмъкне в кожата му.

Предпочита да залага на отрицателните герои, тъй като основната идея на празника е костюмът да е страшен и зловещ. Превъплъщението, с което най-много се гордее, е това на Дарт Мол от Междузвездни войни.

През годините е влизала доста успешно и в кожите на Мистик от X-Men и Уензди Адамс. Правила е и образ от клип на Мерилин Менсън. Влизала е и в ролята на по-симпатични образи като Уилма Флинстоун, но тя оценява този избор като по-скоро неподходящ, тъй като не е страшен.

По думите ѝ често образите се сексуализират, като по този начин също се измества идеята от зловещия вид и се търси предизвикателен изглед. Разголените костюми привличат повече внимание, но пък излизат извън оригиналната идея да влезеш в образ и да станеш напълно неразпознаваем.

Като почитател най-вече на творческата страна на празника Елена не смята, че празнуването на Хелоуин е толкова грешно. Тя признава, че празникът е чужд и няма общо с нашата култура, но смята, че хората трябва да са толерантни.

"Трябва да сме толерантни в момент, в който навлизат най-различни чужди неща - технологии, празници, езици. Турските сериали също са такъв пример, тъй че Хелоуин да ни е проблемът", споделя тя.

По думите ѝ българите не празнуват Хелоуин в истинския смисъл на думата, защото не се спазват истинските традиции. Според нея сме си побългарили празника, за да са забавляваме и един ден в годината да бъдем различни.

Според нея празнуването на Хелоуин не означава, че човек е родоотстъпник и че става по-малко българин.

"Който е българин, той е българин във всяка една ситуация. Българин си, ако мислиш за бъдещето на България, ако мислиш за околната среда, за културата, за обществото, ако имаш отговорността да гласуваш. Това, че си отишъл да се забавляваш, облечен като пеперуда например, не означава нищо", смята Елена.

Тя се съмнява и доколко са справедливи нападките, че празникът е езически, предвид че повечето хора не са силно религиозни и рядко ходят на църква.

Според Елена Хелоуин е интересен за българите, защото е възможност да бъдеш различен и интересен.

"Някои хора искат да са това, което не могат да бъдат или им се иска да бъдат, други хора просто искат да се направят на нещо различно, трети искат да привлекат вниманието", обяснява тя.

По думите й не се организират и други подобни тематични събития, които да бъдат алтернатива и да се избегне отбелязването на чуждия празник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е 26. И аз си спомням, че дините ги дълбаехме и изрязвахме отстрани и вътре слагахме свещичка, някой може ли да си спомни обаче по какъв повод беше това, какъв е бил празника и на коя дата? И нямаше страшни костюми и тем подобни простотии.
22
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Честит празник на българските политици!!
21
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази глупост не присъства в празничния ми календар. Ден като всеки друг.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ББ тиквата има днес именден
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Празника на празните тикви
18
2
 
14
 
! Отговори
Балканджия преди 8 години
Хелоуин е гнусно родомразие и *** подметките на Америка! Който празнува Хелоуин (гнус ме е даже да го пиша) е предател и ***!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дините и тиквите на фенери правихме много преди да дойде демокрацията, сори.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще празнуваме Хелуин заедно с братушките.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Езическите празници са ценно знание, припознато и асимилирано дори от християнската религия. В знанието, да живееш според природните цикли няма нищо окултно. Хората в миналото ясно са осъзнавали значението на равноденствията, сезоните, лунните цикли, звездните паради и т.н. Това е най-добрият коректив на човешкия живот - природата. За съжаление днес никой не спазва коренните български традиции и малко хора са образовани по темата.
14
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чеситит Хелоуин българи
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе добре, че беха братятаамериканци да ни освободят от руско робство и да ни донесат демокрацията, да ни цивилизоват малко, да ни научат да се обличма като вампири и да палиме тикви на хелоуин, а иначе щехме да си останеме прости и да не знаеме какво е това хелоуин.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хелоуин е една безсмислена простотия, около която се вдига прекалено много шум.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хелоуин е езически келтски празник. В българската митология еквивалентът му е Димитровден - нощта, в която небето се отваря, мъртвите слизат на земята, палят се големи клади, ходи се на гробища, почитат се мъртвите на масата у дома. След Димитровден следват вълчи дни и стриктни забрани. Тези обичаи за езичниците са били символ на отиващия си живот - края на земеделския период, събиране на последния урожай и подготовка за зимата. Не виждам нищо лошо.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Влизат чужди езици, празници, турски сериали! Хелоуин да е проблемът!"Aми проблем е, защото се хелоуин списъкът се увеличава.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ирландски и измислен за да създаде "национална идентичност" в момент когато е било нужно. ние наистина си имаме кукери, защо са ни тези кичозности??Какво точно се възхвалява, на каквос е присмиват?
8
5
 
12
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Дяволски изчадя,нищо добро не идва от тях.Сатанинска нация.
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите кукери са далеч по-хубави от чуждите измишльотини. Жалко, че облъчват подрастващите с тези глупости.
6
10
 
6
 
! Отговори
кичка нонебодурова преди 8 години
до платените драскачи и *** които срещу заплащане възхваляват голямата държава ссср-хората ще празнуват каквото си искат и каквото им харесва,а вас платени *** да ви питам българите защо не ходят на екскурзии в русия,казахстан,грузия,армения,узбекистан,таджикистан,монголия и други такива а масово ходят в западната европа е защо така,като не харесвате нещо ами ходете си в северна корея тогава!аман от платени *** и *** в това интернет пространство!!!!!
5
2
 
18
 
! Отговори
Побългарете го, бе! преди 8 години
Вместо да се маскират като вампири, скелети, зомбита и не знам още какво, нека всяко хлапе да си избере по някой нашенски политик от последните 70 години, да се маскира като него и да си направи един плакат, на който в едно изречение да обобщи какво е причинил същият този политик на собствения си народ.Пък да вземат байраци на съответните политически сили и, надигнали плакатите си, да направят едно шествие! Да видим няма ли на зрителите да им настръхнат косите от "приятни" спомени?
4
10
 
19
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
*** сатанински "празник" !Не позволявайте да децата си да го празнуват. Той създава в детското въображение култ към Злото !Вещици, скелети, дяволи, зомбита ... Гадости !