Как Турция се настройва яростно срещу САЩ

Защо му е на Запада съюзник, който се отдалечава бясно от демокрацията
8 авг 2016 12:37, Бойчо Попов
423

Снимка: Reuters

Разтърсено от неуспешния опит за преврат, правителството на Турция и много от гражданите ѝ отчаянo търсят върху кого да хвърлят обвиненията си. Вместо да предприемат цялостно разследване, базирано на факти, обаче те обвиниха САЩ в съучастие в метежа. Това предизвика нова вълна от антиамериканизъм, който, комбиниран с репресиите срещу враговете на правителството – истински и въображаеми, създава сериозен риск за НАТО, отношенията със САЩ и дългосрочната стабилност на Турция, коментира The New York Times (NYT).

Основният виновник за опита за преврат на 15 юли според президента Реджеп Тайип Ердоган и другите турски лидери е Фетхуллах Гюлен – мюсюлмански духовник, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г. и който отрече участие в опита за сваляне на президента. Проправителствените медии обаче, политическите лидери и обикновените граждани от всички слоеве на обществото сочат с пръст към Вашингтон, който отхвърли каквато и да е намеса.

Когато ген. Джоузеф Фотел, американският главнокомандващ за Близкия изток, изрази на конференция по сигурност преди две седмици опасенията си за ефекта от чистката сред турските офицери, включително някои, които работят с американци и които сега са хвърлени в затвора, Ердоган го обвини, че заема "страната на заговорниците в преврата". Във вторник Ердоган продължи с изказване, че заставайки зад извършилите преврата, Западът подкрепя "тероризма". 

Междувременно проправителственият вестник Yeni Safak обвини ЦРУ, ген. Джон Кембъл, бивш командир на НАТО в Афганистан, и Хенри Барки, който управлява програмата за Близкия изток в Woodrow Wilson Center, че стоят зад бунта, предава Investor.bg.

Доказателството за участието на Барки? Когато избухва превратът, той е на остров в близост до Истанбул, участвайки в академично събитие. Вестникът нарича това "тайна среща" и казва, че той е направил няколко телефонни разговора, което едва ли може да бъде определено като съмнително поведение. Вестникът излезе и със заглавие, обвинявайки САЩ, че са се опитали да убият Ердоган през същата нощ.

Няма логика в това САЩ да искат да дестабилизират съюзник в НАТО, чието сътрудничество е от съществено значение за сигурността на алианса, както и в борбата срещу ИДИЛ, особено на фона на целия хаос в региона, коментира NYT.

Макар да е разбираемо, че турците са разтърсени от опита за преврат, в който според Ердоган са загинали 237 души, те играят двулична и цинична игра. Ердоган разкритикува западните страни за това, че не са осъдили опита за преврат достатъчно твърдо. Истинският му проблем обаче явно е, че те изразиха опасения за чистката на 66 хил. души от армията, министерствата, училищата и университетите. Това е много повече отколкото би било оправдано и е толкова помитаща, че радикално ще промени характера и компетенцията на тези институции.

Американските представители приемат, и то с право, че Ердоган засилва критиките си, за да притисне Вашингтон да изпълни искането му Гюлен, бивш негов съюзник, който се изправя срещу него преди няколко години, да бъде екстрадиран от Турция. Истанбул е подала документи до администрацията, но не и официално искане за екстрадиране и засега американците не виждат доказателство, че Гюлен е виновен.

Турците трябва да си спомнят, че Гюлен има законното право да бъде в САЩ и че министерство на правосъдието трябва да премине през строг процес преди да реши дали може да екстрадира Гюлен, особено в страна, където справедлив процес е изключително малко вероятен и има данни за мъчения срещу арестуваните.

Истинската работа на Турция е да се добере до дъното на нещата, за да разбере кой е ръководил опита за преврат и защо, продължава NYT. Но това изисква конспиративните теории да бъдат оставени настрана за сметка на безпристрастното събиране на факти.

Очакванията във Вашингтон са, че натискът заради Гюлен ще се засили и че това може да сближи Турция към Русия. Въпреки това американските представители казват, че турците са изказали личните си уверения, че ще продължат сътрудничеството в борбата срещу ИДИЛ. И засега тези уверения биват изпълнявани.

В дългосрочен план САЩ и НАТО имат по-труден проблем за решаване: какво да правят с ценен съюзник, който все повече се отдалечава от демократичните норми? Американските представители казват, че са започнали да проучват възможностите, включително дали няма да се наложи НАТО да реши какви да са последствията, засега неуточнени, за антидемократично поведение на даден свой член.

Дори споменаването на възможни действия на НАТО вероятно ще вбесят Ердоган. Но е трудно да видим как Турция може да остане доверен съюзник, ако приема принципи и практики, толкова различни от тези на Запада, или как страната може да гарантира собственото си продължително развитие и сигурност без НАТО като опора.

Всичко за Турция след опита за преврат - тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
23
 
! Отговори
Matrix преди 7 години
Чак сега ли осъзнахте плана!Та той се случва от 25г в Белгия Холандия,Люксмембург,Швеция ...цяла Европа е залята с саудитски пари на терора и ислямски шериатски ислям и екстремисти.Европа ще бъде унищожена и заедно с нея 480 000 000 население
84
12
 
17
 
! Отговори
VKR преди 7 години
Турция и САЩ играят Заедно Ердоган получава инструкции от CIA Ислямска държава има стотици тренировъчни лагери на територията на Турция Ислямът ще подпали Европа.Каза го генерал от Моссад казам ви и аз.Антихриста,Aмерика работи с/у цялата бяла раса.Гответе се въоръжете се за да пазите децата си или напуснете този континент ,който скоро ще гори в огън и ужаси
83
9
 
21
 
! Отговори
VKR преди 7 години
Ислямизацията е план проектиран от Америка тя желая Турция гнездо на джихадизма и тотален погром над Балканите/Европа Туй е план в развитие за велика османска империя-2 пълна ислямизация наЕвразия.Ердоган и USA са едно и също нещо.Балканите са жертва и цяла Евразия 200 милиона сга.н из.на.силва.чи и гла.во/рези стои в Анадола с ножове и чака знак да нахлуе за да убива на.силва и да се гаври с дъщерите ви с децата.Всеки подкрепящ Америка е нечовек това е пъклен план с/у целия континент и бялата раса
82
9
 
12
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 7 години
Поредната руско-турска война завърши с пълен разгром за Турция (що ли е се чудя). И сега "султанът" ще ходи в Царско село да дадат инструкции... Нащите политици късно се сетиха (плачът на разБойко за Южен поток няма да бъде чут) и България отново ще бъде големият губещ.
81
6
 
27
 
! Отговори
Цивил преди 7 години
По принцип управляващите нямат нужда от митинги за подкрепа. Митинги са необходими на опозицията. Цялата тази работа е нещо объркана или някаква *** игра. Но скоро ще се разбере.
80
23
 
10
 
! Отговори
Поздравления преди 7 години
От доста години УСА не са имали толкова добър по нрав президент и много народ им се качи на главата, но следващият може да не толкова благ и нещата ще си дойдат на мястото. Е ако е като Обама лошо.
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До !!И тези бойни глави какво ще ги правят , като нямат кодове за детониране ?
78
10
 
42
 
! Отговори
Коки преди 7 години
и този ще отиде при колегите си Адолф, Саддам и Моамар - само не знаем с какво - отрова, бесилка или куршум в главата. Знаем със сигурност финала - ще го влачат като куче по мостовете на Босфора
77
2
 
37
 
! Отговори
!! преди 7 години
В момента НАЙ-ГОЛЕМИЯТ проблем на НАТО са 100-те ядрени бомби, които са на склад в Турция. Прибирането им оттам би трбявало да е първостепенна задача. Инче може да стане страшно.
76
1
 
4
 
! Отговори
karo преди 7 години
До До 90Защо да е невъзможно...зависи кой и с какъв акъл я управлява....
75
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 98за коя бяла раса говориш , за американската ли , те вече са мляко с какао и много канела
74
8
 
19
 
! Отговори
До 90 преди 7 години
Кокото и ще да е турската армия , ако си мислиш че просто ей тка може да нахлуе в България, са ти грешни сметките. Сега не сме 1393 та година.
73
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 90през 1878 година не е имало Турция, имало е Османска империя, населението преди войната е било около 35 милиона, след балканската война и преди 1-та световна населението на Османската империя е около 24 милиона, след основаването на съвременна Турция от Ататюрк населението и е било към 14 млн, по същото врме България е била с население към 4,5 млн
72
8
 
20
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До Gaskoing И по какво разбра, че турската армия е втора по сила?Да не си я гледал как воюва в истинска война? Ако сме пропуснали, кажи къде да гледаме?
71
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КостадинчевКъде видя военна сила в България? В какво, та ние и армия нямаме, на стари лаври не става!
70
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не харесвам ер доган но тук той е прав,няма преврат в света който да не е под протекцията на сащ , в момента всички огнища на война по една или друга причина са свързани със тях
69
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изглежда на султана дните са преброени. пожелавам на турския народ да се отърве от ненормалника
68
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВ Индия раждат още повече деца, но нямат нито един златен медал от олимпиада. България е била на 4 място по медали на олимпиада, което Турция никога няма да постигне, ако щат да се разцепат да раждат деца. Като сте толкова печеливши, защо ТУРЦИТЕ във форума сте толкова злобни, а ние ви съжаляваме о фанатици?
67
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Костадинчевоколо 1878 година Турция е била около 7 милиона, България - около 3 милиона население. Пропорцията е 1 към 2 и нещо. Сега Турция е 70 милион, България е 6 милиона. Пропорцията е 1 към 11. Това е малката разлика. Турците раждат деца, а българите раждат *** и простотия, виж *** са друго нещо
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма логика в огромна част от изричаното и свършеното в СПЩ и от СПЩ, но така или иначе нелогичните глуп0сти, откровените лъжи и престъпната политика се изричат и вършат.