Властта през изтеклата година: Скандали, раздори...

Изборите минаха, а референдумът още си чака в парламента
34
Властта през изтеклата година: Скандали, раздори...
Снимка: Булфото, архив

След като през ноември миналата година Бойко Борисов пое управлението на страната в свои ръце, като че ли нещата в държавата тръгнаха спокойно. Оказа се обаче че и 2015 г. не мина без скандали и напрежение и то не само между управляващи и опозиция, ами и сред политическите формации, които стоят зад кабинета "Борисов 2".

Първият конфликт във властта се заформи още през февруари, когато финансовият министър Владислав Горанов поиска от парламента да вземе нов заем от 16 милиарда лева, но властимащите от ПФ и АБВ се заинатиха, че не се налага поемането на още един дълг. Това провокира Бойко Борисов да заплаши, че е готов да хвърли оставка.

В крайна сметка напрежението беше потушено и парламентът прие ратификацията на договора с 4 международни банки за тегленето на 8 млрд. евро дълг с подкрепата част от управляващото мнозинство и опозиционната ДПС.

Отекна обаче още един път "Оставка!", този път официално подадена, но пък без реални последствия. Тя беше на лидера на АБВ Георги Първанов в знак на протест, че неговите депутатите, въпреки първоначалното решение да не подкрепят тегленето на заема, заеха точно обратната позиция и гласува "за" новия дълг в парламента.

Очаквано Първанов пак беше избран за лидер на АБВ на конгрес на партията през април. Тогава пък той поиска да бъдат изведени от властта министрите на енергетиката, на икономиката, на външните работи, на образованието и на отбраната. Според лидера на АБВ Николай Ненчев е "слаб", Даниел Митов е "вреден", а Теменужка Петкова е "безпомощна". Икономиката била "в застой", а в образованието се случвали "странни неща".

И петимата обаче още са на постовете си в кабинета.

Не такава е съдбата на Веселин Вучков, който през март си тръгна от МВР заради становище на Правната дирекция към правителството, според което няма нужда да се открива нова процедура за избор на нов главен секретар на МВР, шеф на ДАНС и началник на ДАТО, въпреки законовите промени, с които се въведоха нови изисквания за тези постове.

Вучков отказа да продължи да работи с тогавашния главен секретар Светлозар Лазаров, който бе бетониран със закон от кабинета "Орешарски". Беше ясно, че предстои сблъсък с премиера, който настояваше, че няма да прави промени във върховете на службите, защото се справяли добре.

"Когато си давате оставки, давайте ги накуп!", призова след този случай Бойко Борисов министрите си.

В стола на Вучков седна вицепремиерът Румяна Бъчварова, а Светлозар Костов хвърли оставка и за нов главен секретар беше назначен Георги Костов.

Втората оставка в кабинета "Борисов 2" беше на правосъдния министър Христо Иванов, който си тръгна през декември от поста, несъгласен с част от промените в Конституцията.

Причината за решението му беше одобреното от депутатите предложение на АБВ за различно разпределение в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което избраните от прокурорите нейни членове ще са повече от тези, посочени от Народното събрание.

Според приетия на първо четене законопроект, под който се подписаха 180 депутати, и за който премиерът Бойко Борисов твърдеше, че е обсъден и с главния прокурор и председателите на Върховните съдилища, в колегията трябваше да има паритет. 

До него пък се стигна след серия совалки в парламента в края на юли, а лидерът на ДСБ Радан Кънев го определи като "исторически компромис".

Конституционните поправки предизвикаха най-силни трусове и едва не доведоха до разпадането на Реформаторския блок, съставен от пет партии - ДСБ, ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД и Граждански съвет.

Със ставането на Христо Иванов от министерското кресло в опозиция мина пръв Радан Кънев, а след това и всичките депутати на ДСБ. Тъмносините официално поискаха от партньорите си в РБ да се откажат от властта, но те не го направиха.

Мястото на Иванов зае Екатерина Захариева, министър на регионалното развитие в два служебни кабинета и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. За разлика обаче от липсата на драми при избора на останалите министри, Захариева не срещна подкрепата на част от ПФ и РБ.

Годината не мина и без избори. На 25 октомври на местни вот победител отново излезе ГЕРБ, а БСП за пръв път не спечели кместки пост в нито един областен град в страната.

Заедно с местните избори българите трябваше да отговорят и на въпроса: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" на референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев.

Въпреки че 69, 52% от гласувалите в допитването отговориха с "да", референдумът няма да има силата на закон, а последна дума по въпроса ще бъде на народните представители. Причината е, че избирателната активност на него е по-ниска, отколкото на последните избори, когато бе 49,5%. При това положение въпросът влиза за обсъждане в парламента.

От средата на 2015 г. хората си имат и нов обществен защитник.

Мая Манолова, която беше депутат от БСП в няколко парламента, бе избрана за омбудсман в битка с Константин Пенчев, който се бореше за втори мандат, но загуби.

За амбициите на социалистката да заеме поста на Константин Пенчев се заговори още в началото на юли, а тя се ползваше с неофициалното "да" от страна на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

И накрая на годината дойде и голямата изненада.

Когато християните отбелязваха един от най-светлите  си празници – Бъдни вечер, а Лютви Местан трябваше да празнува рождения си ден, той беше освободен от лидерския пост в ДПС, председателското място на парламентарната група и изключен от партията, след като години наред беше дясна ръка на почетния председател на движението Ахмед Доган.

Всъщност политическата съдба на Местан беше решена от мига, в който Доган остро го разкритикува заради прочетената от него декларация от парламентарната трибуна, в която зае страната на Анкара в конфликта на Турция и Москва заради сваления руски самолет.

Това стана на новогодишното парти на елита на движението в т.нар. Сараи в столичния квартал "Бояна", а предколедното свикване на Централния съвет на партията беше само формалност.

Самият Местан дори не беше поканен да присъства на заседанието на Централния съвет.

След като научи новината той прекара няколко часа в резиденцията на турския посланик, за да "организира своята сигурност".

Заради разцеплението в ДПС турския министър-председател Ахмет Давутоглу е поискал спешен разговор с премиера Бойко Борисов.

Давутоглу е настоял българският премиер недвусмислено да подкрепи Лютви Местан, но Борисов категорично е отказал да се намесва във вътрешнопартийни въпроси.

До конференцията през април ДПС формално ще се ръководи от триумвират - зам.-председателя Рушен Риза, който отговаря за структурите на движението, организационния секретар на оперативното бюро Мустафа Карадайъ и депутата и член на ръководството Четин Казак.

С Местан пък от парламентарната група на ДПС решиха да си тръгнат още трима депутати. Това са Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али. Въпросът дали ще има ДПС - 2 още няма отговор. Ще видим!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХРОНОЛОГИЯ-ФАКТОЛОГИЯИзминалата 2015 година във вътрешнополитическия живот на страната ни,както е отразено в публикацията е изградила и укрепила силни характери и позиции във власта.Поредицата от реализирани и действащи решения е съвкупност от положителни промени,довели до изградена колективна дейност и резултатни постижения.На местно ниво изборите показаха стойноста на смислените водачи и тяхната отборна стабилност.Подкрепата на достойните от последователите им ги утвърди и мотивира занапред.
17
2
 
7
 
! Отговори
РОСЕНОВ преди 8 години
СТРАХ ГИ Е ДА НАПИШАТ ,ЧЕ ПРЕДИ НОЕМВРИ МИНАЛАТА ГОДИНА ,ПАК ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НАЧЕЛО С БОРИСОВ УПРАВЛЯВАШЕ !ТОЧНО КАКТО СДС-ЛИКВИДАТОРИТЕ НЕ БРОЯТ ГОДИНИТЕ ОТ 1989 ДО 1995 ,КОГАТО РАЗТУРИХА БЪЛГАРИЯ! ДЕМАГОЗИ ,КРАДЦИ И ПРОДАЙМАЙКОВЦИ!
16
1
 
11
 
! Отговори
www преди 8 години
ДОКАТО МАФИЯТА ИГРАЕ ГЛАВНА РОЛЯ В ПАРЛАМЕНТА КАК МИСЛИТЕ ДА СЕ ОПРАВИ ТАЯ ЧУДЕСНА ДЪРЖАВА НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ ??? - НИКОГА....
15
1
 
14
 
! Отговори
До 16 преди 8 години
А ти работния,навярно и с многото пари си оставаш господин Сър Вул! Накатафалката няма да и пришият джобове,въпреки твоята "работливост",така че бързо лапай!
14
0
 
20
 
! Отговори
SOS преди 8 години
Ех,Боко,Боко!Явно сте сте се наговорили да преизпълните плана "Ран-Ът" и то предсрочно!
13
1
 
12
 
! Отговори
казах свобода! преди 8 години
ЧНГ, дано!2016=2013!
12
1
 
1
 
! Отговори
Stoickevski преди 8 години
Niama otborna snimka. niama otbor.
11
1
 
24
 
! Отговори
гроб фор евър преди 8 години
Главатар и шайка нужни и потребни колкото изтекла винетка!
10
1
 
15
 
! Отговори
Емо Чолаков преди 8 години
В неделя ще вали много сняг и навсякъде....Ще ГИ изненада ли отново снега Бочето,Лили и компания?
9
2
 
13
 
! Отговори
до 16-ти преди 8 години
Не знаех,че психичноболните ползват интернет в Карлуково,дори изразяват мнение и пишат гръмки коментари.....Хвала !!
8
2
 
24
 
! Отговори
гроб фор евър преди 8 години
Искам тиквата да роди!
7
1
 
9
 
! Отговори
sdfghj преди 8 години
skandali ,prostotiq a na horata bednotiqta - JALKO...............
6
3
 
18
 
! Отговори
do 16 преди 8 години
Теб алкохолът още те държи от снощи. Да не си го смесил и с други опиати?
5
38
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В своята 1300 годишна история, България никога не е била по-свободна и богата от колкото в момента. Естествено има още много път докато стигнем запада, но и в момента бедни са само некадърните и мързеливите!
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки от този форум може да е на мястото на тези на снимката със 16 милиарда пари за харчене...Иначе държавата си е във фалит...Заемите пречат това да лъсне...
3
6
 
7
 
! Отговори
без ДПС преди 8 години
Като се махне ДПС от Парламента, България ще тръгне напред. Хората, които до сега са гласували за ДПС, да припознаят своите искания към други партии. Не виждат ли, че ДПС дърпа страната ни към разруха.
2
1
 
30
 
! Отговори
втори ешелон на БКП преди 8 години
Запомнете тази снимка на нея се виждат синове ,дъщери и внучки на червени активисти които уж вече са в миналото.
1
5
 
13
 
! Отговори
мистерия преди 8 години
Комшията вика ,ти знаиш ли кой е най-богатият човек в държавате,бе момче ? Аз, не.Георги Първанов бе...