Скъпо, но българинът няма да остане без риба за Никулден

Всеки пети нашенец ще купи малко, колкото за обичая
Обновена: 4 дек 2015 14:52 | 4 дек 2015 14:37, Красимир Ангелов
46
Скъпо, но българинът няма да остане без риба за Никулден
Снимка: Булфото

Открай време Никулден е един от най-тачените празници от българина през годината. И няма как да бъде иначе, след като освен чисто християнските мотиви, морето и реките винаги са били средство за препитаване и изхранване на нашия народ още от древни времена.

Днес ситуацията обаче е друга – риболовът често е скъпо удоволствие, а ловенето на риба е средство за препитание за малцина – за повечето това е просто хоби. И затова съвсем логично повечето българи ще си закупят рибата от магазини и пазари.

Солено ли ще ви излезе шаранът за Никулден? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в дните преди големия християнски празник. В анкетата участие взеха над 1520 души, а резултатите от нея са едни от най-шарените.

Почти всеки пети (18%) признава, че цените на рибата са доста високи и затова ще си купи малко, колкото да спази обичая да има риба на празничната трапеза.

Точно същия процент – 18%, са посочилите, че каквато и да е цената на рибата, тя ще присъства на масата на 6 декември, защото такава е традицията.

Eдва 13% от анкетираните смятат, че цените са нормални на фона на останалите и не смятат, че купуването на риба за Никулден ще утежни бюджета им.

Всеки четвърти обаче признава, че ще посрещне Никулден с тревога за Коледа. Поради тази причина 10% от анкетираните посочват, че няма да купуват нищо за първия празник, защото ще пестят през целия декември за коледните празници. 13% пък допълват, че слабо се вълнуват от Никулден, а се надяват на коледен бонус за края на годината.

По отношение на рибата, която ще сложи на трапезата българинът, всеки трети сочи, че това няма да е традиционния шаран, а друга риба, която е по-предпочитана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ETO DOKADE NI DOKARA BOIKO BORISOV--NARODA NIAMA PARI DA SI KUPI DORI I RIBA ZA PRAZNIKA.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sharana nekoia ekzotichna riba deto ia muknat ot indiiskia okean li e ? Ili se lovi samo ot tanzaniiski albinosi ? Ako ne... zashto po diavolite mu e skupo na bulgarina da si kupi razprostranenata riba SHARAN ??? I dokoga shte ni e skupo da jiveem normalen jivot ???
19
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** за кой е скъпо ве смешницииииииии спрете с тия пропагандни жалки залглавийца ,какви заплати вземате вие бе????? Всичко им е скъпо с моята средняшка заплата от 1100лв не ми е скъпо *** ***
18
1
 
20
 
! Отговори
БОЙКА ЦАЦАТА преди 8 години
ОХОООООООООО ЗНАЧИ ИМАТЕ ПАРИ ЗА РИБА АААААА..А ЗА ДАНЪК ШАРАН НЯМАТЕ....
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха, от един час триели коментари?!?Тоя сайт освен, че постоянно публикува лъжи и инсинуации по политически въпроси, постоянно трие всякакво мнение, което не им харесва.Какво те учудва?Това са двойните стандарти на новото време - лъжи, инсинуации и заглушаване на чуждото мнение, докато постоянно разтягат разни лакардии за демокрация и правда и как при бай Тошо сме били подтискани а сега си живеем като волни птички...
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от един час трият коментари!
15
4
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Да вносна риба има много. След наложения мораториум ние отдавна сме хванали максималния лимит. Ще си хапнем рибка само да не е от бреговете на Фукушима
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баааа тааа работа ! Под информационна статия само политически коментари нямащи нищо общо с гореизложеното.К'во стана бе баце, у кой свет живеете.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шарани колкото искаш!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНа никой му пука за кого ще гласуваш
11
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Анонимен-19 защо тогава герберката цецка,ще съди този ,който я нарече партийна сикритарка,защото,тя каза че е била обикновен член на бкп,а и любимата ти тиква е бил член,даже пази членската си карта,като скъпа реликва,от онези славни комунистически времена.
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАми гласувай за червените капиталисти тогава, щом теб са натурални вулци, и предпочиташ натурални вълци да ти глозгат мършата....
9
2
 
18
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Така е защото Три Папи каза да не ядем сланина !!!
8
3
 
3
 
! Отговори
111 преди 8 години
До Тодор Живков-продължениекоито бяха най-облагодетелствани от социализЪма.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако трябва, тъщата ще я сготвя, но ще имам риба за Никулден!
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето защо народа мрази и не гласува за антибългарската партия БКП-БСП , прочети коментара на 8 да видиш за какво мечтаят другарите комунисти прекръстили се на социалисти . Златното правило е внимавай какво пожелаваш , защото може да ти се случи на теб .
5
6
 
10
 
! Отговори
111 преди 8 години
До Тодор ЖивковЩом си бил в Белене,та знаеш как е било там,значи няма смисъл да се разговаря с теб .Сега всички,които са били в Белене,твърдят,че е било по политически причини,а жестоката истина е ,че сигурно 90% от тях са били заслужено-за убийства побоища,изнасилвания и прочие.Както казваше един съсед:"Преди 9 септември в Пловдив имаше точно 2 файтона комунисти,а сега всеки трети е активен борец".Сега е същото-всеки втори е бил репресиран и накаран насила да стане член на БКП и най-вече тези,
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На червените *** от 5 и 6 не им трябва акциз , а една дебела тояга и удар в мутрата та да се сетят на кой свят са.
3
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив не е скъпо още по скъпо може.И трябва да бъде още по скъпо,не само рибата а всичко та да разберат заспалите българи що е то свободен пазар и демокрация.
2
16
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 8 години
Спомням си прехвалените години на социализЪма при бай Тошо. Нищо нямаше по магазините та камо ли риба. А на другаря от 1 ще му кажа и филия с мас ти е много. Такива като теб са за вашия лагер Белене да видите как беше .