Проруски сили може да завладеят държавната машина на България!

Изследване: Русия с тактика за подмолно влияние в Източна Европа
13 окт 2016 18:35, Елка Василева
479
Проруски сили може да завладеят държавната машина на България!
Снимка: архив, Reuters

Русия е подела задкулисна кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира пет страни от Централна и Източна Европа, да дискредитира западния либерален демократичен модел и да подкопае трансатлантическите връзки, се посочва в изследване, подготвено от американски частен мозъчен тръст и цитирано от Ройтерс.

В изследването, публикувано днес, се казва, че Москва използва за целта симпатизиращи й местни политици, стреми се да доминира на енергийните пазари и в други икономически сектори и подкопава антикорупционните мерки, опитвайки се по този начин да влияе върху правителствата на България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия.

"В някои страни руското влияние е проникнало толкова надълбоко и нашироко, че поставя под въпрос националната стабилност, както и западната ориентация на страната и (общата) евроатлантическа стабилност", се казва в 16-месечното изследване, извършено съвместно от Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон и българския Център за изследване на демокрацията.

Изследването е публикувано под заглавие: "Тактиката на Кремъл: Как да си обясним руското влияние в Източна и Централна Европа". Появата му съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ дали Русия се опитва да се намеси в американските президентски избори на 8 ноември чрез кибератаки и чрез публикуването на имейли от кампанията на кандидата за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън. От нейната кампания заявиха, че Кремъл се опитва да помогне на републиканския й съперник Доналд Тръмп да спечели битката за Белия дом.

Бивш високопоставен служител от Държавния департамент - Хедър Конли, е водещ автор на изследването, а други високопоставени американски официални лица казаха, че са съгласни с констатациите за руската намеса в Източна Европа.

"Руснаците са подели трайна кампания да си върнат онова, което Путин смята за техен полагащ им се буфер в Източна Европа, и да подкопаят не само НАТО и ЕС, но и цялостните демократични основи на двете институции", каза американски представител, който е проучвал руското поведение още отпреди рухването на СССР през 1991 г.

Служителят пожела анонимност, защото по думите му Белият дом е наредил на своите служители да не обсъждат публично враждебните руски действия. Тези действия според него включват подкупи, пропаганда, дезинформация, "епизодични" убийства на критици на Кремъл в страната и в чужбина, а вече и използване на интернет срещу опонентите и за отслабване на западните институции.

Книгата се спира на поредица от руски стъпки за разширяване на руското влияние в Централна и Източна Европа. Те варират от "мегапроекти", като например контракта за 12,2 млрд. евро за изграждане на два нови ядрени реактора в Унгария, възложени на Русия при непрозрачни условия, до "култивирането" на проруски бизнесмени, които да спечелят политически постове и после да защитават интересите на Москва, сочат авторите.

В България руското икономическо влияние, равняващо се на около 22% от брутния й вътрешен продукт между 2005 и 2014 г., е толкова силно, "че страната е изложена на силен риск цялата й държавна машина да бъде завладяна от проруски сили", се казва в изследването.

Водещият автор на изследването Хедър Конли каза в интервю, че то има за цел да осветли предизвикателствата, на които водещите американски и европейски политици не обръщат достатъчно внимание.

"Първата стъпка е да се признае онова, което се случва - какъв е залогът тук и как ние виждаме себе си и функционирането на нашата демокрация", каза той.

В проучването се препоръчват мерки за ограничаване на "порочния цикъл" на подмолното руско влияние. Те включват осветляване на незаконните финансови потоци и обновяване на американските програми за помощ с акцент върху укрепването на управлението и борбата с руското влияние.

Това не е единственото проучване тази година, което хвърля светлина върху руските действия в региона.

"Русия откри нов политически фронт вътре в Европа, подкрепяйки крайната десница срещу либералния Европейски съюз", посочи през февруари изследователска група на британската армия - Центъра за исторически анализи и изследване на конфликти.

Правителства като тези на Унгария и Гърция "открито симпатизират" на Путин. Резултатът е, че е налице значителна "пета колона" в Западна и Централна Европа, която отслабва нашият отговор на руската агресия", се казва в него.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изберем проруски президент ще бъде много трудно да спасим отечеството
28
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия води хибридна воина спрямо България !!! Големия шлем е руския коварен план за фалит на НЕК и изкупуването му на безценица от русия заедно с цялата инфраструктура ! Незабавен съд за Румен Овчаров и компания за поръчване и плащане без договор и цена , включително и за анекса с високите цени за т. н. американски тецове !!!
27
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът като ви казваше че водят хибридна война срещу нас вие не вярвахте, сега ви увряха черепните кутии
26
12
 
8
 
! Отговори
няма друга като тази преди 7 години
"В някои страни руското влияние е проникнало толкова надълбоко и нашироко, че поставя под въпрос националната стабилност..."България??
25
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Национализация на руските фирми и забрана за руски фирми да правят бизнес в България.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мазепащото е *** и ограничена .,.. Могъщо ***!
23
4
 
28
 
! Отговори
глупаци преди 7 години
Руснаците идват,скачайте от прозорците........
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей тая шайка-демокради, настанена по високите етажи на властта заплашена ли е най после.Бла,бла,бла.Плевнелиев атакувай с теб сме.
21
6
 
27
 
! Отговори
Фен преди 7 години
Мисля си че от известно време насам много яко някои държави се опитват да събудят руския мечок.. Е, май го събудиха вече, щом има толкова яко рев :))
20
7
 
27
 
! Отговори
цирк преди 7 години
Не мога да повярвам че има лица който вярват на такива глупости,все пак сме 21 век.......
19
7
 
37
 
! Отговори
Живко Марков БНРП преди 7 години
Американските инвестиции в Мариците!Мерси!Не можем да се отървем от тях.Европейските инвестиции мигранти и от тях се чудим как да се спасим.Да сме си сами е най добре.
18
20
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
Защо могучая и необятная се занимава с дребни, бедни западни страни, а не си погледне територията на изток и да я облагороди малко.
17
21
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Тя Рaша ни държи вече над 70 години за гушата, тепърва ще ни завладява.
16
5
 
16
 
! Отговори
Свише преди 7 години
Еленоооо! Ще отговаряш някога за делата си!
15
7
 
35
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Започна се ! Някои усетиха ръмженето на "баба меца" и глътнаха първото хапче за страх!
14
9
 
30
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 7 години
Момчета не се подлъгвайте - и при Корнелия и при Винету ще сте под управлението на Сорос и Ротшилд.
13
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КЗК доказа безспорно, че Лукойл са продавали на БГ пазара по скъпо отколкото по същото време извън България (в ЕС). Това се нарича възползване от монополно положение. Национализация и конфискация активите на Лукойл на БГ територия!
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде даваи парички Чичо Сам,давай парички,че закъсахме в борбата срещу комунизма.
11
8
 
38
 
! Отговори
До3 преди 7 години
Ами то,,руски ***" по твоята класификация сме 90процента от българите.
10
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние това си го знаем. Американците да вземат малко да ни помогнат, а не само да констатират!