Проруски сили може да завладеят държавната машина на България!

Изследване: Русия с тактика за подмолно влияние в Източна Европа
13 окт 2016 18:35, Елка Василева
479
Проруски сили може да завладеят държавната машина на България!
Снимка: архив, Reuters

Русия е подела задкулисна кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира пет страни от Централна и Източна Европа, да дискредитира западния либерален демократичен модел и да подкопае трансатлантическите връзки, се посочва в изследване, подготвено от американски частен мозъчен тръст и цитирано от Ройтерс.

В изследването, публикувано днес, се казва, че Москва използва за целта симпатизиращи й местни политици, стреми се да доминира на енергийните пазари и в други икономически сектори и подкопава антикорупционните мерки, опитвайки се по този начин да влияе върху правителствата на България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия.

"В някои страни руското влияние е проникнало толкова надълбоко и нашироко, че поставя под въпрос националната стабилност, както и западната ориентация на страната и (общата) евроатлантическа стабилност", се казва в 16-месечното изследване, извършено съвместно от Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон и българския Център за изследване на демокрацията.

Изследването е публикувано под заглавие: "Тактиката на Кремъл: Как да си обясним руското влияние в Източна и Централна Европа". Появата му съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ дали Русия се опитва да се намеси в американските президентски избори на 8 ноември чрез кибератаки и чрез публикуването на имейли от кампанията на кандидата за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън. От нейната кампания заявиха, че Кремъл се опитва да помогне на републиканския й съперник Доналд Тръмп да спечели битката за Белия дом.

Бивш високопоставен служител от Държавния департамент - Хедър Конли, е водещ автор на изследването, а други високопоставени американски официални лица казаха, че са съгласни с констатациите за руската намеса в Източна Европа.

"Руснаците са подели трайна кампания да си върнат онова, което Путин смята за техен полагащ им се буфер в Източна Европа, и да подкопаят не само НАТО и ЕС, но и цялостните демократични основи на двете институции", каза американски представител, който е проучвал руското поведение още отпреди рухването на СССР през 1991 г.

Служителят пожела анонимност, защото по думите му Белият дом е наредил на своите служители да не обсъждат публично враждебните руски действия. Тези действия според него включват подкупи, пропаганда, дезинформация, "епизодични" убийства на критици на Кремъл в страната и в чужбина, а вече и използване на интернет срещу опонентите и за отслабване на западните институции.

Книгата се спира на поредица от руски стъпки за разширяване на руското влияние в Централна и Източна Европа. Те варират от "мегапроекти", като например контракта за 12,2 млрд. евро за изграждане на два нови ядрени реактора в Унгария, възложени на Русия при непрозрачни условия, до "култивирането" на проруски бизнесмени, които да спечелят политически постове и после да защитават интересите на Москва, сочат авторите.

В България руското икономическо влияние, равняващо се на около 22% от брутния й вътрешен продукт между 2005 и 2014 г., е толкова силно, "че страната е изложена на силен риск цялата й държавна машина да бъде завладяна от проруски сили", се казва в изследването.

Водещият автор на изследването Хедър Конли каза в интервю, че то има за цел да осветли предизвикателствата, на които водещите американски и европейски политици не обръщат достатъчно внимание.

"Първата стъпка е да се признае онова, което се случва - какъв е залогът тук и как ние виждаме себе си и функционирането на нашата демокрация", каза той.

В проучването се препоръчват мерки за ограничаване на "порочния цикъл" на подмолното руско влияние. Те включват осветляване на незаконните финансови потоци и обновяване на американските програми за помощ с акцент върху укрепването на управлението и борбата с руското влияние.

Това не е единственото проучване тази година, което хвърля светлина върху руските действия в региона.

"Русия откри нов политически фронт вътре в Европа, подкрепяйки крайната десница срещу либералния Европейски съюз", посочи през февруари изследователска група на британската армия - Центъра за исторически анализи и изследване на конфликти.

Правителства като тези на Унгария и Гърция "открито симпатизират" на Путин. Резултатът е, че е налице значителна "пета колона" в Западна и Централна Европа, която отслабва нашият отговор на руската агресия", се казва в него.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 1989г А.Луканов -член на Политбюро на управляващата БКП-е отказал на американците официално да възглави СДС- демократичната опозиция на БКП в БГ.Не си спомням тогава Т.Живков и руснаците да са се разтревожили и оплаквали от САЩ... Защо сега хамериканците се тревожат само от мисълта,че може да се появи личност в управлението на БГ,която да възглави проруска партия и движение? Ну,тупые они!
248
1
 
5
 
! Отговори
ПЛОХАЯ СОБАКА преди 7 години
Русия няма да остави братята си в ръцете на рептилите.
247
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 289: Ти си обичай руснаците, но те не те обичат.
246
1
 
8
 
! Отговори
фърфуй преди 7 години
Много постно го давате! Искаме да четем как озверели сибирски пияндурници ядът живи децата на Алепо,изнасилват жените и режат главите на героите-борци за неолибелална демокрация от ССА т.е. Ал нусра.Също така нищо не казвате за глада във Владивосток и тоталната мизерия в Омск за които соросоида Минчев писа,въпреки че едва ли може да ги намери на картата.Още още трябва!Както 1944 и през 1878 Русия не ни е освободила а поробила след 5 века евро-азиатски османизъм когато сме процъфтявали кат налъми
245
1
 
11
 
! Отговори
до ХА- ХА преди 7 години
Има русофилски организаций , защото българите обичат руснаците за разлика от тебе!Бъди спокоен , то американците никога не работят за личните си интереси- ха- ха!
244
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случи се през 1923 година, случи се през 1944 година, сега пак се канят да разделят измъчения български народ. Не ни стига американският тормоз, ами и долните болшевишки *** не ни оставят на мира. Боже, пази тази държава и народа й.
243
17
 
7
 
! Отговори
пепи преди 7 години
срам позор от страна на Гърция и Унгария за подкрепа на един убиец на 21век Забравеха ли унгарците за събитията по време комунизма или ги е страх че могат да се повторят
242
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демократясаха,ли българитеНЕ-ДА+
241
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във форума са плъзнали проруски метежници, като зелени човечета на припек.
240
6
 
28
 
! Отговори
БРЕЙ преди 7 години
" НАТО и ЕС, но и цялостните демократични основи на двете институции", каза американски ......КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ МОЖЕ ДА ИМА В ЕДНА ВОЕННА ОРГАНИЗАЦИЯ КАТО НАТО , КОЯТО СЕ ЧУДИ КЪДЕ ДА ОБЪРКА Г.ОВНАТА. ОТ ИРАК ДО АФГАНИСТАН ВСИЧКО Е КОШМАР И ПЪЛЕН ПРОВАЛ НА ВЕЛИКАТА ИМ ДЕМОКРАЦИЯ , НО НА ТЯХ НЕ ИМ ПУКА ЗАЩОТО СА ДАЛЕЧЕ. ДА МУ МИСЛИ ЕВРОПА КАКВА НЕЗАВИДНА СЪДБА Я ЧАКА А ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМАМ ДУМИ - СТРАШНО Е !!!
239
3
 
25
 
! Отговори
Нонсенс преди 7 години
За да се завладее една държавна машина - трябва поне да има наличие на такава.Обаче последната в България я няма никаква. Няма нито машина, нито машинка, нищо не работи, няма даже и една институция без проблеми и то сериозни. Много е претенциозно да се говори за някаква си хипотетична "държавна машина" у нас.
238
0
 
0
 
! Отговори
Той е преди 7 години
До Анализатор Голям *** си, разсмя ме най-искрено... Все не мога да повярвам, че има такива кухи ***, като тебе!
237
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Super po golemi saplati pensii kato v moskva i bes burgi i sabratki putinka priidi suda v balgaria
236
9
 
26
 
! Отговори
Завладяна... но преди 7 години
Държавната машина на България е отдавна завладяна... от САЩ .
235
8
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Бoлен Сидурчук стана милионер, ожени се и си уреди живота покрай тая работа! Да беше само той. Балъцитe клепят отстрани!
234
8
 
34
 
! Отговори
Бре,бреее.., преди 7 години
Значи,за Америка може,а за Русия неможе.Горенаписаните плювни се отнасят с всичка сила за Америка.Не манипулирайте наивниците предизборно! Грабвайте си на гръб "западната ориентация" и "евроатлантическата стабилност" и се пръждосвайте в тяхна посока.Нали и без това ще "отпаднат" визите за Канада.Възползвайте се от случая и никога повече не се връщайте.Родината ни има нужда от българи,които си я обичат и не са роби на чужди господари.Айде-чиба и попътен вятър!
233
5
 
21
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До ХА ХА 275Веселяк разбери всичко е ПРОПАГАНДА. Колко филма си гледал за ГЕТАТА в ЕС и Америка? Колко филми си гледал за Бездомните в Америка? В СУПЕР МАРКЕТИТЕ В ПОКРАЙНИНИТЕ НА ГРАДОВЕТЕ ИМА АРТИКУЛ - "ПАКЕТ ЗА БЕЗДОМНИЦИ" в който има за 3 дни храна, сaпун, малка паста и четка за зъби(като за хотели). Сухари и консерви. Както и някое подаръче от други артикули с изтчащ срок на годност.Та кажи ми колко филми и/или новини в сравнение с всичко което бълва западната ПРОПАГАНДА са толкова реали
232
18
 
12
 
! Отговори
кики преди 7 години
В България се строят руски паметници,има телевизионни канали за руска пропаганда но държавата си прави непуко...
231
18
 
9
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
До БобиТо не е нужно някой да прокламира евроценности! Плюс това те европейците не ни и искат толкова, ние се натискаме! Като почнеш едно време от корекомите, та досега, всички се стремят към западния начин на живот, и към западните стоки! Те и бежанците, и те не са се запътили към Русия да бягат! Ама нищо де, вие русофилите, като толкова ви харесва Русия, отидете там, страна голяма, все ще ви приеме! Само да ви предупредя, не казвайте че сте българи, няма да ви броят за хора! Успех! ;)
230
5
 
28
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Мда, нека Тиквата да продължава да пълни Територията с муджахидини, а после Путин ще му е виновен за това което ще му се случи. А то ще му се случи със сигурнаст!