Русия на кръстопът между Южен и Турски поток

Руски печат: София може би се уплаши от газовото затопляне Москва-Анкара
Обновена: 9 авг 2016 13:30 | 9 авг 2016 12:30, Елка Василева
155
Русия на кръстопът между Южен и Турски поток
Снимка: архив, Reuters

Москва и София са готови да възобновят сътрудничеството в енергетиката. Възможно е възстановяването на договорите да включи и проекта "Южен поток", който бе замразен през 2014 г., пише руският в. "Независимая газета".

Точно по този начин много информационни агенции тълкуват изявленията на българското и руското правителство, направени в навечерието на днешната среща на руския президент Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Може би в София са се изплашили от газовото "затопляне" между Русия и Турция, отбелязва "Независамия газета".

Руското министерство на енергетиката все пак посочва, че не е получавало официално предложение за "Южен поток".

Българският премиер Бойко Борисов обяви по-рано създаването на работни групи, които София и Москва са решили да организират за обсъждане на перспективите по съвместни проекти в енергетиката, включително газопровода "Южен поток" и строителството на АЕЦ "Белене".

След телефонния разговор между Борисов и Путин миналата седмица пресслужбата на Кремъл разпространи кратко изявление, според което страните са обсъдили "актуални въпроси на двустранното сътрудничество с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката".

България в момента не е единствената страна, която по един или друг начин засяга темата за възраждането на "Южен поток", отбелязва "Независимая газета". В края на юли в интервю за руски медии посланикът на Словения в Русия Примож Шеликов подчерта, че въпреки неясните перспективи Словения се надява проектът все пак да бъде размразен и реализиран.

Забележително е, че поредното връщане към темата "Южен поток" става в навечерието на срещата между Путин и Ердоган, пише вестникът. Двамата ще се срещнат днес в Санкт Петербург и е напълно възможно сред темите да бъде възобновяването на проекта за строителство на газопровода "Турски поток".

Експертите свързват активизирането на България преди руско-турските преговори в промяната в отношенията между Путин и Ердоган, както и с промяната в отношенията между Турция и Европа.

Вероятността за строителство на "Турски поток" се увеличи, което означава, че в Европа ще постъпят допълнителни количества газ, заобикаляйки източноевропейските страни. По този начин Балканите ще се лишат от възможността за допълнителни приходи от транзит.

За Русия по принцип и двата проекта са изгодни, основното е поне една газопроводна линия да достигне ЕС, посочва анализаторът Валерий Несторов, цитиран от изданието. По думите му на първо място може да се очаква изграждане на едно разклонение до Турция, която е заинтересована да има една газопроводна линия за себе си. Втора линия е нужна само за препродажба, отбелязва той.

Инициативата на България да реанимира "Южен поток" ще се окаже изгодна за Москва в преговорите с Анкара за перспективите пред "Турски поток", посочва експертът от руския петролно-газов сектор Елдар Касаев.

Стигайки до полезни изводи, Русия стратегически правилно ще води преговори и с двете страни, през които в перспектива могат да минават газопроводи. В резултат според Касаев и България, и Турция ще станат много по-гъвкави в преговорите с Русия.

И Анкара, и София демонстрират заинтересованост. Това е благоприятна ситуация, за да се постигне напредък в изпълнението на проект за строителство на газопроводи от Русия по дъното на Черно море. И двете потенциални направления за излизане на сушата са добре разработени и могат да бъдат построени в много кратки срокове, казва Алексей Гривач, заместник-директор на Фонда за национална енергийна безопасност. Компромисен вариант според него би било прокарването на едно разклонение до Турция и едно до България.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
15
 
! Отговори
hehe преди 7 години
Голям играч излезе Путин ! Голям Политик !Най големия на международната Арена в съвременният свят ! Налагат му санкций ...и пак при него тичат за да инвестират ....Свалиха цените на петрола той направи Русия най големия призводител и експортьор на жито в света !Настроиха Украйна срешу него ...той си взе Крим ...Докара Европа и Турция пред портите си да му се молят ..Голям Играч ...
34
0
 
13
 
! Отговори
истината е, че преди 7 години
в момента се строи *** - тръба Азербайджан, Турция, Гърция, Албания, Италия. Нас ни изритаха. Тръбата НАБУКО от Иран щеше да минава през България, но преди да пропадне проектът, също я отклониха към Гърция. Руската тръба щеше да е през България, но преди да се откаже и този проект, се насочи към Турция. Оставете кой строи, чия е газта и кой е собственик - забелязвате ли къде сме ние? На едно място между двете бузи на ***.
33
11
 
3
 
! Отговори
от народа преди 7 години
Путеноиди (банда руски крепостни селяни)защо като сте сигурни в печалбата от транзит на руски газ не си направите фирма,и не намесвате държавата да плаща нови заеми. Вземете си вие заем и ки печелете от руски газ и щтракайте с пръсти. Оставете българския народи и държава. Те не са ви поръчители по банков кредит. Като гледам колко забогатя от съкия този газ направо да завидиш..ха.ха
32
0
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
просто Русия да става член на ЕС (ако искат и на НАТО) и доста проблеми и въпроси ще се решат автоматично.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета и вече се ужасявам, а допреди малко се смях. Бях за кратко асистент по петролно право и мениджмънт във Великобритания, завършил съм докторантура по специалността и вероятно, за разлика от словоблудстващите ни политици, имам малко по-добра представа от газови трасета, финансиране, възвръщаемост, данъчно третиране, екологични и законови норми на този бизнес. Аз самият не се наемам да кажа осъществим и изгоден ли е проектът към момента, а се оказва, че поне 50% от българите знаят всичко :)
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега последно кой изду.а супата ? Май отново ние, тарикатчетата - начело с премъдрия ми Вожд, Енергетика селски бек, който е Професор по всичкология и разбир от Атомни реактори до Електроразпределение и Газоснабдява.е. Ама материалът си го заслужава напълно. Такова е нивото в БГ - ниско.
29
6
 
1
 
! Отговори
norm преди 7 години
И накрая, от два стола на земята.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция иска една тръба за газ за себе си и не иска да транзетира газ.България иска много да транзетира газ."Големи печалби"Русия иска да заобиколи Украйна за да може да и затваря кранчето ако нещо много им се приходи към ЕС.Тръбите за газ се превърнаха в бухалки.
27
10
 
3
 
! Отговори
Редакция Blitz.bg преди 7 години
Да живее Б.Борисов, той дава тласък за развитието на България!
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
едно е ясно. Руснаците не са тези които преди 50 години като студенти в Москва се прегръщахме с една бутилка коняк " плиска "и всичко разрешавахме. Боко пожарникара мисли за газов хъб - кой руснак ще плати няколко милиарда за тръбата а след това ще им кажем има газ по евтин от Гърция вие чакайте ще ви се обадим след един месец дали ще купим . Трябва човек да е съвсем изкукуригал.....
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако България разпределяше газ, проектът щеше да се казва Български поток, Русия да изгради трасе САМО до България и ние да продаваме с 50/50 печалба, разделена с руснаците. За целта трябва българска газова инфраструктура, хранилища, ПОЛИТИЦИ С ТОПКИ и най-вече - доставка на газ от още 2-3 места като Иран, Катар, Азербайджан по други тръби. Явно много се слушат глупостите на хидроинженерите, пожарникарите, пикаещите във фонтани, 'големите шлемове' и класните ръководителки.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако България разпределяше газ, проектът щеше да се казва Български поток, Русия да изгради трасе САМО до България и ние да продаваме с 50/50 печалба, разделена с руснаците. За целта трябва българска газова инфраструктура, хранилища, ПОЛИТИЦИ С ТОПКИ и най-вече - доставка на газ от още 2-3 места като Иран, Катар, Азербайджан по други тръби. Явно много се слушат глупостите на хидроинженерите, пожарникарите, пикаещите във фонтани, 'големите шлемове' и класните ръководителки.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май Борисов отново избра стра.ата на булката ... но такава е съдбата на марионетките.
22
1
 
10
 
! Отговори
ами не преди 7 години
Планирана е да минава през България, но ние не разпределяме НИЩО! Не сме и собственик на тръбата, нито на 50%, защото нямаме пари да участваме. Газта е казахстанска, не руска и единствената вероятна печалба беше транзитни такси, от които се отказахме за 25г. напред, за да ни платят руснаците нашата част от тръбите. Строежът и управлението на налягането става от Русия, тук се отклонява само ПРЕДВАРИТЕЛНО платеното от нас по договорни, а не пазарни цени. Наистина не сте наясно, както и министрите
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е че Булгарбаши ще гледа газта през крив макарон. Иначе да продължава да се умилква около бурката на Баба Меркелица - тя газ не дава. Дава само по някоя и друга бучка захар на послушното паленце.
20
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Южен или Турски поток отдавна излезе от рамките на икономическата логика и в момента е нищо повече от дрънканици на дипломати и политици. Говорил съм с зам-финансов директор на Газпром, който в момента подготвя трасе до Индия и човекът обясни, че нито един от експертите на Газпром няма и най-малка идея от нищо! Не става дума за Путин, Меркел, Станишев, Борисов, Ердоган или Обама - хората, които РЕАЛНО създават подобни газови връзки, са вдигнали ръце!
19
3
 
14
 
! Отговори
До 32 преди 7 години
Да, това е тръба която ще минава през България, но не само това. Ние ще сме тези които ще разпределяме газа към Европа и ще печелим от това. Зависими ще бъдат от нас.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не зная дали Тиквата се е уплашил и дали вече е напълнил шалварите, но можеше поне да се извини на Българския народ.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук, сред коментиращите, има ли поне един наясно какво представлява Южен Поток? Освен, че е тръба за газ, тръгваща от Русия? Но ви моля да си отговорите честно, а не като пишман политиците и министрите ни, които само си упражняват празнословието.
16
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Независимо дали има или няма какъвто и да било "поток", на Русия вече е ясно, че с страни-членки на ЕС се работи наполовина с препъникамъни, с директиви и под диктовката на САЩ. С Турция на Ердоган този проблем го няма или е по-малък и там ще се прави бизнес, а и президентът им наклони везните в посока "по-далеч от ЕС". Да му мислим ние, на които след Германия и Гърция това са ни основните търговски партньори.