Политическият и морален провал на Запада в Сирия

Дойче веле: Асад ще остане на власт, докато Русия или Иран не го свалят
30 ное 2016 18:45, Елка Василева
190
Политическият и морален провал на Запада в Сирия
Снимка: Reuters

Алепо е на път да падне изцяло в ръцете на Асад. Това е свидетелство за моралния провал на Запада и неговата сирийска политика. Защото САЩ и западният свят също имат вина за ужаса в Сирия. Дойче веле публикува коментар на Райнер Золих.

Няма военно решение за Сирия - това твърдят западните политици от години. Руският президент Владимир Путин, неговото сирийско протеже Асад и неговите ирански и ливански съюзници обаче явно гледат на нещата другояче.

След като продължиха да бомбардират източната част на Алепо и оставиха хората там да гладуват, силите на режима и съюзническите шиитски подразделения се готвят да завладеят и последните контролирани от бунтовниците квартали на някогашната икономическа метрополия. Те не се замислят за съдбата на хората там. За тях най-важна е военната победа и унижението на противника.

Грешката на Обама

А какво правят САЩ и ЕС? На практика нищо. Западът отправя предупреждения, свиква конференции и внася резолюции. В действителност обаче само наблюдава отстрани. Затова и очертаващото се падане на Алепо е свидетелство за провала на Запада и неговата сирийска политика. Морален и политически провал!

При това е направо смешно да се твърди, че Путин и Асад съзнателно използвали създалия се вакуум след президентските избори в САЩ. Та те дори нямат нужда от това. Защото не победата на Доналд Тръмп завърза ръцете на Барак Обама. Той винаги е бил с вързани ръце.

В Сирия Обама не искаше да повтаря фаталната грешка, която предшественикът му Джордж Буш допусна в Ирак. Само че точно с този свой уж пацифистки подход Обама и целият Запад всъщност се превърнаха в съотговорници за сирийската трагедия.

Защото по този начин Западът окуражи преди всичко Русия и Иран, но и все по-непредвидимите американски съюзници като Саудитска Арабия и Турция да превърнат Сирия в религиозно и заредено с етнически напрежения бойно поле.

Въпреки последните развития изход от сирийската спирала на насилие просто не се очертава, нито пък политическо или военно решение. Ако сега Алепо отново падне изцяло в ръцете на Асад, това ще бъде силна демонстрация на мощ от страна на режима: това би означавало, че под руска закрила Асад не може да бъде свален и ще остане на власт.

Въпреки това в селските райони умерените и радикалните бунтовници ще продължат да воюват. И отново ще намерят сунитски съюзници, които енергично да ги подпомагат. Не бива да изпускаме из очи и терористите от т.нар. "Ислямска държава". Не на последно място и поради това, че Москва и Дамаск досега не се бориха сериозно срещу тях въпреки многобройните уверения в противното.

Ужасът продължава

Трагедията на Алепо е символ на едно прозрение, което е известно отдавна. А именно, че вероятно най-големият военнопрестъпник на нашето време Башар Асад ще остане още толкова дълго на власт, докато Русия или Иран не го свалят и докато САЩ продължават да гледат безучастно. Само че Асад не може да умиротвори Сирия - дори и ако Доналд Тръмп действително предприеме съвместни действия с Путин, както се опасява сирийската опозиция. Така че: избиването продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
14
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
Повече от 20 хиляди цивилни са избягали през последните три денонощия от настъпващата в района на Източно Алепо правителствена армия, предава лъже БНР и почти всяка наша медия. Има един проблем обаче - неудобната истина е, че всъщност хората не бягат ОТ сирийската правителствена армия, хората бягат КЪМ територии под нейния контрол, където ще ги нахранят и ще са на сигурно
44
4
 
16
 
! Отговори
Шефа преди 7 години
Защо ръсите тия лъжи ?Какъв пацифизъм в Обама и Западните лидери? И Франция и Англия са потънали до уши в *** на войната!Обама изпраща през Турция , Катар и Саудитска Арабия десетки хиляди бойци , събирани от целия свят!Пацифист - друг път рушител на държави , убиец на деца и цивилни!От САЩ никога не е излизало нещо позитивно за останалия свят!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НЕ РАЗБИРАМ...76ЧЕ КОЙ ТИ КАЗА ЧЕ БЯГАТ БЕ????? Я погледни в ютуба вече какви маси народстоят пред машините, болничните палатки с руски и сирийски знамена.....Пфу....колко сте противни, чак ми е гнус въобще нещо да ви се обяснява...това вашето вече си е чиста клиника! Слава Богу, че никой не ви обръща внимание! Както и аз, за пръв и последен път...
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запада бил виновен... а сега де.
41
13
 
0
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
За да внеса малко ред в тъпите ви тикви да ви припомня Щатите помогнаха на косоварите и днес в Прищина има булеварди на американци веят се американски знамена Щатите не са помагали и не помагат и никога няма да помагат защото няма въобще вариант да помгнат на ИД и за това се режат американски глави. Поне малко вденахте ли Кои са най големите врагове за ИД - Щатите и Израел
40
0
 
0
 
! Отговори
БЬЛГАРИН преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !МНОГО ТОЧНО...
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceX 65Абе, т.р.о.л.ч.е недоразвито, КОГА В СИРИЯ Е БИЛО КЪРВАВО!???!!! ДО 2011г, преди да започнат войната нато-нациките СИРИЯ БЕШЕ РАЗВИТА, СВОБОДНА, СВЕТСКА И МНОГОНАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА!!!! Но слава богу, че този път руснаците се намесиха, а не оставиха като в Югославия, Либия, Ирак...краварчетата да я унищожат!!!! ЯД ВИ Е, но нищо не можете да направите, мръсни....
38
13
 
4
 
! Отговори
НЕ РАЗБИРАМ... преди 7 години
Като имат коридар .....защо гражданите на Алепо , бегат от сирийската армия и руснаците ...ха,ха,хааааааааааааа....НЕЩО--НЕ СЕ ВРЪЗВА!!!!!!
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братя Руси заповядайте в България да ни отървете от американските продажници у нас новите стари комунисти ,американските *** и талибаните! Лично ще ви почерпя с хляб сол и домашна ракия!Българският народ!
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ!!!!!!!!!!!!!!! От два дни правителствените войски са освободили квартали с над 90000 мирни жители, хранят ги и ги преглеждат и лекуват! И МАКАР ЧЕ ЕДИН ХУМАНИТАРЕН КОРИДОР Е СВОБОДЕН....от оон ВЪОБЩЕ НЕ СА СЕ ОБАДИЛИ И ПОИНТЕРЕСУВАЛИ с какво може да се помогне на тези хора!!!!!! Мълчат като риби!!!! Също както когато освободиха Палмира!!!!! И ТОВА АКО НЕ Е ЦИНИЗЪМ И ЛИЦЕМЕРИЕ!!!! Преди беше лесно, информацията недостъпна и можеха да ни говорят щуротиите си!!! Е, да, ама вече не..
35
10
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
57 Не само Башар но и баща му Хфез бяха и са руски марионетки . Та Русия е в Сирия от половин век За това там е толкова кърваво Винаги където е намесена Русия е така кърваво
34
10
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
59 И затова днес Русия има БВП по малък от един китайски кантон . Голямо слагане където и да било
33
1
 
11
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Елллка обърна палачинката.Добрата новина е, че изпращаме ***, репптилчета и тем подобни там, от където са дошли (едно топло, меко и уютно място!) ;-)
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ситуацията със Сирия и подкрепата за Башар Асад руският президент Владимир Путин сложи Запада в задния си джоб.
31
0
 
12
 
! Отговори
"Капитан Хамери преди 7 години
"Статия под "американска тоталитарна диктовка за налагане на демокрация в суверенна държава с хибриден тероризъм и война(2011 в Сирия)".Който воюва с "хибридните терористи използващи химическо оръжие(Карла Дел Понте-ББС),обучавани и снабдявани с оръжие от САЩ-наричани за пред хората "бунтовници за демокрация и свобода""(Кьолнер Щатанцайгер за Ал Нусра) е "диктатор,тиранин и комунист"."
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад бил "протеже" на Путин....така може да се говори само ако Путин го е сложил на поста му.Но Асад беше избран от народа на Сирия за пореден път с огромно мнозинство. Западът се бърка отново където не му е работата. В Сирия се откриха големи залежи на нефт. Но Асад не разреши да бъде ограбвана Сирия и сирийския народ. Явно там ги стяга обувката западняците, а не грижата за сирийците.
29
0
 
14
 
! Отговори
нищо бе преди 7 години
До SpaceXА нищо общо само дето си признаха че са дали пет милиарда за преврата там,иначе нищо общо.
28
2
 
20
 
! Отговори
Еврохомосексуалист преди 7 години
Ама моля ви се, САЩ нямат нищо общо с Украйна, ох, възмутен съм до дъното на дебелото си черво, как може да се твърди, че САЩ имали нещо общо с кризата в Украйна!
27
3
 
23
 
! Отговори
позор преди 7 години
Погледнете снимката някога прекрасния и богат град Алепо икономическата столица на Сирия,потънал в разруха и смърт благодарение на запада и САЩ който подкрепят главорезите и терористите.
26
13
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
49 Какво дръвце бе *** . Какво общо имат Щатите с Украйна