Политическият и морален провал на Запада в Сирия

Дойче веле: Асад ще остане на власт, докато Русия или Иран не го свалят
30 ное 2016 18:45, Елка Василева
190
Политическият и морален провал на Запада в Сирия
Снимка: Reuters

Алепо е на път да падне изцяло в ръцете на Асад. Това е свидетелство за моралния провал на Запада и неговата сирийска политика. Защото САЩ и западният свят също имат вина за ужаса в Сирия. Дойче веле публикува коментар на Райнер Золих.

Няма военно решение за Сирия - това твърдят западните политици от години. Руският президент Владимир Путин, неговото сирийско протеже Асад и неговите ирански и ливански съюзници обаче явно гледат на нещата другояче.

След като продължиха да бомбардират източната част на Алепо и оставиха хората там да гладуват, силите на режима и съюзническите шиитски подразделения се готвят да завладеят и последните контролирани от бунтовниците квартали на някогашната икономическа метрополия. Те не се замислят за съдбата на хората там. За тях най-важна е военната победа и унижението на противника.

Грешката на Обама

А какво правят САЩ и ЕС? На практика нищо. Западът отправя предупреждения, свиква конференции и внася резолюции. В действителност обаче само наблюдава отстрани. Затова и очертаващото се падане на Алепо е свидетелство за провала на Запада и неговата сирийска политика. Морален и политически провал!

При това е направо смешно да се твърди, че Путин и Асад съзнателно използвали създалия се вакуум след президентските избори в САЩ. Та те дори нямат нужда от това. Защото не победата на Доналд Тръмп завърза ръцете на Барак Обама. Той винаги е бил с вързани ръце.

В Сирия Обама не искаше да повтаря фаталната грешка, която предшественикът му Джордж Буш допусна в Ирак. Само че точно с този свой уж пацифистки подход Обама и целият Запад всъщност се превърнаха в съотговорници за сирийската трагедия.

Защото по този начин Западът окуражи преди всичко Русия и Иран, но и все по-непредвидимите американски съюзници като Саудитска Арабия и Турция да превърнат Сирия в религиозно и заредено с етнически напрежения бойно поле.

Въпреки последните развития изход от сирийската спирала на насилие просто не се очертава, нито пък политическо или военно решение. Ако сега Алепо отново падне изцяло в ръцете на Асад, това ще бъде силна демонстрация на мощ от страна на режима: това би означавало, че под руска закрила Асад не може да бъде свален и ще остане на власт.

Въпреки това в селските райони умерените и радикалните бунтовници ще продължат да воюват. И отново ще намерят сунитски съюзници, които енергично да ги подпомагат. Не бива да изпускаме из очи и терористите от т.нар. "Ислямска държава". Не на последно място и поради това, че Москва и Дамаск досега не се бориха сериозно срещу тях въпреки многобройните уверения в противното.

Ужасът продължава

Трагедията на Алепо е символ на едно прозрение, което е известно отдавна. А именно, че вероятно най-големият военнопрестъпник на нашето време Башар Асад ще остане още толкова дълго на власт, докато Русия или Иран не го свалят и докато САЩ продължават да гледат безучастно. Само че Асад не може да умиротвори Сирия - дори и ако Доналд Тръмп действително предприеме съвместни действия с Путин, както се опасява сирийската опозиция. Така че: избиването продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сегс украинците яко са захапали дръвцето щото друго нема. Студ и глад.
64
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Или...Русия печели, Запада губи, ние пак сме не където трябва ! Какъв бил БВП на Русия, ми много важно, а колко трилиона е задлъжнялостта на Запада, смятате ли, че след 30 години живот на кредит, това, ще продължава още дълго ?
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се разпада УРА
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
комунистите измислили инквизицията и на папите им харесало и я прилагали 1000 години- абе тогава не е имало комунисти- трай бе кой те пита
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаха крави мууууууууууууу
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
интересна работа - намалят джихадистите и спира хуманитарната помощ помощ от западаскоро няма на кого да оказват хуманитарна помощда си дойдем на думата- кой ги създаде и ги насочи към европата- вкл. и към българиясоропроститутките плачат и плюят путин- народа плаче и плюе гербавите марионеткидето ни пробутват сълзливи изтории за бежанци - а нашите хора гладуват по селатаи никой не се сеща че тяхната държава осигурява топла храна 3 пъти на ден на чужденци дет лежат - а не се сеща за тях
59
1
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
111 Виждаш ли как си разбрал , само че не са точно марсианците а мафията , световната енергийна мафия . Кой мафиот не би купил петрол на 20 долара примерно или на 14 дори съм чувал на бартер срещу оръжие с 300% надценка
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чрез военната намеса в Сирия Русия сложи край на произвола на САЩ в Близкия Изток.
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ се надяваха, че санкциите ще разгромят Русия. САЩ се надяваха.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма военно решение за Сирия - това твърдят западните политици от години.----------------------------------------Ъхъммммм, и за това от четири години фундаменталистите воюват с армията на Асад посредством тояги, прашки и лъкове, налага им се, понеже нямат никаква финансова и военна помощ от от въпросните западни политици-миролюбци!
55
0
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
103 винаги има кой да купува на занижени цени и да продава на повишени цени , бъди спокоен . Путин нищо не купува , не му трябва да купува нали е челист , но тези под него за печалба са готови на всичко.
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXЗаблудено си, тиквенце!
53
4
 
2
 
! Отговори
Глупости! преди 7 години
...на мигрантите --да им помага Русия и Асад ,бе....ЩО ДИРАТ В Съвета за Сигурност на ООН......???!!!НАЛИ РУСНАЦИТЕ СА "ОСВОБОДИТЕЛИТЕ"...ха,ха,хааааааааа
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗА 87...ХА,ХА,ХАААААда виждаш бежанци сред тези, които идват в България ?
51
0
 
2
 
! Отговори
ЗА 87...ХА,ХА,ХААААА преди 7 години
....а , защо пак идват към Турция и България ...??!Да не са се объркали от снега и мъглата ,бе.......?
50
1
 
14
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
за капак Съветът за сигурност на ООН свиквал в Ню Йорк спешно заседание за "критичната хуманитарна ситуация в Алепо". Айде стига бе, айде стига. Пет пари не давате за хората. Искате да спасите терористите, виж тяхната ситуация наистина е критична. Можете да им пратите Митов, той ни спаси от Путин.
49
1
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
91 а пък от теб мислиш ли че се очаква друг коментар
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А днес Путин, го поканиха официално и в Либия, честито !
47
2
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
89 Имат пари от контрабандата на петрол , от там и купува контрабандно оръжия ,а в началото се снабдиха и от изоставеното от панически бягащата иракска армия. Няма как офицерите и сподвижниците на Садам да бъдат приятели с американците . Точно обратното това е техния реванш срещу победата на американците над Садам .
46
2
 
12
 
! Отговори
gtf преди 7 години
какво друго да се очаква от платените статии на DW ... ? "САЩ и западният свят също имат вина за ужаса в Сирия" това е смешно, фащ и западният свят носят основната вина за случващото се в Сирия, поредната революция на (финансирани и въоръжени) малцинства, този път може и да не успее. След толкова години съм склонен да вярвам, че възродителният процес по времето на комунизма е следствие на подобна заплаха това да се случи и в България.