Факторът “Саддам” в ядрената стратегия на Северна Корея

Съдбата му била пример, че ядреното оръжие служи като гарант срещу чужда инвазия
Обновена: 11 сеп 2016 08:30 | 10 сеп 2016 21:15,
53
Факторът “Саддам” в ядрената стратегия на Северна Корея
Снимка: БТА

Злощастната съдба на дългогодишните управници на Ирак и Либия е използвана с пълна сила в севернокорейската пропаганда, пише БиБиСи. Медиите в изолираната страна настояват, че обесването на Саддам Хюсеин и публичната екзекуция на Муамар Кадафи са пряко следствие от невъзможността да се сдобият с ядрено въоръжение.

Още по темата
Казано накратко: Кадафи се отказа от ядрените амбиции под натиска на международните санкции и загуби главата си, а Саддам беше свален, защото не разполагаше с ядрено оръжие.

Пхенян не спира да повтаря, че историята сама доказва колко ефективна защита срещу външни агресори може да бъде една добре развита програма за ядрено въоръжение. “Саддам и Кадафи не можаха да избягат от унищожението си, след като не се сдобиха с работеща ядрена програма”, настояват държавните медии в Северна Корея.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун очевидно не иска подобна съдба и подобно на баща си Ким Чен-ир е обсебен от мисълта, че някой може да го свали от власт. Затова сдобиването с ядрено оръжие може да се счита за топ приоритет на режима. 

Охраната при всяка публична поява на Ким е несравнима дори с мерките за сигурност, съпътстващи Обама, Путин и Нетаняху. Макар да нямат модерна техника, в Пхенян залагат на количеството човешки ресурс – специално обучени охранители издигат човешка стена, през която не може да премине никой неканен и нещателно проверен.

Параноята определено е семейна черта – при войната в Ирак през 2003-та година Ким Чен-ир изчезна от публичното пространство за повече месец, опасявайки се, че американците ще се възползват от ситуацията и ще ударят и Северна Корея.

Настоящият водач изглежда вярва, че ядреното оръжие е единствената преграда между режима му и всеки чуждестранен агресор, бил той Южна Корея или Съединените щати. С поредица от рискови военни маневри, в това число и изпитания на ядрени оръжия, Пхенян се самоизолира и вече не може да разчита на подкрепа от дългогодишните си съюзници Китай и Русия (поне не публично).

Властта в Северна Корея не иска да се превърне във втори Ирак – страна, която постоянно беше обвинявана, че разполага с оръжия за масово унищожение и в крайна сметка се оказа, че няма такива. И не можа да се защити при чуждестранна инвазия. 
 
Или пък Либия, чийто лидер реши да се съгласи със Запада да стопира ядрените си амбиции. Впоследствие бомбите на същия този Запад дадоха тласък на либийската опозиция да свали Кадафи от власт и да го екзекутира. 

Експерти са категорични, че режимът в Пхенян има нужда от средство, което да замести ядреното оръжие като защитен механизъм. В противен случай изпитанията на ядрени оръжия и подобните военни провокации ще продължат.

От 2003-а до 2009-а година се водеха продължителни преговори на най-високо ниво, които макар и да не даваха кой знае какъв резултат, поне гарантираха относително спокойствие по въпроса с ядрената програма на Северна Корея. Накрая Пхенян направи нов тест на ядрено оръжие и всичко пропадна.

Ново начало на преговори, в които отново да участват големите играчи Съединените щати, Русия и Китай изглежда трудно постижимо. Ким Чен-ун залага всичко на сдобиването с ядрен арсенал... той буквално се бори за оцеляването си и за момента не се вижда какво може да го спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
35
 
! Отговори
Лошо преди 7 години
Ако всички ресурси,които се отделяха от всички нации за оръжие и война,се инвестираха в наука и просперитета на народите по света,то нашата планета би била едно прекрасно място за живеене.Уви,алчността няма граници и точно тя ще погуби човечеството.
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа, много е прав Ким. САЩ никога няма да нападнат държава която може да стовари и една ядрена бомба в тяхна територия. Те от взривяването на кулите се нас.ра.ха пък ако избухне ядрена бомба на тяхна територия не ми се мисли...Лошото е че не може да се приложи в Корея номера с НПО-тата и пропагандата за правата на човека и демокрацията. Оня луд параноик е блокирал всякаква пропаганда от вън. Единствения начин е да ги уморят от глад.
16
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За отбрана се строят противоракетни щитове, а не атомни бомби.
15
0
 
29
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
А Либия каква държава беше по времето на Кадафи .....Ирак също не се чуваше грам думата "война" .........съгласен съм че нямаш ли адекватен отговор .....ще те смачкат акулите лесно .....само да искат !
14
1
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
А сега като нямаме атом какво ги спира да реализират заплахите си? Всъщност с какво ни заплашват?
13
1
 
24
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Сериозен държавник със сериозни оръжия защитава своя народ от модерното робство наречено демокрация
12
18
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Като ги оставят да изгладнеят никакво ядрено оръжие няма да го спаси.
11
2
 
27
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Ами прави са хората. Все пак след освобождението на Ирак там зафинаха над един милион цивилни.
10
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъркотията и смъртта който САЩ забъркаха в арабските държави е перфектното извинение другите държави да се сдобият с ядрено оръжие.
9
4
 
32
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До бай иванПо-добре гол и въоръжен,отколкото само гол!
8
13
 
11
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
И какво, искаш да кажеш че си заслужава да държиш целия си народ заложници заради едното си его и кауза. Проблема не са им американците, а това че ако падне вожда малкото хора които си живеят добре ще се простят с охолния живот.ПС: знаеш ли защо голяма част от богатите българи са били против освобождението ни от турско робство ?
7
8
 
22
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Каквото и да си говорим,ядреното оръжие си е сдържащ фактор!Ако ние го имахме,дали Турция щеше да е такава заплаха за нас?Впрочем имаме потенциал за ядрени бомби или поне мини по турската граница,но огромния брой предатели няма да позволи секретна разработка....
6
5
 
16
 
! Отговори
тъй тъй бай иване преди 7 години
До бай иванТака е, но в случая ако не беше чифтето пищови, нито тумбак щеше да има и то пак на голо...
5
9
 
16
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Както баба ми казваше "на гол тумбак чифте пищови".
4
4
 
18
 
! Отговори
чиче преди 7 години
абе как ги правят тез чудеса на науката?като им видях ракетите и колите , онемях!даже и спътници си стрелят?нали беха гладни и опърпъни като нас?ОРИЗ му е макята!!! рупайте и ша станети таку тяф!!!
3
4
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Не им стиска заради южна Корея и Япония. Толкова трилиони са налели в тази държава че при война никога няма да си избият загубите.
2
3
 
22
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Еми, прав е..... :D
1
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не ходят САЩ в Северна Корея, да търсят ядрени оръжия? Не им стиска, защото оня Ким трето поколение, ще им види сметката на държавицата.Или да ходят в Куба, да се борят за правата на кубинците? Ама като я разбунят и като плъзнат кубинците през "Залива на свинете" ще им напълнят държавата с емигранти.С Арабската пролет издухаха всичката маймунеста *** в Европа.