От "лайт версия" към пълномащабна Студена война

Дойче веле: Русия е напълно готова на това
Обновена: 6 окт 2016 09:54 | 5 окт 2016 21:24, Елка Василева
454
От "лайт версия" към пълномащабна Студена война
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Владимир Путин отговори наведнъж и на тандема Барак Обама - Джон Кери с техните претенции към руската политика в Сирия, и на холандската комисия, разследваща катастрофата на малайзийския Боинг. Законопроектът, замразяващ споразумението със САЩ от 2000 г. за утилизация на излишния плутоний, изпратен от Кремъл в Държавната дума, за пръв път, откакто помня, обвързва изцяло технически проблеми на ядреното разоръжаване с чисто политически искания: отмяна на "закона Магнитски", вдигане на санкциите и компенсиране на щетите от тях. И, значи, ако американците направели това, Москва щяла да поднови действието на договора, пише Константин Егерт в "Дойче веле".

"Зачитайте собствените си заплахи!"

Напълно е ясно, че ръководството на САЩ, дори да искаше, не би могло да изпълни никое от тези условия, без да рискува конфронтация с Конгреса и цунами от критики в медиите. Путин чудесно го знае. Той преднамерено поставя неприемливи искания на Белия дом. Президентът на Русия едновременно презира Барак Обама заради слабостта му и го недолюбва - заради неговата самоувереност.

Още по темата

Джон Кери дълбоко вярва, че е способен да убеди когото и да е в каквото и да е, с което през всичките тези години предизвиква открит присмех и в Кремъл, и на площад "Смоленская" (външното министерство на Русия). За да разберем какви чувства буди държавният секретар на САЩ в Москва, стига да припомним как руският му колега Сергей Лавров, подсмивайки се, му връчи като подарък кошница със зеленчуци от Сочи.

Указът и законопроектът, обнародвани в понеделник, демонстрират открито, че Кремъл няма повече никаква работа с днешната американска администрация. Впечатлението е, че руският президент направо пуска фитили на Вашингтон: "Хайде де, изпълнете поне една от заплахите си!". И готово. Кери заяви, че Щатите спират консултациите с Русия по сирийския въпрос.

Това няма да хвърли в скръб никого в Москва. Има съобщения, че в Сирия са доставени вече зенитно-ракетни комплекси С-300. В близките дни според мен се очаква сирийската армия пак да щурмува Алепо с въздушна подкрепа от Русия, без вече дори формално да внимава какво мислят по въпроса Белият дом и Държавният департамент.

Послание към Тръмп и Клинтън

Тази стъпка на Кремъл обаче не само обижда открито Обама и Кери. Посланието е адресирано и към бъдещата американска администрация, и към Запада като цяло.

Договорът за утилизация на плутоний не е избран случайно. Първо, Москва отдавна смята, че Русия е направила за изпълнението му повече от Америка, която внезапно сметна за неприемливи предвидените в договора методи за утилизация на радиоактивни материали. Второ, в случая документът сам по себе си е ярък символ на това, че за Москва вече няма забранени теми и тя е готова да постави под съмнение всички договорки от постсъветско време, от перестройката и дори от съветската епоха.

Русия фактически напусна и Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). С действията си в Крим и Донбас Кремъл показа, че Заключителният акт от Хелзинкското съвещание за сигурност и сътрудничество в Европа през 1975 г., обявил европейските граници за нерушими, също вече не е от значение за Москва. Не бих се учудил руското ръководство скоро да обяви официално, че занапред не го смята за документ, задължаващ Русия.

Ялта-2?

Кремъл нагнетява напрежение, за да принуди следващата администрация в САЩ било да направи отстъпки, било да рискува по-нататъшна конфронтация с непредсказуеми последици. Програма максимум за Кремъл е да издейства нова grand bargain, "голяма сделка" за подялба на сферите за влияние в Европа и постсъветското пространство.

Политолозите често наричат този проект Ялта-2 - алюзия за Ялтенската конференция на съюзниците от антихитлеристката коалиция през февруари 1945 г. Там Сталин, Рузвелт и Чърчил решават съдбините на следвоенна Европа.

Освен това Москва се надява, че както се е случвало и по съветско време, и след войната с Грузия от 2008 г., НАТО и ЕС рано или късно ще кажат: "Нека да изнесем извън скоби разногласията помежду си за Крим, Украйна, Сирия и да подновим ограниченото сътрудничество". Това може да са примерно контакти между военните по линия на НАТО или размяна на данни за борба с тероризма, или пък подпомагане на правителството в Афганистан.

Засега няма никакви признаци Западът да се съгласи. Според Москва обаче нещата ще тръгнат по-добре след 20 януари 2017 г., когато ще встъпи в длъжност новият президент на САЩ, особено ако това е Доналд Тръмп.

Но дори Вашингтон и европейците да заемат твърда позиция, Путин не се кани да отстъпи. Фактическото разрастване на секретните бюджетни пера със 700 милиарда рубли, обявено в понеделник, 3 октомври, може да означава само едно: руското ръководство е готово да премине от Студена война "лайт" към пълномащабна Студена война номер две. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
17
 
7
 
! Отговори
Iei преди 7 години
Жужето Плеши ще докара Россия до тотална разруха и нищета, дано руските крепостни селяци се усетят навреме и да го линчуват на Червения площад.
28
2
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
Еееейй , къв си ти бе ?. За къв се мислиш ти бе ?. Да не те е засърбяло та искаш да те почешат някои с дървени показалки ?
27
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Севернокурейски му комунистически работи. Ходом марш, свободно! На пушкома по една цигара и веднага на плаца! Леви леви раз два три!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
обаче забележете как свалиха статиите за краха на кристалинка и веднага пуснаха дежурната статийка със снимка на путин. Все пак тр.олчетата от русофобския спектър трябва да си заработят стотинките:))
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз путин не вижгдам да се пъне - с с 24 самальота е.ба ***.мата на близкоизточната стратегия на САЩ:)). В момента авмериканците се пънат и хленчат в оон за "цивилните" брадати и въоръжени с автомати жжертви при алепо:)
24
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е *** да получат избор или да се изселят в русия или на дръвника. Друг начин за справяне с руската агресия няма. Става само с мъчения и мародерства. Руснаци и *** не разбират от нищо друго. Тяхното котило и в момента управлява България. Време е да се тръгне към нормалност и цивилизованост. А тя изключва съществуването на русофилистични ***. Те трябва да изчезнат.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 36 SpaceXМоже и хоби да ви е но стилът е присъщ на СДС , продължен от ДСБ и сега от РФ.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетете днешната статия на дойче веле за кристалинка да видите какъв репортаж зе героичната личност на тази дадма с текезесарско излъчване са й направили. А и добър повод да видите нивото на Дойче веле, което вече като това на Работническо дело от 1987:))
21
11
 
8
 
! Отговори
Бързаков преди 7 години
Както и да се пъне Путин, стандарта на живот в Русия няма да се вдигне. Не съм чул русофил да емигрира за Русия. Един комшия се кълнеше в Русия , но в крайна сметка един познат му предложи работа в Холандия, и оня отпраши без много да му мисли. Сега взема към 1600 евро чисто и за Русия и дума не обелва, нито добро нито лошо.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринДоста антибългарски елементи бързо ви маркираха минуси. Тия същите са и симпатизанти на ислямска държава, те открито подкрепят терористите разачи на човешки глави.
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Русия не знаем, ама знаем че ЕС загива, а Тръмп ще остане от оная страна на Берлинската стена или ще се гушнат с Путин и ние ще останем като непотребни на никого.
18
1
 
6
 
! Отговори
историята преди 7 години
Очевидно ще повтаряме историята. Което ни най-малко не ме притеснява, защото знам края.
17
1
 
14
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
По кои класации са начело? Ти знаеш ли какво означава думата "демокрация"? Това,че по медиите се казва нещо,трябва ли винаги да го приемаш за истина,толкова ли нямаш критично мислене?
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXГледате много холивудски продукции.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хааа е и кво Русия да налага ембарго на запада нека търгуват с демократична Украйна.
14
1
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Да не сте спал на течение отвит ?
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво стана с договора, когато решиха да бомбардират Югославия?! Защо за едните всички договори важат, а за другите не? Как така САЩ ще спре да се разоръжава, а останалите са длъжни да продължават?
12
4
 
25
 
! Отговори
Ъ? преди 7 години
Като прочетеш "Дойче веле" и ти става ясно, че пак ще се сипе помия по адрес на Русия.
11
27
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цачева ще е новият президент на България, Долу комунистите, русия и путин са пред разпад!
10
5
 
12
 
! Отговори
свинаря преди 7 години
Попитах те за западна държава,която е пример за демокрация,а ти ми говориш за Мелмак. Психически стабилен ли си?