Русия на кръстопът между Южен и Турски поток

Руски печат: София може би се уплаши от газовото затопляне Москва-Анкара
Обновена: 9 авг 2016 13:30 | 9 авг 2016 12:30, Елка Василева
155
Русия на кръстопът между Южен и Турски поток
Снимка: архив, Reuters

Москва и София са готови да възобновят сътрудничеството в енергетиката. Възможно е възстановяването на договорите да включи и проекта "Южен поток", който бе замразен през 2014 г., пише руският в. "Независимая газета".

Точно по този начин много информационни агенции тълкуват изявленията на българското и руското правителство, направени в навечерието на днешната среща на руския президент Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Може би в София са се изплашили от газовото "затопляне" между Русия и Турция, отбелязва "Независамия газета".

Руското министерство на енергетиката все пак посочва, че не е получавало официално предложение за "Южен поток".

Българският премиер Бойко Борисов обяви по-рано създаването на работни групи, които София и Москва са решили да организират за обсъждане на перспективите по съвместни проекти в енергетиката, включително газопровода "Южен поток" и строителството на АЕЦ "Белене".

След телефонния разговор между Борисов и Путин миналата седмица пресслужбата на Кремъл разпространи кратко изявление, според което страните са обсъдили "актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката".

България в момента не е единствената страна, която по един или друг начин засяга темата за възраждането на "Южен поток", отбелязва "Независимая газета". В края на юли в интервю за руски медии посланикът на Словения в Русия Примож Шеликов подчерта, че въпреки неясните перспективи Словения се надява проектът все пак да бъде размразен и реализиран.

Забележително е, че поредното връщане към темата "Южен поток" става в навечерието на срещата между Путин и Ердоган, пише вестникът. Двамата ще се срещнат днес в Санкт Петербург и е напълно възможно сред темите да бъде възобновяването на проекта за строителство на газопровода "Турски поток".

Експертите свързват активизирането на България преди руско-турските преговори в промяната в отношенията между Путин и Ердоган, както и с промяната в отношенията между Турция и Европа.

Вероятността за строителство на "Турски поток" се увеличи, което означава, че в Европа ще постъпят допълнителни количества газ, заобикаляйки източноевропейските страни. По този начин Балканите ще се лишат от възможността за допълнителни приходи от транзит.

За Русия по принцип и двата проекта са изгодни, основното е поне една газопроводна линия да достигне ЕС, посочва анализаторът Валерий Несторов, цитиран от изданието. По думите му на първо място може да се очаква изграждане на едно разклонение до Турция, която е заинтересована да има една газопроводна линия за себе си. Втора линия е нужна само за препродажба, отбелязва той.

Инициативата на България да реанимира "Южен поток" ще се окаже изгодна за Москва в преговорите с Анкара за перспективите пред "Турски поток", посочва експертът от руския петролно-газов сектор Елдар Касаев.

Стигайки до полезни изводи, Русия стратегически правилно ще води преговори и с двете страни, през които в перспектива могат да минават газопроводи. В резултат според Касаев и България, и Турция ще станат много по-гъвкави в преговорите с Русия.

И Анкара, и София демонстрират заинтересованост. Това е благоприятна ситуация, за да се постигне напредък в изпълнението на проект за строителство на газопроводи от Русия по дъното на Черно море. И двете потенциални направления за излизане на сушата са добре разработени и могат да бъдат построени в много кратки срокове, казва Алексей Гривач, заместник-директор на Фонда за национална енергийна безопасност. Компромисен вариант според него би било прокарването на едно разклонение до Турция и едно до България.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Защото след преврата Путин го покани на среща.Интереса клати всичко.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега стана ли ви ясно от къде идват партенките за възраждането на ЮП?Всичкото шум е само и само да имат повече доводи в преговорите за ТП.ЮП няма да има.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Южен Поток е спрян (или замразен, без значение), от Русия, България, ЕС или САЩ (също без значение). Обаче фактите са прости: изхарчени са няколко милиона и 36 декара девствен пясъчен плаж около Паша Дере (Варненско) в момента е собственост на офшорна руска фирма, прехвърлен безвъзмездно. Вие си се карайте, докато всичко потъва.
12
22
 
4
 
! Отговори
маиор томчев преди 7 години
Всяка тръба която стигне границите на ЕС ще се съобразява с законите в съюза.България е свободна европейска държава и скоро ще бъде прочистена от пияните руснаци които знаят само едно да водят война.Русия никога не предлага нищо ново за човечеството,нищо което да спре глада,войните и да осигори един по спокоен живот на планетата.Руснаците знаят само едно,да са контра на предложенията на запада.Те не искат света да се променя и развива,те искат света да стои на едно място,като тях.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
държавната икономическа политика на България, независимо дали са леви или десни, много напомня на Пурко от Господин за Един Ден и търговийката с яйцата. Обещаваме всичко на всеки, започваме и спираме всякакви проекти, ама нямаме нито един лев да участваме. И след всеки път разпродаваме нещо чуждо, т.е. на хората. И най-лошото е, че в т.нар. 'преговори', няма нито един специалист по каквото и да е, само политици, които прибират подкупи и комисионни. Даже и африканците вече са по-образовани.
10
2
 
21
 
! Отговори
Тиквата и той иска преди 7 години
След като ние им спряхме всички проекти е нормално да погледнат към Турция.Нали не ни трябва руски газ,руски уран ,руски нефт.Имаме си бол в Черно море според Тиквата .Тиквата нали слушаше ЕС сега да ги викне те да строят АЕЦ.
9
3
 
12
 
! Отговори
Сталин преди 7 години
*** сега си умират от кеф! За тях е важно Турция и Русия да направят потока а за България да остане един голям...
8
0
 
12
 
! Отговори
Фердо преди 7 години
До АнонименТвърд, колко да е твърд? А защо тогава е на крака при Путин?
7
20
 
6
 
! Отговори
Ivailo преди 7 години
Русия води хибридна воина спрямо България !!! Големия шлем е руския коварен план за фалит на НЕК и изкупуването му на безценица от русия заедно с цялата инфраструктура !
6
3
 
26
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
Сега е момента тиквата да си размърда семките и да задейства всичко необходимо за Южен поток , а не да слуша Обама и Меркел какво му казват да прави с държавата ни ! ТИКВУНИИИИИ нали се сещаш какво ще стане ако Русия предпочете Турски поток ? Едно че за смях ще станем , друго че ще го д*хаме !
5
15
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
ей, ***! личи си, че нямаш грам познания и образование. как може да е 'изключително изгоден' проект, за който няма нищо черно на бяло, никакви цифри, уговорки, проценти, срокове? точно в това е въпросът, никой никога не е уговарял конкретни параметри, едните казаха 'да' без да имат най-малка идея какво ще става, а другите казаха 'не' също без никаква идея какво ще се строи. дори руснаците не знаеха откъде ще минава собственото им трасе и колко ще струва.
4
18
 
2
 
! Отговори
реалист преди 7 години
До Анонимен 6 щом настояваш и ние ще думнем някое су 24 а хаарлия да ви е гей брака ердоган путин чакаме доган и волен да се гушнат
3
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гладен медвед потоци сънува
2
18
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Близо четиридесет години темата Белене чешеше езиците на поколения червени подлизурковци ,сега Южен поток сигурно ще изхрани още поне две поколения,но крайния резултат е нула, като цялата червена история.
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или пък Русия използва България, за да подплаши Турция да се върнат на масата на преговорите. След всички извращения, които нашето правителство натвори с Русия, не мисля, че те предпочитат да преговарят с нас пред Турция. Още повече сега когато Турция са низвергнати от останалите и ще са по-смирени. А ние освен да изпълняваме нареждания друго не можем.